Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua de 15 mai ar putea deveni Ziua ardelenilor. Propunere legislativă, la Senat

Publicat

parlamentul romanieiMai mulți parlamentari propun instituirea zilei de 15 mai – Ziua ardelenilor. Aceștia susțin că data are o însemnătate deosebită pentru ardeleni, deoarece pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertatii de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care și-au expus revendicările naționale, politice, religioase și sociale, pentru ca națiunea română din Ardeal să beneficieze de aceleași drepturi ca și celelalte națiuni care locuiau în această provincie.

Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 15 mai – Ziua ardelenilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 30 mai.

„Ziua de 15 mai are o însemnatate istorică deosebită pentru ardeleni. Pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertatii de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care și-au expus revendicările naționale, politice, religioase și sociale, pentru ca națiunea română din Ardeal să beneficieze de aceleași drepturi ca și celelalte națiuni care locuiau în această provincie. Proclamația adoptată la Blaj, formulată în 16 puncte, cerea împăratului Ferdinand I al Austriei desființarea iobagiei, independența națională, independența religioasă, libertatea cuvântului, garda națională, schimbarea Constituției principatului transilvanean, respingerea uniunii forțate a Ardealului la Ungaria. Era un program de maximă concentrare revoluționară, care pretindea, în esență, un statut cu totul autonom pentru națiunea română”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive.

Parlamentarii susțin că Marea adunare de la Blaj din 15 mai 1848 a însemnat începutul organizării politice moderne la românii transilvăneni.

„Atunci s-a constituit Comitetul Național Român, ca instituție politică care își întemeia autoritatea pe suveranitatea poporului român. Comitetul și-a asumat conducerea politică și militară a revoluției române din Transilvania. În fruntea Comitetului revoluționar au fost aleși următorii fruntași români: episcopii Andrei Șaguna și Ioan Lemeni – președinți, Simion Bărnuțiu și George Barițiu – vicepreședinți și Timotei Cipariu a fost ales ca și secretar”, se mai precizează în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, sărbătorirea anuală a Zilei ardelenilor poate fi marcată de autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale, reprezentanțele României în străinătate, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific și științific.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax