Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Arheologii supraveghează zona de şantier de lângă Poarta a III-a Cetăţii

Publicat

Specialiştii în arheologie de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia supraveghează şantierul din zona Parcului Custozza pe perioada lucrărilor, pentru identificarea dovezilor arheologice provenite din perioada romană.

Potrivit directorului adjunct al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, arheologul Constantin Inel,  în zonă se face supraveghere arheologică în baza unui contract pe care instituţia îl are cu firma care efectuează lucrările. Este vorba despre o supraveghere arheologică de specialitate, cu o înregistrare a datelor care apar.

Foarte aproape de Poarta a III-a a Cetăţii, buldozerele au descoperit de sub pământ o fundaţie pe care specialiştii o studiază pentru a stabili cu exactitate provenienţa şi vechimea.

„Acum suntem în faza de identificare, până când toate analizele şi datele pe care le găsim le putem compara cu datele pe care le deţinem noi acolo despre istoria castrului  roman şi o să realizăm un raport final pe care o să-l facem public, dar asta durează o perioadă până când dăm drumul la lucrările astea, până când ne lămurim din punct de vedere ştiinţific despre ce este vorba”, a declarat Constantin Inel.

Acesta a precizat că: „Eu, personal şi instituţia noastră se delimitează clar de toate acţiunile politice care sunt îndreptate acum împotriva lucrărilor de infrastructură din Cetate. De la început, instituţia noastră a fost băgată în acest proiect, ca şi parteneri; noi avem nişte discuţii la nivel ştiinţific cu proiectanţii, cu executanţii lucrărilor si cu beneficiarii – primăria şi comunitatea locală”.

Dovezile arheologice nu vor fi restaurate. Ele vor fi păstrate pe loc, nu se va modifica configuraţia actuală, nu se vor înlătura şi nici nu se vor pune în valoare traseele acestea.

Totodată, potrivit declaraţiilor date de Constantin Inel, vor exista supravegheri arheologice şi în Parcul Custozza, când vor fi demarate lucrările de modernizare a locului, însă nu se cunosc amănuntele abordării arheologice.

„Parcul Custozza va avea o abordare separată, vom discuta cu toată echipa pe acest subiect. Deocamdată nu este stabilit cum se abordează Parcul Custozza. În proiect au fost stabilite nişte amănunte, executantul are deja alte propuneri, noi venim şi cu altceva să completăm şi o să vedem la momentul potrivit ce se discută. Deocamdată, pe Parcul Custozza nu s-a intervenit”, a precizat Inel.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. nick

    luni, 07.03.2011 at 20:15

    o corectura necesara: in viitoarea reconfigurare a străzii este propusă marcarea la nivelul caldaramului a traseelor și dimensiunilor zidurilor descoperite!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax