ACTUALITATE
Planul de Dezvoltare în perioada 2014-2020 pentru Regiunea Centru, aprobat la Alba Iulia: Bază de date cu peste 1000 de proiecte şi domeniile de finanţare
Marţi, la întâlnirea cu reprezentanţii Regiunii Centru de la Alba Iulia, s-a aprobat Programul Operațional Regional 2014-2020. Planul Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru a fost discutat şi cu preşedinţii celor şase consilii judeţene din Regiunea Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, precum şi primarii nominalizaţi ca reprezentanţi ai municipiilor, ai oraşelor şi comunelor din fiecare judeţ. La nivel regional a fost creată şi o bază de date cu propunerile de proiecte primite, care include 1337 de proiecte cu o valoare totală de 28,32 miliarde de lei (6,29 miliarde de euro).
Forul decizional al Regiunii Centru s-a reunit, marţi, la o şedinţă la Alba Iulia începând cu ora 11.00 pentru a decide viitoarele direcții de dezvoltare ale regiunii, în special atragerea de fonduri nerambursabile. Au participat, pe lângă preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, directorul ADR Centru, Simion Creţu şi directorul OI POR ADR Centru, Maria Ivan şi preşedinţii consiliilor judeţene Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, precum şi primari nominalizaţi ca reprezentanţi ai municipiilor, oraşelor şi comunelor din fiecare judeţ.
Unul dintre subiectele de pe ordinea de zi a şedinţei care a fost şi aprobat de cei prezenţi a fost Planul Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020. S-a discutat despre eficientizarea utilizării resurselor și cum se poate asigura o mai bună absorbție a fondurilor nerambursabile.
Potrivit documentului consultativ privind POR 2014-2020, din luna martie investiţiile propuse pe acest program au fost incluse în cadrul a 10 axe prioritare, rezultate în baza obiectivelor tematice europene, după cum urmează:
1. Consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice şi a inovării – 100 mil euro FEDR
2. Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii – 700 mil euro FEDR
3. Eficienţă energetică în clădirile publice (spitale, clădiri de învăţământ, alte tipuri de clădiri) clădiri administrative, inclusiv administraţia locală şi centrală, policlinici, penitenciare – 300 mil FEDR
4. Sprijinirea dezvoltării urbane – 2.681,62 mil euro FEDR
5. Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului- 316,43 mil euro FEDR
6. Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală – 1.113 mil euro FEDR
7. Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi socială – 400 mil euro FEDRâ
8. Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban – 100 mil euro FEDR
9. Dezvoltarea infrastructuriie educaţionale 350 mil euro FEDR
10. Cadastru şi înregistrarea proprietăţilor în zonele rurale din România – 300 mil euro FEDR
Printre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi, care au fost aprobate fost sunt şi Raportul execuției bugetare al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru pe anul 2013, alături de Bilanțul contabil pe 2013, urmat de Raportul Comisiei de cenzori.
De asemenea s-a analizat şi aprobat Raportul de activitate al CRESC Centru pe anul 2013. După supunerea la vot a acestor proiecte de hotărâre, factorii decizionali ai Regiunii Centru au avizat Acordul Cadru de delegare a atribuțiilor privind implementarea Programului Operațional Creșterea Competitivității Economice. Cele două programe de atragere a fondurilor nerambursabile derulate de către ADR Centru la nivel regional, POR și POSCCE, au fost supuse analizei participanților la ședință în privința rezultatelor obținute, a problemelor identificate și a lecțiilor învățate. Viitoarele direcții de dezvoltare, precum și fondurile alocate la nivelul Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020, dar și proiectele relevante la nivel local și regional pentru care este nevoie de finanțare nerambursabilă, sunt alte tematici ce vor fi abordate de către reprezentanții Regiunii.
Ordinea de zi a ședinței a mai prevăzut şi ”Actualizarea evaluării finale a POR 2007-2013”, precum și un studiu realizat la nivel regional privind comunitățile defavorizate. În vederea pregătirii viitoarelor linii de finațare a Uniunii Europene axate pe cercetare și inovare, a fost discutată de cei prezenți și necesitatea de a elabora la nivel regional o strategie privind specializarea inteligentă, printr-un proiect finanțat de UE.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.