Connect with us

Administrație

VIDEO: Cum arată Casa Velican din Alba Iulia după restaurare. Va fi amenajat un pub cu terasă și un spațiu expozițional

Publicat

Casa Velican, una dintre cele mai importante clădiri monument istoric din Alba Iulia a fost restaurată, din fondurile proprii ale primăriei. Lucrările au început în luna mai a anului 2023 și au fost finalizate recent. În total, investiția primăriei pentru restaurarea casei primului primar român al municipiului Alba Iulia a fost de 5, 5 milioane de lei.

Spațiul va ajunge în patrimoniul Palatului Principilor Transilvaniei și va avea două ultilități. Robert Roman, managerul Palatului Principilor le-a prezentat și arătat reporterilor alba24.ro Casa Velican după finalizarea lucrărilor de modernizare.

Acesta a făcut și o serie de precizări legate de viitorul spațiului. În urmă cu trei ani, reporterii alba24.ro, au fost alături de primarul Gabriel Pleșa în Casa Velican, care era într-o stare precară, aproape de a fi o ruină. Puteți vedea în video-ul de mai jos cum arăta spațiul.

YouTube video

VEZI ȘI: VIDEO REPORTAJ în casa primului primar din Alba Iulia, Camil Velican. Gabriel Pleșa, explicații legate de restaurarea clădirii

Restauratorii au salvat cât se putea salva din vechea casă, în special în zona de parchet și decorațiunile de pe tavan. De asemenea partea de lemn a geamurilor a fost refăcută după modelul original.

Revine la simbolul care a dat numele inițial al străzii

Casa situată pe strada Trandafirilor era faimoasă chiar pentru trandafirii pe care îi avea în curte, dar și care erau agățați de gardul de fier. Acum în curtea renovată și amenajată trandafirii își vor face simțită prezența.

Planuri de viitor: Spațiu expozițional și pub

Robert Roman a declarat că municipalitatea are două mari planuri pentru spațiu, În primul rând în partea de sus, casa propriu zisă va fi amenajat un spațiu cultural.

Mai exact, fiecare încăpere va fi dedicată unei etape a lui Camil Velican. De la Velican avocatul, la Velican artizanul Marii Uniri. De asemenea într-o cameră va fi amenajat un spațiu expozițional dedicat celor ce au fost primari ai orașului.

Accesul în spațiul expozițional se va face pe bază de  bilet, mai pe scurt cu taxă de intrare.

Pub la subsolul casei Velican și terasă în curtea interioară

Casa Velican va produce bani. Asta vrea și municipalitatea, un spațiu care să aducă venit. Drept urmare, subsolul casei a fost amenajat și gândit ca un spațiu pentru o cafenea, sau un pub.

De asemenea în curtea interioară a casei este suficient spațiu pentru un număr destul de mare de mese, scaune și umbrele. Robert Roman a precizat că spațiul pentru pub va fi scos la licitație publică după ce casa va ajunge în patrimoniul Palatului Principilor.

Istoria zbuciumată a Casei Velican

Casa de pe strada Trandafirilor are o istorie zbuciumată. Imediat după venirea la putere a comuniștilor, casa a fost naționalizată, iar soția primului primar român al României, umilită.

Georgeta Velican sub escorta autorităților de atunci, a fost plimbată prin centrul orașului, cu o pancartă atârnată de gât pe care scria: „Sunt burgheză şi exploatatoare – cine-i ca mine, ca mine să păţească“. Apoi a avut la dispoziție doar patru ore să părăsească locuința și a fost mutată cu forța într-un imobil din Ocna Mureș. A trăit câțiva ani la Ocna Mureș s-a mutat la Cluj, de unde nu s-a mai întors niciodată la Alba Iulia. A decedat în 1968, la Cluj. După moarte, a primit titlul de „luptător pentru rezistenţa anticomunistă”.

Casa are o valoare istorică datorită faptului că în 1918, în locația respectivă, cei care au înfăptuit Marea Unire au avut primele întâlniri în care au dezbătut forma pe care o va avea evenimentul.

Consiliul Dirigent, compus din 15 membri şi condus de Iuliu Maniu, a avut mai multe ședințe de lucru în casa avocatului Camil Velican. Acesta a fost membru în Partidul Naţional Român, a făcut parte din Consiliul Naţional Român și a participat activ la pregătirile pentru Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.

A fost numit, pe 3 decembrie 1918, primar al oraşului Alba Iulia, iar între anii 1922-1926 a ocupat funcţia de prefect. A decedat în 1937, la vârsta de 58 de ani.

Cristian Panu a intrat în echipa alba24.ro în anul 2018. Inițial a acoperit în mare parte teme din zona justiției, însă în timp a început de abordeze o gamă mai largă de subiecte. Scrie despre societate, administrație, dar și despre spectacole de teatru. Redactează știri vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement