Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ziua Moțiunii împotriva Guvernului Orban. Pentru prima dată în istorie s-ar putea ajunge la alegeri anticipate

Publicat

orban hava

Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD şi susţinută de UDMR, este dezbătută în Parlament miercuri, de la ora 12:00.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, consideră că sunt suficiente voturi pentru ca moţiunea să treacă, în timp ce premierul Ludovic Orban afirmă că, după evaluarea sa, moţiunea nu va trece.

Moţiunea este dezbătută la o zi după ce Guvernul Orban a împlinit trei luni de mandat şi, dacă este adoptată, este văzută de liberali ca o cale către organizarea alegerilor anticipate.

”Suficiente voturi înseamnă că avem mai mult de 233. Cu discuţia sau fără discuţie cu domnul Ponta, avem voturile necesare să cadă Guvernul Orban”, a spus Marcel Ciolacu. 

Dacă trece, moțiunea de cenzură va deschide drumul către alegerile anticipate – o premieră în istoria post-decembristă. Anticipatele au fost cerute în mod repetat de președintele Klaus Iohannis, în ciuda reticenței inițiale a premierului Orban, pentru a schimba majoritatea din Parlament și a demara reformele sistemice.

PSD și UDMR au împreună 232 de voturi, cu unul mai puțin decât necesarul de 233 pentru a dărâma guvernul. 

Rămâne de văzut de unde vor încerca cei de la PSD să atragă restul voturilor. 

Dacă guvernul Orban e demis prin moțiune, proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi e respins. Odată ce guvernul ar fi demis, nu va putea emite ordonanțe și ordonanțe de urgență, ceea ce înseamnă că va fi imposibil de adoptat o OUG pentru alegeri locale în două tururi.

În plus, guvernul Orban a renunțat marți la proiectul de OUG pentru alegerea președinților de Consilii Județene prin negocieri între consilierii județeni, ceea ce înseamnă că, dacă moțiunea trece, baronii locali din PSD și PNL sunt marii câștigători, securizându-și posturile prin menținerea pozițiilor puternice pe care le dețin.

Anticipatele pot fi declanșate dacă două propuneri de guvern pică în Parlament la vot în termen de 60 de zile de la căderea guvernului Orban.

Surse: G4Media.ro, News.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax