Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Minerului la Roşia Montană. Peste 4.000 de localnici şi turişti au luat parte la eveniment

Publicat

Peste 4.000 de moţi şi vizitatori din toată ţara au participat duminică, 2 septembrie, la Ziua Minerului de la Roşia Montană. Sărbătoarea păstrează vie tradiţia minerească de aproape două mii de ani. Stadionul „Minerul” a răsunat toată ziua de muzică, voie bună şi amintiri din vremurile prospere ale mineritului. Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Roșia Montană, în parteneriat cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

„Ca și în anii trecuți, am sărbătorit Ziua Minerului aşa cum se cuvine, cu gândul la tradiţiile minerești ale localităţii noastre. Suntem mândri să fim una dintre cele mai vechi comunități miniere ale Europei,  cu o istorie de aproape 2.000 de ani şi ne dorim să ne întoarcem la bunăstarea pe care o aduce mineritul”, a declarat primarul Roşiei Montane, Eugen Furdui. Acesta le-a amintit guvernanţilor de la Bucureşti că Roşia Montană îi aşteaptă să avizeze proiectul minier, pe care o consideră singura șansă reală de revitalizare și dezvoltare a zonei şi care, în opinia sa, va aduce locuri de muncă și un nivel de trai mai bun pentru comunitate.

Programul Zilei Minerului a început cu un mini-campionat de fotbal, urmat de Cupa Ardealul la rugby, un sport tot mai iubit de roşieni. Sărbătoarea a continuat cu o petrecere în stil mineresc, unde atmosfera a fost întreținută de o pleiadă de cântăreți de muzică populară și ușoară. Au cântat pentru minerii din Apuseni și prietenii lor Mirela Petrean, Tinu Vereșezan, Adi Balint, Mirela Mănescu, Nelu Șopterean, Grupul Instrumental „Dor”, „Copiii de Aur”, Corul Minerilor, Deepcentral și Puya, iar seara s-a încheiat cu un foc de artificii.

Pe parcursul zilei, câteva sute de persoane au participat la vizitele ghidate gratuite în Roșia Montană, organizate de Roșia Montană Gold Corporation. Traseele au inclus cariera Cetate, stația pilot de epurare a apelor acide din Roșia Montană, galeria Cătălina-Monulești și câteva dintre casele deja restaurate de companie sau aflate în curs de restaurare din centrul istoric.

Vizitele au reprezentat un prilej pentru foștii mineri, dar și pentru turiştii din toată țara, să-și amintească de perioada exploatărilor de la Roșia Montană.

Ziua Minerului este un eveniment sărbătorit anual în comunităţile din zonele unde există sau au existat exploatări miniere. În 2009, la Roşia Montană a fost stabilit un record mondial, omologat de Guiness Book: cei mai mulţi oameni care caută simultan aur cu şaitrocul. Peste 100 de persoane au luat parte la stabilirea recordului mondial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Anda

    luni, 03.09.2012 at 18:35

    Un eveniment care celebreaza o meserie interesanta, in care avem traditie si care sper sa nu moara. Sper ca la anul sa fie o editie si mai vesela, cu minerii reintorsi la munca, cu salarii in portofel, care-si iau liber de la lucru pentru un pic de distractie

  2. Anda

    marți, 04.09.2012 at 11:16

    Este pacat ca ziarista nu spune adevarul. Poza este trucata pentru a ascunde numar real al participantilor. De fapt, 10.000 de oameni ai muncii din Rosia Montana au fost prezenti.

    • moderatorul de serviciu

      marți, 04.09.2012 at 12:07

      @Anda, ia treci tu putin pe la psihiatrie…cred ca ai ceva probleme la mansarda

  3. moderatorul din pauza de pranz

    marți, 04.09.2012 at 15:41

    pricinosule, ai vazut ca isi fac ei reclama, repede si tu … recunoaste ca esti medic psihiatru!!! recunoaste!

  4. Rodica

    marți, 04.09.2012 at 15:56

    Du-te si ia si ecologistii cu tine. Ecologistii astia dezaxati care nu lasa oamenii sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca

  5. doctoru

    miercuri, 05.09.2012 at 11:48

    proectu e prea bun, prea ca la tara!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax