Actualitate
Economiile din bănci ale românilor au crescut considerabil anul trecut. Vezi cum se prezintă situația în județul Alba
Scumpirile care au loc an de an sau taxele care în ultima perioadă au început să se înmulțească în mod îngrijorător nu-i împiedică pe români să facă tot posibilul ca să economisească niște bani în bancă. Cu toate acestea, în județul Alba, economiile pe termen lung au înregistrat o creștere de doar 1,71% anul trecut.
În ciuda greutăților cu care se confruntă românii în general, mai ales cei din zonele mai sărace, depozitele din bănci au crescut în ultimul an în toate județele țării, după cum arată datele privind creditele și depozitele în profil teritorial, publicate săptămâna trecută de Banca Națională a României (BNR) și analizate de Money.ro. În județul Alba însă, economiile făcute de cetățeni au crescut cu doar 1,71% în 2013, un procent nesemnificativ, comparativ cu alte județe ale țării.
Patru din cele zece județe cu cele mai mari creșteri anuale ale depozitelor populației sunt din Transilvania.
Dacă ar fi să comparăm depozitele totale ale populației, în lei, dar și în valută, din luna februarie 2014 cu cele din luna februarie a anului trecut, rezultă că în nordul ţării este cea mai mare creștere înregistrată, mai exact în județul Sălaj. Sălăjenii au reușit să pună deoparte, într-un singur an, aproape 10% din valoarea depozitelor acumulate până în luna februarie 2013.
Pe poziția a doua se situează un alt județ din Ardeal, Sibiu, unde economiile la termen au crescut cu 7,7% în ultimul an. Acesta este urmat de județul Gorj, unde depozitele la termen s-au majorat cu aproximativ 7,1%.
Creșteri cuprinse între 6% și 7% s-au înregistrat în județele Mehedinți (6,99%), Neamț (6,96%), Bistrița-Năsăud (6,8%), Satu Mare (6,62%), Călărași (6,6%), Suceava (6,14%) și Iași (6,08%). Cu toate că județele Călărași și Suceava ocupă ultimele poziții în clasamentul salariilor din România, acestea au intrat în top zece cu cea mai mare creștere anuală a depozitelor populației, depășind media pe țară care este de 4,76%, în perioada analizată.
La polul opus se află județele unde economiile pe termen lung ale gospodăriilor au crescut abia sesizabil. Este vorba de județe precum Brașov, unde depozitele la termen ale populației au avansat cu doar 1,52%, de la un an la altul, Bacău, unde creșterea a fost de 1,6% sau Alba, cu un plus de numai 1,71%.
Cu creșteri ale depozitelor de sub 3% mai figurează județele Caraș-Severin (2,3%), Vaslui (2,45%), Arad (2,59%) și Brăila (2,61%).
Sursa: www.money.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News