Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Zilele Asistenţei Sociale”, în Alba: Premii pentru cei mai buni profesionişti în domeniu şi întâlniri între practicieni şi studenţi

Publicat

Cu ocazia „Zilelor Asistenţei Sociale”, sărbătorite în fiecare an în luna martie, Colegiul Naţional al Asistenţilor  Sociali (CNASR) Alba organizează o serie de evenimente, în această perioadă. Este vorba despre manifestări cu tema ”Criza economică şi socială – soluţiile asistenţei sociale”, ce reunesc întâlniri între asistenţi sociali şi studenţi, dar şi Gala judeţeană, în cadrul căreia vor fi oferite premii pentru cei mai buni profesionişti din domeniu.

“Zilele Asistenţei Sociale” – ZAS 2014 sunt un prilej de promovare a profesiei la nivel naţional şi de organizare de întâlniri tematice pentru comunitatea asistenţilor sociali, transmit reprezentanţii CNASR Alba. Tema manifestărilor din acest an este ”Criza economică şi socială – soluţiile asistenţei sociale”.

Structura Teritorială Alba va celebra Zilele Asistenţei Sociale, organizând o serie de evenimente.

În 25 martie, de la ora 14.00, în Aula Mică a Universitătii “1 Decembrie 1918” Alba Iulia are loc întâlnirea între asistenţii sociali – practicieni şi studenţi. Vor participa asistenţi sociali din judeţ şi studenţi ai Facultătii de Drept şi Ştiinţe Sociale, specializarea asistenţă socială şi Facultatea de Teologie Ortodoxă, specializarea Teologie Asistenţă Socială.

În 26 martie, de la ora 14.00, în Aula “Dumitru Staniloaie” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia are loc întâlnirea anuală a asistenţilor sociali din judeţ.

Cu acest prilej, în 26 martie se va organiza şi o Gală judeţeană, în cadrul căreia vor fi premiati asistenţi sociali cu rezultate deosebite, la următoarele sectiuni: protecţia copilului, persoane cu dizabilităţi, reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, persoane vârstnice, îngrijirea la domiciliu, servicii de urgenţă, sănătate/servicii medicale, incluziune socială/economie socială, persoane fără adăpost, asistenţă socială, adopţie. De asemenea, va fi acordat premiul pentru promovarea profesiei liberale şi premiul pentru loialitate în asistenţă socială.

Pentru toţi asistenţii sociali care vor participa la acest eveniment „Zilele Asistenţei Sociale” – ZAS 2014, CNASR acordă un credit professional, iar celor care vor susţine lucrări sau se vor implica în procesul de organizare a evenimentului la nivel local se vor acorda două credite profesionale.

Nouă echipă de conducere a CNASR Alba

Urmare a alegerilor organizate în 10 martie, a fost desemnată noua echipă de conducere a Sucursalei Teritoriale Alba a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România. Echipa este formată din Florin Armian (preşedinte), Ana Maria Borteş (vicepreşedinte) şi membrii: Maria Humuzău, Ioana Abrudan, Cosmina Chezan.

Reprezentanţii judeţului Alba în Congresul Naţional al Asistenţilor Sociali din România sunt Valentin Ioan Frăcea şi Adela Tania Cristescu.

Echipa de conducere a Sucursalei Alba îi felicită pe cei doi asistenți sociali din județul Alba pentru locul I obţinut la Gala Excelenţei în Asistenţa Socială. Este vorba despre Raluca Adriana Muntean, la secţiunea Asistentul Social din domeniul persoanelor vârstnice şi îngrijrii la domiciliu şi Ioan Marius Voj, la categoria Personalităţi care susţin Asistenţa Socială, Premiul de excelenţă pentru promovarea profesiei liberale de asistent social.

De asemenea, finalişti au fost Ioan Valentin Frăcea și Gheorghe Marin la categoriile Asistentul Social al Anului 2013 și Asistentul Social din domeniul incluziunii sociale – economie socială.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Deputatul Radu Tuhuț, întâlnire cu ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, pentru oamenii din Apuseni

Publicat

M-am întâlnit cu ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, pentru simplificarea procedurilor de acordare a reducerii de 50% la facturile de energie și gaze naturale (unde e cazul) pentru cetățenii din mai multe localități din Munții Apuseni.

Alături de parlamentarii PSD, am creat cadrul legal de prelungire a acordării acestei facilități pentru oamenii din unele localități defavorizate din Munții Apuseni și Delta Dunării, iar acum muncim pentru simplificarea procedurilor.

Întâlnirea cu ministrul Budăi, la care au participat și primarii PSD din Gârbova (Muntean Ioan) și Râmeț (Vasile Raica), a fost organizată cu scopul găsirii soluțiilor necesare astfel încât oamenii să nu mai fie puși pe drumuri pentru obținerea reducerii de 50% la facturile de utilități.

Această facilitate trebuie obținută cât mai simplu și toți trebuie să se bucure de ea.

Din județul Alba, conform legislației, consumatorii din orașele Abrud, Câmpeni, Zlatna sau Baia de Arieş și comunele Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Gîrda de Sus, Horea, Întregalde, Lupşa, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Posaga, Rîmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Vadul Moţilor și Vidra beneficiază de o reducere cu 50% a preţului final al energiei electrice/gazelor naturale (unde este cazul) aferent contractului de furnizare încheiat.

Valoarea rezultată prin aplicarea reducerii se suportă de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale, însă pentru a beneficia de ea, consumatorii din localitățile menționate trebuie să se adreseze primăriei unității administrativ-teritoriale unde își au domiciliul.

Demersurile pe care le-am întreprins au în vedere simplificarea procedurilor, acordarea reducerii cu eliminarea birocrației, fără drumuri inutile.

Deputat PSD Alba,

Radu-Marcel Tuhuț

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Pe ce a cheltuit un bărbat din Alba peste 5000 de euro furați: datorii, jocuri de noroc, haine și mâncare. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un bărbat din Alba a fost trimis în judecată pentru furt calificat în formă continuată după ce, în două zile a furat din casa unui cunoscut 5200 de euro. 

Cu o parte din banii frați și-a plătit o datorie, iar restul i-a băgat la jocuri de noroc, și-a cumpărat haine și i-a cheltuit cu ocazia Revelionului. 

La mai bine de un an de la fapta sa bărbatul a fost trimis în judecată, iar în data de 4 august 2022 dosarul a trecut de măsuri și excepții de cameră preliminară.

Prin actul de sesizare, s-a reţinut în sarcina inculpatului că, la data de 28 decembrie 2021, în jurul orei 18.00, inculpatul, prin escaladarea gardului, a pătruns în curtea imobilului  persoanei vătămate.

În continuare, a escaladat unul dintre pereții casei, după care, folosind un cui a deschis geamului termopan de la cămară, ce se afla în poziția rabatat și a pătruns în interior.

Din locuință inculpatul a sustras suma de 2400 de euro, aflată într-o geantă, în lada de sub patul din dormitor. Inculpatul a ieșit din locuință pe ușa de acces, a escaladat din nou gardul și s-a deplasat pe jos, spre centrul comunei Valea Lungă.

La data de 29.12.2021 în intervalul 1.30-2.00, pe timp de noapte inculpatul a pătruns din nou în imobilul menționat, prin aceeași modalitate, iar din interiorul locuinței a sustras suma de 2800 de euro, aflată în două plicuri, în lada de sub patul din dormitor.

Inculpatul a recunoscut că a sustras suma totală de 5200 de euro, pe care, ulterior a schimbat-o în lei. Cu acești bani și-a achitat o datorie în cuantum de 17.000 de lei, iar diferența, o parte a cheltuit-o la jocuri de noroc, o parte a folosit-o pentru a-și cumpăra haine, mâncare, iar o parte a cheltuit-o cu ocazia revelionului”, se arată în motivarea instanței.

În data de 4 august 2022 dosarul a trecut mai departe de camera preliminară. Bărbatul va fi judecat de către magistrații Judecătoriei Blaj.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tarif redus cu 50% pentru locuitori din Apuseni, la gaz și curent. Primarii solicită simplificarea procedurii pentru facilitate

Publicat

Locuitorii din peste 20 de localități din Munții Apuseni pot beneficia de o reducere cu 50% a tarifelor la energia termică, gaze naturale şi energia electrică. Într-o întâlnire la Prefectura Alba, primarii din Apuseni au cerut simplificarea procedurii de acordare a acestei facilități.

Este vorba despre punerea în aplicare a prevederilor O.G. nr.27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”. Se referă la procedura de acordare a reducerii cu 50% a prețului final al energiei electrice/gazelor naturale aferent contractului de furnizare încheiat.

Ordonanța de Urgență a fost actualizată prin Ordinul comun nr.572/2022 al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, nr.321/2022 al Ministerului Energiei, nr.1335/2022 al Ministerului  Finanțelor, nr.1009/2022 al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, nr.935/2022 al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Reprezentanții Prefecturii Alba au precizat că normele metodologice privind acordarea, utilizarea și controlul cheltuielilor rezultate din aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr.27/05.08.1996 republicată prevăd următoarele:

 • legislația va fi adusă la cunoştinţă cetăţenilor din localităţile vizate, prin grija consiliilor locale, prin afişaj la primărie şi, după posibilităţi, şi prin alte forme de informare
 • cetăţenii care beneficiază de facilităţi, în nume propriu sau, după caz, al familiei pe care o reprezintă, vor depune o cerere la primărie, prin care solicită acordarea facilităţilor ce li se cuvin
 • cererea va fi însoţită de actele doveditoare necesare, precum şi de o declaraţie pe propria răspundere, sancţionabilă potrivit legii (pentru declaraţii false), că nu a încălcat reglementările stipulate la art. 11 din ordonanţă
 • cererile se depun în termen de 20 de zile de la afişarea ordonanţei şi a normelor metodologice de aplicare a acesteia sau după dobândirea dreptului de a beneficia de facilităţile respective şi se aprobă de către fiecare consiliu local.
 • acte doveditoare: documentul de atestare a domiciliului stabil ( buletinul/cartea de identitate); declarație pe propria răspundere, sancționabilă conform legii, pentru declarații false cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru acordarea facilităților; copia ultimei facturi emise de furnizor gaz/ energie electrică ( în scopul identificării furnizorului)
 • nu beneficiază de reducerea de 50% acei consumatori casnici care nu achită valoarea facturilor în intervalul de timp legal stabilit de furnizor
 • pe baza cererilor aprobate, consiliile locale vor definitiva listele cuprinzând persoanele care urmează să beneficieze de facilităţile prevăzute de ordonanţă, cu precizarea categoriilor de facilităţi. Listele astfel întocmite vor fi afişate la sediul primăriei. Cetăţenii care au fost omişi sau ale căror cereri nu au fost aprobate pot depune contestaţii, la sediul primăriei, în termen de 10 zile de la afişare. Primarul are obligaţia să le soluţioneze în termen de 10 zile şi să comunice petiţionarilor modul de rezolvare.
 • cetăţenii nemulţumiţi de hotărârea primarului se pot adresa, în termen de 5 zile de la înştiinţare, prefectului judeţului, care are obligaţia să le examineze şi să formuleze un răspuns în termen de 10 zile.
 • după parcurgerea acestor etape, listele devin definitive şi, prin grija primarilor, vor fi transmise instituţiilor abilitate prin ordonanţă să asigure respectivele facilităţi
 • listele se actualizează trimestrial, luându-se în considerare schimbările survenite în evidenţa populaţiei, angajările noi, desfacerile de contracte individuale de muncă, precum şi sancţiunile pentru încălcarea prevederilor legale
 • serviciile descentralizate ale statului (pentru instituţiile publice), precum şi unităţile de cult vor colabora cu consiliile locale pentru organizarea evidenţei personalului încadrat pe funcţii, care beneficiază de facilităţile prevăzute de ordonanţă
 • autorităţile din teritoriu, abilitate cu constatarea şi sancţionarea persoanelor fizice şi juridice vinovate de încălcarea prevederilor legale menţionate la art. 11 din ordonanţă, au obligaţia de a înştiinţa operativ consiliile locale pe raza cărora locuiesc persoanele sancţionate
 • primarii vor lua cunoştinţă de sancţiunile şi de durata acestora, vor face corecţiile necesare în evidenţă şi le vor aduce la cunoştinţă instituţiilor care acordă facilităţile respective, în vederea luării măsurilor prevăzute de ordonanţă

Primarii prezenți la întâlnire au solicitat simplificarea procedurii de acordare a reducerii cu 50% a prețului final al energiei electrice/gazelor naturale aferent contractului de furnizare încheiat, urmând să fie înaintate către Guvern, cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Alba, o serie de amendamente în acest sens.

Cine poate beneficia de facilitate

Potrivit legislației amintite, ”familiile cu domiciliul într-una dintre localităţile situate pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunării”, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996, beneficiază de tarife reduse cu 50% pentru energie electrica, gaze naturale, energie termica şi apa potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale. Diferenţele de tarif pentru serviciile privind livrarea energiei electrice şi a gazelor naturale se suporta de la bugetul de stat, prin ministerul coordonator al agenţilor economici furnizori de astfel de servicii”.

Reducerea de tarif este pentru locuitori din:

 • Abrud, Câmpeni, Zlatna, Baia de Arieș
 • Albac, Almașu Mare, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Lupșa, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Ponor, Poșaga, Roșia Montană, Sălciua, Scărișoara, Sohodol, Vadu Moților, Vidra
 • Întregalde, Râmeț

Acordarea sumelor prevăzute este condiţionată de plata la termen de către clienţii casnici a facturilor scadente.

Diferenţele de tarif pentru energia electrică/gazele naturale/energia termică, aferente contractului de furnizare încheiat se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar decontarea diferenţelor de tarif se va efectua de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO INCENDIU la Șibot: O șură a fost cuprinsă de flăcări. Intervin pompieri din două județe

Publicat

Un incendiu a izbucnit miercuri 10 august, în jurul orei 7.00, în localitatea Șibot. 

Din primele informații o șură ar fi fost cuprinsă de flăcări. Potrivit ISU Alba, pentru stingerea flăcărilor intervin pompierii din Sebeș, pompierii voluntari din Șibot dar și un echipaj de pompieri din Hunedoara.

La fața locului pompierii intervin cu patru autospeciale.

Misiunea este în dinamică, știre în curs de actualizare.

UPDATE 07.40: Potrivit ISU Alba, la ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la anexa în cauză.  Incendiul este localizat se lucrează la stingerea în totalitate a acestuia. Suprafața pe care se manifestă incendiul este de aproximativ 12 de metri pătrați, mai transmit reprezentații ISU Alba.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax