Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Proiect de 20 milioane euro pentru Palatul Principilor din Alba Iulia. Descoperiri arheologice importante în centrul Cetăţii

Publicat

20150318_141536Unul dintre cele mai valoroase obiective istorice din Cetatea Alba Carolina, Palatul Principilor, a intrat în atenţia administraţiei locale în vederea restaurării, încă de anul trecut. În vederea întocmirii documentaţiei pentru un proiect finanţat cu fonduri europene ce va permite conservarea şi punerea în valoare a monumentului, în intervalul decembrie 2014 – februarie 2015, au fost desfăşurate cercetări în urma cărora au rezultat primele studii de arheologie, istorie și istoria artei, de parament, geotehnică și geofizică, de biologie. Descoperirile sunt deosebit de importante, potrivit specialiştilor şi reprezentanţilor administraţiei locale, care au prezentat, miercuri, concluziile acestor demersuri.

S-a descoperit cel mai lung traseu de zid roman din Alba Iulia, un sarcofag roman, picturi cu foiță de aur din secolul XVIII și peste 200 de kilograme de material arheologic, monumentul găzduind cel mai mare patrimoniu de arhitectură gotică. Specialiştii recomandă conservarea in situ şi amenajarea unui muzeu.

Primarul Mircea Hava susţine că proiectul european pentru conservarea şi punerea în valoare a monumentului ar putea fi câştigat şi apoi contractul semnat în august-septembrie 2016. Din estimările edilului, ar fi necesare 20 de milioane de euro.

Imobilul care a servit drept reşedinţă a voievodului acum 400 de ani este cea mai degradată clădire din perimetrul recent renovatei Fortificaţii Vauban. Planurile pentru acest monument erau de transformare într-un centru cultural multifuncţional şi administrativ, însă cercetările vor continua, pentru că, deocamdată, nu se pot dezvolta funcţiuni de sedii de instituţii publice în această locaţie, din precizările specialiştilor.

Palatul-PrincipilorAflată într-o poziţie “strategică”, în apropierea celor mai reprezentative clădiri din Cetatea Alba Carolina, printre care Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii şi cele două catedrale, Palatul Principilor a fost construit în secolul al XV-lea, având rolul de reședință a principilor Transilvaniei. A fost modificat și extins în secolele XVI-XVII. Inițial, clădirea a avut drept destinație de reședință pentru capitulul episcopal, adică locul unde se redactau și se autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reședință princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul. AICI, mai multe detalii despre clădire.

”Ne găsim în fața unui monument cheie, de o valoare excepțională, pentru momentul în care Alba Iulia a constituit cu adevărat o <<stea>> în cultura și istoria Transilvaniei, ca un centru elitar”, a declarat arheologul Adrian Andrei Rusu.

Potrivit acestuia, ceea ce se vede astăzi în exterior este doar un camuflaj, clădirea fiind ”îmbrăcată într-o haină care nu spune multe”, datorită administrației militare care a dominat clădirea mai mult de 200 de ani.

În intervalul de cercetare, au rezultat peste 350 de pagini de informații, ”o zestre cu adevărat copleșitoare”, după cum a declarat Adrian Rusu. De asemenea, din cercetare au rezultat şapte rapoarte, care au început cu arheologia locului, au continuat cu istoria artei, cu cercetarea de parameni și de frescă, cu geologia și cu datele biologice.

Arheologia a fost minimală, la nivel de ”găurele”. Au fost efectuate 10 săpături, în puncte considerate de cercetători vitale pentru istoria clădirii, rezultând din fiecare punct date noi, aducând o istorie fragmentară.

”Există deja sigilate, împachetate, gata să fie predate deținătorului legal de patrimoniu mobil circa 200 de kilograme de material arheologic, de tip foarte divers. Tot ansamblul are o potențialitate arheologică între 8 și 12 tone de material arheologic, care poate fi recuperat din această zonă. Un material imens care nu este destinat înecării într-un depozit de instituție, ci poate constitui un punct de plecare inclusiv pentru un muzeu special al acestei clădiri”, a mai precizat arheologul Adrian Rusu.

YouTube video

În urma cercetărilor a fost identificat cel mai lung traseu de zid roman pe care Alba Iulia îl are. Acest zid este vizibil prin cercetarea de parament, fiind cel mai înalt găsit în toată cetatea (înălțimi de peste 3 metri). Totodată, au fost identificate exact mortarele din zidul roman și cele care au aparținut cetății medievale, pentru că același zid a servit și cetății medievale. Pivnițele sunt în mare măsură clădite cu pietre romane refolosite.

În structură s-a mai descoperit construcții de piatră, fiind identificate, exact pe mijlocul curților, o stradă care desparte două fronturi de construcții medievale.

”Din această feerie de etape și elemente, va trebui să găsim arhitectul proiectant care să scoată la iveală detaliile foarte prețioase, să alegem din ele sau să însoțim foarte repede aceste recuperări de imagini digitale sau grafică digitală care să explice tot timpul despre ce e vorba”, a declarat Adrian Rusu.

palatul princiar 1De asemenea, s-a mai descoperit în interiorul Corpului D un parament de factură renascentistă, în tencuială, nu în piatră.

Este unicul zid și parament de această factură care se păstrează în Transilvania. Acesta este databil în secolul al XVII-lea, a transmis Adrian Rusu.

Tot în urma cercetărilor s-au descoperit și pietre romane sau de factură romanică. A fost descoperit un întreg sarcofag roman așezat în zidărie. Toate vor putea fi inventariate și adunate într-un catalog, așezate ca ținte de vizitare. Unele dintre ele vor putea fi extrase și așezate într-un lapidar care va constitui una dintre marile atracții ale acestui complex.

”Pietrele despre care discutăm, una singură – face cât un vagon de ceramică recuperată arheologic. În afară de pietre ajungem la decorul pereților care se vedeau. Am descoperit multe picturi de secolul XVIII. Picturile sunt de cea mai bună factură, unele dintre ele fiind lucrate inclusiv cu foiță de aur. Toate aceastea trebuie să fie recuperate și vor constitui decorul în sine ale spațiilor care vor fi curățate și conservate în primul rând, nu neaparat restaurate. Poate că ar trebui să nu ne ambiționăm neaparat să facem restaurări care ar putea să fie foarte aiurea făcute, ci să ne bazăm pe conservarea lor, pentru că e un tezaur în sine care nu are nevoie decât să fie scos la lumină”, a declarat Adrian Rusu.

Totodată, arheologul a declarat că în acest moment, cel mai mare patrimoniu de arhitectură gotică civilă zace în ansamblul Palatului Princiar, iar clădirea nu se poate concepe pentru o singură funcție.

”Este clădirea din care s-a făcut politică europeană în secolul XVII, din care comandanții au plecat și s-au dus până în Germania implicându-se în Războiul de 30 de ani, este clădirea din care a plecat un principe să se facă rege al Poloniei. Este important cum tratăm această clădire și cum vom reuși să o reintroducem în circuitul european din care a făcut odată parte, este o chestiune de viitor întețept”, a declarat Adrian Rusu.

Lectorul universitar Ileana Burnichioiu a precizat că se dorește conservarea in situ și se încearcă ca locuri care au piese importante, de factură gotică sau renascentisă, picturi, să devină vizitabile, iar clădirea să fie un fel de muzeu, iar abia mai apoi să se urmărească părțile care pot să aducă bani.

Palatul Principilor trebuie să facă obiectul unui proiect european. Palatul Principilor nu a fost făcut pentru Alba Iulia, ci pentru Europa de atunci. I-au fost aduse foarte multe elemente. Cercetarea trebuie continută pentru că înainte de a face proiectul vom avea foarte multe discuții de ceea ce se va face acolo. Într-un cuvânt, palatul este deosebit și trebuie pus în fața celor care doresc să-l viziteze tot într-un mod deosebit”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Mircea Hava a precizat că Primăria trebuie să asigure paza obiectivului, realizarea inventarului și totodată să repare acoperișul.

”Cât ar fi pașii de repezi, în august – septembrie 2016, câștigând proiectul, am putea să semnăm contractul de finanțare, după care licitația care știți cât durează și cât este de tentant, pentru că sumele vor fi mari, cred că în jur de 20 de milioane de euro vor fi necesare. După care execuția nu mai este o problemă din punctul de vedere al finanțării. Noi am lucrat cu foarte mulți oameni și asta ne face să facem selecția cu cei care prezintă și cei care văd altfel monumentele”, a mai declarat Mircea Hava.

City managerul muncipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, a adus unele precizări cu privire la activitățile eligibile care vor putea fi desfășurate în clădire. ”Nu putem să dezvoltăm funcțiuni de tipul sedii de instituții publice. Condițiile au apărut pe parcursul lui 2014, ulterior în august și recent în luna ianuarie 2015”, a spus acesta.

Investigațiile din teren și studiile au fost solicitate și finanțate de Primăria municipiului Alba Iulia în vederea întocmirii documentației necesare unui viitor proiect de conservare și valorificare a acestui monument.

Colectivul de cercetare:

– Dr. Adrian Andrei Rusu, cercetător principal I – arheolog și istoric medievist (Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca; TransArheo Ist SRL Cluj-Napoca)

– Dr. Kovacs Andras, profesor univ. emerit – istoric de artă (Univ. Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca)

– Dr. Ileana Burnichioiu, lector univ. – istoric de artă (Univ. „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia)

– Dr. Kovacs Zsolt, lector univ. – istoric de artă (Univ. Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca)

– Dr. Weisz Attila, lector univ. – istoric de artă (Univ. de Artă și Design, Cluj-Napoca)

– Kiss Lorand, pictor restaurator atestat Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (Imago Picta SRL)

– Dr. Oana Toda, arheolog (TransArheo Ist SRL; Univ. „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia)

– Doru Bogdan, arheolog specialist (Univ. „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia)

– Dr. George Bounegru, arheolog expert (Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia)

– Dr. Laura Stanciu, conferențiar univ., istoric (Univ. „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia)

– Dr. Livia Bucșa, conferențiar univ., expert biolog (Univ. „Lucian Blaga” din Sibiu)

– Ing. Virgil Drăguleanu, geotehnician (Geofor SRL, Cluj-Napoca)

– studenți și masteranzi ai Universităților „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, voluntari.

Obiective majore ale cercetării au vizat:

– obținerea elementelor necesare proiectării: cote de fundare, caracteristici ale solului pe care s-a fundat, accese vechi obturate, clădiri și pivnițe mai vechi, starea de conservare a zidăriilor, lemnăriei și decorațiilor (din piatră, frescă, lemn etc.), goluri (uși, ferestre obturate), urmele legăturilor cu alte ansambluri (catedrala, Palatul arhiepiscopal – cu care forma un singur ansamblu, cu trei curți, până în prima jum. a sec. XVIII), relația cu castrul roman și cetatea medievală etc.;

– clarificarea etapelor mari de construcție și reparații (sau distrugeri) prin care au trecut componentele ansamblului; legătura dintre instituții (episcopia catolică, prepozitura din Alba Iulia, regalitate, principat, armată) și componentele construite de la care mai avem relicve arhitectonice și decorative;

– înmulțirea și clarificarea datelor istorice despre ansamblu, sporirea gradului de atractivitate pentru valorificarea turistico-culturală pe viitor; crearea unei colecții arheologice proprii a palatului;

– ingienizarea clădirii, așa încât să nu împiedice cercetări viitoare și documentarea inuțioasă, științifică.

foto: Daniel Bloss

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comentarii

 1. bibi

  miercuri, 18.03.2015 at 18:33

  oooo,nimic despre daci?pai deaia nu sunt comenturi,ia puneti si voi niste articole despre cum ne-o tragem direct din daci sa vezi dupaia ce se infierbanta spiritele dacomaniiloe,cum striga ei:genetica hamburg si ca doar 5% din dacia a fost cucerita,ei saracii nu au apucat inca sa citeasca despre urmatorii 1500 de ani de istorie….:),si Bounegru arheolog expert?nu ma speriati va rog frumos,in rest numai de bine,sper sa se poata vizita cat mai curand acest obiectiv vandalizat zeci de ani de mandrii ostasi ai armatei romane….

  • Vasile

   joi, 19.03.2015 at 10:44

   bibi, vorbeşti fără tine! Dacă nu era armata acolo Palatul Principilor ajungea ca Palatul Apor sau ca şi corpul de clădire în care funcţionează azi Inspectoratul Şcolar din care s-a furat tot – ramele de geamuri, uşi, inclusiv ţigla. Ori Palatul principilor a fost zugrăvit de către Armată, cu banii Armatei, mai precis ai UM 01794 Alba Iulia, bani munciţi pe şantierele Patriei, de către toţi din acea unitate -soldaţi, civili şi cadre militare… A fost reparat acoperişul pe o bucată mare şi înlociută ţigla, Casa Armatei cu sala de festivităţi, deosebită, a fost amenajată şi arăta impecabil tot datorită Armatei, picturile realizate de un fost ofiţer VM-ist. Dar tu, esti unul din acei chibiţi care postează doar să se afle în treabă şi să bage zâzanie (vezi şi dacomania), sau să arunce cu noroi. Oameni mici…

   • bibi

    joi, 19.03.2015 at 15:47

    incredibil mai Vasile,esti cadru militar in rezerva dupa cum miroase…..cum naiba ai inteles tu ca a salvat armata palatul,nu ai citit articolul,nu ai vz ca de fapt a salvat fara sa stie turnand straturi straturi de tencuiala peste ziduri de o mare valoare cultural,istorica,pai eu cunosc militari care dormeau,scuze faceau paza in acest palat si stiu cam cum ingrijeau ei ramele usiilor si toate cele,dc nu scotea primarul armata afara din cetate si azi vedeam doar ruine si garduri inchise,cei din armata isi faceau serviciu,adica stateau pe banii nostrii,ofiterii si subofiterii ma refer nu militari in termen care stateau inchisi un an la reesucare pe motiv ca au 20 de ani si tre sa fie facuti barbati de iobagi distinsi ca domnia ta,asa ca nu ma mai face om mic,iobag realizat ce esti domnia ta,cu respecte,un valah obisnuit sa fie furat

 2. bibi

  joi, 19.03.2015 at 15:51

  si domnul dac Vasile,scuze dar cred ca nu am citit bine,pe ce santiere munceau distinsele cadre militare,pe santierele unde erau munciti militarii in termen cu cadrele pe post de sefi-gardieni,respecte dl Vasile,sper ca dc ati fost mare conducator de trupe cum banuiesc,beneficiati macar de o pensie umflata bine cum meritati ca ati „muncit”mult ….pe altii

 3. bibi

  joi, 19.03.2015 at 16:01

  si inca ceva,chibiti care posteaza din orice ai spus,da te incadrezi ca postezi un coment la parerea mea nu la articol,ai zis ca un ofiter a realizat picturile?alo,dl comunist dac,ala e monument istoric nu era nevoie de desenele alea oribile comuniste cu soldati si eroi personificati in stil comunist-anii 80,plus ca ma mai si faci om mic,ce ciudat,de unde sti tu?toti care nu sunt oporunisti in romanica sunt mici?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA, 3-9 octombrie: mai frig, câteva averse. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Publicat

Vremea se răcește săptămâna viitoare în județul Alba. În weekend este posibil să mai crească temperaturile cu câteva grade. 

Sunt anunțate și câteva averse, în primele zile.

Temperaturile maxime vor fi de 14-18 grade în zonele joase, mai cald spre finalul săptămânii. La munte, maximele vor varia între 7 și 14 grade.

Prognoza meteo în săptămâna 3-9 octombrie, în localități din județul ALBA

Vremea/prognoza meteo: Luni, 3 octombrie

 • Alba Iulia: minime de 8 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; aversă
 • Sebeș: minime de 8 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; aversă
 • Șugag: minime de 5 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; averse
 • Oaşa: minime de 3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; aversă
 • Aiud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; aversă
 • Blaj: minime de 8 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; aversă
 • Ocna Mureş: minime de 7 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; aversă
 • Zlatna: minime de 6 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; aversă
 • Abrud: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; aversă
 • Câmpeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; aversă
 • Arieşeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; aversă
 • Cugir: minime de 8 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; aversă

Vremea/prognoza meteo: Marți, 4 octombrie

 • Alba Iulia: minime de 5 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; posibil aversă
 • Sebeș: minime de 4 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; posibil aversă
 • Șugag: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; averse
 • Oaşa: minime de 1 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; posibil aversă
 • Aiud: minime de 4 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; averse
 • Blaj: minime de 4 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; averse
 • Ocna Mureş: minime de 4 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; averse
 • Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; posibil aversă
 • Abrud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; posibil aversă
 • Câmpeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; posibil aversă
 • Arieşeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; posibil aversă
 • Cugir: minime de 4 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; aversă

Vremea/prognoza meteo: Miercuri, 5 octombrie

 • Alba Iulia: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
 • Sebeș: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit
 • Șugag: minime de 4 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; parțial însorit
 • Oaşa: minime de 4 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parțial însorit
 • Aiud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
 • Blaj: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
 • Ocna Mureş: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
 • Zlatna: minime de 5 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit
 • Abrud: minime de 5 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit
 • Câmpeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit
 • Arieşeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; parțial însorit
 • Cugir: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit

Vremea/prognoza meteo: Joi, 6 octombrie

 • Alba Iulia: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant noros, apoi senin
 • Sebeș: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant noros, apoi senin
 • Șugag: minime de 4 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; predominant noros, apoi senin
 • Oaşa: minime de 5 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; nori și soare
 • Aiud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant noros, apoi senin
 • Blaj: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant noros, apoi senin
 • Ocna Mureş: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; noros
 • Zlatna: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; noros
 • Abrud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; predominant noros, apoi senin
 • Câmpeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; predominant noros, apoi senin
 • Arieşeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; nori și soare
 • Cugir: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant noros, apoi senin

Vremea/prognoza meteo: Vineri, 7 octombrie

 • Alba Iulia: minime de 7 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant noros
 • Sebeș: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant noros
 • Șugag: minime de 5 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; predominant noros
 • Oaşa: minime de 4 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit
 • Aiud: minime de 7 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant noros
 • Blaj: minime de 7 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant noros
 • Ocna Mureş: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nori și soare
 • Zlatna: minime de 6 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant noros
 • Abrud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit
 • Câmpeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit
 • Arieşeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit
 • Cugir: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant noros

Vremea/prognoza meteo: Sâmbătă, 8 octombrie

 • Alba Iulia: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; nori și soare
 • Sebeș: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; nori și soare
 • Șugag: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; nori și soare
 • Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime 17 grade Celsius; parțial însorit
 • Aiud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit
 • Blaj: minime de 8 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit
 • Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare
 • Zlatna: minime de 6 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; parțial însorit
 • Abrud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
 • Câmpeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
 • Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
 • Cugir: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; nori și soare

Vremea/prognoza meteo: Duminică, 9 octombrie

 • Alba Iulia: minime de 7 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant însorit
 • Sebeș: minime de 6 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant însorit
 • Șugag: minime de 4 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; soare
 • Oaşa: minime de 3 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori și soare
 • Aiud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; soare
 • Blaj: minime de 6 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; soare
 • Ocna Mureş: minime de 6 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant însorit
 • Zlatna: minime de 5 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit
 • Abrud: minime de 5 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; predominant însorit
 • Câmpeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; predominant însorit
 • Arieşeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; predominant însorit
 • Cugir: minime de 6 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant însorit

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

VIDEO din dronă de la Tăul Mare din Roșia Montană: Cum se vede de la înălțime barajul și operațiunea de golire parțială a lacului

Publicat

Ziua de duminică, 2 octombrie, este marcată de alerta care s-a dat în Apuseni, în mijlocul nopții. O fisură la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană, de forma unui con și un diametru de circa un metru la nivelul coronamentului a pus pe jar autoritățile locale, dar și naționale. 

Imediat s-au luat primele măsuri: zeci de oameni din zona de risc s-au autoevacuat, iar un plan a fost pus în mișcare. Duminică dimineață, șeful DSU, Raed Arafat, a ajuns de urgență la Abrud unde a avut o întâlnire cu echipa de lucru. 

 

În scurt timp a fost pusă în mișcare o operațiune de golire parțială a lacului. Inițial au fost puse în funcțiune două pompe, iar la ora 14.30, reprezentații ISU Alba anunțau că a fost pusă în funcțiune și cea de-a treia pompă de apă.

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: ALERTĂ în Apuseni. AVARIE la golirea de fund a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană. Populația din zonă EVACUATĂ

„Pentru coborârea nivelului în lac cu 4-5 m IJSU Alba a început deja montarea pompelor de 10.000 l/min.

Pomparea se va face gradual, ținând cont de condițiile din aval. Nu sunt semnalate infiltrații în galeria golirii de fund”, transmite Ministerul Mediului.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a convocat, duminică dimineața, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă constituit la nivelul MMAP în urma apariției unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 m – 2 m, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, de pe teritoriul comunei Roșia Montană, județul Alba.

Ministerul Mediului menționează că, în acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat. Acumularea Tăul Mare, realizată în anul 1908, este deținută de Primăria Comunei Roșia Montană. Autorizația de funcționare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârșitul anului 2024.

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: Cum arată fisura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Autoritățile caută soluții

Breșa sub formă de con, apărută în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă, a fost semnalată prin apel la numărul de urgență 112 în jurul orei 19:00, de către primarul comunei, Eugen Furdui. Anterior, problema a fost semnalată autorităților locale de către un cetățean, în jurul orei 16:00.

În zonă s-au deplasat zeci de forțe de intervenție cu utilaje de mare capacitate. Au acționat pentru pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul era impracticabil până la baraj.

Au fost dislocate motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min, inclusiv din județele limitrofe. Planul de acțiune a fost stabilit în colaborare cu un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA.

CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO: Acțiunea de golire parțială a lacului Tăul Mare, de lângă Roșia Montană. Cum acționează forțele de intervenție

A fost activat Centrul Județean de Conducere ș Coordonare a Intervenției. La ședința CJSU au participat, în sistem de teleconferință, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, general-locotenent Dan-Paul Iamandi. La acțiuni participă zeci de pompieri din mai multe județe, dar și jandarmi și polițiști.

Lacul Tăul Mare

Aflat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908, alături de alte astfel de  tăuri (Tăul Cornei,Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necsare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului).

CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO-VIDEO: Avaria de la barajul din zona Roșia Montană. Operațiuni de golire parțială a lacului Tăul Mare

Situat în parte estică a comunei, Tăul Mare are o suprafaţă de 40.000 mp. şi este alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu,Vârşi şi Suley. Acesta reprezintă un  important punct de interes turistic al zonei, care oferă o panoramă deosebită spre Vârul Carnic, Vf. Cetate şi Vf. Vulcan

Privit dintr-un anumit unghi acesta ia forma unei inimi.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu revoluţionar: Țesutul inimii poate fi reparat după rupere. Hormonul „iubirii” poate ajuta la vindecarea inimilor frânte

Publicat

Oxitocina, numită şi „hormonul iubirii”, poate ajuta la vindecarea inimilor frânte – la propriu. Într-un nou studiu realizat pe peşti zebră şi celule umane, oamenii de ştiinţă au descoperit că hormonul produs de creier poate ajuta ţesutul cardiac să se regenereze după o leziune şi, teoretic, ar putea fi folosit pe viitor în tratamentul atacurilor de cord, potrivit cercetătorilor.

Noul studiu, publicat vineri în revista ştiinţifică Frontiers in Cell and Developmental Biology, evidenţiază încă un alt beneficiu potenţial al oxitocinei: cel puţin la peştele zebră, hormonul ajută inima să înlocuiască cardiomiocitele (celule musculare care generează forţa contractilă) rănite sau moarte. Primele rezultate obţinute pe celule umane sugerează că oxitocina ar putea stimula efecte similare la oameni, dacă este administrată la momentul şi în doza potrivită.

Oxitocina a fost supranumită hormonul „iubirii” sau al „îmbrăţişării” pentru rolul său cunoscut în crearea legăturilor interumane  şi a încrederii între oameni. Nivelurile acestui hormon cresc adesea atunci când oamenii se îmbrăţişează, fac sex sau au orgasm. Cu toate acestea, aşa-numitul hormon al iubirii îndeplineşte şi multe alte funcţii în organism, cum ar fi declanşarea contracţiilor în timpul naşterii şi promovarea lactaţiei, după momentul naşterii.

De asemenea, oxitocina ajută la protejarea sistemului cardiovascular de diverse leziuni, prin scăderea tensiunii arteriale, reducerea inflamaţiei şi eradicarea radicalilor liberi, un produs secundar reactiv al metabolismului celular normal.

„Repararea” inimii, pe agenda cercetătorilor

Inima are o capacitate foarte limitată de a repara sau de a înlocui ţesuturile deteriorate sau moarte, au notat autorii studiului în raportul lor.

Dar mai multe studii sugerează că, după o leziune, cum ar fi un atac de cord, un subgrup de celule din membrana cea mai exterioară a inimii, numită epicard, capătă o nouă identitate. Aceste celule migrează în jos în stratul de ţesut cardiac în care se află muşchii şi se transformă în celule asemănătoare celulelor stem, care se pot transforma apoi în mai multe tipuri de celule cardiace, inclusiv cardiomiocite.

Aceste experimente oferă primele indicii că oxitocina ar putea juca un rol-cheie în repararea inimii după o leziune, iar prin stimularea efectelor sale, oamenii de ştiinţă ar putea dezvolta noi tratamente pentru a îmbunătăţi recuperarea pacienţilor după atacuri de cord şi pentru a reduce riscul de insuficienţă cardiacă viitoare, au concluzionat autorii. Aceste tratamente ar putea include medicamente care conţin oxitocină sau alte molecule care se pot conecta la receptorii hormonului.

„În continuare, trebuie să analizăm oxitocina la oameni după o leziune cardiacă”, a declarat autorul principal Aitor Aguirre, profesor asistent în cadrul Departamentului de Inginerie Biomedicală al Universităţii de Stat din Michigan. „În general, sunt necesare studii preclinice pe animale şi studii clinice la oameni pentru a merge mai departe”.

Acest proces a fost studiat în mare parte la animale şi există unele dovezi care sugerează că ar putea avea loc şi la oamenii de vârstă adultă. Din păcate, dacă procesul are loc la oameni, pare să se desfăşoare prea ineficient şi în prea puţine celule pentru a avea ca rezultat o regenerare semnificativă a ţesuturilor după un atac de cord, au declarat autorii studiului într-un comunicat. Prin încurajarea cumva a unui număr mai mare de celule epicardice să se transforme în cardiomiocite, teoretizează autorii, oamenii de ştiinţă ar putea ajuta inima să se reconstruiască după o leziune.

Autorii studiului au descoperit că pot declanşa acest proces în celulele umane într-un vas de laborator, expunându-le la oxitocină. Ei au testat, de asemenea, alţi 14 hormoni produşi de creier, dar niciunul dintre aceştia nu a putut convinge celulele să intre în starea dorită, asemănătoare cu cea de tulpină, necesară pentru a produce noi cardiomiocite.

Echipa a efectuat experimente pe peştele zebră, un peşte din familia peştilor pestriţi cunoscut pentru capacitatea sa impresionantă de a regenera ţesuturile din corp, inclusiv creierul, oasele şi inima. Echipa a descoperit că, la trei zile după o leziune cardiacă, creierul peştilor a început să pompeze oxitocină rapid, producând de până la 20 de ori mai mult decât înainte de leziune. Hormonul a călătorit apoi până la inimă, s-a conectat la receptorii săi şi a declanşat procesul de transformare a celulelor epicardice în noi cardiomiocite.

Totuşi, deoarece noul studiu a fost realizat în acvarii de peşti şi în vase de laborator, acest tratament este încă departe de realizare, necesitând cercetării amănunţite.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un nou mesaj RO ALERT, în zona Roșia Montană, pentru evacuarea populației: Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze

Publicat

Un nou mesaj RO ALERT a fost emis pentru locuitorii din zona Barajului Tăul Mare. Duminică, 2 ocotombrie, în jurul orei 15.30, un mesaj din partea autorităților a fost emis în zona Roșia Montană. Acesta se refera la locuitorii din proximitatea albiei pârului Foieș. 

Potrivit reprezentaților ISU Alba, mesajul RO ALERT transmis nu este un apel la o nouă evacuare ci: ”este nevoie în schimb ca populația care nu a acceptat evacuarea pe parcursul primelor ore sa înțeleagă importanța acesteia” au transmis cei de la ISU Alba. 

VEZI ȘI: VIDEO din dronă de la Tăul Mare din Roșia Montană: Cum se vede de la înălțime barajul și operațiunea de golire parțială a lacului

”Atenție! Locuitorilor din Roșia Montană, din proximitatea albiei pârului Foieș! În urma evaluării din teren s-a constatat că evacuarea preventivă este imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră!

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: Cum arată fisura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Autoritățile caută soluții

Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze. Se recomandă evacuarea preventivă pentru 2 3 zile, până nivelul apei din baraj ajunge la un risc acceptabil. Pentru autoevacuare se va lua legătura cu autoritățile prezente în Roșia Montană, sau identificați un loc înalt, în care să vă deplasați în cel mai scurt timp, când se dă ordinul de evacuare! ISU Alba”, se arată în mesajul RO ALERT.

CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO: Acțiunea de golire parțială a lacului Tăul Mare, de lângă Roșia Montană. Cum acționează forțele de intervenție

Reamintim că operațiunile pentru golirea parțială a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană continuă, duminică după-amiaza. Prin acțiunile de evacuare cu motopompe de mare capacitate, s-a reușit scăderea nivelului apei.

În jurul orei 14.30, a fost pusă în funcțiune a treia motopompă. Pomparea se face gradual, ținând cont de condițiile din aval.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax