Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ziua Femeii / Ziua mamei: De ce s-a ales data de 8 martie pentru a sărbători femeile. Semnificații naționale și internaționale

Publicat

mesaje 8 martie ziua femeii

Ziua internaţională a femeii, marcată în fiecare an la 8 martie, este, potrivit ONU, un prilej pentru a sărbători actele de curaj şi hotărâre ale femeilor obişnuite care au jucat un rol extraordinar în istoria ţărilor şi comunităţilor lor, de a reflecta asupra progreselor înregistrate şi de a cere schimbări.

Cunoscută de unii ca Ziua Mamei, de altii ca Ziua Femeii, 8 martie este sărbătorită în întreaga lume, însă putini îi cunosc cu adevărat originile.

Citește și: MESAJE de 8 MARTIE 2024: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege

Prima Zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

În anul 1910, Internaţională Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913

Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia.

La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pune capăt discriminării la locul de muncă. În plus s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.

Citește și Mesaje de 8 Martie pentru mama. Urări, felicitări și SMS-uri frumoase pentru cea care ți-a dat viață

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului. Cele două zile, Ziua femeii şi Ziua bărbatului, urmând să fie sărbătorite anual în zilele de 8 martie, respectiv, 19 noiembrie.

  • Femeile din Portugalia obișnuiesc să petreacă seara de 8 martie în oraș, fără bărbați. Tradiția a început în ultimii ani să fie din ce în ce mai răspândită și în alte zone ale Europei, inclusiv în țară noastră.
  • · Româncele primesc de 8 martie flori și cadouri. Darurile pot fi simbolice – bomboane, cafea de bună calitate – sau consistente. Totul depinde de buget, dar și de gradul de apropiere. De asemenea, seară e petrecută fie în compania iubitului, fie alături de grupul de prietene, în club sau la restaurant.
  • · În Italia, de 8 martie se organizează reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, în care se discuta despre siguranță și beneficiile acesteia la locul de muncă, dar și despre aspect ce țîn de sănătate. Italienii își răsfață mamele și iubitele oferindu-le în dar mimoze galbene. De altfel, tradiția mimozelor există și în alte țări, precum Rusia și Albania.
  • · Femeile din Pakistan sărbătoresc pe 8 martie lupta pentru emancipare și egalitate, amintindu-și de sacrificiile și lupta dusă de-a lungul anilor pentru obținerea condițiilor normale de viață
  • · Englezii organizează pe 8 martie loc marșuri și întruniri, pentru a rememora istoria zbuciumată a feminismului. De asemenea, Ziua Mamei e sărbătorită separat, dată nefiind una fixă. Cele mai întâlnite daruri oferite de Ziua Mamei sunt florile și felicitările.
  • · Rușii oferă femeilor dragi flori, felicitări și bomboane de ciocolată.
  • · Femeile din China nu lucrează în după-amiază zilei de 8 martie, astfel încât să petreacă timpul cu familia sau să participe la diverse evenimente.
  • ·  Există multe țări din întreagă lume în care 8 martie este oficial zi liberă.

Vezi și Mesaje de 8 Martie 2024

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax