Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ziua de 4 mai ar putea fi declarată Ziua națională a sportului cu balon oval. Care este semnificația zilei. PROIECT, la Senat

Publicat

rugby1

Parlamentarii propun instituirea Zilei naționale a sportului cu balon oval în fiecare an, pe data de 4 mai. Un proiect în acest sens a fost înregistrat recent la Senat. 

Propunerea legislativă privind instituirea Zilei naționale a sportului cu balonul oval a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 17 martie.

Inițiatorii, un grup de parlamentari de la PSD, propun instituirea Zilei naționale a sportului oval în fiecare an, pe data de 4 mai. Potrivit acestora, ziua propusă are o semnificație aparte pentru sportul românesc deoarece este prima și singura medalie obținută de România la Jocurile Olimpice la categoria jocurilor pe echipe.

„Rugby-ul a adus prima medalie olimpică pentru România. România a participat, la ediția din 1924, la turneul de rugby, unde mai erau înscrise echipele Franței și a Statelor Unite ale Americii. În aceste condiții, indiferent de rezultate, românii obțineau cel puțin medalia bronz. Pentru a merge la Paris, sportivii din țara noastră au fost nevoiți să călătorească, timp de două săptămâni, cu trenul. În plus, dezinteresul oamenilor politici a făcut ca participanții români să-și plătească, în anumite cazuri, drumul până în capitala Franței.

Pe 4 mai 1924 s-a jucat primul meci al turneului de rugby de la Jocurile Olimpice de la Paris. “Stejarii” nu au avut nicio șansă și au fost învinși, fără drept de apel, scor 3-61. A doua partidă nu a adus decât bucuria câștigării medaliei de bronz, prima din istoria participărilor României la Jocurile Olimpice.

Rugby-ul nu este doar un sport, este un stil de viață! Celebrul Pierre de Coubertin, fondatorul Comitetului Olimpic Internațional, spunea că <rugby-ul este un sport de golani practicat de domni, pe când fotbalul este un sport de domni practicat de golani>. Rugby-ul este unul dintre cele mai vechi sporturi din lume, având extrem de mulți adepti pe întreg mapamondul. Rugby-ul le oferă adolescenților, și nu numai, o încredere sporită și respect de sine. Acest sport este recunoscut pentru că poate construi caractere puternice. Stimulează curajul, fitness-ul, efortul și spiritul de echipă, aducând la un loc băieți și fete din toate mediile”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, Ziua națională a sportului cu balonul oval va fi marcată de către Federația Română de Rugby, de cluburi sportive/asociații și membri afiliați prin participarea la evenimente și programe cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa și de a promova importanța practicării rugby-ului pentru sănătatea oamenilor.

De asemenea, autoritățile administrației publice centrale și locale, ComitetuI Olimpic și Sportiv Român, societatea civilă, precum și persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau punerea la dispoziție a bazelor sportive aflate în administrare în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor consacrate acestei zile.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax