Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Culturii Naționale, la Sebeș. Acces gratuit la Muzeul Municipal și la Casa Memorială „Lucian Blaga”. PROGRAMUL online


Publicat

Primăria și Consiliul Local al municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural “Lucian Blaga” Sebeș, lansează o invitație de suflet pentru a marca, la Sebeș, Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie 2021, cu respectarea tuturor măsurilor de ocrotire a sănătății publice, în contextul pandemiei generate de noul Coronavirus.

Cu gândul “De la Eminescu, la Blaga…”, organizatorii propun repere simple, de suflet… Artele se întâlnesc în program pentru a da emoție momentului de sărbătoare.

Programul dedicat Zilei Culturii Naționale se va derula preponderent în mediul online.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm își așteaptă publicul vizitator, oferind acces gratuit în data de 15 ianuarie 2021, în intervalul orar 08.00 – 16.00, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea infecțiilor cu virusul SARS CoV-2.

Organizatori: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm, Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș.

Program online

 • Ora 09.00, pagina de facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș

Expoziție aniversară de carte: “Din valurile vremii…” Un omagiu adus poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889).

Ziua Culturii Naționale – prezentarea simbolurilor pe care le reprezintă.

 • Orele 11.00-16.00, pagina de facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș

“Cu Eminescu-n gând şi-n suflet… de Ziua Culturii Naţionale”, momente poetice ale membrilor Cenaclului Literar „Lucian Blaga” Sebeş

 • Ora 11.30, pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

“În liniștea statuilor…” Omagii aduse poeților naționali Mihai Eminescu și Lucian Blaga.

 • Ora 12.00, pagina de facebook a Casei Memoriale „Lucian Blaga” Lancrăm

Expoziție de carte: “Lucian Blaga – cultură și cunoaștere”. Un omagiu adus personalității lui Lucian Blaga.

 • Ora 13.00, pagina de facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș

”Din slovele cenaclului sebeșan”, creații literare ale scriitorilor locali

 • Ora 14.00, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media

Minutul de cultură: Nicolae Mareș, “Lucian Blaga – traducător, traductolog”, eLiteratura 2020, proiect editorial realizat cu sprijinul Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

 • Ora 16.00, pagina de facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș

Expoziție de artă plastică: „Icoane vechi, icoane nouă”, lucrări tematice ale pictorilor locali

 • Ora 18.00, pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

Recital de pian susținut de prof. Diana Dava Barb: „Sunetele ca poveste….”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Românii din Italia vor putea conduce din nou mașinile înmatriculate acasă. Legea a fost contestată de Curtea de Justiție a UE

Publicat

Italia va trebui să schimbe legea prin care rezidenții care din această țară membră UE sunt obligați ca în termen de 60 de zile să își schimbe numerele la mașinile înmatriculate în țările de unde provin. Astfel românii vor putea conduce din nou, în Italia, mașinile înmatriculate acasă.

Din 2018, modificările Codului rutier din Italia au afectat zeci de mii de români care dețineau autoturisme înmatriculate în România.  Regulile rutiere în vigoare interzic persoanelor care au rezidența în Italia să circule mai mult de 60 de zile cu un vehicul înmatriculat în străinătate.

Legea prin care se interzice rezidenților din Italia dreptul de a conduce mașini înmatriculate în alte state  a fost contestată de  Curtea de Justiție a UE, informează G4media.ro .

Cazul care a răsturnat legea care a afectat sute de mii de străini în Italia

Curtea de Justiție a Uniunii Europene le-a dat dreptate unor cetățeni slovaci, după ce mașina în care se aflau a fost confiscată de poliția italiană, invocându-se faptul că șoferul avea rezidență în Italia de mai mult de 6 luni, iar automobilul pe care îl conducea era înmatriculat în alt stat decât cel italian.

Mașina era înregistrată pe numele pasagerului, cetățean care nu era rezident în Italia, se specifică în dosarul înaintat Curții de Justiției, însă acest detaliu nu i-a înduplecat pe polițiști care au aplicat exact litera legii.

Acest caz va putea conduce la o modificare a legislației rutiere italiene care interzice dreptul rezidenților de a conduce autoturisme înmatriculate în alte state, inclusiv din Uniunea Europeană, anunță presa italiană.

Motivele introducerii legii prin care străini trebuie să își înmatriculeze mașinile în Italia

Interdicția de a conduce în Italia cu numere de înmatriculare străine pentru rezidenți a fost introdusă în lege de fostul ministru de interne italian, Matteo Salvini.

Motivele introducerii legii au fost legate de taxe, se evitau, în lipsa acestei legi, taxele locale de înmatriculare, eventuale impozite, iar firmele de asigurare erau văduvite de posibile noi contracte, care erau realizate în țările în care erau înmatriculate mașinile.

În plus, s-a justificat și prin faptul că aceste autoturisme nu apar în bazele de date italiene, în cazul comiterii unor infracțiuni.

Modificările din Codul Rutier au afectat zeci de mii de români din Italia

Decizia i-a afectat cel mai tare pe români, minoritatea cu cei mai mulți reprezentanți în Italia. În scurt timp, sute de mașini au fost confiscate, iar proprietarii aveau termen de 180 de zile pentru a-și înmatricula mașina în peninsulă. Pe lângă asta, au primit amenzi de la 712,00 € la 2.848,00 €.

Aceste reguli i-au lăsat pe mulți români fără mașini, deoarece în multe cazuri nu s-a putut face înregistrarea în 60 de zile.

Modificările aduse articolului 93 din Codul Rutier interzic persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de șaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate.

Sunt exceptate de la această interdicție anumite cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat, pentru care vă rugăm să faceți referire la textul integral al legii.

– Pentru cazurile de încălcare a interdicției de circulație a vehiculului înmatriculat în străinătate, amenzile administrative variază între 712 și 2.848 euro. Autoritatea Rutieră italiană (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdicția de circulație pentru vehiculul în cauză, care este sechestrat.

În cazul în care, după 180 de zile de la data infracțiunii, nu au fost îndeplinite formalitățile pentru înmatricularea vehiculului în Italia, vehiculul este confiscat.

Decizia Curții Europene de Justiție:

”Articolul 63 alineatul (1) TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări a unui stat membru care interzice oricărei persoane care și‑a stabilit reședința în acest stat membru de mai mult de 60 de zile să circule în acest stat cu un autovehicul înmatriculat într‑un alt stat membru, oricare ar fi persoana pe al cărei nume este înmatriculat acest vehicul, fără a se ține seama de durata de utilizare a vehiculului respectiv în primul stat membru și fără ca persoana vizată să poată invoca un drept la exonerare atunci când vehiculul nu este nici destinat a fi utilizat cu titlu permanent în principal în primul stat membru, nici nu este utilizat, în fapt, în acest mod.

Ziarul italian Il Quotidiano del Lazio notează că decizia Curții Europene de Justiție va conduce la schimbarea legislației italiene, deoarece legile europene primează în fața celor naționale.

”Aceste reguli i-au pus în genunchi pe mulți cetățeni, în special români, care au fost deposedați de vehicule, care au fost sechestrate pentru că dețin plăcuță de înmatriculare străină, pe motiv că  un cetățean străin cu domiciliul în Italia de mai mult de șaizeci de zile nu poate conduce un vehicul cu o plăcuță de înmatriculare străină .

Au fost cazuri în care soțului străin, cu domiciliul în Italia, i-a fost sechestrată mașina soției care avea cu reședința în străinătate și care venise în Italia să-l vadă și care i-a dat soțului ei să-i conducă autoturismul. ” scrie Il Quotidiano del Lazio.

Instanța italiană obligată să modifice articolul din Codul Rutier

”Instanța din Latina va fi chemată în următoarele ședințe din februarie și martie să modifice, în virtutea mecanismului de primat al sistemului UE, art. 93, alin. 1 bis, din Codul rutier, care interzice oricui și-a stabilit domiciliul în Italia de peste 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate.

Aceasta, întrucât legea locală este incompatibilă cu principiul comunitar al liberei circulații a capitalurilor și are un caracter cedabil. Prin urmare, se dă din nou undă verde pentru circulația vehiculelor cu numere străine în Italia, de către rezidenții în Italia de peste 60 de zile, neexistând obligația de a înmatricula aceste vehicule în Italia”, scrie ziarul italian.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

surse: G4Media, curia.europa.eu, l Quotidiano del Lazio

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vremea se va răci și mai mult de vineri. Directorul ANM: Vor fi temperaturi și de minus 18 grade Celsius

Publicat

Meteorologii anunță că până în 23 ianuarie 2022  va fi o perioadă cu zile friguroase. Până pe 23 ianuarie, vor fi și precipitații, dar nu foarte importante din punct de vedere cantitativ.

Vor fi alternanțe de zile reci și altele cu temperaturi ușor mai mari față de normalul perioadei. În această săptămână va fi mai frig, cu unele excepții în sudul și estul țării. De săptămâna viitoare, vor fi temperaturi mai apropiate de cele obișnuite ale sezonului.

Directorul ANM, Elena Mateescu anunță că ”Din punct de vedere termic, până vineri o să observăm o vreme apropiată de normalul termic al perioadei din calendar, cu minime mai coborâte în zonele depresionare din estul Transilvaniei, între -15 până spre -3, în zona litoralului, maxime -4 până la cel mult 5-6 grade Celsius, miercuri.”

Vremea se va răci de vineri, iar temperaturile vor ajunge chiar și la -18 grade

De vineri, din nou, o vreme în răcire, cu valori care, în partea de vest, centru, nord a țării, la nivelul maximelor vor fi preponderent -5 grade Celsius, minimele pe parcursul sfârșitului de săptămână, posibil -15, chiar -18 grade în zonele depresionare”, a anunţat Elena Mateescu.

 

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OMS: Nu există în acest moment nicio dovadă că adolescenţii sănătoşi sau copiii sănătoşi au nevoie de boostere

Publicat

Nu există în prezent nicio dovadă că adolescenţii şi copiii sănătoşi au nevoie de doze booster de vaccin împotriva COVID-19, a declarat marţi coordonatoarea ştiinţifică a OMS, Soumya Swaminathan, potrivit Reuters.

Vorbind într-un briefing de presă, coordonatoarea ştiinţifică a afirmat că, deşi pare să existe, în timp, o reducere a imunităţii conferite de vaccin în cazul variantei Omicron înalt transmisibile, sunt necesare mai multe cercetări pentru a se stabili ce persoane au nevoie de doze booster, transmite agerpres.ro

‘Nu există în acest moment nicio dovadă că adolescenţii sănătoşi sau copiii sănătoşi au nevoie de boostere. Absolut nicio dovadă’, a afirmat ea.

Israelul a început să le ofere doze booster copiilor începând de la vârsta de 12 ani, iar Administraţia pentru alimente şi medicamente a Statelor Unite (FDA) a autorizat în această lună administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer/BioNTech copiilor între 12 şi 15 ani.

Şi Germania a recomandat săptămâna trecută ca toţi copiii între 12 şi 17 ani să primească o doză booster. Ungaria a luat acceaşi decizie.

Soumya Swaminathan a anunţat marţi că grupul tehnic consultativ al OMS se va întâlni în cursul săptămânii pentru a lua în discuţie tocmai cum statele ar trebui să ia în considerare oferirea de doze booster populaţiilor lor.

‘Scopul este de a-i proteja pe cei mai vulnerabili, pe cei cu cel mai mare risc de boală severă şi de deces. Aceştia sunt populaţiile noastre vârstnice, persoanele imunocompromise şi cu boli subiacente, dar şi personalul medical’, a explicat ea.

sursă: agerpres.ro.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Centura de nord, parcări subterane și terminal intermodal de transport public, incluse în Planul de Mobilitate pentru Alba Iulia

Publicat

Primăria Alba Iulia organizează miercuri, 19 ianuarie, o dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Municipiul Alba Iulia – actualizat.

În documentul actualizat au fost incluse, printre intervenții, construirea centurii ocolitoare pe latura de nord, realizarea unui terminal intermodal de transport public, amenajarea spațiilor publice urbane din Piața Iuliu Maniu, Piața Consiliul Europei și Piața Primăriei, amenajarea de parcări publice subterane și parcări colective de tip Park & Ride. 

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) are ca ţintă principală îmbunătăţirea accesibilităţii localităţilor şi a relaţiei între acestea, diversificarea şi utilizarea sustenabilă a mijloacelor de transport (aerian, acvatic, feroviar, auto, velo, pietonal) din punct de vedere social, economic şi de mediu, precum şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport.

Totodată, scopul PMUD este de a permite dezvoltarea sustenabilă a mobilităţii în aria de studiu, acesta urmând a funcţiona ca un suport pentru pregătirea și implementarea proiectelor și măsurilor finanţate prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027 Regiunea Centru (și alte programe operaţionale din viitoarele perioade de programare) și alte surse asociate bugetelor locale, dar și pentru susţinerea implementării unor proiecte de interes naţional care influenţează mobilitatea în aria de studiu.

Dezbaterea publică va avea loc miercuri, începând cu ora 15:00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6.

Potrivit PMUD pentru municipiul Alba Iulia – actualizat, printre obiectivele strategice au fost incluse și următoarele intervenții:

 • Construire centură ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia

Se propune realizarea unei artere ocolitoare în zona de nord a teritoriului, între DN 1 / Autostrada A10 și DN 74. Implementarea proiectului va conduce la degrevarea rețelei stradale urbane de fluxurile de trafic de tranzit, atât în cazul vehiculelor de marfă cât și în ce privește autoturismele. Proiectul va include inclusiv plantarea în aliniament de arbori cu capacitate mare de retenție a CO2, având rol de barieră pentru poluarea chimică și fonică generată de traficul rutier care va fi atras de această nouă infrastructură.

Costul celor 6 km de șosea este estimat la 5,3 milioane de euro.

 • Realizare terminal intermodal de transport public

În scopul creșterii atractivității transportului public, se propune dezvoltarea intermodalității prin realizarea unui terminal de transport public (în zona Gării Alba Iulia, strada Iașilor) în care să se realizeze transferul între transportul județean / interjudețean și cel local.

Costurile sunt estimate la 1,5 milioane de euro.

 • Amenajare spațiu public urban Piața Iuliu Maniu

În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Iuliu Maniu pentru deplasări pietonale și cu bicicleta. Se va urmări eliminarea parcărilor de la suprafață. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative.

Costurile sunt estimate la 1,5 milioane de euro (6.000 mp x 250 euro/mp).

 • Amenajare spațiu public urban Piața Consiliul Europei

În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Consiliul Europei și legătura cu Piața Iuliu Maniu pentru deplasări pietonale și cu bicicleta. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative.

Costurile sunt estimate la 962.500 de euro (3.850 mp x 250 euro/mp).

 • Modernizare zonă pietonală Piața Primăriei

În scopul prioritizării deplasărilor nemotorizate se propune amenajarea spațiului public reprezentat de Piața Primăriei. Această măsură va contribui la îmbunătățirea calității mediului și a accesibilității zonei în care sunt concentrate obiectivele administrative și comerciale.

Costurile sunt estimate la 1,25 milioane de euro (5.000 mp x 250 euro/mp).

 • Amenajare parcări publice 

În scopul reorganizării spațiului public ocupat în prezent de autovehicule parcate se propune construirea unor parcări subterane în vecinătatea zonei centrale (Piața Gării, Piața Iuliu Maniu, Piața Consiliul Europei, B-dul Transilvaniei, zona intersecție cu B-dul Revoluției 1989, Casa de Cultură a Studenților).

Se propun un număr de 1.000 de locuri de parcare. Costul este estimat la 17,5 milioane de euro (1.000 de locuri de parcare x 17.500 de euro/loc)

 • Amenajare parcări colective de tip Park & Ride

Prin această intervenție se propune amenajarea de tip Park & Ride la intrările în oraș (zona Est – Calea Ciugudului, zona Nord – strada Alexandru Ioan Cuza, zona Vest – Calea Moților, zona Sud, nod descărcare autostradă / B-dul Ferdinand I). Aceste facilități vor fi dotate cu sisteme de iluminat precum și cu toate elementele complementare necesare: sistem de supraveghere video, cabină de pază, etc. Astfel, se va obține reducerea numărului de călătorii cu autovehiculul personal din compunerea fluxurilor de penetrație în zona urbană.

Este facilitat astfel transferul de la autoturismul personal către transportul public urban, obținându-se decongestionarea traficului, reducerea cererii de locuri de parcare din municipiul Alba Iulia și pe cale de consecință, reducerea emisiilor echivalent CO2 din traficul rutier.

Facilitățile nou create nu vor fi destinate necesităților de parcare ale zonelor rezidențiale sau ale zonelor cu caracter sezonier.

Costurile sunt estimate la 1 milion de euro (4 parcări x 250.000 de euro/parcare).

Vezi AICI

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate