Connect with us
Publicitate

Actualitate

La pas printre frumuseţile judeţului Alba: Cetatea Colţeşti, un loc plin de istorie

Publicat

Una dintre locaţiile „pline de istorie” din judeţul Alba este Cetatea Colţeşti, în apropiere de Aiud. Construită în anul 1296, pentru apărare după invazia tătarilor de la 1241, a fost căminul familiei nobile Thoroczkay, care stăpânea ţinutul nordic al actualului judeţ Alba, din care făceau parte Rimetea şi Colţeşti. Zidurile care au servit drept adăpost pentru bunuri şi protecţie pentru oamenii cetăţii – au cedat odată cu venirea răscoalei ţărăneşti conduse de Gheorghe Doja, în anul 1514 şi cu incendierea din anul 1713, de către austriecii conduşi de generalul Tiege.

Astăzi se mai pot vedea cele mai vechi, dar şi cele mai recente segmente ale Cetăţii Colţeşti. Pot fi observate ruinele celui mai bătrân turn, aşezat pe piscul cel mai înalt şi turnul-donjon, ce măsoară 20 de metri şi  are 5 etaje. De asemenea, se mai poate vedea, în partea de sud a ruinei, un corp de clădire cu mai multe încăperi, construite în secolele XIV-XV, plus o curte.

Drumul până la Cetatea Colţeşti (în maghiară Torockovar) urcă abrupt şi e plin de mici obstacole – mărăcini, terase, şanţuri şi bolovani. Drumul poate fi o adevărată plăcere, însă, dat fiind faptul că se pot vedea Cheile Aiudului, Piatra Secuiului şi satele Colţeşti, Izvoarele şi Vălişoara.

Sursă: „Judeţul Alba Ghid Turistic”  Consiliului Judeţean Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ioana

    vineri, 29.06.2012 at 14:57

    buna ziua! ati gresit denumirea ghidului. denumierea corecta este „Judetul Alba. Ghid turistic”, si este un produs al Consiliului Judetean Alba

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate