Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Ziua Ușilor Deschise” la instanţele judecătoreşti din Alba Iulia. 200 de oameni au trecut pragul instituţiilor pentru a afla noutăţi din justiţie

Publicat

IMG_1243 Cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, instanţele judecătoreşti din Alba Iulia au organizat vineri, 24 octombrie, ”Ziua Ușilor Deschise”. Cei care au vrut să vadă sediile Judecătoriei, Tribunalului şi Curţii de Apel au avut acces la instanţe şi la informaţii despre funcţionarea acestora, iar magistraţii le-au pus la dispoziţie detalii din noile ghiduri practice, modele de cereri pentru justiţiabili în materie procesual civilă şi penală. Aceeaşi acţiune s-a desfăşurat şi la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. În total, aproximativ 200 de oameni s-au arătat interesaţi să vadă cum se desfăşoară activitatea instanţelor şi să afle noutăţi din domeniu.

Sediul Tribunalului și Judecătoriei Alba Iulia a fost vizitat, vineri, de aproximativ 120 de oameni care au primit detalii despre ce înseamnă și cum se desfășoară procesul de justiție. La Curtea de Apel Alba Iulia, au fost oaspeţi aproximativ 60 de persoane, inclusiv elevi şi studenţi, care s-au arătat interesaţi de semnificaţiile elementelor de justiţie (inclusiv a robei de magistrat) şi condiţiile de desfăşurare a profesiei.

Această manifestare a fost ocazionată de faptul că la data de 25 octombrie a fiecărui an, în întreaga Europă este sărbătorită Ziua Europeană a Justiţiei Civile, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia civilă este adusă în atenţia publicului european.

Cu acest prilej s-a adus la cunoştinţa publicului lansarea oficială a Ghidurilor practice – Modele de cereri pentru justiţiabili în materie procesual civilă şi civilă şi Modele de cereri pentru justiţiabili în materie penală, s-au purtat discuţii pe marginea acestora şi s-au explicat celor interesaţi circuitul unui dosar până la soluţionarea definitivă a unei cauze.

Pentru a veni în întâmpinarea justițiabililor, Institutul Național al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii, cu sprijinul Confederației Elvețiene, în cadrul programului de cooperare elvețiano-român, pun gratuit la îndemâna persoanelor interesate dar și a practicienilor ghiduri cu modele de cereri în materie procesual civilă, civilă și în materie penală. Ghidurile practice pentru justițiabili sunt gratuite.

Într-o abordare accesibilă, cele două ghiduri oferă modele de cereri de chemare în judecată atât pentru acțiuni cu un grad redus de complexitate, cât și pentru acțiuni de o complexitate ridicată, din perspectiva problemelor faptice și juridice deduse judecății (revendicare, partaj de bunuri). Astfel sunt conturate repere importante pentru justițiabili în demersul acestora de valorificare a unor drepturi sau interese legitime în justiție.

Prin sprijinul pe care îl pot oferi justițiabililor pentru redactarea cererilor – binevenit în contextul dificultăților determinate de caracterul de noutate al multora dintre prevederile procedurale ale noilor coduri – ghidurile pot contribui la evitarea unor sancțiuni procedurale, cum ar fi anularea cererilor de chemare în judecată pentru că nu îndeplinesc condițiile formale prevăzute de lege.

Dincolo de utilitatea pentru justițiabili soluțiile oferite de ghiduri, acestea pot contribui și la celeritatea procedurilor judiciare, prin evitarea întârzierilor în soluționarea cauzelor determinate de etapele suplimentare care trebuiesc parcurse pentru complinirea lipsurilor cererilor respective.

Cererile incluse în aceste ghiduri sunt structurate pe teme de interes: drept civil, dreptul familiei, societăți comerciale, insolvență, dreptul muncii, procesual civil, drept penal. Începând din 24 octombrie, cererile se găsesc la registratură și la arhivă, unde cetățenii pot venii și le pot consulta, ca model.

De asemenea, modelele de cereri de chemare în judecată sunt puse la dispoziția practicienilor și justițiabililor online:

– pe site-ul CSM: www.csm1909.ro – secțiunea Modele de cereri pentru justițiabili sau la adresa dedicată www.ghid.csm1909.ro

– pe site-ul INM: www.inm-lex.ro

– pe portalul fiecărei instanțe – portal.just.ro

Aproape 7.500 de dosare înregistrate la Tribunalul Alba, de la începutul anului. 20 de condamnări definitive

IMG_1245 Purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Alba, judecătoarea Diana Sima, a precizat că aproximativ 120 de persoane, elevi, studenți și simpli cetățeni s-au prezentat cu ocazia ”Zilei Ușilor Deschise” la Tribunalul Alba. Aceștia s-au arătat interesați despre cum se desfășoară un proces și despre cum funcționează sistemul judiciar. Practic, acestora le-a fost ținută o oră de educație civică pe probleme judiciare.

Reprezentanta Tribunalului Alba a prezentat o situație a sesizărilor, condamnărilor și dosarelor înregistrate de la începutul anului.

S-au înregistrat un număr de 348 de sesizări cu privire la aplicarea legii mai favorabile. Dintre acestea, 141 de cereri au fost admise (majoritatea pentru reducerea pedepsei complementare). Au fost înregistrate de asemenea și 185 de contestații. Tot până la ora actuală au fost înregistrate și un număr de 1.743 dosare în penal, 3.267 dosare în civil și 2.438 dosare în comercial și contencios, însumând un total de 7.448 dosare.

În primele şase luni ale acestui an, instanţa a dat 20 de condamnări definitive (dintre care trei pentru omor, nouă pentru trafic droguri și trei pentru grup infracțional organizat).

Curtea de Apel Alba Iulia: Demersuri pentru dezvoltarea cooperării instituționale între barourile de avocaţi, procurori şi judecători

La Curtea de Apel Alba Iulia a avut loc şi o întâlnire de lucru a conducerii instanţei cu reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Alba Iulia şi conducerea barourilor din circumscripţia teritorială a Curţii de Apel Alba Iulia. Au fost prezenţi decanul Baroului Alba, Ioan Rus, prodecanul Baroului Alba, Armand Boier, prodecanul Baroului Hunedoara, Olimpia Ardelean, consilierul în cadrul Baroului Hunedoara, Mioara Avram, decanul Baroului Sibiu, Nicolae Baier, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Ilie Nariţă, iar din cadrul Biroului de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Alba Iulia, judecător Aurelian Mocan și judecător Adrian Hancaş.

În acest an, s-a dorit dezvoltarea cooperării instituționale ale celor trei barouri (Alba, Sibiu și Hunedoara). În cadrul discuțiilor, au fost abordate chestiuni legate de implementarea noii legislații în materie civilă care a constituit o provocare pentru toți practicienii dreptului, s-au abordat chestiuni generale de principiu legate de aspecte organizatorice și administrative, s-a evidențiat necesitatea aplicării dispozițiilor legale procedurale și a regulamentelor specifice fiecărei profesii, s-a evidențiat necesitatea respectării normelor deontologice de către fiecare participant la actul de justiție, acestea reprezentând adevărate garanții pentru un proces echitabil.

S-a evidenţiat necesitatea respectării dispoziţiilor procedurale, a regulamentelor şi a normelor deontologice specifice fiecărei profesii aceasta fiind o garanţie absolut necesară pentru a se asigura dreptul cetăţeanului la un proces echitabil în sensul art.6 din C.E.D.O.

În ceea ce privește Curtea de Apel Alba Iulia, începând de anul trecut, la parterul clădirii s-au ocupat câteva birouri, unde funcționează acum secția a II-a civilă. La  începutul lunii septembrie a acestui an s-a inaugurat Judecătoria Mediaș, sediul având în aceste momente condiții corespunzătoare de lucru. În câteva zile va avea loc inaugurarea sediului Judecătoriei Hunedoara, unde s-au făcut lucrări de reparație, amenajare, extindere. Se continuă demersurile pentru edificarea unui nou sediu al Tribunalui Alba, cu sprijinul acordat de Consiliul Local Alba Iulia, care a votat hotărârile necesare pentru atribuirea unui teren în zona centrală a municipiului. De asemenea, se continuă lucrările de reabilitare a sediului Tribunalului Sibiu, care în prezent își desfășoară activitatea într-un spațiu pus la dispoziție de către Ministerul Apărării Naționale.

Prodecanul Baroului Hunedoara, Olimpia Ardelean, a declarat că întâlnirea este un pas înainte pentru realizarea unei comunicări bună între toate aceste instituții.

Decanul Baroului Sibiu, Nicolae Baier a mulțumit pentru inițierea acestui dialog între profesiile juridice, în contextul actual al intrării în vigoare al celor patru coduri juridice, coduri care au ridicat provocări profesionale atât în ceea ce privește magistrații cât și în ceea ce privește corpul profesional al avocaților. ”Am fost informat de conducerea instanței că acest dialog va avea un caracter perpetuu, urmând ca periodic să avem contacte cu conducerea Curții de Apel” a mai declarat acesta.

”Am depus și un material în ceea ce privește efectuarea unor modificări legislative. Problema uzucapiunii, legată pe de o parte de cuantumul excesiv al taxelor judiciare și pe de altă parte de procedura uzucapiunii. Problemele care lezează funcționarea avocaturii au dobândit rezonanță la Curtea de Apel. Prima instanță din România care a pronunțat o hotărâre definitivă de combatere a fenomenului avocaturii clandestine este Curtea de Apel Alba Iulia” a mai precizat Nicolae Baier.

”Apreciez această inițiativă de a se organiza periodic discuții, de a se realiza un dialog cu conducerea Curții de Apel Alba Iulia, dar și la nivel local cu Tribunale și cu judecătorii pe probleme care țin de înfăptuirea actului de justiție.” a declarat decanul Baroului Alba, Ioan Rus.

Agenda întâlnirii a cuprins în principal discutarea unor aspecte legate de aplicarea noilor coduri, dar şi a eventualelor disfuncţionalităţi sesizate în colaborarea instituţională dintre avocaţi şi magistraţi.

Prin această primă întâlnire, ce se doreşte a fi organizată periodic, conducerea Curţii de Apel Alba Iulia urmează recomandarea recentă a Consiliului Superior al Magistraturii de acordare a unei atenţii sporite faţă de relaţiile instituţionale de colaborare între magistraţi şi celelalte profesii din cadrul sistemului judiciar.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax