Connect with us
Publicitate

CUGIR

Ziua Națională a României, sărbătorită la Cugir. Cântece și poezii patriotice, pe scena Casei de Cultură


Publicat

cugir

În orașul Cugir, a avut loc miercuri un spectacol sub genericul „La Mulți Ani România!”, dedicat Centenarului Marii Uniri din anul 1918, de la Alba Iulia.

Evenimentul desfăşurat la Casa de Cultură a orașului Cugir a început cu intonarea imnului de stat al României – „Deșteaptă-te române!”, în acordurile tinerilor interpreți ai Fanfarei Cercului Cultural Cugir.

Ca în fiecare an, elevii au pregătit momente speciale pentru a marca această mare sărbătoare națională. În spiritul acestei sărbători și pentru a redescoperi valorile morale ale poporului român – dragostea de țară, vitejia, bunătatea, sala de spectacole a fost animată de elevi, cadre didactice, părinți și membri ai comunității locale pentru a sărbători Marea Unire de la Alba Iulia din 1918.

Programul evenimentului a continuat cu un spectacol de cântece și poezii patriotice și scenete tematice, pregătit de către elevii și preșcolarii de la unitățile de învățământ din oraș, alături de membri ai cercurilor artistice aparținând Cercului Cultural Cugir. Aceștia au fost îmbrăcați în costume populare, iar cei prezenți în sală au primit la intrare steaguri tricolore.

Actorii Cercului de Teatru al Cercului Cultural Cugir (coordonați de profesoara și totodată regizoarea Maria Dodoc) au prezentat poezii patriotice din operele unor poeți români, însoțite de un montaj scenic.

„Clopotul Reîntregirii”, „Alba, inimă de țară!”, „Vin români la Alba, iar!”, „Tu, Ardeal!”, „Doamne ocrotește-i pe români” au fost câteva din cântecele intepretate de către micii artiști, pe scena instituției de cultură din oraș în cinstea actului Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918.

Elevii au prezentat și o serie de scenete tematice, în care au evidențiat importanța și semnificația Zilei de 1 Decembrie :”În cinstea anului centenar”, „Moș Gheorghe și Unirea la 100 de ani” sau „O petrecere în familie”.

Rând pe rând au urcat pe scenă, pentru a încânta asistența prezentă cu momentele artistice pregătite: membrii Fanfarei de copii ai Cercului de Cultural Cugir, Grupul „Mlădițe Cugirene”, Grupul „Anotimpuri” al Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, Grupurile vocale ale școlilor „Singidava”, „Iosif Pervain” Cugir și „Ioan Mihu ” – Vinerea, elevii Cercului de Teatru al Liceului Teoretic „David Prodan” Cugir.

În încheiere, de la „poalele” Drăganei, semnatarul acestor rânduri, vă urez La Mulți Ani România Întregită! Și tuturor românilor, oriunde v-ați afla!

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Accident la Alba Iulia. Un pieton a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni de la Dedeman

Publicat

Accident de circulație în Alba Iulia. Un pieton a fost lovit în zona trecerii de pietoni din apropiere de Dedeman. 

Accidentul s-a produs duminică dimineață în jurul orei 9:00.

Din primele informații de la fața locului, ar fi vorba despre un bărbat în vârstă de 56 de ani, care a fost lovit pe trecerea de pietoni de un automobil.

Bărbatul a fost transportat la spital. Potrivit reprezentanților IPJ Alba, ar fi fost rănit ușor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Furtunile uscate, fenomenul cu care România va trebui să se obișnuiască. Explicația unui specialist în fenomene meteo extreme

Publicat

2021 pare deja a fi un an al fenomenelor extreme. Sunt emise avertizări nowcasting de furtuni, în condițiile în care România se confruntă cu cel mai lung val de căldură din acest an.

Din cauza temperaturilor ridicate, un fenomen cu care ne vom confrunta tot mai des este furtuna uscată, spune Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, citat de Digi24.

Începutul acestei luni nu va face excepție. Vremea în luna august va fi de asemenea una a extremelor.

„Am crescut temperatura medie globală cu un grad, practic deplasăm această distribuție de temperatură cu care eram obișnuiți către valorile mai mari.

Valurile de căldură sunt mai probabile, datorită schimbărilor climatice, și mai intense. Și exact la asta asistăm acum, la un val de căldură.

Vom vedea în următoarele luni dacă e asociat direct schimbărilor climatice”, a spus la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

„Furtunile uscate e posibil să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură.

Înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă dar precipitațiile nu ajung la suprafață, pentru că e foarte cald și se evaporă.

Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă poate duce la incendii de pădure”, a spus el.

Știrea completă pe Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de caniculă în Alba și jumătate din țară. Val de căldură peste România

Publicat

Val de căldură peste jumătate din țară. Meeteorologii au emis o avertizare de Cod Portocaliu de căldură valabil în toată partea de sud și est a României, valabil și în județul Alba. 

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat
Interval de valabilitate: 1 august

Duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În sudul și sud-estul țării valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Patriarhia Română oferă 30.000 de lei pentru familiile afectate de inundațiile din Munții Apuseni

Publicat

Patriarhia Română oferă 30.000 de lei pentru ajutorarea familiilor afectate de inundaţiile din Munții Apuseni, produse la jumătatea lunii iulie.

Suma este destinată achiziţionării unor materiale de construcţii în vederea remedierii pagubelor cauzate de inundaţiile din luna iulie, potrivit agenției de presă a Patriarhiei.

Cele 793 de familii provin din următoarele localităţi: Sohodol, Cărpiniş, Ocoliş, Bistra şi Câmpeni.

După inundaţii, arhiepiscopul Irineu a vizitat localităţile afectate de revărsarea apelor, fiind ulterior iniţiată o colectă la nivelul celor cinci protopopiate din Eparhia Alba Iuliei.

Citește și: Sute de persoane au fost evacuate din zonele afectate de inundații din Apuseni. Peste 70 dintre acestea sunt copii

Credincioșii care doresc să sprijine financiar familiile afectate de inundații pot face donaţii în contul Protopopiatului Ortodox Român Câmpeni (adresa: str. Horea, nr. 21, Câmpeni, jud. Alba, cont: RO12 RNCB 0008 0211 8319 0001, CUI: 4331180, contact: 0743 134 758).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate