Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Economiile din bănci ale românilor au crescut considerabil anul trecut. Vezi cum se prezintă situația în județul Alba

Publicat

Scumpirile care au loc an de an sau taxele care în ultima perioadă au început să se înmulțească în mod îngrijorător nu-i împiedică pe români să facă tot posibilul ca să economisească niște bani în bancă. Cu toate acestea, în județul Alba, economiile pe termen lung au înregistrat o creștere de doar 1,71% anul trecut. 

În ciuda greutăților cu care se confruntă românii în general, mai ales cei din zonele mai sărace, depozitele din bănci au crescut în ultimul an în toate județele țării, după cum arată datele privind creditele și depozitele în profil teritorial, publicate săptămâna trecută de Banca Națională a României (BNR) și analizate de Money.ro. În județul Alba însă, economiile făcute de cetățeni au crescut cu doar 1,71% în 2013, un procent nesemnificativ, comparativ cu alte județe ale țării.

Patru din cele zece județe cu cele mai mari creșteri anuale ale depozitelor populației sunt din Transilvania.

Dacă ar fi să comparăm depozitele totale ale populației, în lei, dar și în valută, din luna februarie 2014 cu cele din luna februarie a anului trecut, rezultă că în nordul ţării este cea mai mare creștere înregistrată, mai exact în județul Sălaj. Sălăjenii au reușit să pună deoparte, într-un singur an, aproape 10% din valoarea depozitelor acumulate până în luna februarie 2013.

Pe poziția a doua se situează un alt județ din Ardeal, Sibiu, unde economiile la termen au crescut cu 7,7% în ultimul an. Acesta este urmat de județul Gorj, unde depozitele la termen s-au majorat cu aproximativ 7,1%.

Creșteri cuprinse între 6% și 7% s-au înregistrat în județele Mehedinți (6,99%), Neamț (6,96%), Bistrița-Năsăud (6,8%), Satu Mare (6,62%), Călărași (6,6%), Suceava (6,14%) și Iași (6,08%). Cu toate că județele Călărași și Suceava ocupă ultimele poziții în clasamentul salariilor din România, acestea au intrat în top zece cu cea mai mare creștere anuală a depozitelor populației, depășind media pe țară care este de 4,76%, în perioada analizată.

La polul opus se află județele unde economiile pe termen lung ale gospodăriilor au crescut abia sesizabil. Este vorba de județe precum Brașov, unde depozitele la termen ale populației au avansat cu doar 1,52%, de la un an la altul, Bacău, unde creșterea a fost de 1,6% sau Alba, cu un plus de numai 1,71%.

Cu creșteri ale depozitelor de sub 3% mai figurează județele Caraș-Severin (2,3%), Vaslui (2,45%), Arad (2,59%) și Brăila (2,61%).

Sursa: www.money.ro

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

ACTUALITATE

EDITORIAL Cosmin Savu, reporter al emisiunii ”România te iubesc”: Tudorel Toader ar merita numele unei străzi

Publicat

În ultimii ani, locuiesc în oraşul adoptiv pe o stradă numită Lucreţiu Pătrăşcanu. Când m-am mutat în Bucureşti am locuit aproape de piaţă Moghioroş, apoi m-am mutat în Sălăjan.

După ’89, ani de zile încă, locuri importante din geografia Capitalei au fost marcate de numele unor demnitari comunişti. Şi nu orice demnitari, ci unii care şi-au pătat mâinile cu sânge românesc şi care au renunţat la o umanitate pentru idealuri de ei ştiute.

Leontin Sălăjan (numele real Leon Szilagyi) a fost şeful Armatei Romane într-o perioadă în care bunicilor noştri le era impusă colectivizarea cu arma. Cei care nu şi-au dat vitele sau pământurile de bună voie au înfundat puşcăriile sau au sfârşit împuşcaţi.

Alexandru Moghioroş (numele real Sandor Mogyoros) a fost unul dintre liderii Partidului Comunist care s-a ocupat de agricultură, cel care a dat ordinul că oamenii înstăriţi, “chiaburii” să fie executaţi. O declaraţie de-a lui din acea perioadă a rămas memorabilia: “Vacilor le sunt mâncate coarnele de cai”.

Moghioroş voia să explice că nu sunt suficiente furaje pentru taurine şi a decis ca populaţia de cai a României să fie eradicată – 800 de mii de cai au fost atunci tăiaţi şi daţi la porci. Atenţie la metaforele miniştrilor Agriculturii! Dar asta e altă mâncare de oaie…

Acum, Piaţa Moghioroş poartă numele compozitorului Celibidache. Piaţa Sălăjan se cheamă Piaţa Titan. Lucreţiu Pătrăşcanu a rămas…Lucreţiu Pătrăşcanu.

Se întâmplă să apelez la taxi pentru a mă retrage spre casă. Câteodată, îmi încerc norocul întrebând şoferul dacă ştie cine a fost Pătrăşcanu. Răspunsurile sunt deseori întrebătoare : ”Un pictor? Un fascist? Naiba ştie! Un metrou?

Sunt şi şoferi care recunosc în Lucreţiu Pătrăşcanu comunistul care a fost. Ministru de Justiţie în guvernul Sanatescu care l-a debarcat pe Antonescu, acesta era văzut că un comunist aparte. Intelectual foarte bine pregătit, cu un doctorat la Leipzig, despre Pătrăşcanu s-a spus că a fost cel care a scris proclamaţia de la 23 august 1944 citită de regele Mihai la radio.

Dar şi cel care, în guvernul Petru Groza, a început prigoana împotriva liderilor partidelor istorice. A fost cel care din funcţia de ministru al Justiţiei a promovat epurările şi procesele de tip stalinist.

Ironic însă, Lucreţiu Pătrăşcanu a fost executat chiar de cei care i-au fost tovarăşi pentru “deviaţionism”.

Pătrăşcanu a fost reabilitat în timpul regimului Ceauşescu şi acum, la sfârşitul lui 2017, eu locuiesc pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu. E o arteră importantă din Sectorul 3.

ANAF-ul îşi are aici unul dintre sediile importante, chiar şi direcţia care trebuie să recupereze prejudiciile în urma sentinţelor definitive, produsele infracţiunilor.

Acum, la sfârşitul lui 2017, scaunul de ministru al Justiţiei este încă ocupat de Tudorel Toader. Investit cu mare încredere de către mediul judiciar, el este cel care a promis din aprilie că se va ocupa de recuperarea prejudiciilor. A anunţat public realizarea unui registru electronic cu dosarele de recuperare şi o analiză a rolului MJ în recuperarea produselor infracţionale, dar s-a luat cu puşcăriaşii şi a uitat.

Tudorel Toader este un intelectual foarte bine pregătit printre alţi colegi politruci: profesor de drept, rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, fost judecător la Curtea Constituţională.

Activitatea sa din ultimele luni se leagă exclusiv de lupta pentru drepturile infractorilor. Este cel care a promovat liberarea condiţionată a mii de puşcăriaşi şi cel care a uitat, din neputinţa sau rea-voinţă, să aducă acasă condamnaţii penali şi urmăriţii generali fugiţi prin lume.

Aţi mai auzit ceva de Sebastian Ghiţă fugit la Belgrad? Premierul Tudose a avut săptămâna trecută o şedință comună cu premierul sârb Ana Brnabic şi s-a întâlnit cu președintele Vucic. Despre urmăritul general Sebastian Ghiţă s-a vorbit ceva? Nu. Poate nici nu mai e în Serbia, tara cu care oricum nu avem acord de extrădare.

Dar despre Romeo Ursu, zis Boenica, cel care trimite bezele anchetatorilor pe Facebook şi care nu poate fi adus acasă pentru că România nu are acord de extrădare cu Iordania? Sau cu Dubaiul, Brazilia sau Venezuela? Sau cu Argentina, unde a fost reţinut de curând un alt condamnat definitiv – Avraham Morgestern?( cu Argentina s-a semnat un memorandum, însă nu e ratificat).

Despre intervenţii ale Ministerului Justiţiei pentru aducerea în ţară a lui Puiu Popoviciu aţi auzit? Dar a urmăritului general Adamescu?

În 2015, un interlop din Oradea, Peter Attila Racz a fost dat în urmărire generală după condamnarea la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Acesta a fugit în Ungaria, unde stă bine-merci. Şi nu este singurul caz, țara vecină refuză cu obstinaţie să ne predea infractorii. Într-o corespondentă cu Poliţia Română, aceastia ne-au îndrumat neputincioşi spre Ministerul Justiţiei, care nu a răspuns nici acum unei solicitări adresate de mai bine de o lună şi jumătate despre demersurile în Ungaria.

Unul dintre motivele invocate de ministrul Justiţiei pentru liberarea puşcăriaşilor a fost şi presiunea externă din partea unor state care nu au încredere să ne trimită infractorii din cauza condiţiilor precare din închisori.

De exemplu Danemarca, care are să ne returneze 4 puşcăriaşi. Nu s-ar fi găsit 4 locuri pentru extrădaţii din Danemarca? Poate în celulele ocupate până de curând de deţinuţii de lux de la Rahova sau Poarta Alba.

În lunga listă a (ne)realizărilor se înscriu şi neaplicarea unor directive europene privind confiscarea extinsă sau cea privind protecţia victimelor.

Într-un mod total dezechilibrat, ministrul Justiţiei( sună ironic, nu?) pare mai preocupat de drepturile infractorilor şi, mai puţin de cele ale victimelor, iar asta se vede şi în proiectele legilor Justiţiei promovate în Parlament.

Locuiesc pe strada ce poartă încă numele fostului ministru comunist al Justiţiei, Lucreţiu Pătrăşcanu, dar pentru viziunea umanistă şi atenţia acordată infractorilor, ministrul Toader ar putea să-şi împrumute numele bulevardului. Pentru Florin Iordache se poate găsi o nouă staţie de metrou.

COSMIN SAVU

ROMÂNIA, TE IUBESC!

Sursa: România, te iubesc

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

RAPORTUL care a stat la baza solicitării de revocare a șefei DNA, de NEGĂSIT. Site-ul Justiției, BLOCAT

Publicat

Raportul privind activitatea managerială a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prezentant joi seara de către ministrul Justiției, în urma căruia a fost solicitată revocarea şefei DNA, Laura Codruța Kovesi, este de negăsit. Deși ministrul Tudorel Toader a promis că va posta documentul pe site-ul ministerului, acesta din urmă nu poate fi accesat de mai bine de 12 ore.

Citește și Ministrul Justiției declanşează procedura de REVOCARE din funcţie a șefei DNA: „Să eliminăm lucrurile rele”

Site-ul Ministerului Justiției a căzut chiar în timp ce ministrul Justiției își prezenta raportul cu privire la activitatea DNA. Doar că site-ul este imposibil de accesat chiar și vineri dimineața, la ore bune după ce Toader a cerut revocarea șefei DNA. Interesant este că, la cele mai multe întrebări ale jurnaliștilor, ministrul Justiției a răspuns imperturbabil că ziariștii vor găsi raportul pe site-ul Ministerului.

Citește și Traian Berbeceanu, mesaj pentru Dragnea: „Nu voi accepta vreodată că un infractor poate să-mi conducă ţara”

Însă Toader are antecedente similare. După prezentarea proiectelor de legi ale justiției, Ministerul a întârziat câteva zile publicarea lor pe site.

Toader a prezentat „pe diagonala” acest raport, joi seara, de la ora 18:00, în ceea ce el a numit „o prezentare a raportului, nu o conferință de presă”, care a durat mai bine de o oră, timp în care a refuzat să răspundă la majoritatea întrebărilor jurnaliștilor și a citit un rezumat de pe niște foi, nu înainte de a-i ruga pe reporteri să se retragă și să nu i le filmeze.

Ca o concluzie a raportului in 20 de puncte, în care Kovesi este desființată practic la fiecare pas, Tudorel Toader a cerut la finalul intervenției sale revocarea procurorului-șef al DNA.

„Raportul este cuprinzător, are 36 de pagini în sinteză. Îl prezint în diagonală, în sinteză, după care, când terminăm întâlnirea, îl postăm pe Internet la Ministerul Justiției”, a declarat Toader, la începutul declarației sale de presă.

Citește și Președintele Klaus Iohannis și procurorul general Augustin Lazăr nu văd niciun motiv de demitere a șefei DNA

sursa: realitatea.net

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Traian Berbeceanu, mesaj pentru Dragnea: „Nu voi accepta vreodată că un infractor poate să-mi conducă ţara”

Publicat

Poliţistul Traian Berbeceanu, fost comisar-șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, a avut o reacție dură joi seara, după anunţul făcut de ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la revocarea Laurei Codruţei Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Citește și Ministrul Justiției declanşează procedura de REVOCARE din funcţie a șefei DNA: „Să eliminăm lucrurile rele”

„Sunt încă polițist!

Și nu voi putea accepta vreodată faptul că un infractor, condamnat definitiv de ÎCCJ, poate să-mi conducă țara, poate să-mi hotărască viitorul, poate să-i stabilescă destinul fiului meu!

Și nu voi putea să accept niciodată faptul că un infractor dovedit poate să hotărască modificarea legislație în baza căreia i-au fost probate faptele!

Și nu vreau să accept nici aceea că infractorul poate să pedepsească instituția care l-a pedepsit!

Un condamnat definitiv, chiar cu suspendarea executării pedepsei, rămâne un infractor dovedit indiferent de instanța care s-a pronunțat în acest sens!

Așa am învățat! Așa am înțeles de-a lungul a 25 de ani de carieră!

După de-ăștia am alergat o jumătate din viață, pentru pedepsirea ăstora mi-am neglijat familia și mi-am șubrezit sănătatea! Din cauza ăstora am fost aruncat la beci, nevinovat fiind!

Așa voi gândi și voi simți cât încă sunt polițist, și pentru tot restul vieții după aceea!

Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Traian Berbeceanu, pe rețeaua de socializare Facebook.

Berbeceanu s-a numărat printre zecile de localnici care au venit, joi seara, în Piaţa Victoriei din Deva, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după anunţul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind declanşarea procedurii de revocare a acesteia din funcţie.

Citește și Președintele Klaus Iohannis și procurorul general Augustin Lazăr nu văd niciun motiv de demitere a șefei DNA

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Greenpeace România: Senatul a adoptat un proiect care permite defrișările în zonele cu păduri virgine

Publicat

Greenpeace România atrage atenția societății civile și Parlamentului României asupra propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, care vulnerabilizează cele mai valoroase păduri din România. În contextul în care suprafețele de păduri scad considerabil, Senatul a adoptat, miercuri, un proiect care permite defrișările în zonele cu păduri virgine.

Miercuri, în plenul Senatului a fost votată propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, înregistrată ca Legea 52/2018. În acest caz, Camera Deputaților este for decizional.

„Deși nu au fost realizate studii de impact sau fezabilitate, sub pretextul extinderii, îmbunătățirii și renovării serviciilor de utilitate publică, această propunere legislativă va permite scoaterea definitivă a oricărei păduri din Fondul Forestier Național, chiar și a acelora din parcurile naționale și naturale ale României. 

Mai mult de atât, proiectul va da liber defrișărilor în inima pădurilor virgine și cvasivirgine, dar și a celor potențiale, care astfel nu vor mai îndeplini criteriile de înscriere în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine și, ca atare, își vor pierde statutul de zone cu protectie integrală”, au transmis reprezentanții Greenpeace România.

Această propunere legislativă vine la doar doi ani după ce, la insistențele ONG-urilor de mediu reprezentante ale societății civile, a apărut cadrul legislativ care protejează cele mai valoroase păduri ale României.

Inițiatorul proiectului legislativ, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Senat, senatorul PSD Emanoil Savin, fostul primar al Bușteniului în perioada 2004 – 2016, deține alături de soția sa, 13 terenuri pe Valea Prahovei, conform declarației sale de avere.

„Zilele astea am aflat că în toți ani aceștia, dezvoltarea infrastructurii a fost blocată de existența pădurilor virgine – vorbim despre 2% din întreaga suprafață împădurită a României, vorbim despre cele mai vechi și valoroase păduri, atât ale României, cât și ale Europei. Ne opunem acestei propuneri legislative și cerem Parlamentului să excludă articolul care dă liber defrișărilor în pădurile virgine și cvasivirgine”, declară reprezentanții Greenpeace România.

sursa: greenpeace.org

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ADMITERE la Academia de POLIŢIE 2018: CALENDARUL probelor, înscrieri şi noutăţi pentru candidaţi

Publicat

În 2018, Admiterea la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” se desfăşoară în două etape, cea eliminatorie şi proba scrisă. La capitolul noutăţi, candidaţii care au obţinut în liceu premii sau menţiuni la olimpiade şcolare naţionale sau internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei nu mai trebuie să susţină probele scrise.

Academia de Poliţie, concursul de admitere se organizează pe facultăţi, astfel:

Facultatea de Poliţie – Specializarea „Ordine şi siguranţă publică” învăţământ cu frecvenţă și învățământ cu frecvență redusă – durata de 3 ani (180 de credite transferabile)

Facultatea de Poliție de Frontieră – specializarea ”Ordine și siguranță publică” învățământ cu frecvență – domeniul de licenţă ,,Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică” – durata de 3 ani (180 de credite transferabile)

Facultatea de Jandarmi – Specializarea ”Ordine și siguranță publică” învățământ cu frecvență – durata de 3 ani (180 de credite transferabile)

Facultatea de Științe Juridice și Administrative – Specializarea ”Drept” învățământ cu frecvență și învățământ la distanță – durata de 4 ani (240 de credite transferabile)

şi

Specializarea ”Administrație publică” învățământ cu frecvență – durata de 3 ani (180 de credite transferabile)

Facultatea de Pompieri – Specializarea „Instalaţii pentru construcţii – pompieri” învăţământ cu frecvenţă – durata de 4 ani (240 de credite transferabile)

Facultatea de Arhivistică – Specializarea „Arhivistică” învăţământ cu frecvenţă – durata de 3 ani (180 de credite transferabile)

CALENDARUL ADMITERII – înscrieri şi probe:

Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – Specializarea Drept; Facultatea de Poliţie; Facultatea de Poliţie de Frontieră; Facultatea de Jandarmi (forma de învăţământ „cu frecvenţă” sau „cu frecvenţă redusă”)

Perioada de concurs: 31 iulie – 24 august 2018

Înscrierea candidaţilor: 31 iulie (Facultatea de Poliție și OSP – Frecvență redusă) – 1 august 2018 (celelalte facultăți), orele 8.00-16.00

Etapa I (eliminatorie): 3-13 august 2018

Afişarea listei candidaţilor admişi pentru susţinerea probelor scrise şi repartiţia acestora pe serii de concurs şi săli: 14 august 2018

Etapa a II-a (susţinerea probelor scrise): 16-19 august 2018, începând cu ora 9.00

Afişarea rezultatelor provizorii la probele scrise: 20-21 august 2018

Depunerea contestaţiilor la probele scrise: 21-22 august 2018

Soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor finale: 23 august 2018

Prezentarea candidaţilor declaraţi ”admis” în vederea efectuării măsurătorilor pentru uniformă: 24 august 2018

La Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – specializarea Drept, Facultatea de Poliţie, Facultatea de Poliţie de Frontieră şi Facultatea de Jandarmi, proba de evaluare a cunoştinţelor va fi sub forma unui test grilă din istorie, limba română şi limba străină.

Facultatea de Pompieri (forma de învăţământ „cu frecvenţă”)

Perioada de concurs: 1-24 august 2018

Înscrierea candidaţilor: 1 august 2018, orele 8.00-16.00

Etapa I (eliminatorie): 3-5 august 2018

Afişarea listei candidaţilor admişi pentru susţinerea probelor scrise şi repartiţia acestora pe serii de concurs şi săli: 8 august 2018

Etapa a II-a (susţinerea probelor scrise): 16-19 agust 2018, începând cu ora 9.00

Afişarea rezultatelor provizorii la probele scrise: 20-21 august 2018

Depunerea contestaţiilor la probele scrise: 21-22 august 2018

Soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor finale: 23 august 2018

Prezentarea candidaţilor declaraţi ”admis” în vederea efectuării măsurătorilor pentru uniformă: 24 august 2018

La Facultatea de Pompieri, testul grilă cuprinde întrebări din algebră şi elemente de analiză matematică şi fizică (mecanică, moleculară şi termodinamică, electricitate).

Facultatea de Arhivistică (forma de învăţământ „cu frecvenţă”)

Perioada de concurs: 31 iulie – 23 august 2018

Înscrierea candidaţilor şi vizita medicală: 31 iulie – 4 august 2018, orele 8.00-15.00

Testarea psihologică: 7 august 2018

Afișarea rezultatelor la testarea psihologică: 9 august 2018

Depunerea contestațiilor la testarea psihologică: 10 august 2018

Soluționarea contestațiilor la testarea psihologică: 13-14 august 2018

Afişarea rezultatelor finale la testarea psihologică: 14 august 2018

Afişarea listei candidaţilor declarați ”admis” pentru susţinerea probei scrise şi repartiţia acestora pe săli: 14 august 2018

Susţinerea probei scrise (90 minute): 16-17 august 2018

Afişarea rezultatelor provizorii la probele scrise: 20-21 august 2018

Depunerea contestaţiilor la probele scrise: 21-22 august 2018

Soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor finale: 23 august 2018

Pentru Facultatea de Arhivistică, probele eliminatorii constau în evaluarea medicală şi evaluarea psihologică, iar proba scrisă constă într-un test grilă la disciplina istorie.

Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – Specializarea “Administraţie Publică” (forma de învăţământ „cu frecvenţă”)

Perioada de concurs: 21-30 august 2018

Înscrierea candidaţilor: 21-27 august 2018, orele 8.00-15.00 (sâmbăta și duminica, între orele 9.00-14.00)

Aprecierea candidaţilor pe baza notelor înregistrate în actele/documentele depuse la dosarele de concurs: 28 august 2018

Afişarea rezultatelor: 28 august – ora 14.00

Depunerea contestaţiilor: 28-29 august 2018, ora 14.00

Soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor finale: 30 august 2018, ora 15.00

Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Specializarea “Drept” (forma de învăţământ „la distanţă”)

Perioada de concurs: 4-23 septembrie 2018

Înscrierea candidaţilor: 4-18 septembrie 2018, orele 8.00-15.00

Susţinerea probelor scrise: 21 septembrie 2018

Afişarea rezultatelor provizorii: 22 septembrie 2018

Depunerea contestaţiilor: 22-23 septembrie 2018

Soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor finale: 23 septembrie 2018

Acte pentru înscrieri

Pentru fiecare candidat la învăţământul cu frecvenţă, unitatea care a efectuat recrutarea va trimite la Academie, până în 29 iunie 2018, un dosar plic cuprinzând următoarele documente:

– cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, înregistrată la Secretariatul unităţii cu atribuţii de recrutare;

– documentele care atestă absolvirea programului de studii liceale:

– pentru candidaţii care au promovat examenul de bacalaureat în promoţiile anterioare anului 2018 – diploma de bacalaureat şi foaia matricolă a studiilor liceale, în copii certificate pentru conformitate cu originalul sau copii legalizate;

– pentru candidaţii care au absolvit, cu diplomă de bacalaureat (sau echivalentă acesteia), studii liceale în afara României, în promoţiile anterioare anului 2018:

a. atestatul de recunoaştere a studiilor eliberat de către direcţia de specialitate din cadrul M.E.N., în copie, certificată cu originalul de către funcţionarul competent; în cazul în care se prezintă copie legalizată, aceasta se acceptă;

b. diploma de bacalaureat sau echivalentă cu aceasta, în traducere legalizată;

c. foaia matricolă din perioada studiilor liceale, în traducere legalizată;

– fişa medicală-tip de încadrare în M.A.I., în original, concluzionată de medic, cu avizul „Apt pentru instituţii de învăţământ din M.A.I.”;

– copie după cartea de identitate (pentru cei care şi-au schimbat numele – copie după hotărârea judecătorească sau alte documente privind schimbarea numelui);

– copie după certificatul de naştere;

– copie după certificatul de căsătorie, pentru candidații care şi-au schimbat numele în urma căsătoriei;

– avizul psihologic sau nota compartimentului de resurse umane, în cazul în care rezultatele examenului psihologic s-au comunicat pe bază de tabel nominal;

– cazierul judiciar al candidatului/extrasul de pe cazierul judiciar, solicitat de către compartimentul cu sarcini de recrutare, pe baza consimțământului expres al candidatului;

– două fotografii color 3/4 cm (având scrise pe verso: numele, prenumele tatălui și prenumele candidatului, înscrise cu majuscule, precum și codul numeric personal al acestuia);

– declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare.

Candidaţii la concursul de admitere la forma de învăţământ „cu frecvenţă” la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – specializarea „Drept”, Facultatea de Poliţie, Facultatea de Poliţie de Frontieră, Facultatea de Jandarmi sau Facultatea de Pompieri, la prezentarea la sediul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” pentru înscriere, vor avea asupra lor, în mod obligatoriu, următoarele:

– cartea de identitate în original sau paşaportul în original;

– contravaloarea taxei de înscriere la concurs, pentru cei care nu sunt scutiţi;

– acte doveditoare, din care să rezulte că se află într-una din situaţiile în care beneficiază de scutire de plata taxei, după caz.

(2) Candidaţii care au promovat examenul de bacalaureat în anul 2018 vor prezenta şi următoarele documente:

– diploma de bacalaureat, în original; sau în copie legalizată; în locul diplomei de bacalaureat, candidaţii pot prezenta și o adeverinţă eliberată de liceu, în care se menţionează notele obţinute la disciplinele de examen, media generală de la bacalaureat, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma;

– foaia matricolă a studiilor liceale, în original; copia documentului va fi certificată cu originalul de către personalul desemnat şi se semnează de către acesta şi de candidat; în cazul în care se prezintă copia legalizată, aceasta se acceptă.

În vederea participării la concursul de admitere, candidaţii sunt obligaţi să achite o Taxă de înscriere la concurs, în valoare de 350 lei.

Sunt scutiţi de plata taxei candidaţii aflaţi într-una din situaţiile enumerate mai jos:

a) sunt orfani de unul sau ambii părinţi;

b) provin din casele de copii sau din plasament familial;

c) sunt copii ai personalului didactic sau didactic auxiliar, în activitate sau pensionaţi;

d) sunt copii ai personalului M.A.I., în activitate sau pensionat;

e) sunt copii ai funcţionarilor publici cu statut special din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în activitate, pensionaţi sau decedaţi (numai pentru candidaţii la specializarea Penitenciare).

Vezi integral: E_M_Regulament_admitere_2018_oficial

Potrivit regulamentului, candidaţii care în perioada studiilor liceale au obţinut distincţii (premiile I, II, III, menţiune) la olimpiadele şcolare internaţionale şi/sau naţionale, recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale (denumit în continuare M.E.N.), beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susţinerea probelor scrise de evaluare a cunoştinţelor, pe locurile finanţate de la bugetul de stat, dacă au fost declaraţi „apt” sau, după caz, „promovat”, la probele eliminatorii şi îndeplinesc celelalte condiţii legale şi criterii specifice pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale M.A.I.

Alte noutăţi

O hotărâre de Guvern publicată marţi în Monitorul Oficial arată că „Pentru motivarea profesională, agenții de poliție/maiștrii militari/subofițerii care îndeplinesc condițiile și criteriile specifice de recrutare stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne se pot înscrie la concursul de admitere în Academie, la programe de studii universitare de licență acreditate/autorizate la forma de învățământ cu frecvență redusă, pe locuri alocate prin cifrele de școlarizare distinct față de cele destinate candidaților pentru forma de învățământ cu frecvență. Selecția candidaților se realizează în conformitate cu criteriile de selecție stabilite de MAI și pe baza metodologiei prevăzute la art. 14 alin. (1)”.

De asemenea, la alineatul 2 din același articol se precizează că „numărul locurilor pentru forma de învățământ cu frecvență redusă se stabilește între 10% și numărul maxim de locuri alocat pentru forma de învățământ cu frecvență, cu încadrarea în capacitatea de școlarizare stabilită de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior”.

La articolul 3, se menţionează că, „la absolvirea Academiei, studenții care promovează examenul de licență primesc primul grad de ofițer odată cu promoția care finalizează studiile la forma de învățământ cu frecvență”.

Hotărârea de Guvern a fost inițiată de Mihai Tudose, dar din forma propusă de fostul premier a fost eliminat articolul II care specifica: „Articolul 20 din Hotărârea Guvernului nr.294/2007 privind organizarea și funcționarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, astfel cum a fost modificat prin prezenta, se aplică începând cu anul universitar 2018-2019”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate