Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Direcţia de Sănătate Publică Alba, implicată într-un proiect de cercetare alături de Facultatea de Medicină din Yale – SUA

Publicat

Horia Timiş, director DSP Alba

Judeţul Alba este pilot în cadrul proiectului „Sinphonie: poluarea interioară în şcoli şi starea de sănătate”. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba este partener în acest proiect, din care mai face parte Facultatea de Medicină din Yale – SUA şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

„Sinphonie” este un proiect complex de cercetare, desfăşurat în toate ţările din Uniunea Europeană, din România fiind implicate doar judeţele Alba şi Cluj. Proiectul acoperă mai multe arii de interes, precum sănătatea unor grupuri demografice, mediul înconjurător, transportul, schimbările climatice şi are drept scop principal îmbunătăţirea calităţii aerului din interiorul şcolilor şi grădiniţelor.

Din judeţul Alba vor fi alese cinci instituţii de învăţământ, care vor fi supuse în această iarnă unor studii de evaluare a calităţii aerului din încăperi, deoarece sistemele de încălzire au un impact semnificativ asupra nivelurilor de poluare. Probele pentru analize, prelevate de Direcţia de Sănătate Publică Alba (prin utilizarea unor pastile care absorb particulele poluante din sălile de clasă – n.r.) vor fi trimise la Facultatea de Medicină din Yale, instituţia care va face analizele complete.

La finalizarea studiilor, vor fi elaborate recomandări pentru factorii de decizie politică, arhitecţi, administratori de clădiri, elevi şi personal din şcoli, privind modul de îmbunătăţire a calităţii aerului interior, în şcolile din Europa.

Implicarea DSP Alba în acest proiect înseamnă un pas în faţă pentru instituţie şi pentru judeţ, potrivit directorului Horia Timiş, deoarece implicarea în cercetare este una dintre condiţiile impuse de lege pentru aducerea laboratorului de analize DSP spre standarde ridicate şi implicit pentru acreditarea acestuia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax