Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Vestigii romane, înghițite de gunoi în parcarea „Profi” din Alba Iulia. Cum arată acum mormintele vechi de aproape 2.000 de ani

Publicat

Mormintele din parcarea supermarketului „Profi” din Alba Iulia, ce fac parte dintr-o necropolă din Dacia Romană, au ajuns acum „ghenă de gunoi”. Cei care trec prin zonă nici măcar nu știu ce se adăpostește sub acoperișul de lemn, întrucât nu există niciun afiș sau pancartă pentru semnalizarea vestigiilor care datează din secolele II și III.

Au fost construite în urmă cu mai bine de 1.500 de ani, dar în doar câțiva ani au ajuns o groapă plină cu gunoi. Este cazul celor două vestigii care stau în parcarea Magazinului „Profi” din Alba Iulia, fără ca oamenii să știe de ele. Cele două morminte au fost descoperite la construcția magazinului „Profi”, în anul 2003. Pentru a primi avizele de construire, Profi s-a angajat să amenajeze cele două vestigii. Acest lucru s-a și întâmplat atunci, ele au fost îngrădite și acoperite cu sticlă. De câţiva ani, locul a devenit depozitul de gunoaie al celor care trec prin parcare.

Mulți dintre cei care merg zilnic prin acel loc nici nu s-au apropiat de „filigoria” din lemn sub care sunt adăpostite, iar cei care au făcut-o nu au putut vedea decât niște mormane de gunoi aruncate peste un panou de sticlă rupt și prăfuit, distrus de mai multă vreme.

Cele două morminte din necropola din Dacia Romană datează din secolele II-III și au fost descoperite în anul 2003, în timpul lucrărilor de amenajare a magazinului. Descoperirea a fost confirmată de către arheologii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, potrivit directorului adjunct, Constantin Inel.

Vestigiile au rămas în administrația magazinului „Profi”, ai căror reprezentanţi spuneau la acea vreme că își vor da interesul pentru a le pune în valoare.

Constantin Inel ne-a mai spus că instituția pe care o reprezintă trimite administrației magazinului în fiecare an sesizări privind îngrijirea celor două vestigii, însă niciodată nu se rezolvă nimic.

Reprezentanții Profi au declarat că vor încerca să identifice documentele care prevăd că ei sunt responsabili cu întreținerea și curățenia celor două vestigii.

„Discutând problema cu colegii noștri din companie, am hotărât că, indiferent ce prevăd acele documente, magazinele PROFI să se ocupe de refacerea suprafeței de sticlă prin care se pot vedea mormintele respective, redând orașului acea părticica importantă din istoria sa”, au transmis reprezentanții Profii.

Săpăturile arheologice terminate în 2010 în zona Stadion sunt incluse în cercetările privind necropola romană Apulum „Stadion“, localizată în partea nordică a oraşului vechi Apulum. În urma săpăturilor arheologice începute în 1979 şi desfăşurate între 1981-1985, 2002-2003 şi în 2010, s-au descoperit aproximativ 1.080 de morminte. „Sunt peste 800 de morminte de incineraţie şi circa 250 de inhumaţie care se făceau cu precădere la copii“, a completat arheologul Constantin Inel.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. ion

    marți, 13.05.2014 at 19:26

    Wtf nu stiam ca sunt morminte… de multe ori m-am intrebat ce e acolo

  2. merdelean

    marți, 13.05.2014 at 21:33

    mare păcat… așa știm noi să ne prețuim istoria… ne merităm soarta. dacă nu face bani, orice lucru trebuie distrus de ******* albaiulieni?

  3. Cetateanul

    marți, 13.05.2014 at 22:35

    ” A completat arheologu ” ????????

    „Vor incerca sa identice ” ?????

    Ce facultate ati terminat voi ? Drept informational in japoneza ? Nu aveti nicio treaba cu jurnalismul, oameni buni. Sunt convins in proportie de 90% ca nici macar acest comment nu va fi aprobat.

    • moderatorul de serviciu

      marți, 13.05.2014 at 23:06

      @Cetateanul, multumim pentru sesizarea greselilor. Au fost corectate, dar nu ma pot abține sa-ți spun că esti cam rautacios pentru niste litere ”mancate” din graba sau din tastatura. O sa spui ”Toti veniti cu motivatia asta”. Daca tu crezi ca poti fi un jurnalist mai bun te invitam la un test. Sa vedem cate greseli ai in texte, dupa 8 ore de scris aproape non stop. Sunt sigur ca nu ai curajul necesar. Asa cum nu ai avut curajul sa scrii comentariul de mai sus cu un nume real.

    • Alin

      miercuri, 14.05.2014 at 18:04

      esti un meltean varsat de studii superioare!
      e plin de „inteligenti” ca tine! uita-te la tine: „nicio treaba”!
      asta se intampla in 2 randuri.. nu intr-un text..
      pune burta pe carte si apoi poti sa ai pretenitii!
      mi-e scarba de oameni ca tine!

  4. Losenau Custozza

    miercuri, 14.05.2014 at 08:42

    De la bun inceput cei de la Profi ne- au facut o farsa cu „amenajarea” celor 2 morminte. Mai greu a fost pentru ei pana terenul pe care au construit magazinul a fost descarcat de sarcina istorica. Dupa aia a devenit totul extrem de simplu! Ce au conservat ei din cele 2 morminte? Conturul? Ce au facut este o sfidare la adresa comunitatii locale si o bataie de joc fata de patrimonial arheologic al orasului.

  5. Popicaru

    miercuri, 14.05.2014 at 16:19

    DAAA asa e! Sfidare! ar trebui inchis Profi si restul, sa ramana numai Kauflandul Mustaciosului, sa ne bage pe gat cele mai mari preturi din tara – ia mergeti la un Kaufland in Mures si vedeti acolo preturi de preturi… @bataie de joc fata de patrimoniul arheologic al orasului – poate nu ati vazut cum s-a facut descarcarea de sarcina arheologica in zona Universitatii 1Dec. – cu excavatorul si cu buldozerul – state of the art in materie de arheologie, nu? Ce ziceti?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax