Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua femeii, o sărbătoare cu rădăcini comuniste. De ce se sărbătorește în data de 8 martie

Publicat

ziua femeii

Oricât am încerca să cosmetizăm ziua de 8 martie, ea este profund comunistă. Fără a discrimina cumva drepturile femeilor, povestea zilei nu prea are legătură cu faimoasa grevă a ale lucrătoarelor din industria textilă din New York de acum 110 ani. De ce? Pentru că evenimentul a avut loc pe 28 februarie şi nu 8 martie! 

Azi afirmăm foarte frumos că Ziua Internaţională a Femeii, pe scurt Ziua Femeii, este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile şi condiţiile economice ale femeilor, cât şi discriminarea şi violenţa care îşi fac încă simţită prezenţa în multe părţi ale lumii. Totuși lucrurile sunt destul de întortocheate, scrie historia.

El adevărat că încă de la finalul secolului al XIX-lea mișcarea de emancipare a femeilor a încercat să obțină drepturi egale cu ale bărbaților cu precădere în salarizare, drepturi sociale etc. Cele două războaie mondiale nu au făcut altceva decât să sporească rolul femeii în societate. Multe dintre femei au participat la efortul de război luând locul bărbatilor in fabrici.

VEZI: MESAJE de 8 MARTIE 2019: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege

Prima zi internațională a femeii a fost desemnată pe 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din Statele Unite drept o amintire a grevei din 1908 de la New York. Mai târziu s-a pretins că această grevă ar fi fost de fapt pe 8 martie, ceea ce este un fals istoric. Un an mai târziu, în 1910, Internaționala Socialistă, reunită la Copenhaga, a decis instituirea unei zile internaționale a femeii, scopul fiind același: de recunoașterea mișcărilor sindicale din Statele Unite din 1908.

Inițial, nu s-a stabilit o dată precisă la care va fi sărbătorită Ziua Femeii. Așa că, în Europa, a fost sărbătorită pentru prima oară pe 19 martie 1911 în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

Cum a influențat Rusia și apoi URSS-ul ziua de 8 Martie

Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie, conform calendarului pe stil vechi (23 Februarie).

Întâmplător data pe stil nou era 8 Martie!

În anul 1917, ziua de 8 martie pe stil nou, a însemnat începutul revoltei la Saint Petersburg. Femeile de la Uzina Putilov au declanşat o grevă cerând iesirea Rusiei din Primului Război Mondial, sfârşitul raţionalizării alimentelor şi abolirea dinastiei ţariste. Reprimarea acestor proteste a fost scânteia ce a declanșat Revoluția din Februarie din Rusia. Efectele revoluției au dus la înlăturarea țarului, slăbirea puterii statului rus și înlesnirea Puciului din Octombrie 1917 – cunoscută drept Revoluția Bolșevică.

Această revolt a femeilor și revoluția din februarie au fost ulterior acaparate de propaganda comunistă. Din 1921, 8 martie devine sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, în memoria evenimentelor care au precedat Marea Revoluție din Octombrie.

După Al Doilea Război Mondial puterea comunistă s-a impus în tot răsăritul Europei, dar și în Asia, iar sărbătoarea s-a generalizat. În țările comuniste, după cel de-Al Doilea Război Mondial, această zi era considerată a fi și Ziua Mamei. Practic femeile primeau flori și beneficiau de un program redus, iar în unele instituții erau organizate momente artistice.

Când lumea se predă zilei de 8 Martie
Ziua Internaţională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internaţional al femeii. Tot din acest moment ONU a început să încurajeze toate țările din lume să adopte 8 martie ca zi pentru drepturile femeii.

După 1989, ziua 8 martie și-a pierdut conotația politică rămânând totuși Ziua Femeii. Ceea ce poate ar trebui spus celor care confundă lucrurile în România, Ziua Mamei s-a mutat în prima duminică din luna Mai, dar foarte mulți oameni continuă să sărbătorească 8 Martie ca în timpul comunismului.

 

sursa: historia.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Cardurile bancare ar putea fi înlocuite cu un nou sistem de plăţi. Care sunt variantele

Publicat

card credit

Cardurile de credit ar urma să fie înlocuite cu alt sistem de plată. Este vorba despre transferuri de bani digitale, prin intermediul telefoanelor inteligente sau al altor dispozitive, fără comisioane sau unele reduse. Cardurile de credit este că nu sunt 100% sigure, fraudele de acest fel fiind dese. De asemenea, deţinătorii de carduri nu sunt […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT la Miceşti. O maşină a intrat într-un stâlp de la reţeaua electrică. Zeci de locuinţe au rămas fără curent

Publicat

politie

Un accident rutier s-a petrecut marţi seara în Miceşti. Un autoturism a lovit un stâlp de reţea electrică, iar ulterior a întreruptă alimentarea cu energie în mai multe zone din Alba Iulia şi Miceşti. Întreruperi de curent au fost semnalate în zone ca Bulevardul Revoluţiei din Cetate sau Calea Moţilor. Din primele date, un şofer […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un bărbat a decedat după, prins sub pământ pe un șantier din Benic. Intervenție dificilă, de 6 ore, a pompierilor

Publicat

colaj pompieri

Un accident de muncă a avut loc marți în jurul orei 15.30, în localitatea Benic. Un bărbat care efectua lucrări la rețeaua de canalizare din localitate a fost prins sub un mal de pământ. Pentru salvarea acestuia au intervenit pompierii din Alba Iulia. UPDATE: ISU Alba a precizat că la ora 20.50, pompierii au reuşit […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis, „aproape hotărât” să declanşeze referendum în ziua votului pentru europarlamentare

Publicat

presedintele klaus iohannis

Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare. Acesta susţine că este nevoie de o analiză profundă, una care de altfel a și început la Palatul Cotroceni. „Suntem într-o perioadă foarte importantă în care trebuie să consolidăm ceea ce am câștigat, faptul că […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate