Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Zvonurile despre o posibilă reorganizare a Spitalului Cugir, neconfirmate de autorităţile locale

Publicat


Posibile veşti rele pentru cugireni. Potrivit unor informaţii neconfirmate de autorităţile locale, Spitalul Orăşenesc Cugir s-ar afla pe lista unităţilor sanitare propuse de Guvern pentru a fi reorganizate şi transformate în unităţi medico-sociale. Instituţia sanitară din oraş deserveşte nu doar populaţia din localitate, ci şi din Vinerea, Şibot, Săliştea şi cele şapte cătune de munte, aparţinătoare Cugirului.

Posibilitatea desfiinţării spitalului a creat nedumerire şi iritare în rândul populaţiei şi angajaţilor unităţii medicale, care s-au adresat pentru lămuriri administraţiei locale, cea care deţine managementul spitalului. Edilul şef, Adrian Teban, a spus că, până în momentul de faţă,  Primăriei nu i-a fost comunicat nimic oficial referitor la desfiinţarea sau reorganizarea spitalului.

„Deocamdată este vorba despre un zvon, care sperăm că se va dovedi o alarmă falsă”, a precizat primarul Cugirului, care consideră că a lăsa fără spital un oraş cu o populaţie de peste 25.000 de locuitori este nu doar inconştienţă, ci un atentat la starea de sănătate a cetăţenilor. „Imaginaţi-vă ce se va întâmpla cu bolnavii cronici din Cugir, cu copiii care necesită îngrijiri imediate, cu femeile gravide, cu acele cazuri asupra cărora trebuie să se intervină de urgenţă. Cel mai apropiat spital este la o distanţă de 30-40 de minute, timp care poate fi fatal pentru cei care au nevoie de asistenţă medicală imediată. Este inacceptabil faptul că locuitorii din Cugir ar putea să plătească cu propria sănătate neputinţa acestui guvern de a găsi soluţii viabile pentru rezolvarea problemelor din sănătate”, a mai arătat acesta.

Primarul cugirean s-a declarat revoltat de ideea desfiinţării spitalului şi a precizat că nu vede rostul pentru care, din 1 iunie, spitalul a trecut în administrarea Primăriei, din moment ce autoritatea locală nu este consultată înainte de a fi luată o astfel de decizie. „Ne întrebăm şi cred că, pe bună dreptate, ce înseamnă descentralizarea sistemului sanitar, atât de trâmbiţată de Guvernul Boc, dacă Primăria  nu are nici un cuvânt de spus în ceea ce priveşte viitorul spitalului al cărui manager se zice că este. Cum este posibil să nu fim contactaţi pentru a analiza situaţia, pentru a găsi soluţii şi modalităţi de remediere? La preluarea unităţii medicale, administraţia locală a stabilit un plan de acţiune care vizează atât atragerea de medici pe fiecare specializare în parte, cât şi repararea şi modernizarea spitalului. Mai mult decât atât, avem depus un proiect pe fonduri structurale pentru modernizarea şi dotarea ambulatoriului, adică a policlinicii. Dacă unitatea medicală se află pe lista celor care urmează a fi reorganizate, înseamnă că aceste lucruri sunt lipsite de importanţă pentru cei care vor să taie tot, fără ca măcar să ţină cont de nevoile unei comunităţi”. Adrian Teban se întreabă cine îşi va asuma răspunderea deceselor care se vor înregistra pe drumul dintre Cugir şi spitalele din apropiere, în condiţiile în care cetăţenii nu vor mai beneficia de intervenţia promptă a medicilor specialişti din localitate.

Reforma sistemului ar trebui sa înceapă cu scoaterea unităţilor sanitare din zona rivalităţilor politice, este de părere edilul, iar măsurile de eficientizare trebuie luate numai în urma unor studii de impact şi după consultarea autorităţilor locale, doar în această formă ele putând fi adoptate în interesul cetăţenilor.

Dacă se va confirma informaţia potrivit căreia Spitalului Orăşenesc Cugir se află pe lista unităţilor care urmează a fi desfiinţate, primarul Adrian Teban este hotărât să folosească toate mijloacele legale pentru menţinerea în continuare a acestei unităţi medicale.

Toate aceste zvonuri despre desfiinţarea spitalului vin după ce administraţia publică locală a organizat concurs pentru ocuparea funcţiei de manager, loc câştigat de Cristian Simu. În ultimii ani, acesta a fost şeful Serviciului de Evidenţă a Persoanelor si funcţionar în cadrul Serviciului de Urbanism. În perioada guvernării liberale, Simu a fost reprezentantul prefectului în teritoriu.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Peste 4 milioane de români se tratează cu antibiotice, pentru răceli și dureri în gât

Publicat

medicamente

Peste 4,5 milioane de români au ales să trateze răcelile și durerile în gât cu antibiotic. Peste 30% dintre aceștia nu au cerut sfatul vreunui medic. Sunt concluziile unui studiu al Societăţii Române de Rinologie şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. O treime dintre cei care au consumat antibiotic fără prescripţie de la medic s-au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cât riscă să plătească amendă cei care refuză să se legitimeze la cererea polițiștilor, de la 1 ianuarie

Publicat

Poliția Română anunță că, de la 1 ianuarie, vor fi sancțiuni mai mari pentru cei ce refuză legitimarea. ”Refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Adolescență după gratii. Tânăr din Cugir, condamnat pentru tâlhării comise când avea doar 17 ani

Publicat

inchisoare

Un tânăr din Cugir de doar 19 ani, aflat în arestul preventiv de la IPJ Alba, a fost condamnat la internarea într-un centru educativ pentru două tâlhării. Din centrul educativ s-a întors în luna iulie, unde a stat închis pentru furt calificat și tâlhărie. Pe numele său mai există un dosar la Judecătoria Alba Iulia, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Urs lovit de o mașină pe DN 13A Praid – Bălăușeri, în județul Mureș. Al doilea în patru zile, pe același segment de drum

Publicat

Un urs a fost lovit de o mașină luni seara pe DN 13 A la Ghindari, pe segmentul Praid – Bălăușeri, la circa 15 kilometri distanță de locația în care, sâmbătă, a fost împușcat alt urs, ce s-a ales cu trei picioare fracturate după ce a fost izbit de un autoturism. S-au înmulțit foarte mult […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate