Connect with us

Actualitate

Turiștii vor veni de acasă cu zahăr, lapte și săpun? UE interzice mini-produsele din hoteluri. Directivă controversată

Publicat

O directivă europeană care stârnește controverse a fost adoptată recent și produce efecte și critici din partea industriei ospitalității. Documentul aprobat de Parlamentul European reglementează utilizarea ambalajele și deșeurile de ambalaje (Packaging and Packaging Waste Regulation – PPWR)  cu scopul de a reduce semnificativ deșeurile generate de ambalajele de unică folosință, mai ales cele din plastic.

Printre domeniile afectate de directiva europeană se numără industria ospitalității, iar noile reguli prevăd eliminarea unor facilități considerate standard de către turiști: pliculețele de zahăr, laptele portionat pentru cafea, mini-sticluțele de șampon și gel de duș oferite gratuit în camerele de hotel.

Comisia Europeană estimează că fiecare cetățean UE generează anual aproximativ 180 kg de deșeuri de ambalaje. O bună parte dintre acestea provin din ambalaje de unică folosință, greu sau imposibil de reciclat eficient.

Ce anume va fi interzis în hoteluri și restaurante

Conform formei aprobate de Parlamentul European :

  • Porțiile individuale de condimente (inclusiv sare, piper, zahăr, lapte pentru cafea)
  • Ambalajele de unică folosință pentru produse de îngrijire personală (mini-șampoane, geluri de duș, loțiuni etc.)
  • Ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi consumate la fața locului

Când vor intra în vigoare noile prevederi

Aceste prevederi vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2030, dar anumite state membre pot implementa etape intermediare începând chiar din 2026.

Motivația din spatele deciziei: un mediu mai curat

Prin eliminarea porțiilor individuale și a produselor miniaturale, se dorește promovarea unor soluții sustenabile:

  • Dozatoare reutilizabile de săpun/șampon
  • Zahăr și lapte oferite vrac, în recipiente refolosibile
  • Cafea, ceai și condimente servite din recipiente comune

Nemulțumiri din partea hotelierilor și turiștilor

Reacțiile nu au întârziat să apară. Mulți hotelieri și reprezentanți din industria HoReCa avertizează că eliminarea produselor de unică folosință ar putea afecta negativ igiena și confortul turiștilor.

De asemenea, există temeri privind:

  • Risipă alimentara: zahărul sau laptele servite vrac pot fi irosite dacă nu sunt consumate integral
  • Costuri suplimentare: pentru instalarea de dozatoare, curățarea acestora, și eventuale pierderi cauzate de clienți neglijenți
  • Imaginea serviciilor: lipsa „micilor cadouri” ar putea fi percepută ca o scădere a calității

Ce se schimbă pentru turiști

În esență directiva nu prevede e o interzicere a cafelei, zahărului sau produselor de igienă, ci modul în care aceste produse vor fi oferite. Turiștii nu vor fi obligați să vină cu propriile rezerve așa cum preconizează criticii deciziei, dar vor observa schimbări:

  • Dozatoare în locul flacoanelor individuale
  • Lipsa pliculețelor cu zahăr sau sare
  • Posibil mai puține produse gratuite lăsate în camerele închiriate

Ce obligații au statele UE până în 2030

Pentru ca regulamentul să fie aplicabil, fiecare stat membru va trebui să îl transpună în legislația națională și să asigure implementarea graduală.

Surse: Parlamentul EuropeanComisia Europeană

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    luni, 31.03.2025 at 03:52

    Âia de la Bruxelles au c-am luat-o razna.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement