Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua internaţională a Mamei. Noi drepturi, facilităţi şi indemnizaţii, propuse în mai multe proiecte de lege

Publicat

mama si copilul

Ziua Internaţională a Mamei se sărbătoreşte în acest an pe 6 mai. În România, Ziua Mamei a devenit sărbătoare oficială în 2010.

Sărbătoarea este marcată anual, în prima duminică a lunii mai.

Pentru protejarea drepturilor acestora, au fost iniţiate mai multe proiecte de lege, aflate în diferite stadii pentru aprobare.

Gravidele ar putea primi îmbrăcăminte şi produse de îngrijire pentru nou-născuţi în valoare de 500 lei. Acest ajutor material se va acorda o singură dată pentru fiecare nou-născut, la ieșirea din spital sau la eliberarea certificatului de naștere.

Proiectul de lege în acest sens a fost înregistrat în aprilie, la Senat.

Persoanele fizice sau juridice care împiedică mamele să-și alăpteze sugarii în spații publice ar putea primi amenzi de la 100 până la 2.000 de lei. Aşa pevede un proiect de lege intrat în primă etapă, în dezbatere la Senat.

Potrivit proiectului, „constituie contravenție și se sancționează faptele săvârșite în oricare din următoarele forme:

– evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spațiu și care alăptează un copil de până la 24 de luni

– interzicere în orice mod a alăptării în spații publice a unui copil de până la 24 de luni

– refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil de până la 24 de luni, în condițiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv”.

Sancţiunile propuse sunt în valoare de 100 de lei până la 500 de lei pentru persoane fizice, respectiv de de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru persoane juridice.

Amenzile vor fi date de Protecția Consumatorilor sau de Poliție.

Alte două proiecte, care însă nu au parcurs toate etapele pentru a intra în vigoare, prevăd noi drepturi pentru mame.

Potrivit acestora, femeile care au născut mai mult de trei copii ar putea primi indemnizaţii în cuantum de până la 50% din salariul mediu net pe economie, iar mamele care au cinci sau mai mulți copii ar putea primi titlul și medalia de „Mamă Eroină”. Aceste beneficii sunt incluse într-un proiect de lege iniţiat în 2016.

De asemenea, femeile care nu realizează venituri din salarii și au născut și păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii ar putea beneficia de un ajutor bănesc lunar, precum şi de o reducere de 50% la impozite şi taxe locale.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax