Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: „Cupru Min” Abrud, pe lista unor companii care vor intra în program de reorganizare, până în 2018. Salariaţii concediaţi colectiv primesc plăţi compensatorii

Publicat

FOTO: Cuprumin.ro

Societatea „Cupru Min” Abrud s-ar afla pe o listă cu 16 companii care intră într-un program de restructurare şi reorganizare până în 2018. Vor fi operate concedieri colective, iar salariaţii vor beneficia de plăţi compensatorii. Măsuri similare ar urma să fie aplicate şi la filialele Electrica şi Transelectrica.

Informaţiile sunt cuprinse într-un document obţinut de Mediafax, în care se arată că Guvernul a pregătit un program de protecţie socială pentru persoanele care vor fi disponibilizate prin concedieri colective, din 2013 până în 2018, ca urmare a restructurării şi reorganizării unor companii de stat.

UPDATE: Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat că Guvernul nu are în vedere demararea unui proces de disponibilizări, ci va prelungi o formă de protecţie socială prevăzută de o ordonanţă de urgenţă adoptată în 2006 şi care a expirat în 2012. „Nici nu includ, nici nu exclud”, a afirmat Vosganian, întrebat dacă Executivul are în vedere disponibilizări. El a mai spus ca ordonanţa respectivă constituie „o formă de protecţie şi nu de ameninţare”.

„Fiecare operator economic va întocmi un program de restructurare prin care va stabili numărul de salariaţi ce urmează a fi disponibilizaţi în perioada 2013-2018 şi care vor beneficia de protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Scopul constă în reorganizarea activităţii societatilor comerciale şi, de asemenea, un preţ competitiv al energiei electrice şi termice, care presupune disponibilizarea unui număr de salariaţi”, se arată în documentul elaborat ca un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Executivul, prin hotărâre, va stabili companiile care pot efectua concedieri colective şi numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi, cele 16 companii vizate pentru programe de restructurare fiind, alături de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, „Cupru Min” Abrud, Băiţa, Ştei, şi Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Naţională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Naţională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Huilei Petroşani, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, cu filialele sale, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Bucureşti, Electrica, cu filialele sale, şi Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.

La „Cupru Min”, vor putea fi angajaţi salariaţii concediaţi colectiv, doar pentru activităţi de conservare, închidere, ecologizare şi monitorizare postînchidere a minelor. În restructurare sunt incluşi obligatoriu salariaţii care se încadrează în prevederile Legii 263/2010 privind pensia pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, inclusiv liderii de sindicat.

Cei concediaţi primesc indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii în funcţie de contractele de muncă. Venitul lunar de completare este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj. Acesta se se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă: pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 -10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 şi 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 şi 25 de ani, şi pe 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de peste 25 de ani.

Însă pot beneficia de plăţi compensatorii doar persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu cel puţin 36 luni înainte de data concedierii. Beneficiază de protecţie socială şi persoanele care au fost preluate prin protocol de alte societăţi dacă au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu firmele de la care au fost preluate, în perioada prevăzută, şi cele care au fost preluate de societăţile rezultate în urma divizării sau a altor forme de reorganizare a societăţilor, cu aceeaşi condiţie a contractelor individuale de muncă pe durata nedeterminată cu societăţile supuse divizării sau altor forme de reorganizare în perioada prevăzută. Dacă au mai primit alte plăţi compensatorii, persoanele concediate nu mai primesc indemnizaţii.

Până la încheierea perioadei stabilite în funcţie de vechime şi după expirarea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj, oamenii condeciaţi primesc venit lunar de completare egal cu salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Nu beneficiază de venit lunar de completare persoanele care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru stabilirea indemnizaţiei de şomaj.

Dacă refuză nejustificat încadrarea într-un loc de muncă potrivit pregătirii sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională ori consiliere, plata venitului lunar de completare încetează.

Citeşte mai multe detalii despre activitatea „Cupru Min”, aici.

Sursa: Mediafax.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Ministerul Economiei, mandatat de Guvern pentru identificarea unui investitor la “Cupru Min”. Contribuţia va fi de 50 de milioane de euro | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax