Connect with us
Advertisement

Actualitate

Haos în învățământ. Clasa a IX-a rămâne în liceu și studiile superioare pentru învăţători nu vor mai fi obligatorii

elevi

Publicat

Clasa a IX-a va rămâne la liceu, fără a mai fi transferată la gimnaziu, aşa cum prevedea Legea Educaţiei concepută de fostul ministru, Daniel Funeriu. De asemenea, au fost eliminate evaluările transdisciplinare de clasa a VIII-a, iar studiile superioare la învățători nu vor mai fi obligatorii.

„Sunt lucruri care perturbă sistemul, iar una dintre măsuri care nu e în Ordonanţa numărul 92 e problema clasei a IX-a. Dacă ar fi mutată la şcolile generale, am avea cu 25% mai puţine spaţii în licee, iar în gimnaziu am avea o supraaglomerare. S-ar repeta ceea ce s-a întâmplat cu clasa pregătitoare”, spune ministrul Pricopie.

Prin mai multe amendamente la Ordonanţa emisă de Guvern în luna decembrie, Ministerul Educaţiei a adus, marţi, mai multe modificări ale cadrului legal, printre care figurează eliminarea evaluării transdisciplinare la clasa a VIII-a şi a termenului pentru studii superioare impus învăţătorilor şi educatorilor.

Referitor la reintroducerea pozitiilor de educatori si invatatori cu studii medii. Remus Pricopie a declarat ca „prin Legea 1/2011 pozitiile de educator si invatator erau scoase. Ceea ce facem noi este sa reintroducem aceste pozitii in conditiile in care liceele pedagogice fac parte din arhitectura invatamantului romanesc. Ar fi un nonsens sa renuntam la ele. Am propus sa fie abrogat articolul care obliga ministerul sa concedieze peste noapte 16.000 de cadre didactice”, precizează Hotnews.

A treia propunere se refera la examenul de la finalul ciclului gimnazial si va fi aplicata din 2016, transmite Agerpres. „Propunem sa se elimine proba transdisciplinara. Examenul se va sustine la limba romana, matematica si va avea doua componente noi, evaluari facute in timpul anului scolar, in clasa a VIII-a, la limba straina si informatica„, a afirmat ministrul Educatiei.

Amendamentele au fost aprobate de catre membrii Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor cu 22 de voturi „pentru” si 2 „impotriva”. Acestea urmeaza a fi supuse votului plenului Camerei Deputatilor si apoi Senatului, care este camera decizionala.

Surse: Realitatea.net, Hotnews, Agerpres

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Modificarea Legii Educatiei Naţionale, aprobată de deputaţi: Rectorii nu mai pot anula administrativ diplomele obţinute fraudulos | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement