Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zilele cu cea mai mare poluare a aerului din Alba Iulia, analizate cu o aplicație a The NY Times. Statusul orașului: periculos


Publicat

Cea mai mare poluare a aerului din Alba Iulia, în perioada 2016 – 2019, a fost înregistrată anul trecut. În două zile din lunile mai și noiembrie, valorile particulelor în suspensie (PM 2.5) într-o singură oră au fost de peste 30 de ori mai mari decât limita maximă admisă pentru întreaga zi. 

Cotidianul american The New York Times a realizat o aplicație care permite comparații interactive între poluarea aerului din diferite orașe ale planetei.

Cetățenii pot vedea cum se compară cea mai gravă poluare înregistrată în lume cu aerul local. Datele preluate de la Berkeley Earth vizează particulele microscopice dăunătoare PM 2.5, care produc ravagii asupra sănătății umane.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite, limita superioară a calității aerului catalogat drept „bun” este de 12 micrograme / metru cub / 24 de ore.

În Alba Iulia, în cele mai „poluate” zile, concentrațiile de particule PM 2.5 au atins, în lunile mai și noiembrie 2018, valori de peste 400 micrograme / metru cub, un nivel considerat „periculos” pentru sănătatea cetățenilor.

Imaginea de mai sus arată exact că indicii sunt spre maxim, iar statusul este ”periculos”.

TOP măsurătorilor maxime înregistrate la stația din Alba Iulia, în perioada 2016 – 2019:

An – zi / lună – ora – valoarea PM 2.5

 1. 2018 – 15 noiembrie – ora 23:00401.8
 2. 2018 – 8 mai – ora 21:00 – 400.6
 3. 2018 – 26 octombrie – ora 19:00 – 117.4
 4. 2019 – 5 mai – ora 10:00 – 114.9
 5. 2019 – 4 octombrie – ora 22:00 – 111.1
 6. 2018 – 1 noiembrie – ora 20:00 – 104.4
 7. 2019 – 13 octombrie – ora 22:00 – 102.7
 8. 2018 – 11 decembrie – ora 06:00 – 98.3
 9. 2018 – 27 ianuarie – ora 09:00 – 85.7
 10. 2017 – 1 ianuarie – ora 19:00 – 82.2
 11. 2018 – 28 ianuarie – ora 01:00 – 82.2
 12. 2017 – 20 ianuarie – ora 21:00 – 81.6
 13. 2017 – 2 ianuarie – ora 23:00 – 79.3
 14. 2018 – 28 ianuarie – ora 00:00 – 79.2
 15. 2017 – 20 ianuarie – ora 19:00 – 78.7
 16. 2017 – 2 ianuarie – ora 18:00 – 78.1
 17. 2017 – 20 ianuarie – ora 22:00 – 77.1
 18. 2017 – 17 februarie – ora 22:00 – 77.1
 19. 2019 – 11 aprilie – ora 06:00 – 76.6
 20. 2018 – 27 ianuarie – ora 23:00 – 76.1

Comparativ, aerul înregistrat anul trecut în California, când o „pătură” groasă de fum provenită de la cel mai distructiv incendiu din istoria statului – „Camp Fire” a ridicat valorile PM 2.5 la aproape 200 micrograme / metru cub. În situația respectivă, oamenii au fost sfătuiți să limiteze activitățile în aer liber.

Chiar și aceste valori sunt cu mult mai mici în comparație cele înregistrate în recenta criză a calității aerului din nordul Indiei. În cea mai poluată zi din luna noiembrie, nivelurile de particule PM 2.5 din New Delhi au atins peste 900 de micrograme / metru cub, trecând cu mult peste pragul definit drept „periculos” (cu valori maxime de 500 de micrograme / metru cub).

Potrivit jurnaliștilor The New York Times, poluarea cu particule exterioare a fost responsabilă pentru aproximativ 4,2 milioane de decese la nivel mondial în 2015, majoritatea fiind concentrate în estul și sudul Asiei. Alte milioane de oameni s-au îmbolnăvit din cauza respirației aerului poluat.

Această poluare fină provine, în principal, din lucrurile care ard: cărbune în centrale, benzină în autovehicule, substanțe chimice în procesele industriale sau materiale lemnoase și orice altceva se aprinde în timpul incendiilor. Particulele sunt prea mici pentru a se vedea cu ochiul liber – fiecare de aproximativ 35 de ori mai mici decât un grăunte de nisip fin de plajă – dar în concentrații ridicate aruncă o „ceață” pe cer. Și, atunci când sunt inspirate, fac ravagii asupra sănătății umane.

PM 2.5 poate distruge apărarea organismului uman, pătrunzând adânc în plămâni și chiar intrând în fluxul sanguin. S-a demonstrat că accentuează astmul și alte tulburări pulmonare și crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Această poluare microscopică, numită pentru că fiecare particulă este mai mică de 2,5 micrometri, a fost, de asemenea, legată de probleme de dezvoltare la copii și deficiențe cognitive la vârstnici, precum și de nașteri premature și greutăți scăzute la naștere.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

sursa: nytimes.com, berkeleyearth.lbl.govDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CÂMPENI

Drumul dintre Abrud și Câmpeni, blocat de câțiva arbori căzuți pe carosabil din cauza furtunii. ISU Alba intervine

Publicat

Stația de Pompieri Câmpeni, în cooperare cu SVSU Abrud intervine pe DN74 între Abrud si Cîmpeni pentru degajarea unor arbori doborâți de vânt pe carosabil.

Din primele informații drumul este blocat în aceste momente, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului s-au deplasat două mașini de pompieri.

Au fost anunțați și reprezentanții Secției de Drumuri Naționale Alba.

Județul Alba este sub avertizare COD Portocaliu de vijelii și ploi torențiale până în 2 august la ora 2,00

La ora 23,00 ANM a emis o alertă COD ROȘUpentru mai multe localități din Apuseni de pe raza județului Cluj: vijelie puternică, rafale peste 90…100 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice, averse care vor depași 35 l/mp,

Localitățile afectate: Iara, Săvădisla, Moldovenești, Căpușu Mare, Măguri-Răcătău, Băișoara, Mărișel, Rișca, Valea Ierii; Județul Cluj: zona joasă; Județul Cluj: zona de munte de peste cota 1800 m

Potrivit ISU Cluj au fost înregistrate solicitări pentru îndepărtarea arborilor doborâți în localitățile Băișoara, Muntele Băișorii, între localitățile Mărișel și Poiana Horii.

Știre în actualizare

foto: caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Un tânăr din Abrud, bătut de membrii bandei de tineri ”Frații Koala” din Spania, în stare gravă. Nouă persoane, arestate

Publicat

Un român de 23 de ani, originar din Abrud, se află în stare critică după ce a fost bătut de o bandă de tineri.

Tânărul Alexandru Ioniță, în vârstă de 23 de ani, a fost bătut duminica trecută în Amorebieta (Bizkaia).

Acesta este internat la spitalul Cruces și este „stabil”, deși este încă foarte grav, potrivit surselor apropiate familiei, citate de disporamadrid.com.

Nouă persoane, arestate

Nouă persoane au fost arestate. Este vorba despre Bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 38 de ani (cinci minori și patru adulți).

Tânărul a fost bătut de aproximativ douăzeci de persoane, membri ai unei bande.

„Va fi necesar să vedem care a fost cu adevărat voința agresorilor, dacă intenționau să provoace o vătămare sau să meargă mai departe, în ton cu cei care i-au încurajat (strigând „ Omoară-l!”)”, a spus Josu Erkoreka, vicepreședintele și consilierul de securitate al regiunii.

Trebuie să așteptăm să colectăm mărturiile și mai multe dovezi pentru a avea un „dosar mai solid” care să permită argumentarea acuzațiilor, deoarece „nu este suficient doar un videoclip”, a mai declarat Erkoreka.

Ce s-ar fi întâmplat

Evenimentele au avut loc în jurul orei trei dimineața în timpul unei mega-petreceri care a avut loc într-un parc din zona Jauregiberria, în Amorebieta, potrivit ziarulromanesc.es.

Rănitul a început să fie lovit cu bețe și sticle de către un grup de tineri în timp ce strigau: „Omoară-l, omoară-l”, într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare.

Presupușii agresori fac parte dintr-un grup de tineri violenți, cunoscuți drept „frații Koala”.

Potrivit autorităților, acest grup organizat s-a întâlnit în mod regulat în diferite municipalități din Bizkaia cu intenția de a „genera lupte și a înspăimânta alți tineri”.

Locuitorii din Amorebieta s-au adunat pentru a protesta împotriva acestui atac și a altor evenimente violente recente, convocate de asociațiile hotelierilor din acest oraș. În luna iulie au existat mai multe agresiuni homofobe și sexuale.

Consiliul municipal din orașul vecin Lemoa a convocat populația pentru a susține un miting în tăcere care va avea loc joi, la ora opt după-amiaza, în fața primăriei din acel oraș, pentru a-și arăta condamnarea față de agresarea tânărului.

Aproximativ două sute de oameni s-au adunat joi după-amiază în fața primăriei Lemoa (Bizkaia).

Într-un comunicat, aceștia au respins agresiunea suferită de tânărul din orașul vecin și și-au exprimat solidaritatea față de rudele și prietenii apropiați ai victimei, declarând „cea mai puternică respingere a acestui tip de atitudini și comportamente violente”.

 

Sursă: diasporamadrid.com

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO-VIDEO: Cheile Vălișoarei (Aiudului), minunățiile din Munții Trascău. Creste din calcar și peisaje care îți taie respirația

Publicat

Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii sunt o bijuterie a naturii ce impresionează prin numărul mare de specii rare de plante, ocrotite prin lege, care se ascund în crăpăturile versanților săpați în calcare mezozoice (jurasice).

Rezervația naturală Cheile Vălișoarei este situată pe teritoriul satului Vălișoara, comuna Livezile, la circa 14 km nord-vest de municipiul Aiud și circa 15 km de satul Buru, comuna Iara (județul Cluj).

Cheile sunt străbătute de Pârâul Aiudului, afluent pe dreapta al Mureşului, alimentat permanent din zona carstică a Bedeleului.

Cheile Vălișoarei sunt o rezervație complexă, geomorfologică și botanică, unde verticalitatea pereților de stâncă de 200 – 400 metri domină peisajul limitrof.

Cheile sunt săpate în calcare jurasice, care prezintă cea mai accentuată carstificare datorită purității și masivității lor.

Cheile au o lungime de 1.000 metri și o lăţime de 25 – 150 metri şi o înălţime de 100 – 150 metri. Pereții cheilor, pe ambii versanți, adăpostesc 27 de peșteri de dimensiuni reduse cu forme carstice superficiale: lapiezuri, bolți, arcade, cea mai mare având 134 metri. Peșterile adăpostesc specii rare de nevertebrate și lilieci.

Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Spre exemplu, Peștera Puculea a oferit, de-a lungul veacurilor, în vremuri grele, adăpost locuitorilor zonei, care se refugiau aici din calea dușmanului.

Fereastra laterală a peșterii a fost provocată de o bombă de obuzier, lansată din drumul din vale.

Deși predomină stânca, ceea ce presupune o redusă acoperire vegetală, aici au fost identificate 12 asociații vegetale care reflectă diverstatea condițiilor de relief.  Vegetaţia este caracteristică fisurilor, fiind întâlnite specii care s-au adaptat pentru a se dezvolta în crăpăturile stâncilor, pe un teren sărac în humus.

Puteți admira garofița albă de stâncă (Dianthus spiculifolius), colilia (Stipa pucherrinea) sau feriguță (Asplenium ruta-muraria) – specii rare și protejate de lege, dar și brândușa, pălămida, iarba surzilor, coada iepurelui, irisul sălbatic, laleaua pestriță, cuibul pământului, mătăciunea etc.

Vegetaţia lemnoasă este reprezentată de tufişuri de păducel, porumbar, pâlcuri de scoruș, păduri de stejar pufos, gorun şi carpen, păduri de fag.

Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost refăcut, devenind un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare.

Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară.

Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație.

În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu punct roşu, potrivit cheileinalba.ro.

Traseul tematic în circuit de parcurgere a versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului) oferă priveliști excelente spre Templul Cavalerilor, Peștera Puculea, Depresiunea Trascăului și Vf. Data (de pe Vf. Bogza Mare), Valea Aiudului și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei (de pe Vf. Bogza Mică).

Căi de acces:

Accesul se face pe DJ 107 M modernizat Aiud – Buru până la km 14, de unde pe circa doi kilometri drumul traversează sectorul de chei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Adolescenții din România se pot vaccina anti-COVID cu Moderna, de luni. Trebuie să fie însoțiți de un părinte

Publicat

Adolescenții români din categoria de vârstă 12-17 ani se vor putea vaccina cu serul Moderna începând de luni, 2 august.

Este al doilea vaccin autorizat pentru grupa de vârstă 12-17 ani, după cel produs de Pfizer.

La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Sursă: Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate