Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ziua Internațională a Stomatologului: Cine a fost Sfânta Apolonia, patroana medicilor dentiști

Publicat

Ziua Internațională a Stomatologului este o sărbătoare care marchează recunoașterea și aprecierea profesionalismului și contribuțiilor stomatologilor și a tuturor lucrătorilor din domeniul stomatologiei la sănătatea orală și generală a populației.

Această zi este celebrată în diferite țări în jurul lumii, în data de 9 februarie.

În timpul acestei zile, se pune un accent special pe importanța îngrijirii dentare regulate, prevenirea bolilor dentare și promovarea igienei orale.

Evenimentele organizate pot include campanii de conștientizare, consultări gratuite la cabinetele stomatologice, seminare educaționale despre igiena orală și importanța vizitelor regulate la stomatolog.

Această zi oferă, de asemenea, o oportunitate de a recunoaște eforturile și devotamentul stomatologilor și asistenților dentari în a furniza servicii de îngrijire orală de calitate și în a promova o sănătate orală optimă în comunități.

Ziua este dedicată Sfintei Apolonia, care este patroana celor suferinzi de durere de dinți și a stomatologilor.

Sfânta Apolonia a făcut parte dintr-un grup de fecioare martire care au suferit în Alexandria în timpul unei răscoale locale împotriva creștinilor.

Sfânta Apolonia a fost torturată și toți dinții i-au fost smulși sau sparți cu violență extremă. Ea nu a renunțat însă la creștinism.

Din acest motiv, ea este considerată drept patrona stomatologiei și a celor care suferă de dureri de dinți sau alte probleme dentare.

Ziua Internațională a Stomatologului: Cine a fost Sfânta Apolonia

Conform tradiției, ea a fost torturată și ucisă pentru refuzul de a renunța la credința sa creștină.

În artă, Sfânta Apolonia este reprezentată cu pumnal sau cu un instrument pentru extragerea dinților, deoarece se crede că a suferit o astfel de tortură înainte de moarte.

Ea este venerată ca sfântă în Biserica Catolică și in Biserica Ortodoxă, unde este considerată un model de curaj și credință.

Apolonia (sau Apolonia) avea doar 14 ani când s-a convertit la Creștinism împotriva dorinței părinților, oameni de vază ai orașului Alexandria.

S-a ocupat de îngrijirea celor săraci, bolnavi, necăjiți și înfometați, de orfani și de văduve.

În anul 234 după Hristos, când Apolonia avea vârsta de 40 de ani și era una dintre cele mai iubite și respecatate femei, în Alexandria a izbucnit o revoltă împotriva creștinilor.

A fost prinsă și torturată. În timpul judecății, în piața orașului, concetățenii ei i-au scos dinții, unul câte unul.

În anul 300, pe data de 9 februarie, Apolonia a fost canonizată, devenind Sfânta Mare Muceniţă Apollonia, diaconița.

Sfânta Muceniță Apolonia îi protejează pe bolnavii cu suferinţe.

Este înfăţişată adeseori cu un instrument al profesiei şi o carte în mână, în timp ce flăcările îi cuprind trupul. În temeiul acestor considerente, mai târziu, în Evul Mediu, breasla dentiştilor a adoptat-o drept protectoare.

Ziua Internaţională a Stomatologului a fost sărbătorită prima dată în anul 1984 la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societatea Internaţională a Stomatologilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax