Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Aparatul foto şi imaginile surprinse de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918, expuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat vineri exponatul lunii decembrie. Este vorba despre aparatul de fotografiat al lui Samoilă Mârza, singurul care a surprins în imagini Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Cu aparatul foto cu burduf au fost realizate nouă fotografii importante, care au fost incluse în mapa cu care România s-a prezentat la tratatul de pace de la Paris din 1919.

Cele nouă fotografii expuse şi vineri la Muzeul Unirii din Alba Iulia întruchipează mulţimea de oameni prezenţi în 1 Decembrie 1918 pe Câmpul lui Horea, delegaţia din Galtiu cu care fotograful Samoilă Mârza s-a deplasat la Marea Unire, pe episcopul Iuliu Hossu în timp ce citeşte rezoluţia Unirii, pe Miron Costea şi avocatul Aurel Vlad. O altă fotografie este făcută în data de 2 decembrie 1918 şi este de la ceremonia de înmormântare a lui Ion Arion din Agriş, judeţul Cluj, care a fost împuşcat în gara din Teiuş.

Imaginile din timpul evenimentelor de la 1 Decembrie 1918 au fost importante şi în contextul tratatului de pace de la Paris. Potrivit istoricului Tudor Roşu, astfel se putea vedea voinţa românilor transilvăneni de a se uni cu ţara şi că tot ce se întâmpla la Alba Iulia nu era un eveniment impus, ci unul popular.

Aparatul foto cu burduf, marca H. Ernemann, Dresa a fost folosit timp de 60 de ani de Samoilă Mârza, unul dintre cei 100.000 de români veniţi la Alba Iulia de 1 Decembrie 1918 şi care nu a conştientizat că este singurul fotograf, a precizat Tudor Roşu.

În anul 1919, cele nouă poze realizate de 1 Decembrie, dar şi alte fotografii istorice au făcut parte dintr-un album, „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”, al cărui exemplar a ajuns la personalităţi remarcante precum Regele Ferdinand sau Nicolae Iorga. După anul 1918, Samoilă Mârza fost cunoscut ca fiind un mare fotograf, care a mai făcut poze la serbările Astrei sau la Încoronarea Regilor în Catedrala Reîntregirii Neamului.

Aparatul a ajuns la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia în 1967, când a fost cumpărat de directorul muzeului pe atunci, dr. Ioan Gheorghe Anghel. Cu banii primiţi pe aparat, Samoilă Mârza a vrut să-şi cumpere un aparat foto mai performant, dar a decedat în acelaşi an.

Samoilă Mârza a activat pe fronturile din nordul Italiei şi a fost prezent la Viena pentru sfinţirea steagului românesc. Acasă, la Galtiu (judeţul Alba), a ajuns cu patru zile înainte de Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax