Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ziua Internațională a Pizzei, sărbătorită pe 9 februarie. De la ”pâinea plată” a Antichității, la cea mai populară mâncare a lumii

Publicat

Ziua Internațională a Pizzei este o sărbătoare care marchează aprecierea globală pentru una dintre cele mai populare și delicioase mâncăruri din lume: pizza.

Această zi este sărbătorită în întreaga lume, aducând împreună oameni pentru a se bucura de una dintre cele mai faimoase mâncări din istorie.

Ziua Internațională a Pizzei este marcată pe 9 februarie.

Această zi este o ocazie de a sărbători diversitatea rețetelor de pizza din întreaga lume, precum și de a aprecia gustul și simplitatea acestui fel de mâncare.

Ziua Internațională a Pizzei: Istoria acestei mâncări

Istoria pizzei este îndelungată și își are rădăcinile în antichitate. Pâinea plată a fost consumată în diferite culturi antice, cum ar fi Grecia și Egiptul.

Acestea erau acoperite cu diferite alimente, cum am spunte astăzi, topping-uri, precum ulei de măsline, ierburi aromate și alte ingrediente.

La romani, pâinea plată era adesea servită cu diverse acoperiri, inclusiv brânză, ierburi și ulei. Aceasta poate fi considerată o formă timpurie de pizza.

Se crede că pizza modernă a luat naștere în Napoli, Italia. Prima mențiune documentată a pizzei a fost în 997 d.Hr., când orașul Napoli a fost sub stăpânirea bizantină.

Pizzele originale erau simple, cu aluat subțire acoperit cu sos de roșii, brânză mozzarella și ierburi.

Pizza a devenit rapid un aliment preferat printre locuitorii săraci ai orașului. Timp de multe decenii, pizza a fost vândută mai ales pe străzi și în taverne.

Regina Margherita, cea mai cunoscută

Legenda spune că regele Umberto I și regina Margherita au vizitat orașul Napoli. În onoarea vizitei regale, pizzaiolo Raffaele Esposito a creat o pizza specială, folosind topping-uri care să reprezinte culorile steagului italian: roșu (sos de roșii), alb (brânză mozzarella) și verde (busuioc).

Această pizza a fost numită „Pizza Margherita” și a devenit extrem de populară, stabilind multe din aspectele fundamentale ale pizzei moderne.

Odată cu imigrația italiană în Statele Unite în secolul al XIX-lea și al XX-lea, pizza a fost adusă în America, unde a devenit rapid un aliment de bază în bucătăria americană.

În secolul XX, lanțurile de restaurante și companiile de livrare au contribuit la popularizarea pizzei în întreaga lume.

Astăzi, pizza este consumată și apreciată pe scară largă în întreaga lume, cu o varietate imensă de stiluri, topping-uri și tehnici de gătit.

Este considerată un simbol al bucătăriei italiene și una dintre cele mai iubite și recunoscute mâncăruri internaționale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax