Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Protecţiei Civile: Vineri, „Porţi deschise” la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba. Programul manifestărilor

Publicat

pompier

ziua protectiei civile ISU Alba_2015 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba va organiza vineri, 26 februarie, “Ziua Porţilor Deschise” în toate subunităţile, cu ocazia Zilei Protecţiei Civile, celebrată în fiecare an în data de 28 februarie. Cei interesaţi vor putea vedea tehnica şi maşinile de intervenţie ale ISU.

Manifestările organizate cu prilejul acestei sărbători se vor desfăşura după următorul program:

– orele 13.00 – 13.30: Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – ceremonial militar şi prezentarea ordinelor şi mesajelor primite cu ocazia “Zilei Protecţiei Civile” din România

– orele 13.30 – 14.00: Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – expoziţie cu tehnică specifică protecţiei civile, domeniului pirotehnic și C.B.R.N

– ora 14.00 – întâlnirea cadrelor militare active cu invitații.

Ziua de 28 Februarie este declarată Ziua Protecţiei Civile din România. De-a lungul celor 83 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a facut parte, protecţia civilă din Romania a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele nationale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu, transmit reprezentanţii ISU Alba.

Semnificative sunt cutezanţa, profesionalismul şi devotamentul manifestat de personalul acestei instituţii în timpul celui de-al doilea război mondial, cât şi în timpul numeroaselor dezastre: inundaţiile din anii 1970, 1975, 1999, 2000, 2005, cutremurul devastator din anul 1977, accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995, numeroasele accidente tehnologice şi altele.

În prezent, conform legislaţiei adoptate în anul 2004 protecţia civilă, împreună cu pompierii militari, formează Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, instituţii formate pentru a îmbunătăţii reacţia în situaţii de urgenţă. La nivel judeţean s-a constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sub directa preşedinţie a Prefectului, iar la nivel local au fost înfiinţate Comitete Locale pentru Situaţii de Urgenţă, conduse de edilii unităţilor administrativ-teritoriale respective. Cu ajutorul acestor structuri, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă gestionează, coordonează şi acţionează, cu mijloacele şi forţele din dotare, pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente sau dezastre şi limitarea efectelor negative ale acestora.

Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente în diferite zone, identificarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare, organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă, alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului, înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate. Măsurile de protecţie civilă trebuie să se realizeze din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite de lege.

Mesajul primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, cu ocazia Zilei Protecţiei Civile

La ceas de aniversare, Protecţia Civilă, în prezent parte integrantă a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, reprezintă o structură de bază a ţării, modernă şi eficace, la nivelul standardelor europene, menită să asigure siguranţa şi liniştea comunităţii şi cetăţeanului, identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.

Sărbătoarea este un prilej de retrospectivă a activităţilor desfăşurate de-a lungul timpului, în misiunile de salvare a cetăţenilor ameninţaţi de conflagraţii militare, calamităţi naturale şi alte catastrofe.

Mecanismul contemporan de gestionare a situaţiilor de urgenţă, adaptat standardelor UE şi NATO, a adus tot mai variate responsabilităţi protecţiei civile. Aceasta a solicitat implicare şi viteză de reacţie, sub semnul solidarităţii umane şi o reală responsabilitate civică. Inundaţiile din ultimii ani, fenomenele meteo deosebite ale iernilor aspre sau alte accidente şi calamităţi au dat măsura implicării şi experienţei cadrelor protecţiei civile.

Mereu gata de intervenţie, alături de celelalte structuri ale sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, specialiştii protecţiei civile  au participat cu profesionalism la informarea corectă a cetăţenilor municipiului Alba Iulia prin acţiuni care să preîntâmpine generarea unor situaţii de urgenţă prin exerciţii demonstrative de simulare la intervenţia în caz de cutremur sau incendiu, prin executarea de verificări la sistemul de înştiinţare / alarmare al municipiului Alba Iulia şi prin cunoaşterea de către populaţie a principalelor tipuri de risc, a formelor de manifestare a acestora, a măsurilor de protecţie, precum şi a modului de acţiune şi comportare în situaţia producerii situaţiilor de urgenţă .

Dintre toate serviciile comunitare, cele care subliniază noțiunea de “urgență” ne sunt de cele mai multe ori, mai puțin familiare. Și asta pentru că toți credem că nouă nu ni se poate întâmpla și obișnuim să ocolim hazardul din gândurile noastre. Din fericire, în Alba Iulia au fost puține situațiile în care angajații și colaboratorii serviciului de Protecție Civilă au intervenit pentru a îndeparta consecințele, de cele mai multe ori munca lor s-a concentrat pe prevenție și pregătire. Să nu uităm ca atunci când nu trebuie sa intervină direct, ei sunt acei oameni neștiuți care servesc comunitatea în situații limită de caniculă sau ger, protejând cel mai de preț bun al unui oraș: oamenii. Îmi doresc să avem angajați cât mai pregatiți si dotați corespunzator în acest domeniu, dar în egală masură, le sunt recunoscator și albaiulienilor care într-un sistem de voluntariat necondiționat au susținut comunitatea la greu” – Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Ziua Protecţiei Civile ne oferă plăcutul prilej de a transmite întregului personal care acţionează sub deviza „cu viaţa mea apăr viaţa” şi tuturor cetăţenilor municipiului Alba Iulia multă sănătate, sincere urări de împliniri şi satisfacţii în activitatea profesională, sănătate şi bucurii în viaţa personală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax