Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: PARADA MILITARĂ de la Alba Iulia, de Ziua Națională. Cea mai mare desfăşurare de forţe cu tehnică de luptă, militari şi elicopter

Publicat

DAN_0488 Unul dintre cele mai importante momente din programul manifestărilor de 1 Decembrie de la Alba Iulia a fost parada militară, cea mai mare defilare din ultimii ani din Capitala Marii Uniri, care a reunit peste 1200 de cadre militare şi o „prezentare de forţe” cu autospeciale militare.

Aproximativ 20.000 de persoane au participat la eveniment.

Comandantul paradei  a fost generalul de brigadă Adrian Ciolponea, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

(P)  Caciuli, manusi și fulare pe FashionSport.ro.  Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii de la 900 branduri : Nike, Adidas, Puma, Salomon, Slazenger, Lee Cooper, Karrimor, Under Armour,  Everlast etc. La FashionSport.ro este Black Friday în fiecare zi.

Ministerul Apărării Naţionale a fost reprezentat de militari care aparţin Forţelor Terestre, Forţelor Aeriene, Forţelor Navale şi Centrului de Comunicaţii şi Informatică. De asemenea, alături de aceştia, în alcătuirea dispozitivului de defilare ai intrat şi camarazii lor mai tineri, studenţii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi elevii Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Cei mai mulţi militari din totalul trupelor armatei (1.000 de persoane) participante la paradă, au fost de la Divizia 4 Infanterie „Gemina” – 700 de militari şi 30 de mijloace tehnice).

Parada militară VIDEO COMPLET

YouTube video

 

DAN_0593 Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au fost compuse din specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Poliţiei Judeţului Alba şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (140 de persoane). Şi din cadrul acestui minister, colegii încă aflaţi în instituţii de învăţământ, elevii Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşanu” din Cluj-Napoca, fac parte din blocul de defilare pentru paradă.

La sărbătoarea românilor de la Alba Iulia, Serviciul Român de Informaţii a fost prezent cu detaşamente constituite din 60 de militari şi mijloace tehnice din dotare.

Prezentarea structurilor participante la paradă (în ordinea din dispozitivul de defilare):

Divizia 4 Infanterie „Gemina”

DAN_0556 Defilarea este deschisă cu Drapelul de luptă al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Între cele 21 de judeţe ale României care alcătuiesc zona de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” se numără şi judeţul Alba. Este şi unul dintre motivele pentru care militarii acestei divizii sunt prezenţi într-un număr atât de mare în oraşul simbol al Unirii, Alba Iulia. Divizia 4 Infanterie „Gemina” este una dintre cele două structuri militare de acest tip, componente ale Forţelor Terestre Române. Comandantul diviziei, începând cu ianuarie 2015, este generalul de brigadă Ioan Manci. Comandamentul diviziei este dispus în capitala istorică a Transilvaniei, oraşul Cluj-Napoca. Are în subordine patru mari unităţi din care două brigăzi mecanizate, o brigadă de infanterie şi una de vânători de munte. De asemenea, mai are în compunere un regiment de artilerie, un regiment de rachete antiaeriene, o bază logistică şi alte unităţi militare specializate în cercetare, geniu, apărare CBRN, sprijin logistic şi comunicaţii şi informatică. Detaşamentele care alcătuiesc dispozitivul de defilare pentru parada de 1 Decembrie de la Alba-Iulia sunt constituite din reprezentanţi ai acestor structuri militare care formează marea unitate ce are comandamentul la Cluj-Napoca. În ultimii 20 de ani, militarii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au îndeplinit misiuni în cadrul contingentelor în teatre de operaţii din Angola, Somalia, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Irak, şi Afganistan şi în misiuni individuale în majoritatea zonelor lumii în care Armata României a avut personal militar.

La această dată, din cei peste 700 de militari care îşi execută misiunile sub culorile drapelului naţional, sub mandat NATO, UE, ONU, OSCE, un număr de 435 de militari aparţin unor structuri ce compun Divizia 4 Infanterie „Gemina”.

YouTube video

Comandantul paradei de la Alba Iulia este generalul de brigadă Adrian Ciolponea.

Cariera militară a generalului Adrian Ciolponea a început acum 35 de ani când a îmbrăcat pentru prima dată uniforma Armatei României ca elev al Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, Prahova. După absolvirea Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, ofiţerul Adrian Ciolponea a parcurs toţi paşii devenirii în cariera militară. După o perioadă de început în funcția de comandant de pluton într-un batalion de instrucție pază obiective speciale, Adrian Ciolponea și-a canalizat toate eforturile profesionale pe linia cercetării militare și a operațiilor speciale. Prima funcție în domeniul cercetării: comandant de grup. Au urmat fucțiile de comandant companie cercetare, șef al cercetării-nivel batalion, locțiitor al comandantului unui batalion de cercetare, comandant de batalion operații speciale, comandant de regiment operații speciale și comandant de brigadă operații speciale. Începând din acest an, generalul de brigadă a fost desemnat locțiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. În biografia profesională a generalului Adrian Ciolponea sunt incluse îndeplinirea a patru misiuni internaționale, una în Congo, două în Afganistan și una în Kosovo. Pentru modul în care și-a îndeplinit atribuțiile funcționale și misiunile încredințate, i-au fost acordate numeroase medalii și distincții naționale și ale armatelor din statele partenere. Generalul de brigadă Adrian Ciolponea prezintă onorul de pe vehiculul militar 4×4 de HMMVW, vehicul aflat în dotarea Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” din Târgu Mureş.

DAN_0492 Batalionul 812 Infanterie „Bistriţa”

Este o unitate dislocată în garnizoana Bistriţa, care face parte din structura Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. Structură de prestigiu a Armatei Române, Batalionul 812 Infanterie „Bistriţa” a sărbătorit anul acesta 20 de ani de la înfiinţare. Începând cu anul 2009, comandantul batalionului este colonelul Cornel Scurt. Personalul unităţii militare are o pregătire deosebită şi o vastă experienţă acumulată în teatrele de operaţii, dar şi în exerciţii şi activităţi internaţionale desfăşurate împreună cu militari din state partenere şi aliate. Militarii batalionului au participat la misiuni în afara teritoriului naţional, în teatre de operaţii dispuse pe trei continente, Africa, Europa şi Asia, astfel: Angola 1996-1998 (în operaţiile UNAVEM III şi MONUA; multe dintre misiuni au avut caracter de pionierat la acea dată pentru Armata Română); Kosovo 2002 (în operaţiile BELUROKOS 8, 9, 10); Irak 2005 (în misiunea ANTICA BABILONIA); AFGANISTAN 2003 (în operaţia ENDURING FREEDOM), 2007 şi 2010 (în operaţiile ISAF), iar în 2014 militari din batalion au participat la misiunea Companiei de protecţie a forţei din zona de apărare terestră apropiată a Aeroportului Kandahar). Din nefericire, pe parcursul misiunilor internaţionale, trei dintre luptătorii acestui batalion şi-au pierdut viaţa. Căpitanul Cătălin Ţifrea şi sublocotenenţii (p.m.) Cristian Filip şi Marius Sfecheş au plătit ributul de sânge pentru onoarea şi gloria Armatei României. Comandantul detaşamentului, constituit din militari ai Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa” pentru parada din Alba-Iulia, este maiorul Valentin Oprea.

Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă”

DAN_0555 Este o unitate dislocată în garnizoana Turda, care face parte din structura Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. Începând cu anul 2010, comandantul batalionului este colonelul Ion-Costinel Boboc. Unitatea militară este continuatoarea tradiţiilor Regimentului 11 Călăraşi care a luat fiinţă în anul 1880. Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă” este singura unitate de blindate din Transilvania, iar până anul acesta a fost singura unitate de tancuri din Divizia 4 Infanterie „Gemina”. A participat, începând cu anul 2007, la exerciţiile naţionale/întrunite inter-arme. Periodic, subunităţile operaţionale sunt dislocate prin transport pe calea ferată şi execută trageri cu muniţie de război în diferite poligoane. Militari din Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă” au participat, în compunerea altor structuri ale Armatei României, la misiuni de stabilitate şi reconstrucţie, misiuni de luptă împotriva terorismului în Angola, Irak şi Afganistan. Comandantul detaşamentului participant la paradă este maior Robert Gashler, unul dintre cei mai buni ofiţeri de tancuri, cu experienţă pentru această armă tehnică.

Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu”

Este o unitate dislocată în garnizoana Brad, care face parte din structura Brigăzii 18 Infanterie „Banat”. Începând cu anul 2014, comandantul batalionului este locotenent-colonelul Vili Pastor. De-a lungul timpului, vânătorii de munte, care poată cu mândrie denumirea onorifică „Avram Iancu”, legendarul erou al Munţilor Apuseni, au participat la exerciţii tactice şi demonstrativ-aplicative în zone montane diverse şi dificil de abordat cum ar fi Întregalde, Sarmisegetusa, Râul Mare Retezat, Parâng, Muntele Găina, Masivul Bihor, Dupăpiatră-Buceş, Homorod, Muntele Vulcan, Gurahonţ, Crăciuneşti-Băiţa etc. De-a lungul anilor, efectivele batalionului s-au implicat în amenajarea Panteonului Eroilor Neamului de la Ţebea, a Casei Memoriale a lui Crişan şi la construirea Transfăgărăşanului. În prezent, o subunitate din Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu” face parte dintr-un pachet de „forţe în aşteptare” pentru NATO, dislocabile la ordin, în rezerva SACEUR (Supreme Allied Commander of Europe). Comandantul detaşamentului participant la paradă este căpitanul Răzvan Oprea.

Batalionul 32 Infanterie „Mircea”

Este o unitate dislocată în garnizoana Timişoara, care face parte din structura Brigăzii 18 Infanterie „Banat”. Comandantul batalionului este locotenent-colonelul Daniel Pop. Batalionul 32 Infanterie „Mircea” este continuator al tradiţiilor Regimentului 32 Dorobanţi, înfiinţat la 1 aprilie 1883, prin ordinul semnat de regele Carol I. Din 1891, primeşte denumirea de Regimentul „Mircea”, numărul 32. De-a lungul vremii, unitatea a participat la luptele duse în Războiul Balcanic, în Primul Război Mondial, dar şi la eliberarea Basarabiei şi în campaniile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Unitatea a dat numeroase exemple de jertfă şi curaj, edificatoare fiind dovezile de eroism pe muntele Mateiaş şi la Dragoslavele în 1916, dar şi legendarul „atac în cămăşi” de la Moara Roşie, de la sfârşitul lunii iulie 1917. Abnegaţia şi curajul demonstrat de militarii acestei structuri în toate momentele critice ale secolelor trecute au recomandat participarea batalionului în teatrele de operaţii din Irak, Kosovo şi Afganistan. Dovadă a modului exemplar de îndeplinire a misiunilor stau numeroasele decoraţii cu care este împodobit Drapelul de luptă al batalionului. Comandantul detaşamentului Batalionului 32 Infanterie „Mircea”, participant la paradă, este maior Aurel Cârtojanu, un ofiţer cu experienţă în misiuni din teatre de multinaţionale de operaţii.

Batalionul 55 Apărare Antiaeriană „Someş”

Este o unitate dislocată în garnizoana Dej, care face parte din structura Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”. Comandantul batalionului este locotenent-colonelul Florin Mircea Leş. În cei aproape 65 de ani de la înfiinţare, militarii unităţii s-au remarcat prin misiunile executate în numeroase exerciţii tactice cu trageri de luptă. În anul 2002, unitatea a fost cuprinsă în programul de înzestrare cu sistemul antiaerian cal. 35 mm OERLIKON, fiind prima structură de apărare antiaeriană din Armata României dotată cu acest tip de tehnică de apărare antiaeriană. Sistemul antiaerian calibru 35 mm OERLIKON este unul dintre cele mai moderne sisteme tractate din apărarea antiaeriană a Forţelor Terestre, compatibil cu cele din armatele statelor membre NATO. În 2008, unitatea a fost înzestrată cu tunuri antiaeriane cal. 2×30 m. de producţie românească (prezente în formaţiunea de tehnică în paradă). În 2008, militarii Batalionului 55 Apărare Antiaeriană „Someş” au participat cu bateria de rachete antiaeriene C.A.-95, la Operaţia Aeriană de Securitate, ordonată pentru apărarea SUMMIT-ului NATO de la Bucureşti. Anual, echipele de luptă ale unităţii de apărare antiaeriană îşi demonstrează nivelul de instruire prin executarea tragerilor de luptă de înalt nivel calitativ din Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer din Capu Midia. Comandantul detaşamentului Batalionului 55 Apărare Antiaeriană „Someş”, participant la paradă, este locotenentul Ioan Baba, un tânăr ofiţer care, în anul 2011, a îndeplinit funcţia de comandant pluton infanterie în Teatrul de Operaţii Afganistan unde pentru merite deosebite a fost decorat cu „Emblema de onoare a Statului Major General”şi medalia ”Non Art. 5”.

Batalionul 315 Artilerie „Simion Bărnuţiu”

Este o unitate care asigură sprijinul cu foc de artilerie unor unităţi şi mari unităţi de manevră ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Începând cu anul 2012, comandantul batalionului este colonelul Gigi Dumbravă. Batalionul este dislocat în garnizoana Şimleu Silvaniei şi face parte din structura Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”. Batalionul 315 Artilerie „Simion Bărnuţiu” este destinat sprijinului prin foc a operaţiilor terestre având sarcina de a anihila, distruge, neutraliza, hărţui şi interzice acţiunile inamicului, precum şi de a asigura integrarea sprijinului prin foc în cadrul operaţiei, prin una din cele patru misiuni tactice standard: „sprijin direct”, „întărire”, „sprijin general şi întărire” şi „sprijin general”. Comandantul detaşamentul Batalionului 315 Artilerie “Simion Bărnuţiu”, prezent la parada de la Alba-Iulia este locotenent-colonelul Ionel Mangiurea, ofiţer cu experienţă acumulată inclusiv în teatrul de operaţiuni din Afganistan, unde a făcut parte din echipa de consiliere şi legătură tip batalion sprijin luptă.

Batalionul 316 Artilerie Asigurare Date „Guruslău”

Este o unitate specializată în procurarea şi asigurarea datelor şi informaţiilor despre ţintele inamicului. Începând cu anul 2010, comandantul batalionului este colonelul Marcel Ştefan Miculac. Batalionul este dislocat în garnizoana Şimleu Silvaniei şi face parte din structura Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”. Batalionul 316 Asigurare Date ,,Guruslău” a luat fiinţă ca urmare a necesităţii modernizării sistemului artileriei pentru realizarea interoperabilităţii cu structurile similare ale armatelor membre NATO. Pentru procurarea şi asigurarea datelor şi informaţiilor despre ţintele inamicului, militariim acestei utilizează senzori electrono-optici, acustici, meteo şi de radiolocaţie şi asigură corectarea focului executat de unităţile de sprijin cu foc din subordinea regimentului. Nivelul de profesionalism al personalului batalionului a fost probat prin participarea la misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU şi NATO în teatrele de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan. Comandantul detaşamentului Batalionului 316 asigurare Date ,,Guruslău” pentru parada de la Alba-Iulia este maiorul Florin Burghelea, un ofiţer cu o bogată experienţă profesională, specializat în managementul situaţiilor de criză şi leadership militar. Este licenţiat în filologie (2008) şi în ştiinţe juridice (2009).

Batalionul 317 Cercetare „Vlădeasa”

Este o unitate din structura Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, dislocată în Someşeni, lângă Cluj-Napoca. Comandantul batalionului este colonelul Ştefan Oniga. Înfiinţat în 1969, ca şi Companie de Cercetare în Adâncime, Batalionul 317 Cercetare scrie o pagină importantă în istoria militară a Armatei României. Apărută după intervenţia URSS în Cehoslovacia din 1968, unitatea a avut rol de pionierat în armă; la acea dată, „cercetare în adâncime” nu se regăsea în panoplia armelor şi specialităţilor militare. În 1969, ministrul Forţelor Armate de atunci, generalul Ion Ioniţă, emitea următorul ordin: „pentru legendarea acţiunilor de cercetare, unităţii i se stabileşte ţinuta vânătorilor de munte”. Pot fi enumerate activităţi în premieră pentru Armata României executate de cercetaşii acestei structuri de-a lungul celor 46 de ani de existenţă: 1969, prima paraşutare executată de un cercetaş pe aerodromul Buzău; primii cercetaşi brevetaţi ca paraşutişti; 1979, prima paraşutare executată în cadru tactic în poligonul Cincu; 1983, prima paraşutare pe aerodromul Luna (împreună cu Regimentul 62 Paraşutişti); 1987, primul rapel din elicopter din Armata României în cadrul unei aplicaţii cu trupe în teren, în zona localităţii Câmpeni de Pomezeu, judeţul Bihor. La această dată Batalionul 317 Cercetare „Vlădeasa” a acumulat o experienţă considerabilă în teatrele de operaţii; este o structură flexibilă, ce beneficiază de capabilităţi moderne de culegere de date şi informaţii, în măsură să îndeplinească misiuni în cele mai diverse medii de luptă. Numărul militarilor participanţi la misiuni internaţionale se ridică la 151, dintre care 130 fiind distinşi cu medalii, embleme de onoare sau de merit, precum şi cu alte distincţii naţionale şi străine. În urma acestor misiuni, batalionul a înregistrat 2 militari răniţi în teatrul de operaţii din Afganistan care, la ora actuală, sunt complet recuperaţi şi reintegraţi în activitate. Militarii batalionului poartă în suflet logo-ul unităţii „Audi, Vidi, Sile”(„Să auzi, să vezi şi să taci”) şi nu precupeţesc nici un efort pentru ridicarea prestigiului acesteia. Comandantul detaşamentului Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”, participant, la paradă este şeful de stat major al acestei unităţi, locotenent-colonelul Zaharia Raymond. Este un ofiţer experimentat care are în palmaresul profesional calificări de paraşutist, scafandru, cercetare operativ-informativă. Este veteran al teatrelor de operaţii fiind prezent de două ori în misiuni în Afganistan. Pentru modul de îndeplinire a sarcinilor profesionale, locotenent-colonelul Zaharia Raymond a primit medalii, embleme şi ordine onorifice naţionale şi internaţionale.

Batalionul 136 Geniu „Apulum”

Este o unitate din structura Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, dislocată în Alba-Iulia. Comandantul batalionului este colonelul Corneliu Dinco. Militarii Batalionului 136 Geniu „Apulum” sunt specializaţi în executarea de lucrări de amenajare genistică, sprijin de geniu şi participarea la sprijinirea autorităţilor publice locale în cazuri de urgenţe civile. Comandantul detaşamentului Batalionului 136 Geniu „Apulum”, participant la paradă, este căpitanul Nicolae Bar, un ofiţer care a absolvit acum 12 ani Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazu” din Alba-Iulia. Căpitanul Nicolae Bar este absolvent al Şcolii de Aplicaţie Pentru Infanterie Montpellier din Franţa.

Comandamentul Comunicaţiilor şi Informatică „Decebal”

Detaşamentul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii este comandat de locotenent-colonelul Dănuţ Hodor, locţiitor al comandantului Centrului 346 Comunicaţii RMNC (reţea militară naţională de comunicaţii) şi este compus din militarii Centrului 346 Comunicaţii RMNC Sebeş şi ai Centrului de Instruire pentru Comunicaţii şi Informatică „Decebal” din Sibiu. Centrul 346 Comunicaţii RMNC a luat fiinţă în 1972 şi are ca misiuni de bază asigurarea comunicaţiilor de voce şi date, la nivel strategic, în zona centrală a Transilvaniei, precum şi sprijinirea autorităţilor publice locale în cazuri de urgenţe civile. Personal din cadrul acestui centru a participat la misiuni de asigurare a comunicaţiilor în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak.

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”

Continuatoare a tradiţiilor primei şcoli de ofiţeri înfiinţată la Bucureşti, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” are o vechime de 168 de ani în domeniul educaţiei militare şi are ca obiectiv principal formarea iniţială a ofiţerilor de comandă prin studii universitare de licenţă, pentru toate armele şi specialităţile militare aparţinând Forţelor Terestre, precum şi pentru alţi beneficiari din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Absolvenţii instituţiei militare de învăţământ superior sunt capabili să-şi asume răspunderea îndeplinirii misiunilor specifice şi să poată exercita, în strânsa lor conexiune, rolurile de lider militar, luptător, specialist militar, educator şi cetăţean în slujba naţiunii, devotat valorilor supreme: „Patrie, Onoare, Datorie”. Comandantul detaşamentului Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, participant la paradă, este căpitanul Claudiu Veza, comandant de companie studenţi.

Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”

Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” este o instituţie militară de învăţământ de nivel postliceal care are misiunea de a pregăti personalul necesar Forţelor Navale, precum şi altor beneficiari în vederea întrebuinţării, întreţinerii, administrării şi reparării armamentului, tehnicii şi altor materiale din înzestrare, asigurând, totodată, competenţele de leadership necesare pentru gradele superioare de maistru militar. Comandantul detaşamentului Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, participant la paradă, este locotenent-comandor Iulian Bostan.

Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”

DAN_0482 Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba-Iulia va aniversa peste 3 ani, un centenar de existență. De-a lungul timpului, solidar cu istoria neamului, prin munca şi abnegaţia cadrelor militare şi dascălilor, în colegiu şi-au desăvârşit pregătirea peste 6000 de tineri. Prin efortul tuturor, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” a dobândit valoroase tradiţii şi rezultate deosebite care l-au consacrat printre cele mai bune instituţii de învăţământ militar şi civil din ţară. Comandantul detaşamentului Colegiuli Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba-Iulia, participant la paradă, este maiorul Raul Turic.

Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”

Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” face parte din structura unităţilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, până în prezent având 10 promoţii, reunind peste 2000 de agenţi de poliţie care au absolvit instituţia clujeană de învăţământ. Au devenit poliţişti capabili să exercite atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, ale proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii. Detaşamentul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca este comandat de agentul şef, adjunct de poliţie Alexandru Rusu, urmat de un detaşament de elevi în fruntea cărora se află inspector principal de poliţie Daniel Hanga.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea”

DAN_0611 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba este reprezentat din pompieri salvatori personal din echipajele SMURD. Pompierii sunt echipaţi cu ţinuta de intervenţie. Ei sunt instruiţi pentru salvarea vieţii oamenilor, limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, protecţia valorilor şi bunurilor materiale şi a mediului. Echipajele SMURD încadrează autospecialele din dotare şi ambulanţele SMURD; specialiştii au competenţe de paramedici. Detaşamentul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea”, participant la paradă, este condus de maiorul Nicolae Negoiţă.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureş

Jandarmeria Română este o instituţie cu atribuţii de apărare a ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private. Această structură contribuie la prevenirea şi descoperirea faptelor antisociale, precum şi la combaterea actelor de terorism. Militarii sunt instruiţi şi educaţi pentru a fi garanţi şi apărători ai liniştii, ordinii de drept şi democraţiei. Instituţia este reprezentată la paradă de Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” din Târgu Mureş. Comandantul detaşamentului este maiorul Daniel Vasiliu.

Serviciul Român de Informații

DAN_0625 Misiunea Serviciului Român de Informații are misiunea de a proteja valorile democratice şi de a promova interesele naţionale ale României şi ale aliaţilor săi pentru realizarea securităţii naţionale, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept. Pentru a îndeplini această misiune, Serviciului Român de Informații şi-a orientat activitatea urmărind protejarea valorilor democratice ale României, a siguranţei cetăţenilor, a securităţii economice şi a secretelor de stat, prevenirea şi combaterea acţiunilor de spionaj, a terorismului şi a criminalităţii organizate transfrontaliere care, prin natură şi amploare, afectează securitatea naţională și promovarea intereselor de securitate ale României şi ale aliaţilor săi, într-un context geostrategic fluid al statelor, corporaţiilor şi ameninţărilor asimetrice. La parada de la Alba-Iulia, instituţia este reprezentată de un detașament de 60 de luptători ai brigăzii antitero, comandat de căpitan Dragoș Săraru.

Autospeciale de intervenţie la Parada militară

YouTube video

YouTube video

Locțiitorul comandantului paradei militare este colenul Petru Pah. Colonelul Petru Pah este şeful de stat major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, un ofiţer cu peste 30 de ani de activitate în Armata României. După absolvirea, în anul 1987, a Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, ofiţerul Petru Pah a parcurs paşii devenirii în cariera militară, întâi ca şi comandant de pluton, apoi comandant de companie, ofiţer în statul major al unor unităţi, comandant de batalion, ofiţer de stat major în comandament de corp de armată, şef al secţiei operaţii la nivel divizie, locţiitor al şefului de stat major pentru operaţii, nivel divizie, până la actuala funcţie, aceea de şef de stat major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. În biografia profesională a colonelului Petru Pah se numără participarea, în perioada 2003-2004, la misiunea în teatrul de operaţii din Irak unde a îndeplinit funcţia de comandant. Este vorba despre prima unitate de manevră a Armatei României în teatrul de operaţii din Irak, Batalionul 811 Infanterie. În prezent, batalionul este în misiune internaţională, în teatrul de operaţii din Afganistan.

DAN_0554 Transportoarele amfibii blindate B-33 „Zimbru”: este o maşină de luptă amfibie pe roţi, dotată cu armament, care oferă protecţia prin blindaj a echipajului şi desantului, o mare mobilitate, destinată pentru folosirea în cadrul subunităţilor trupelor de uscat (de infanterie motorizată sau infanterie marină). Are un echipaj de luptă format din 11 militari cărora le asigură transportul protejat. Este echipat cu o mitralieră cal. 14,5 mm, şi o mitralieră de cal. 7,62 mm. Are, de asemenea, un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalaţii ce ajută la mascarea acestuia și un sistem de protecţie contra armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare.

Transportoare amfibii blindate de cercetare TABC-79: este un vehicul blindat de luptă cu tracţiune integrală 4×4, amfibiu propulsat pe apă (acând viteza maximă de 8 km/h cu ajutorul unui hidrojet). În partea frontală a autovehiculul se află un troliu pentru auto-scoatere.

Transportoarele amfibii blindate de cercetare cu Ar. 82 mm (TABC Ar.82 mm): sunt destinate să execute: trageri cu aruncătorul calibru 82 mm; trageri terestre şi antiaeriene cu mitraliera; trageri cu pistoalele-mitraliere prin ambrazurile existente pe pereţii laterali ai carcasei blindate. De asemenea, tehnica permite coborârea uşoară a aruncătorului în vederea executării tragerilor de pe sol şi urcarea cu uşurinţă a acestuia în vederea transportului. Transportorul asigură o bună protecţie echipei de servanţi împotriva gloanţelor şi schijelor, precum şi protecţia împotriva STL (substanţe toxice de luptă) şi SRL (substanţe radiologice de luptă) la trecerea prin raioanele contaminate.

DAN_0569 Complexul de rachete antiaeriene OSA-AKM: reprezintă un mijloc autonom, autopropulsat, amfibiu, destinat cercetării spaţiului aerian, descoperirii ţintelor, combaterii şi nimicirii acestora. Descoperă ţinte până la 45 km şi le nimiceşte până la distanţe de 10 km. Subunităţile înzestrate cu acest tip de tehnică sunt destinate pentru apărarea antiaeriană a principalelor obiective din zona de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Tunul antiaerian automat calibru 30 mm cu două ţevi, tractat, echipat cu corector mecanic: este de producţie românească, destinat pentru trageri asupra ţintelor aeriene la distanţa de până la 3500 m. Calităţile de luptă ale tunului permit ca acesta să fie folosit şi pentru trageri prin ochire directă împotriva ţintelor terestre fixe şi mobile, uşor blindate, folosind proiectile perforant-incendiare, la distanţe de până la 1000 m şi împotriva ţintelor terestre neprotejate, folosind proiectile exploziv-incendiare, la distanţe de până la 2000 m. Este un tun manevrier, uşor de mânuit pentru trecerea rapidă din poziţia pentru mişcare în poziţia pentru luptă şi invers. Având o construcţie care îi permite funcţionarea automată, este folosit pentru apărarea antiaeriană a coloanelor pe timpul marşului, putând executa trageri din opriri scurte sau de pe roţi. Echipa tunului este compusă din 6 militari (1 comandant de tun şi 5 servanţi).

Autocamioanele DAC 665T: sunt destinate pentru transportul persoanelor şi echipamentului militar. Camioanele de la paradă tractează aruncătoare calibru 120 mm, care este un mijloc de lovire, care se execută, de regulă, trageri prin ochire indirectă, oferind un ritm de tragere mare, în special, prin trageri verticale.

Instalaţii de aruncătoare proiectile reactive, cal. 122 mm: Sunt mijloace de luptă extrem de puternic, care pot lansa rachete nedirijate prin cele 40 de guri de foc, la distanţa de 27 de km. Instalaţiile sunt supranumite „pumnul de foc al comandantului diviziei”.

Tunul obuzier cal. 152 mm model 1985: este principalul mijloc de lovire a obiectivelor terestre şi de la suprafaţa apei ale inamicului participând la sprijinul general, nemijlocit, permanent şi oportun al acţiunilor militare în toate formele de luptă. Tunul obuzier cal. 152 mm model 1985 face parte din categoria gurilor de foc de calibru mare, tractate şi foloseşte următoarele tipuri de muniţie: proiectile explozive, ruptură beton, cargou, cumulative, perforante, putând lovi obiective amplasate la distanţa de 24 de km.

Autospeciala de intervenţie EOD de tip Uro VAMTAC: are rolul de a sigura capabilităţile necesare pentru neutralizarea pericolului generat de muniţiile neexplodate convenţionale/sau dispozitive explozive improvizate.

Tehnică din dotarea Batalionului 136 Geniu „Apulum”:

Autospecială transport pontoane pe DAC 665 G cu două pontoane, din cadrul completului PR-71 destinat realizării podurilor plutitoare peste cursurile de apă, comandată de către căpitanul Alin Mureşan;

DAN_0584 Autospecială transport şalupă pe DAC R16215 F cu şalupă de tracţiune ST-270 destinată construcţiei podurilor de pontoane PR-71, comandată de către maior Marius Foldvary;

Autospecială transport complet batere piloţi pe DAC 665 G, cu portiţa de batere piloţi, destinată construcţiei podurilor fixe PJM-72, comandată de către căpitanul Dan Diaconescu.

Sistemul Integrat de Comunicaţii şi Informatică tip Batalion (SICIB). Pe vehiculule URO VAMTAC rulează Sistemul Integrat de Comunicaţii şi Informatică tip Batalion (SICIB) care este destinat culegerii, prelucrării, transmiterii şi stocării datelor pentru analiză, producere şi reprezentare a informaţiilor utilizate în procesul de comandă-control de nivel batalion. Dotat cu servicii de voce şi date secretizate constituie baza pentru digitizarea spaţiului de luptă terestru.

Tehnică destinată din dotarea Centrului Comunicaţiilor şi Informaticii „Decebal”:

Autostaţii radio PANTHER: asigură comunicaţiile radio la nivel strategic, operativ şi tactic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date, asigurând interoperabilitate cu echipamentele similare NATO. Tehnica este instalată pe şasiu ARO 323-AD, cu tracţiune integrală, asigură o mobilitate crescută în condiţii deosebite de teren şi stare a vremii.

Container radioreleu: realizează legături multicanal prin mijloace radioreleu pentru asigurarea serviciilor de date şi voce necesare sistemului de comandă-control. Echipamentele din compunere sunt în totalitate digitale şi asigură siguranţă şi fiabilitate în exploatare. Tehnica este instalată pe platformă transport container, pe şasiu DAC 665T care asigură o capacitate ridicată de trecere.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea”:

DAN_0613 Autospeciale de intervenţie: sunt destinate intervenţiei pentru descarcerare, acordare asistenţă medicală şi stingerea incendiilor. Autospeciala pentru descarcerări grele este destinată eliberării persoanelor surprinse de diferite situaţii de urgenţă şi acordării primului ajutor calificat la locul producerii evenimentelor. Ambulanţă SMURD tip B2 este utilizată la intervenţiile medicale de urgenţă prin echipaj de prim ajutor cu asistent medical şi paramedici specializaţi în medicina de urgenţă.

Autospeciala grupei operative din dotarea pompierilor militari, destinată transportului la locul intervenţiei, a grupei operative din cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă pe şasiu Mitsubishi au intrat în dotarea pompierilor din Alba Iulia în anul 2014;

Autospecială de stingere cu apă şi spumă de capacitate mărită, cu un rezervor de 5 000 litri apă şi unul de 500 litri spumogen şi autospeciala de capacitate medie sunt destinate intervenţiei pentru descarcerare, acordare asistenţă medicală şi stingerea incendiilor, accentul punându-se pe deplasarea rapidă şi utilizarea apei cu randament de stingere ridicat.

Autospeciala complexă de intervenţie este destinată intervenţiilor în zone montane sau cu teren accidentat; tractează o barcă pneumatică destinată salvărilor din mediul acvatic.

Autospeciala pentru iluminare, descarcerare şi prim ajutor Mercedes VITO tractează unitatea pentru dezastre folosită la instalarea punctului medical avansat în situaţia activării Planului Roşu de Intervenţie.

Autospeciala de stingere de capacitate mică tractează un vehicul cu şenile tip UTV cu capacitate mărită de trecere.

Autospeciale destinate acordării primului ajutor medical: o ambulanţă de terapie intensivă mobilă încadrată cu medic, asistent medical şi 2 paramedici urmată de ambulanţe SMURD tip B2 care sunt utilizate la intervenţiile medicale de urgenţă prin echipaje de prim ajutor cu asistent medical sau paramedici specializaţi în medicina de urgenţă.

Autospeciala punct comandă mobil: asigură conducerea într-un sistem integrat a forţelor participante la intervenţiile în care sunt implicate mai multe instituţii.

Autospecială NBCR este destinată intervenţiei în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice şi radiologice şi pentru decontaminarea personalului de intervenţie şi a celui afectat.

Autospeciala transport personal şi victime multiple este destinată pentru transportul personalului la locul intervenţiei sau pentru transportul unui număr de 4 victime în stare gravă către Unităţile sau Compartimentele de Primiri Urgenţe.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba:

DAN_0602 Opel Movano este o autospecială destinată pentru transportul efectivelor proprii în misiuni de asigurare și restabilire a ordinii publice, precum și în misiuni de intervenţie rapidă în cele 4 judeţe de competenţă a Grupării Mobile şi nu numai.

Dacia Duster: maşina este destinată intervenţiei jandarmilor în zonele greu accesibile, precum şi pentru misiuni operative urbane sau rurale.

Nissan Pathfinder este destinată executării unor acţiuni speciale, operative, urbane sau rurale.

 

Şi, nu în ultimul rând, amintim reprezentarea MAI, Inspectoratul General de Aviaţie, printr-un elicopter de tip MI 8 aparţinând Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca, pilotat de comandantul acestei unitati, comandor av. Ionuţ Creţu.

YouTube video

Foto: Daniel BLOSS

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. marius moga

    marți, 01.12.2015 at 15:12

    O fi fost cea mai mare pardă din ultimii ani, nu încape vorbă, dar modul janic în care a fost organizată lasă multe de dorit. Să-ți bați joc de spectatori și să-i muți de pe Bulevardul Horea pe strada Cloșca și înapoi pe Bulevardul Horea nu-i tocmai cel mai bun mod de a arăta respect și onare față de patrie. Rușine celor care au venit cu această idee năstrușnică!

    • Paul

      marți, 01.12.2015 at 17:57

      Total de acord. Era greu sa defileze până la sensul giratoriu de pe Calea Moților.

  2. tux

    marți, 01.12.2015 at 18:22

    Nu a fost nici pe departea cea mai mare parada care a avut loc la Alba Iulia cu ocazia zilei nationale. Parada din 2008 a fost mult mai mare.

  3. Mada

    marți, 01.12.2015 at 23:04

    Jalnica organizare. Si-au batut joc de foarte multa lume in ceea ce priveste parada!!!!

  4. Nelu

    miercuri, 02.12.2015 at 08:52

    Aveti dreptate domnule Marius. Pentru inca 150 metri de defilare au au dezamagit multa lume. Nu cred ca frumosi soldati nu erau in strare sa mai bata pas de defilare pe acesata distanta.In rest totul a fost ok

  5. Eu

    miercuri, 02.12.2015 at 11:35

    A fost o parada reusita, asa se vede din poze. Si eu am stat la UPC si nu am vazut, la fel ca altii. Acum nu-i decat vina noastra ca acolo ne-am asezat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax