Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

21 martie: Ziua internaţională a poeziei. Când a fost scrisă cea mai veche poezie de dragoste şi cui i-a fost adresată

Publicat

carte floare

Prima poezie de dragoste din istorie a fost scrisă acum mai bine de 6000 de ani și se află într-un muzeu din Turcia. Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită pe 21 martie, începând din anul 1999.

În această zi, este promovată poezia în rândul oamenilor de pretutindeni, ca artă, dar și ca sursă de emoție și idei profunde.

Cea mai veche poezie de dragoste din istorie se află la Muzeul Arheologic din Istanbul. Acolo a fost este păstrat poemul scris cu 4000 de ani înainte de Hristos, pe timpul sumerienilor.

Poezia este pe o tăbliţa de argilă inscripţionată cu ”Istanbul #2461”. Ea cuprinde versuri scrise de un poet necunoscut, pe care mireasa regelui Shu-Sin trebuia să i le recite acestuia în cursul unui ritual de virilitate.

Cel mai vechi poem epic din istorie are o vechime de 2000 de ani înainte de Hristos. „Epopeea lui Ghilgameş” este cel mai bătrân poem epic păstrat până în zilele noastre, cu scriere cuneiformă, pe 12 tăbliţe de lut.

21 martie, Ziua internațională a poeziei

Poezia a fost mereu un mijloc de delectare spirituală şi intelectuală, fapt pentru care este considerată încă din antichitate superioară celorlalte genuri literare. De aceea umanitatea a consacrat o zi, Ziua Internaţională a Poeziei, care este marcată pe 21 martie ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999.

Reprezintă astfel o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, “Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Ziua este un prilej pentru a ne înclina în faţa celor care – prin cuvinte meşteşugite în versuri – și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Poezia demonstrează că, indiferent unde se află pe glob, fiinţa umană are aceleaşi sentimente şi întrebări.

Citate minunate despe poezie:

  • Poezia este căsătoria realităţii cu idealul, în sufletul poetului. – Bogdan Petriceicu Hasdeu
  • Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos.- Mihai Eminescu
  • Poezia este lacrima sufletului rostuită prin cuvânt. – Teodor Dume
  • Poezia este muzica sufletului şi, mai presus de toate, a sufletelor mari şi sensibile. – Voltaire
  • Poezia nu este numai artă: ea este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant. – Nichita Stănescu
  • Poezia e înţelepciune care încântă inima – Khalil Gibran
  • Poeţii sunt inima umanităţii – Eugène Ionesco

sursa: a1.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax