Eveniment
Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul spital de oncologie și cardiologie de la Alba Iulia. Licitația, lansată în SEAP

Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul corp al Spitalului din Alba Iulia. Noul spital de oncologie și cardiologie aflat în construcție la Alba Iulia urmează să fie dotat cu echipamente medicale de peste 79 milioane de lei. Este vorba despre un laborator integrat de tratament oncologic și un sistem angiograf.
Reamintim faptul că la Alba Iulia a început construcția unui nou corp de clădire în curtea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Este vorba despre o investiție care se ridică la 55 de milioane de euro, o construcție care trebuie finalizată până la data de 30 iunie 2026. Suprafața desfășurată a noii construcții se va întinde pe 8.076 metri pătrați și va fi legată de celelalte corpuri ale unității medicale.
Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat pe 2 aprilie, în platforma SEAP, o licitație pentru achiziția de echipamente (Laborator integrat de tratament oncologic și Sistem Angiograf) aferente proiectului „Relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființare compartiment cardiologie intervențională”.
Valoarea totală a contractului este estimată la 79.143.915,41 de lei, fără TVA.
Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul spital de oncologie și cardiologie de la Alba Iulia
Licitația este împărțită în două loturi și anume:
Laborator integrat de tratament oncologie:
- Simulator – 1 buc.
- AP. Radioterapie – 1 buc.
- Dozimetrie – 1 buc.
- Accesorii fixare pacienți – 1 buc.
- Laser poziționare pacienți – 1 buc.
Sistem Angiograf complet:
- Angiograf – 1 buc.
- Ecograf cardio-vascular integrat angiograf cu 2 sonde sectorială și liniară – 1 buc.
- Sistem Oct integrat Optis – 1 buc.
- Sistem de Rotoablație aterectomie – 1 buc.
- Sistem integrat și baloane contrapulsie – 1 buc.
- Sistem de ventilație – 2 buc.
- Aparat de anestezie cu monitor modular – 1 buc.
- Amenajarea spațiului
Potrivit documentației, obiectivele specifice ale proiectului „Relocarea şi modernizarea activităţii secţiei de oncologie și înființare compartiment cardiologie intervenţională” sunt:
- Spitalizare continuă cu o capacitate de 90 de paturi alcătuită din:
- Secție de oncologie medicală cu o capacitate de 30 de paturi;
- Compartiment radioterapie cu o capacitate de 25 de paturi;
- Compartiment îngrijiri paliative cu o capacitate de 25 de paturi,
- Compartiment de hematologie cu o capacitate de 10 de paturi.
- Spitalizare de zi — chimioterapie cu o capacitate de 9 paturi și 22 de scaune;
- Ambulator cu 4 cabinete de consultații și 4 săli de tratament, registratură și spații aferente;
- Compartiment de cardiologie intervențională dotată cu angiograf și echipamente adiacente pentru funcționare;
- Compartiment radioterapie dotat cu două acceleratoare liniare pentru tratament și un simulator C.T.;
- Adăpost de protecție civilă;
- Heliport;
- Spații tehnice;
- Asigurarea dotărilor tehnico-edilitare;
Unitatea de cardiologie intervenţională care va fi dotată cu un angiograf are ca scop intervenția și recuperarea rapidă a pacienţilor şi, în special după angiografia coronariană şi procedurile de stentare, revenirea rapidă a pacientului la activităţile zilnice. Toate angiografiile coronariene şi procedurile de stentare coronariană sunt efectuate folosind artere radiale (aflate la încheieturile mâinii).
Servicii medicale care vor fi oferite în cadrul unităţii de cardiologie intervenţională:
- Angiografie şi cateterizare cardiacă de diagnoză
- Angioplastie (PTCA) şi stentare coronariană
- Aterectomie direcţională / rotaţională
- Măsurători ale rezervei de flux fracţional şi ale presiunii coronariene (FFR)
- Ultrasonografie intravasculară (IV US)
- Valvuloplastia cu balonizare mitrală percutanată
- Ablaţia septală percutanată cu alcool
- Închidere ASD/ PFO percutanată
Realizarea compartimentului de cardiologie intervențională are în vedere creșterea calității actului medical cu efecte pozitive finale asupra identificării rapide și ameliorării problemelor de sanitate ale pacienților cu boli cardiovasculare. Urmarea ar fi scăderea semnificativă a incidentelor bolilor cardiovasculare în rândul populației județului Alba, reducându-se implicit și numărul deceselor provocate de aceste afecțiuni.
Unitatea de radioterapie are ca obiectiv asigurarea accesului bolnavilor cu tumori la tratament sigur și effeient, în timp util.
Radioterapia modernă se diferențiază de tehnicile anterioare de radioterapie prin precizia ridicată a iradierii şi prin reducerea substanţială a timpului de tratament.
Radioterapia acţionează asupra celulelor canceroase pe două căi:
- Directă – distruge în mod direct celula canceroasă
- Indirectă – produce modificări la nivelul metabolismului celulei canceroase, modificări care vor conduce la moartea acesteia
Datorită preciziei şi eficienţei asupra tumorii canceroase, peste 60% din cazurile de cancer din Europa sunt tratate prin radioterapie.
În general, radiaţiile sunt direcționate către tumora şi zona din imediata vecinătate a acesteia, lucru care distruge tumora primară şi reduce riscul de răspândire la organele din apropiere. Tehnologia de ultimă generaţie IMRTRapidAre/VMAT permiţe modularea dozei totale de radiaţii, astfel încât tumora primară să fie tratată cu doze mari şi țesuturile sănătoase din vecinătate să fie cât mai protejate. Pentru a obţine un raport beneficii/riscuri în favoarea pacientului, administrarea dozei totale de radiaţii se face în mai multe zile consecutive, folosind zilnic cantităţi mici de radiaţii şi în general administrarea se face 5 zile/săptămână (de luni până vineri) cu 2 zile de pauză, astfel încât țesuturile sănătoase să se poată reface.
Tratamentul prin radioterapie poate fi utlizat cu două scopuri, curativ şi paliativ.
Radioterapia curativă este denumită atunci când cancerul poate fi vindecat şi are ca scop distrugerea completă a celulelor canceroase. Aceasta poate fi administrată în momente diverse, singură sau împreună cu alt tratament: înainte de intervenţia chirurgicală, pentru a micşora tumora, sau după operaţie, pentru a opri creşterea celulelor canceroase care ar putea rămâne.
Aceasta poate fi administrată, de asemenea, înainte, în timpul sau după chimioterapie sau tratamentul hormonal, pentru a îmbunătăţi rezultatele generale.
Radioterapia paliativă se utilizează atunci când vindecarea totală a cancerului nu mai este posibilă, dar ameliorarea simptomelor face viaţa pacientului mai confortabilă şi calmează durerea.
Decizia de a trata o tumoră cu radiaţii se bazează pe localizarea tumorii primare şi în funcţie de celulele tumorale, dacă acestea sunt radiosensibile. Radioterapia cu scop curativ este utilizată în tratarea unor forme de cancer, de cele mai multe ori fiind o parte integrantă a tratamentului, alături de chimioterapie, chirurgie și hormonoterapie.
În cazul tumorilor radiosensibile, radioterapia poate fi singurul tratament necesar pentru tratarea şi vindecarea lor, deoarece acestea răspund prompt şi arată o regresie după administrarea de doze moderate de radiaţii. Tipurile de cancer extrem de radiosensibile sunt leucemia (cancer al celulelor sanguine) şi limfomul (cancer al sistemului limfatic). Alte tumori radiosensibile includ cancerul de col, de laringe, de sân şi de prostate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News