ACTUALITATE
FOTO: Aparatul foto şi imaginile surprinse de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918, expuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat vineri exponatul lunii decembrie. Este vorba despre aparatul de fotografiat al lui Samoilă Mârza, singurul care a surprins în imagini Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Cu aparatul foto cu burduf au fost realizate nouă fotografii importante, care au fost incluse în mapa cu care România s-a prezentat la tratatul de pace de la Paris din 1919.
Cele nouă fotografii expuse şi vineri la Muzeul Unirii din Alba Iulia întruchipează mulţimea de oameni prezenţi în 1 Decembrie 1918 pe Câmpul lui Horea, delegaţia din Galtiu cu care fotograful Samoilă Mârza s-a deplasat la Marea Unire, pe episcopul Iuliu Hossu în timp ce citeşte rezoluţia Unirii, pe Miron Costea şi avocatul Aurel Vlad. O altă fotografie este făcută în data de 2 decembrie 1918 şi este de la ceremonia de înmormântare a lui Ion Arion din Agriş, judeţul Cluj, care a fost împuşcat în gara din Teiuş.
Imaginile din timpul evenimentelor de la 1 Decembrie 1918 au fost importante şi în contextul tratatului de pace de la Paris. Potrivit istoricului Tudor Roşu, astfel se putea vedea voinţa românilor transilvăneni de a se uni cu ţara şi că tot ce se întâmpla la Alba Iulia nu era un eveniment impus, ci unul popular.
Aparatul foto cu burduf, marca H. Ernemann, Dresa a fost folosit timp de 60 de ani de Samoilă Mârza, unul dintre cei 100.000 de români veniţi la Alba Iulia de 1 Decembrie 1918 şi care nu a conştientizat că este singurul fotograf, a precizat Tudor Roşu.
În anul 1919, cele nouă poze realizate de 1 Decembrie, dar şi alte fotografii istorice au făcut parte dintr-un album, „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”, al cărui exemplar a ajuns la personalităţi remarcante precum Regele Ferdinand sau Nicolae Iorga. După anul 1918, Samoilă Mârza fost cunoscut ca fiind un mare fotograf, care a mai făcut poze la serbările Astrei sau la Încoronarea Regilor în Catedrala Reîntregirii Neamului.
Aparatul a ajuns la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia în 1967, când a fost cumpărat de directorul muzeului pe atunci, dr. Ioan Gheorghe Anghel. Cu banii primiţi pe aparat, Samoilă Mârza a vrut să-şi cumpere un aparat foto mai performant, dar a decedat în acelaşi an.
Samoilă Mârza a activat pe fronturile din nordul Italiei şi a fost prezent la Viena pentru sfinţirea steagului românesc. Acasă, la Galtiu (judeţul Alba), a ajuns cu patru zile înainte de Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.