Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO| Tragedia aviatică din Apuseni: Fosta soție, rudele și peste 100 de localnici la parastasul ținut în memoria pilotului Adrian Iovan

Publicat

YouTube video

Fosta soție a pilotului Adrian Iovan, cel care și-a pierdut viața în tragicul accident aviatic din ianuarie, în Munții Apuseni, a organizat sâmbătă la Horea, parastasul de 40 de zile în memoria pilotului și a medicului rezident Aura Ion. Slujba a fost oficiată de un sobor de trei preoți și s-a desfăşurat exact în locul  în care s-a prăbușit avionul. După ceremonia religioasă, cei prezenți au fost invitați la şcoala primară din satul Giurgiuţ, unde a fost pregătită o masă în memoria  lui Adrian Iovan și a Aurei Ion.

La o lună după ce pilotul Adrian Iovan și Aura Ion și-au pierdut viața, fosta soție a pilotului a organizat în comuna Horea un parastas în memoria celor doi.

Încă de dimineață, sătenii și rudele pilotului se pregăteau să urce spre locul în care a avut loc tragicul accident. Printre rudele lui Iovan, care au fost prezente la Horea s-a numărat și familia Dobogar Irina şi Augustin, venită din localitatea Fundătura, judeţul Cluj, dar şi prieteni ai acestuia.

Romaniţa Iovan, fosta soţie a pilotului, a ajuns în Horea vineri, a fost cazată la primarul din comună, Marin Nicola şi nu a făcut nici o declaraţie.

Drumul până la locul accidentului este în continuare foarte greu de accesat din cauza zăpezii și a noroiului, motiv pentru care horenii au găsit de cuviinţă să-i taxeze cu 350 de lei pe toţi cei care vor să ajungă sus cu mijloacele lor de transport. Însă, „afacerea” le-a fost încurcată de reprezentanţii primăriei, care au pus la dispoziţie un tractor cu remorcă.

UPDATE, ora 13.00: Trei preoţi  au oficiat slujba de pomenire a lui Adrian Iovan și a Aurei Ion, pe o platformă din lemn, special amenajată pentru acest eveniment. Mai bine de 150 de săteni au ținut să fie prezenți la slujbă. Cuvintele preoților care au ținut slujba și predica au adus lacrimi în ochii celor prezenți.

„Astăzi suntem prezenți aici unde, în urmă nu cu puțin timp, frați de-ai noștri și de credință și români s-au jertfit și au supraviețuit prin mila și ajutorul lui Dumnezeu, aici, unde am putea spune că pământul este mai aproape de cer, iar astăzi, după o perioadă în care s-au făcut rugăciuni și pomeniri, toți care au simțit că trebuie să pomenim pe cei care nu mai sunt printre noi, pe Adrian și pe Aurelia, care prin acel tragic au trecut la Domnul”, a spus preotul în timpul predicii.

YouTube video

UPDATE, ora 13.45: După slujba de pomenire, un copil din zonă a recitat o poezie scrisă de fratele său, Robert Nicola, de 11 ani, în memoria celor decedaţi. Micul poet nu a putut fi prezent deoarece se află la Olimpiada de Limba și Literatura Română. Versurile scrie scrise de Robert au reușit să îi impresioneze pe toți cei prezenți la locul tragicului accident.

„Lacrimi înghețate/ Ianuarie frig și ger/ S-a apropiat de cer avionul lui Iovan/ să dăruie viață iar/ Drumul până la Sibiu s-a făcut ușor și lin/ Însă pâcla s-a depus/ peste munții din apus”, sunt doar câteva versuri din poezia copilului care a rămas impresionat de această tragedie.

În semn de prețuire și de aducere aminte pentru cel care i-a fost soț, Romaniţa Iovan a ridicat spre cer mai multe lampioane roșii în formă de inimă. Aceasta nu a dorit să ofere prea multe declarații, însă a ţinut să le mulţumească, cu lacrimi în ochi, celor prezenţi la eveniment pentru sprijin şi pentru faptul că i-au fost alături în toată această perioadă.

„Vreau să le mulțumesc celor din Horea și celor prezenți aici pentru tot ajutorul lor. Faptul că mai există omenie în țara asta este nemaipomenit. Omenia este aici la înălțime, la 1.400 de metri”, a declarat Romanița Iovan.

Aceasta a precizat că nu dorește să declare mai multe și doar să se roage pentru sufletul lui Adrian și al Aurei.

La parastas nu s-a aflat vreun reprezentant al autorităţilor judeţene, familia Aurei Ion sau supravieţuitori ai accidentului aviatic. De asemenea, nici Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif, cei trei horeni despre care se spune că au ajuns primii la locul accidentului, nu au fost prezenţi la parastas.

YouTube video

UPDATE, ora 14.15: Slujba de parastas a luat sfârşit, iar toţi cei prezenţi, peste 200 de moți, rude și prieteni ai pilotului Adrian Iovan, au fost invitați la masa care s-a organizat la şcoala primară din localitatea Giurgiuţ. Mai multe bucătărese din Horea au început încă de joi să pregătească meniul care a fost ales de către soția primarului din Horea și de Romanița Iovan. La masă s-a servit mâncare tradițională, aperitive, ciorbă de pui, sarmale cu mămăliguţă, cozonac, dar şi ţuică sau vin.

Şcoala din Giurgiuţ s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de oameni prezenţi la pomană, astfel că aceştia au luat masa în două ture.

După comemorarea de la Horea, va fi organizat un alt parastas pentru Adrian Iovan, de către fiica acestuia, săptămâna viitoare, la București.

FOTO-VIDEO: Andreea MEZEI

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. BoschetOlaru

    sâmbătă, 22.02.2014 at 20:16

    Tot PDL-ul e prezent…Rusine…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax