Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Zilele Orașului Alba Iulia: Păsări de foc gigantice, artiști de top și proiecție UEFA Champions League în Cetate. Vedeți programul


Publicat

Zilele Orașului Alba Iulia, programate în acest an în perioada 24-26 mai, vor sta sub semnul concertelor de calitate susținute de artiști de top din România, momente artistice cu  giganți zburători, parade daco-romane, folclor și spectacole pentru copii. Administrația locală a conturat programul evenimentului așteptat cu sufletul la gură de albaiulieni și nu numai, iar și de această dată, timp de trei zile, în Alba Iulia va fi cu adevărat sărbătoare.

Vedeți mai jos ce a pregătit Primăria Alba Iulia:

„În ultimii ani a devenit un exerciţiu de obişnuinţă, de util şi agreabil, pentru locuitorii municipiului Alba Iulia organizarea Zilelor Oraşului. Această manifestare a devenit de-a lungul timpului un reper pentru existenţa noastră ca urbe şi pentru identitatea noastră ca şi comunitate. Anvergura maximă pe care am dat-o acestei sărbători nu ar fi fost niciodată posibilă fără sprijinul şi implicarea principalilor agenţi economici din Alba Iulia, în calitatea lor de colaboratori şi de garanţi ai succesului.

Şi în acest an, am dorit să le oferim locuitorilor municipiului Alba Iulia, clipe de răgaz, de încântare şi un prilej de bucurie prin organizarea unei noi ediţii a Zilelor Oraşului, sărbătorite în în Piata Cetăţii, între 24-26 mai.

Satisfacţia celor trei zile petrecute împreună va fi intensă și asta în bună măsură datorita artiștilor prezenți la Alba Iulia care domină topurile muzicale naționale, dar și prin legătura deosebită cu spectacolele de stradă cu care albaiulienii s-au obișnuit în ultimii doi ani.

VINERI: Concert Elena Gheorghe, paradă daco -romană și spectacol cu giganți de foc Acvilla Sophia

Traseul de la Poarta a IV până la Piața Cetătii va fi animat vineri seara începând cu orele 19.00 de către cei ce alcătuiesc obișnuita paradă a Zilelor Orașului. Proiectele cultural-istorice concepute de către MNUAI și Colegiul Militar <Mihai Viteazul> vor inaugura Zilele Orașului din acest an printr-o reprezentație oferită de Garda Romană și elevii colegiului militar, imediat după paradă. Așadar, cei care se simt legați de aceste produse turistice devenite pentru mulți ipostaze obişnuite îi pot admira pe romani și pe daci într-o confruntare de sărbătoare. Seara de vineri va continua cu un concert marca Elena Gheorghe pe scena din Piața Cetăţii, începând cu orele 21.00.

Momentul următor stă sub semnul expresiei <gigant> şi este semnat de către spaniolii de la Carros de Foc. Încă din 1994, trupa a încântat milioane de oameni cu spectacolele de stradă pe care le-a susținut, având o componentă mare și formatul unui spectacol itinerant. Cea mai importantă caracteristică a muncii lor o reprezintă Giganții, ce combină sculptura mobilă cu diferite discipline artistice, ca echilibrul, acrobațiunile aeriene, coreografie ritmică cu foc, spectacole, muzică, film, tot ceea ce înglobează un spectacol uimitor.

Trupa a reprezentat Spania la diferite festivaluri naționale și internaționale de teatru de stradă, la Madrid, Valencia, Ibiza, în România, Olanda, Italia, Maroc, Franța etc. Albaiulienii vor avea parte de un spectacol de o oră în seara de vineri intitulat Acvila Sophia. Acvila Sophia este un gigant ce pare real, iar mărimea ei dă un impact vizual extraordinar, datorită celor 8 metri ale deschiderii aripilor. Deasupra acestui gigant mobil stă un luptător, care pare a ghida pasărea, ridicând-o deasupra publicului până la 6 metri înălțime.

Cinci fețe războinice prestează un spectacol artistic cu foc pe muzică dinamică. Dintr-o dată, pasărea își ia zborul și ia în gheare un acrobat care face acrobații aeriene. Finalul zilei aparține celor de la Taxi care ne vor ține în priză până la miezul nopții în Piața Cetății.

SÂMBĂTĂ: Povești pentru copii, proiecție gigant a UEFA Champions League, spectacol Tabarka și show Connect-R

Dimineața zilei de sâmbătă înseamnă o atmosferă academică deplină, încărcată de emoție pentru studenţii Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în cadrul ceremoniei de absolvire a promoției 2013. Parada universitarilor va ajunge la orele 10.00 în Piaţa Cetății, pornind de la Casa de Cultură a Studenților.

Pentru că nu există copilărie fără povești şi n-ar trebui să existe niciun copil care să nu învețe, chiar și de la o păpuşă, mânuită de un actor, că poveştile se pot trăi și că viața înseamnă şi altceva decât problemele oamenilor mari, înseamnă bucurie, optimism, zâmbete și prieteni, de la orele 11.00 artiștii Teatrului <Prichindel> vor susține pe scenă spectacolul <Cei trei mușchetari>.

Pentru iubitorii sportului, Zilele Orașului din acest an marchează două evenimente importante Cupa Zilele Municipiului la Tenis de Câmp, desfășurată la baza ProLincă (ora de începere 9.00) și proiecția gigant a finalei UEFA Champions League în curtea interioară a Palatului Principilor. O frântură de istorie aurită va putea fi surprinsă de cei pasionați în cadrul expoziției Brățărilor Dacice, accesul fiind gratuit exclusiv pe perioada Zilelor Orașului la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Expozitia poate fi vizitată începând cu orele 12.00.

Legătura specială dintre Alba Iulia și municipiul Chișinău va fi valorizată de această dată prin talentul muzicienilor din trupa Gândul Matei, artiști deveniți modele pentru generația tânără de peste Prut. Pentru cei mai curajosi dintre albaiulieni orele 22.00 înseamnă întâlnirea cu un alt spectacol al spaniolilor de la Carros de Foc. Un spectacol dominat de contrarii, cu ingrediente ce vor stârni senzații inedite celor care vor însoţi Tabarka. Spectacolul “Tabarka” are ca tema principală naufragiul unui vas, devenit metafora singurătății și agonia pierderii iubirii. Puterea răului o constituie declanșarea complotului, principalele personaje fiind Amiralul şi iubita lui. Pericolele înconjoară cuplul, care luptă împotriva capriciilor Mamei Natură, pentru a supraviețui (spectacol recomandat cu acordul părinților copiilor sub vârsta de 12 ani).

Show-ul Connect-R va încheia ziua de sâmbătă.

Ca în fiecare an, evenimentul Urbis Grates reuneşte la Sala Unirii pe unii dintre cei mai merituoși albaiulieni, prilej de a le mulțumi în numele comunității pentru munca și activitatea în folosul acesteia. Evenimentul va avea loc în ziua de 26 mai începând cu orele 10.00 la Sala Unirii. Cei mai matinali dintre micuți vor avea parte în dimineața zilei de duminică de întâlnirea cu trupa de animație stradală Zurli din București. Datoria părinților este să ajungă la orele 11.00 în Piata Cetății, pentru ca micuții să nu rateze întâlnirea cu niște artişti frumoși și veseli.

DUMINICĂ: Concert de folclor, Bere Gratis, Ștefan Bănică Junior și spectacol de artificii

Un reper constant în zilele orașului îl reprezintă concertul de folclor, programat în această ediție, duminică, la orele 17.00, pe scena amplasată pe strada Muzeului. Pentru ca așteptările publicului să fie deplin satisfăcute seara de duminică va fi una la superlativ din punct de vedere muzical prin două concerte de excepție: Bere Gratis și Ștefan Bănică Junior.

Cum Alba Iulia a demonstrat că focurile de artificii pot fi cu adevărat speciale, finalul zilelor orașului din acest an va fi deosebit de intens. Poarta a III-a a Cetății și întreaga zonă a zidurilor din stânga și dreapta edificiului arhitectural constituie, în premieră, punctul de lansare a spectacolului pirotehnic.”

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

7 Comentarii

7 Comments

 1. Losenau Custozza

  miercuri, 15.05.2013 at 13:18

  Piata cetatii ne duce cu gandul la (o) piata agro-alimentara din cartierul Cetate! Zi-i Custozza- ca sa stim unde are loc evenimentul- si nu ne mai strica de cap cu prostii!

  • loli

   joi, 16.05.2013 at 08:14

   exact si pe mine ma enerveaza rau, parcul ciorilor mai bine zis

 2. Gabi

  joi, 16.05.2013 at 07:47

  Si „Piata Mare” din sibiu tot acolo te duce cu gandul? Nu mai traiti in trecut…

  • phoenix

   joi, 16.05.2013 at 08:47

   Piata mare din Sibiu nu a fost niciodata parc…..
   In Cetate sunt inca 2-3 locuri care puteau fi folosite ca loc de spectacole, mult mai frumoase decat kitchioasa asa zisa „piata a Cetatii”…….Si se putea pastra si infrumuseta parcul Custozza.
   Dar unde nu este educatie, cultura si bun simt sunt pavele…..

 3. Albanezu

  joi, 16.05.2013 at 08:47

  Şi Andra? Mai cântă sau nu? Dacă da, în ce seară?

 4. Losenau Custozza

  joi, 16.05.2013 at 15:42

  Parcul Custozza traieste in memoria colectiva si a albaiulienilor! Hava si Sabau, care au initiat distrugerile patrimoniului arheologic si defrisarea zonei cu arbori seculari, nu sunt de loc din Alba Iulia. La ce fapte bune te-ai putea astepta din partea acestor non- albaiulieni, care au venit aici sa se capatuiasca?

 5. Albanezul

  sâmbătă, 25.05.2013 at 18:56

  PeNeListi frustrati!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Masca devine obligatorie în spații publice în 11 localități din județul Alba, printre care și Baia de Arieș. Alte măsuri

Publicat

La nivelul unităților administrativ-teritoriale Baia de Arieș, Doștat, Gârbova, Lopadea Nouă, Lupșa, Mirăslău, Pianu, Rimetea, Sântimbru, Șpring și Vadu Moților, unde rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 este între 1,5 și 3/1000 de locuitori, începând cu data de 28.10.2020, ora 0000, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

Se instituie obligația de purtare a măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii;

Administratorii și proprietarii spațiilor publice deschise afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;

Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se desfășoară numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății. Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc.);

Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00;

Pentru perioada în care activitatea operatorilor economici este restricționată, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu se consumă în spațiile respective;

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00;

Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și
mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;

În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum și a activității barurilor, cluburilor și discotecilor;
Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există.

Măsurile stabilite la aliniatul (1) se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șeful DSU, Raed Arafat: Intrăm în logica medicinei de dezastre. Vor fi zile în care vor intra și 100 de pacienți în ATI

Publicat

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marţi, că presiunea pe sistemul medical în contextul numărului mare de cazuri de infecţii cu noul coronavirus continuă să crească şi încet, încet se intră în „logica medicinei de dezastre”.

„Situaţia de astăzi este una pe care noi am anticipat-o, din păcate. Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească şi acest lucru iarăşi este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi. Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate şi unii dintre ei chiar de terapie intensivă. (…) Acum, încet, încet, intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit faţă de măsurile de prevenţie, măsuri de prevenţie care trebuie să continue pe linie epidemiologică, măsurile care să oprească răspândirea. Acestea sunt cele mai importante. Dar, în acelaşi timp, acum, ne confruntăm cu o situaţie care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata şi a putea asista numărul cel mai mare de pacienţi posibil”, a afirmat Arafat.

Potrivit acestuia, se va ajunge la zile în care se vor înregistra şi 100 de pacienţi ce vor intra în Terapie Intensivă, ceea ce înseamnă adaptarea sistemului şi introducerea mecanismelor de lucru după conceptele de medicină de dezastre.

„Rolul lor este tratarea celui mai mare număr posibil, pentru a face binele pentru cel mai mare număr posibil”, a explicat Raed Arafat, în cadrul videoconferinţei „Fenomenul SARS-CoV2. Gripa Sezonieră. Vaccinarea”, organizată de Profit.ro, potrivit Agerpres.

El a adăugat că se încearcă creşterea numărului de locuri în secţiile de Terapie Intensivă, dar şi sporirea resursei umane.

„Cu domnul ministru Tătaru am avut discuţii cu mai multe spitale recent pentru creşterea capacităţii de Terapie Intensivă la Bucureşti, dar singurul lucru pe care nu putem să îl creştem brusc este numărul medicilor şi al personalului care se ocupă de cazurile de terapie intensivă. (…) Avem un plan pentru a corecta un pic partea de resurse umane, de a recupera acum toţi medicii care au terminat examenul de specialitate pe ATI, pe urgenţă, pe pneumologie, pe infecţioase, pe radiologie şi epidemiologie, de a-i angaja imediat fără concurs, pentru a crea o forţă de lucru pe care putem să o trimitem acolo unde este nevoie prin detaşare. (…) Sperăm în primă fază vreo 200 de persoane să reuşim să le angajăm, medici vorbim aici, la sfârşit ei să poată să aleagă unde vor să se transfere şi să aibă postul lor pe posturile vacante existente, tot fără concurs. Ordonanţa de urgenţă a fost citită, urmează să fie aprobată chiar în cursul acestei săptămâni”, a precizat Arafat.

Secretarul de stat a menţionat că sunt aproximativ 70 de anestezişti care au terminat specialitatea, dar şi medici de urgenţă, care nu au niciun post.

„Partea de resurse umane rămâne partea cea mai serioasă care trebuie să vedem cu o manageriem corect, astfel încât colegii noştri să poată să îşi facă treaba. Trebuie să recunoaştem că este imposibil să ne facem treaba după prevederile Codului muncii, suntem chiar într-o situaţie care nu mai permite acest lucru şi atunci trebuie să ne adaptăm programul, să ne adaptăm modul de lucru, în care să existe şi timpul de odihnă, dar, în acelaşi timp, să existe personal suficient în spitale şi în unităţile sanitare şi în serviciile de urgenţă care să se ocupe de numărul mai mare de pacienţi. Poate că acest aflux de pacienţi va dura cel puţin vreo patru-cinci-şase săptămâni”, a indicat Raed Arafat.

El a spus că se încearcă să se ia măsuri fără a afecta economia. „Încercăm să nu afectăm economia, dar, în acelaşi timp, trebuie ca măsurile compensatorii să fie respectate cu stricteţe dacă vrem să păstrăm un număr limitat de cazuri în fiecare zi şi să începem chiar să avem o scădere a numărului de cazuri”, a arătat Arafat.

sursa: agerpres.ro, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Toate universitățile din țară trebuie să introducă datele de studii de licență, master și doctorat în Registrul matricol unic

Publicat

laptop calculator

Ministrul Educației a solicitat tuturor instituțiilor de învățământ superior ca, începând cu data de 2 noiembrie, în termen de 30 de zile, să opereze toate modificările necesare în Registrul matricol unic al universităților din România (RMUR), astfel încât să fie implementate toate măsurile prevăzute de actele normative în vigoare, anunță ministerul de resort.

Potrivit MEC, instituțiile de învățământ superior vor introduce în RMUR seriile și numerele actelor de studii întocmite și eliberate pentru absolvenții celor trei cicluri de studii universitare (licență, master, doctorat), precum și ale altor forme de studii. De asemenea, vor fi introduse și date cu privire la numele conducătorului/conducătorilor de doctorat sub tutela căruia/cărora au fost/sunt organizate studiile, pentru fiecare student doctorand.

Acest registru s-a constituit prin Legea educației naționale nr. 1/2011. Conform prevederilor LEN, art. 201, alin (5) „în baza de date electronică aferentă RMUR se înregistrează și se păstrează evidența diplomelor universitare emise în România. Universitățile acreditate și Academia Română înregistrează seriile și numerele actelor de studii întocmite și eliberate“, anunță Ministerul Educației.

Registrul matricol unic al universităților din România a devenit funcțional în anul 2016, prin includerea în contractul instituțional al fiecărei universități a obligației de a raporta datele solicitate de Ministerul Educației și Cercetării referitoare la evidența studenților pentru toate nivelurile de studii (licență master, doctorat sau alte forme de studii).

„Pentru a avea un sistem funcțional și credibil, universitățile trebuie să introducă toate datele necesare în acest registru, astfel încât, la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, să existe o evidență centralizată a diplomelor și a certificatelor universitare. Este și acesta un pas spre o Românie modernă”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

În 2018, funcționarea RMUR a fost detaliată prin ordinul ministrului educației nr. 3.714/2018, cu modificările și completările ulterioare, reglementându-se faptul că instituțiile de învățământ superior de stat și particulare din România, acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu și Academia Română, au responsabilitatea și obligația să înregistreze în RMUR „seria și numărul actelor de studii emise pentru absolvenții înscriși la toate ciclurile de studii universitare (licență, master, doctorat) și la alte forme de studii“.

sursă: edu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul în care un biciclist este lovit de o autoutilitară, la Petrești. Victima a decedat la spital

Publicat

Accidentul în care un biciclist din Sebeș și-a pierdut viața, sâmbătă dimineața, la Petrești, a fost surprins pe o cameră de supraveghere. Pe imagini se poate observa cum șoferul unei autoutilitare îl lovește în plin pe bărbatul aflat pe bicicletă, în intersecția dintre străzile Valea Sebeșului și 1 Mai.  

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 octombrie 2020, în jurul orei 8.30, un bărbat de 62 de ani, din Luduș, județul Mureș, în timp ce conducea o autoutilitară pe strada 1 Mai din Petrești – Sebeș, la intersecția cu strada Valea Sebeșului, l-ar fi acroșat pe un bărbat de 60 de ani, din Sebeș, care se deplasa pe o bicicletă.

În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale grave, iar ulterior a decedat, la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a transmis IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate