Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Atmosferă medievală la Zilele Cetăţii Sebeş. Vezi programul evenimentului. Circulaţia autovehiculelor în oraş este restricţionată


Publicat

Primăria municipiului Sebeș şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” organizează, în perioada 12 – 14 august, prima ediţie a ”Zilelor Cetății Sebeș”. Sunt pregătite mai multe evenimente în atmosferă medievală, dar şi spectacole de muzică, mâncare tradiţională şi foc de artificii.

Vezi video.

[media id=420 width=320 height=240]

Sursa: Daniel Lupu, Youtube.com

Pe parcursul evenimentelor, circulaţia rutieră în Sebeş va fi închisă pe străzile Lucian Blaga, de la intersecţia cu str. Traian până la intersecţia cu străzile Dorin Pavel şi Aviator Olteanu şi pe strada  M. Viteazul, de la intersecţia cu str. Călăraşi, str. P-ţa Primăriei, strada 24 Ianuarie şi strada P-ta Libertăţii.

Conducătorii auto au variante ocolitoare, pe sensul de mers Sibiu – Deva şi Sibiu – Alba Iulia, pe str. Drumul Sibiului – str. Vânători – str. Gării – str. Dorobanţi – str. Piaţa Dacia – str. Aviator Olteanu – str. Valea Frumoasei.

Vă prezentăm programul evenimentelor:

Vineri, 12 august

ora 14.00 – Parada personajelor medievale cu suită de cavaleri, domnițe, trubaduri, menestreli;
ora 14.30 – concert Bordo Sarkany;
ora 14.40 – Scenariu istoric: Sosirea sașilor la Sebeș. Atacul tătarilor și nașterea Cetății Sebeșului. Sfatul Înțelepților. Se ia hotărîrea ridicării cetății și inființării Gărzii medievale a Sebeșului.
ora 15.20 – Bordo Sarkany;
ora 15.30 – Prezentarea meșterilor;
ora 15.40 – Bordo Sarkany;
ora 15.45 – Școala tinerilor scutieri și a galeșelor domnite; participă cavalerul Emil Hartmann – Magister în arta cavalerismului, Garda de Bistrița – prezentare de arme și demonstrații de lupte medievale; prezentarea Păpușilor Uriașe ale Bistriței (personaje ale Evului Mediu săsesc); Grupul Nosa – dansuri medievale și scoala de dans medieval; Menestrelul Pat O’Mahoney;
ora 16.30 – Programul Cavalerii Cetății Roșii;
ora 17.00 – Deschiderea oficială a Zilelor Cetății Sebeş (scena mică);
ora 17.20 – Decernarea titlurilor de cetățeni de onoare;
ora 17.45 – Concert Bordo Sarkany – muzică medievală cu cimpoaie și tobe, cu participarea grupului de dansuri medievale Nosa;
ora 18.10 – Încheierea programului medieval;
ora 19.00 – Seara medievală organizata de Clubul Rotary Sebeș (Gradina Muzeului Municipal Sebeș);
ora 21.00 – Rondul de seară al Gărzii medievale a Cetății Sebeș;
ora 18.00 – Spectacol folk (ediție specială Folk fără vârstă), scena mare: Our Band, Alergic, Adi Mitescu, Vali Șerban & Ziua de maine, Florin Săsărman, Ovidiu Mihăilescu, Pasărea Colibri, Play & Win, Speak Floyd;
ora 00.25 – Spectacol lasere.

*Sâmbătă, 13 august

ora 11.00 – Lansarea monografiei “Călătorie prin Terra Sebus”, Constantin Damian (Turnul Semicircular – al “Rotarilor”);
ora 14.00 – Parada personajelor medievale cu suita de cavaleri, domnițe, trubaduri, menestreli;
ora 14.30 – Bordo Sarkany;
ora 14.45 – Școala tinerilor scutieri și a galeșelor domnițe; participă Cavalerul Emil Hartmann – Magister în arta cavalerismului, Garda de Bistrița – prezentare de arme și demonstrații de lupte medievale, prezentarea Păpușilor Uriașe ale Bistriței (personaje ale Evului Mediu săsesc), Grupul Nosa – Dansuri medievale și școala de dans medieval, Naratorul Trubadur, Menestrelul Pat O’Mahoney;
ora 15.30 – Prezentarea meșterilor; ora 15.40 – Program Cavalerii Cetății Roșii;
ora 16.10 – Spectacol teatral cu trupa Anonimii (Ultima Vrăjitoare Albastră);
ora 16.40 – Concert Bordo Sarkany, muzică medievală cu cimpoaie și tobe;
ora 17.10 – Încheierea programului medieval;
ora 21.00 – Rondul de seară al Gărzii medievale a Cetății Sebeș;
ora 17.00 – Spectacol rock (scena mare) – Non profit, Day One, PhenomenOn, Vodoo, Riff, Gyuri Pascu&Band, Vița de vie, Phoenix.

*Duminică, 14 august

ora 10.00 – Premierea elevilor din municipiul Sebeș; spectacole susținute de elevii și tinerii din municipiul Sebeș; spectacol de muzică și poezie susținut de Cenaclul Literar “Lucian Blaga” Sebeș;

ora 14.00 – Parada personajelor medievale cu suită de cavaleri, domnițe, trubaduri, menestreli;
ora 14.30 – Bordo Sarkany;
ora 14.45 – Școala tinerilor scutieri și a galeșelor domnite; participă Cavalerul Emil Hartmann – Magister în arta cavalerismului, Garda de Bistrița – prezentare de arme și demonstrații de lupte medievale, prezentarea Păpușilor Uriașe ale Bistriței (personaje ale Evului Mediu săsesc), Grupul Nosa – Dansuri medievale și scoala de dans medieval, Naratorul Trubadur, Menestrelul Pat;
ora 15.20 – Prezentarea meșterilor;
ora 15.30 – Shannon, concert de muzică tradițională irlandeză;
ora 16.15 – Spectacol teatral cu trupa Anonimii (Infidelitate conjugală sau farsele amorului);
ora 17.00 – Concert Bordo Sarkany, muzică medievală cu cimpoaie și tobe;
ora 17.45 – Incheierea programului medieval;
ora 18.00 – Spectacol de muzica populară: Mariana Anghel, Ansamblul folcloric “Felician Farcașu” al Centrului Cultural “Lucian Blaga” Sebeș, Adina Hada, Ioana Socaciu, Dumitru Fărcaș, Maria Lia Bologa, Ansamblul folcloric “Junii Cetatii” din Rupea, Camelia Cosma Stoiță, Daniel Rosalim, Robert Târnoveanu, Sergiu Cipariu și Veta Biriș. Acompaniază – Orchestra “Felician Fărcașu” a Centrului Cultural “Lucian Blaga” Sebeș;
ora 24.00 – Spectacol cu artificii.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ ALBA24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului TEIUȘ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

sondaj partide

Lupta pentru locul de primar al orașului TEIUȘ a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Mirel Vasile Hălălai – PSD, Aura Alexandra Ardelean – USR-PLUS, Aurel Breaz – PNL, Octavian Rusu – PRO Romania, Andreea Pop – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al orașului TEIUȘ?

Loading ... Loading ...

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Mănăstirea Oașa, o oază de liniște sufletească cu o priveliște care își taie respirația

Publicat

La o distanță de aproape 70 de kilometri de Alba Iulia, pe traseul care duce spre Șureanu, se află Mănăstirea Oașa, o adevărată oază de liniște pentru cei dornici să descopere viața duhovnicească și rugăciunea. Situată pe Valea Frumoasei, la o altitudine de 1350 de metri, între păduri de brad și de molid, pe malul lacului cu același nume, Mănăstirea Oașa este un punct de referință în monahismul românesc.

Din locul acesta, priveliștea îți taie respirația. Cât cuprinzi cu privirea se întinde „împărăția sălbăticiunilor” așa cum numea Sadoveanu acești munți care i-au îmblânzit sufletul cu frumusețea lor și l-au făcut să declare că este cel mai frumos loc pe care l-a văzut. În fiecare an, Mănăstirea Oaşa găzduieşte tabere de tineret prin care mii de tineri îl găsesc acolo pe Dumnezeu și se descoperă pe ei înșiși cu ajutorul părinților din mănăstire.

La Mănăstirea Oașa tradiția a rămas la fel de vie ca acum zeci de ani. La fel ca în multe alte mănăstiri românești, veți găsi aici icoane făcătoare de minuni, seri duhovnicești la lumină de lămpaș, muncă și rugăciune de dimineața până noaptea, dusă de obștea călugărilor, întocmai ca pe muntele Athos. Pentru sufletul celor care au intrat pe poarta ei de lemn, Mănăstirea Oașa este un loc cu binecuvântări.

Biserica centrală a Mănăstirii Oașa este închinată Adormirii Maicii Domnului, hram prăznuit în ziua de 15 august. În urmă cu mai bine de nouă ani, pe 27 iulie 2011, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a pus piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii, biserică ce poartă hramul Sfântului Mucenic Pantelimon, hram prăznuit în ziua de 27 iulie.

Scurt istoric al Mănăstirii Oașa

În anul 1943, scriitorii Ioan Pop și Mihail Sadoveanu au ridicat pe Valea Frumoasei o bisericuță din lemn. Această biserică a fost strămutată pe actualul amplasament în 1983, odată cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei (barajul Oașa). Mai târziu, biserica a fost reparată prin grija preotului Petru Șora, din comuna Șugag.

Biserica din lemn este zidită pe o fundație de piatră, în formă de cruce. Biserica are o singură turlă, fiind acoperită cu șindrilă. Lăcașul de cult a fost pictat, în frescă, între anii 1985-1986, de către pictorul Liviu Dumbrava, din Gura Humorului.

Pisania de la intrare precizează următoarele:

„Cu vrerea tatălui, cu ajutorul fiului și împreună, lucrarea Sfântului Duh, ridicatu-s-a această biserică din lemn, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” în colonia Fetița, de pe Valea Frumoasei, comuna Șugag, jud. Alba, în anul 1982-1983, prin părinteasca purtare de grijă a P. S. Episcop Emilian Brîndaș, al Alba-Iuliei, primul ierarh al refăcutei eparhii după 275 ani, paroh fiind C. PR. Petru Faur și protopop P. C. PR. Viorel Porcaru.

Construită cu ajutorul șantierului T. C. H. Valea Sebeșului și sprijinul bunilor noștri credincioși de aici, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica ”Fresco” de pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului între anii 1985-1986, reconstruită în locul unei vechi biserici din anul 1943 al cărei ctitor, scriitorul Ionel Pop, se întâlnea aici adesea, în clipe de meditație și de reculegere cu marele scriitor Mihail Sadoveanu, bisericii noi i s-au făcut unele îmbunătățiri, meșterul Petru Sora din Șugag îmbinând și alte elemente din arhitectura tradițională.

Lucrările acestea fiind bineplăcute lui Dumnezeu, P. S. Episcop Emilian înconjurat de un sobor de preoți și de credincioși ai acestor locuri, a sfințit această biserică în ziua de … împărtășind tuturor celor prezenți cuvânt de învățătură pentru păstrarea credinței străbune și slujirea patriei noastre scumpe spre preamărirea lui DUMNEZEU cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Amin”. 

Biserica a fost sfințită din nou în anul 1990, iar în jurul ei s-a rânduit o mănăstire de măicuțe. La început obștea a fost pusă sub îndrumarea duhovnicească a maicii starețe Iustiniana Macarie. Obștea număra, pe atunci, în jur de douăzeci de suflete.

Cu ajutorul primit de la Compania de Construcții „Hidrotehnica” au fost ridicate: corpul de chilii, în stil brâncovenesc, cu etaj, stăreția, trapeza și clopotnița din fata bisericii. Iernile grele și accesul dificil în acest loc au făcut ca maicile să întâmpine dificultăți greu de biruit, astfel că în anul 1998 maicile au părăsit mănăstirea.

Ulterior, în acest loc pustiu și greu accesibil s-a așezat o obște de călugări, data oficială de întemeiere a acestei noi obști monahale fiind 1 iunie 2000.

sursa: crestinortodox.ro, basilica.ro, viziteazaalbaiulia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: România a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Publicat

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului BLAJ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului BLAJ a început. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Dorin Voina – PSD, Mihai Boitor – USR-PLUS, Gheorghe Valentin Rotar – PNL, Silvia Marcu – ALDE. PRO România nu a anunțat încă cine va candida din partea formațiunii. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului BLAJ – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului BLAJ?

Loading ... Loading ...

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate