Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Marea Bulbuceală”, reuniune de alpinism și escaladă sportivă în Munţii Apuseni. Câştigătorii competiţiei

Publicat

alpinism marea bulbuceala alpinisti Alpinişti din întreaga ţară s-au întâlnit în weekend la Piatra Bulbuci, arie protejată, unde au exersat pe traseele de căţărare şi au participat şi la o competiţie. Reuniunea de Alpinism şi Escaladă Sportivă (RAE), ajunsă la cea de-a X-a ediţie, a fost denumită „Marea Bulbuceală”, după numele locaţiei în care s-a desfăşurat.

Reuniunea, pornită după o idee a cunoscutului alpinist albaiulian Dan Anghel, membru Trascău Corp, este o acţiune prin care membrii comunităţii locale de alpinişti, dar şi căţărătorii din alte zone se întâlnesc pentru a se bucura împreună de traseele echipate la nivel internaţional, dar şi pentru a discuta diverse aspecte legate de munte şi protecţia rezervaţiilor naturale.

Deşi organizată la începutul lunii octombrie, reuniunea s-a bucurat de o vreme extraordinară pentru căţărat, ba chiar uneori temperaturile au fost prea ridicate.

Reuniunea s-a deosebit faţă de precedentele ediţii din două puncte de vedere: mutarea locaţiei de la Calcarele de la Ampoiţa la Piatra Bulbuci şi concursul de escaladă sportivă în sistem open, aflat la a doua ediţie.

Sâmbătă a avut loc concursul de alpinism, fiind puse la dispoziţia participanţilor 23 de trasee, pornind de la gradul 5+, până la gradul 9, în funcţie de dificultate.

Duminică a fost „căţărare pentru toţi”, toţi cei prezenţi încercând să parcurgă cât mai multe trasee. Au fost şi tineri care au încercat pentru prima dată acest sport.

Participanţii au putut pleca acasă cu câte un suvenir, un tricou, inscripţionat de organizatori cu însemnele reuniunii.

Clasament Open RAE 2015, masculin:
1. Tudor Coste – 4.833 pct
2. Bogdan Rares – 3.069 pct
3. Imre Sedevi – 2.361 pct
4. Ioan Ştef – 1.736 pct
5. Adrian Munteanu – 1.042 pct
6. Adrian Vlad – 944 pct
6. Cătălin Frăţilă – 944 pct
6. Vlad Căpuşan- 944 pct
7. Cristian Mureşan- 903 pct
8. Vlad Hărăguş – 817 pct
9. Gheorghe Docea – 761 pct
10. Nagy Mihăiţă – 636 pct
11. Ion Horaţiu Dicoi – 325 pct

Clasament Open RAE 2015, feminin:
1. Elena Ciocan- 6.200 pct
2. Ioana Sârbu – 1.533 pct
3. Palii Marta – 533 pct
3. Anca Berlo – 533 pct
4. Adriana Dăbăcan – 200 pct

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna, în parteneriat cu SP Salvamont Alba.

Rezervaţia „Piatra Bulbuci”, aflată în custodia ATE Trascău Corp, a fost înfiinţată în anul 1995 prin hotărârea Consililului Judeţean Alba nr. 20/1995 , şi apoi reconfirmată prin Legea 5/2000. „Piatra Bulbuci” este arie naturală protejată de interes naţional, fiind încadrată, conform Legii 462/2001 la categoria rezervaţii naturale, corespunzătoare categoriei a IV-a IUCN.

Scopul principal al Rezervaţiei “Piatra Bulbuci” este cel de conservare a diversităţii geologice şi geomorfologice. De asemenea se urmăreşte excluderea şi prevenirea activităţilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum şi asigurarea de condiţii pentru activităţile educaţionale, recreative şi de cercetare ştiinţifică.

Rezervaţia este situată administrativ în oraş Zlatna, sat Feneş, are o suprafaţă de 0,32 ha şi este o rezervaţie geologică şi geomorfologică; constituită dintr-un bloc masiv de calcar cu aspect de turn de cetate, înalt de 78 m, cea mai impozantă stâncă izolată din bazinul văii Ampoiului. Acces – pe DN 74 Alba Iulia Abrud, până la km 31, situat la NV de satul Galaţi ,din dreptul indicatorului către satul Valea Mică, se bifurcă în dreapta o potecă ce urcă circa 800 m până la Piatra Bulbuci.

Foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax