Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: „Redescoperă Palatul Principilor Transilvaniei”, la UAB. Peste 100 de persoane au participat la un TUR GHIDAT al palatului

Publicat

IMG_3476 La Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc joi, 18 iunie, începând cu orele 18.00, conferința publică ”Redescoperă Palatul principilor Transilvaniei”, susținută de dr. Adrian Andrei Rusu de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca și dr. Ileana Burnichioiu de la Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Evenimentul a fost urmat de un tur ghidat la palat, împreună cu membrii echipei de cercetare. Peste 100 de persoane au văzut pentru prima oară palatul și descoperirile din iarnă: picturi și tencuieli decorative unicat în Transilvania, piese sculptate, părți de arhitectură vechi considerate cu totul dispărute, etape de construcție și decorare de la roman la baroc și rococo.

La conferința ”Redescoperă Palatul principilor Transilvaniei” desfășurată joi, 18 iunie, începând cu orele 18.00, în amfiteatrul A9 al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, au fost prezenți dr. Adrian Andrei Rusu de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române, dr. Ileana Burnichioiu de la Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, city managerul municipiului Alba Iulia Nicolaie Moldovan, președintele Lions Club Alba Iulia Mihail David, președintele Rotary Alba Iulia Civitas Solis Scambloschi George Virgil, președintele Rotary Club Alba Iulia, Attila Tamaș și din partea Universității ”1 Decembrie 1918”, conf. univ. dr. Andreea Muntean.

La Palatul principilor Transilvaniei, monument de importanță națională, au început cercetările în 2014 și au continuat până la 1 martie 2015, la solicitarea și cu susținerea financiară a Primăriei Municipiului Alba Iulia (administratorul monumentului), în vederea întocmirii documentației necesare unui viitor proiect de conservare, restaurare și valorificare care să îndeplinească condițiile POR, Axa 5. Importanța istorică a edificiului, de mult timp recunoscută, și descoperirile recente motivează echipa în căutarea soluțiilor pentru continuarea cercetărilor și pentru documentarea lor cu mijloace moderne.

”Ceea ce știm despre această perioadă este nedrept de puțin, este atât de sfărmat, atât de puțin vândut ca și marfă istorică în cărți sau în publicistica cotidiană a orașului. Exact partea cea mai importantă o lăsăm deoparte, în favoarea altora, neglijând-o și nepromovând-o tocmai pentru că este mai importantă. Știu că există niște rețineri, au fost mereu legate de cui aparține patrimoniul, cine l-a creat. Sper că în sfârșit devenim niște europeni și ne gândim că avem de-a face cu niște bunuri patrimoniale care sunt în același timp valori economice, care bine gândite, bine ambalate, aduc turiști, indiferent de limbă. O să le povestim și în limba maghiară, dar mai mult în engleză, vă garantez”, a declarat dr. Adrian Rusu.

Rusu a transmis celor prezenți că prima Universitate a Transilvaniei a fost încercată cu succes la Alba Iulia, înainte de a fi mutată la Aiud.

”Academia este una dintre ultimele clădiri părăsite sau nefolosite de militari în cetate și care este prelungirea Școlii Episcopale pe care principii ardeleni au vrut neaparat să o instituie și să o perpetueze la Alba Iulia, dar transformând această tradiție școlară în universitate”, a transmis dr. Adrian Rusu.

De asemenea, Adrian Rusu a spus că la Alba Iulia existau conducte încă din secolul XVI, fiind conducte pe care oamenii din epoca premodernă le-au refăcut după sistemul romanilor. Nivelul de civilizație a fost reintrodus în secolul XVI-XVII, iar Alba Iulia avea în cetate și fântâni arterziene.

”Acest ansamblu a adăpostit <<Guvernul Transilvaniei>>. Locul unde stăteau principii era egal cu sediul cel mai important al Principatului Transilvaniei. Sala Dietei, principalul for de judecată, toate lucrurile erau concentrate aici”, a mai explicat Rusu.

Dr. Ileana Burnichioiu a continuat cu prezentarea palatului.

”Și acum putem să spunem foarte clar, că avem de recuperat enorm din punct de vedere arheologic acolo. Nici nu îndrăznim să cerem fonduri, pentru că fără 30.000 de lei nici nu pleci de acasă la o asemenea cercetare pe o asemenea construcție”, a precizat Ileana Burnichioiu. Aceasta a precizat că cercetarea de parament costă mai puțin.

De asemenea, Burnichioiu a adresat o invitație oamenilor care vor să se implice, să vină pe șantier să lucreze. ”Se va petrece și asta, dar sub atentă coordonare, cu puțin instructaj înainte și se va putea face eventual într-un program pe care aș vrea să îl lansez ca propunere. O zi de voluntariat pentru Palatul Principiar, sâmbăta, în cazul în care aveți timp pentru așa ceva și doriți să și lucrați dar să vă și relaxați”, a transmis Ileana Burnichioiu.

Până în 2014, palatul a fost cu totul inaccesibil orașului și cercetătorilor, iar în perioada următoare, din motive de protecție a persoanelor, șantierele vor permite numai un acces limitat.

IMG_3520 După conferință, cei prezenți au fost invitați la turul ghidat al palatului. Peste 100 de persoane au văzut pentru prima oară palatul și descoperirile din iarnă: picturi și tencuieli decorative unicat în Transilvania, piese sculptate, părți de arhitectură vechi considerate cu totul dispărute, etape de construcție și decorare de la roman la baroc și rococo.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Proiect de 20 milioane euro pentru Palatul Principilor din Alba Iulia. Descoperiri arheologice importante în centrul Cetăţii

Ansamblul actual reprezintă cu aproximație 2/3 din ceea ce a fost reședința principilor Transilvaniei (1541-1703) care avea atunci construcții ordonate în jurul a trei curți rectangulare, ce includeau și urme de la construcții romane și medievale.

În secolul al XVIII-lea, administrația habsburgică i-a adus modificări importante: i-a tăiat legătura cu cea de-a treia curte (acum Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice) și cu catedrala medievală alăturată, i-a reconstruit părți ruinate și a recompartimentat spații, distrugând astfel urmele Sălii Dietei și ale Tablei princiare și punându-l în final în slujba armatei. Apoi, locul Arsenalului și Cazarmei Artileriei din timpul habsburgilor a fost luat de Regimentul 91 Infanterie (1919), sub administrația românească.

După 1956, aici s-a aflat batalionul 167 „Drumuri și Poduri”. Ca urmare a folosirii intense și a modificărilor neadecvate din secolele XVIII-XX, edificiul a căpătat un aspect sobru, auster, neatractiv din punct de vedere turistic.

„Cercetarea lui direcționată spre toate sursele disponibile, restaurarea, regăsirea unor noi funcțiuni și deschiderea către oraș ar trebui să-i schimbe cu totul imaginea publică în câțiva ani. Toate acestea înseamnă multă implicare”, au mai precizat organizatorii.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria municipiului Alba Iulia, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Rotary Club Alba Iulia și Lions Club Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement