Actualitate
Turiștii vor veni de acasă cu zahăr, lapte și săpun? UE interzice mini-produsele din hoteluri. Directivă controversată

O directivă europeană care stârnește controverse a fost adoptată recent și produce efecte și critici din partea industriei ospitalității. Documentul aprobat de Parlamentul European reglementează utilizarea ambalajele și deșeurile de ambalaje (Packaging and Packaging Waste Regulation – PPWR) cu scopul de a reduce semnificativ deșeurile generate de ambalajele de unică folosință, mai ales cele din plastic.
Printre domeniile afectate de directiva europeană se numără industria ospitalității, iar noile reguli prevăd eliminarea unor facilități considerate standard de către turiști: pliculețele de zahăr, laptele portionat pentru cafea, mini-sticluțele de șampon și gel de duș oferite gratuit în camerele de hotel.
Comisia Europeană estimează că fiecare cetățean UE generează anual aproximativ 180 kg de deșeuri de ambalaje. O bună parte dintre acestea provin din ambalaje de unică folosință, greu sau imposibil de reciclat eficient.
Ce anume va fi interzis în hoteluri și restaurante
Conform formei aprobate de Parlamentul European :
- Porțiile individuale de condimente (inclusiv sare, piper, zahăr, lapte pentru cafea)
- Ambalajele de unică folosință pentru produse de îngrijire personală (mini-șampoane, geluri de duș, loțiuni etc.)
- Ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi consumate la fața locului
Când vor intra în vigoare noile prevederi
Aceste prevederi vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2030, dar anumite state membre pot implementa etape intermediare începând chiar din 2026.
Motivația din spatele deciziei: un mediu mai curat
Prin eliminarea porțiilor individuale și a produselor miniaturale, se dorește promovarea unor soluții sustenabile:
- Dozatoare reutilizabile de săpun/șampon
- Zahăr și lapte oferite vrac, în recipiente refolosibile
- Cafea, ceai și condimente servite din recipiente comune
Nemulțumiri din partea hotelierilor și turiștilor
Reacțiile nu au întârziat să apară. Mulți hotelieri și reprezentanți din industria HoReCa avertizează că eliminarea produselor de unică folosință ar putea afecta negativ igiena și confortul turiștilor.
De asemenea, există temeri privind:
- Risipă alimentara: zahărul sau laptele servite vrac pot fi irosite dacă nu sunt consumate integral
- Costuri suplimentare: pentru instalarea de dozatoare, curățarea acestora, și eventuale pierderi cauzate de clienți neglijenți
- Imaginea serviciilor: lipsa „micilor cadouri” ar putea fi percepută ca o scădere a calității
Ce se schimbă pentru turiști
În esență directiva nu prevede e o interzicere a cafelei, zahărului sau produselor de igienă, ci modul în care aceste produse vor fi oferite. Turiștii nu vor fi obligați să vină cu propriile rezerve așa cum preconizează criticii deciziei, dar vor observa schimbări:
- Dozatoare în locul flacoanelor individuale
- Lipsa pliculețelor cu zahăr sau sare
- Posibil mai puține produse gratuite lăsate în camerele închiriate
Ce obligații au statele UE până în 2030
Pentru ca regulamentul să fie aplicabil, fiecare stat membru va trebui să îl transpună în legislația națională și să asigure implementarea graduală.
Surse: Parlamentul European ; Comisia Europeană
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Petru
luni, 31.03.2025 at 03:52
Âia de la Bruxelles au c-am luat-o razna.