Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Zilierii vor putea munci pentru primării la întreținerea spațiilor verzi. Cu cât vor fi plătiți

Publicat

Zilierii vor putea munci pentru primării la întreținerea spațiilor verzi de pe domeniul public. Legea a fost promulgată.

Legea nr. 104/2022, apărută joi în Monitorul Oficial, va intra în vigoare duminică. Prin aceasta, se introduce posibilitatea ca zilierii să fie folosiți de primării și consilii locale și pentru întreținerea spațiilor verzi din domeniul public.

Inițiatorii acestei legi fac referire, în expunerea de motive, la alte spații decât cele din parcuri și grădini (care sunt deja prevăzute de Legea 52), respectiv terenuri sportive, terenul aferent căminelor culturale, școlilor, cabinetelor medicale etc.

Zilierii pot fi folosiți de autoritățile unităților administrativ-teritoriale încă din toamna lui 2020, când, prin Legea 242/2020, li s-a conferit primăriilor și consiliilor locale dreptul de a folosi zilieri pentru activități necalificate cu caracter ocazional, potrivit avocatnet.ro.

Anterior, de munca lucrătorilor cu ziua puteau beneficia doar firmele, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale sau familiale.

Domenii de activitate și plată

Potrivit Legii 52/2011, lucrătorii cu ziua pot activa în mai multe domenii, printre care și agricultură, vânătoare și servicii anexe; silvicultură; pescuit și acvacultură; activități de alimentație (catering) pentru evenimente; restaurante; baruri și alte activități de servire a băuturilor, dar și hoteluri ori alte facilități de cazare.

Un zilier nu poate lucra mai mult de 120 de zile pe an, dar există și domenii exceptate de la această regulă, în care poate lucra până la 180 de zile anual. Plata nu poate fi mai mică de 13,583 lei/oră.

În curând, un nou domeniu urmează să fie introdus în categoria celor pentru care pot fi folosiți zilierii, respectiv pentru activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice, după ce o propunere legislativă a fost adoptată recent de deputați.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 22.04.2022 at 19:06

    Şi atunci cu cei care ”întreţin” spaţiile verzi ce faceţi, le anulaţi contractele ? Că oricum ce fac ăştia este la minim posibil. După ce taie iarba nu ştiu pe unde să o mai ascundă, să n-o care la locul de depozitare. Dacă cel care este desemnat să verifice asta nu o face,cine să o facă ? O vor face-o zilierii, adică ăia care nu vor să lucreze,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax