Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

MASA de CRĂCIUN: Reţete vechi de sute de ani şi moderne pe care le poţi găti de sărbători. Sărmăluțe, friptură la tavă, cozonaci

avatar

Publicat

masaPentru masa de sărbători, gospodinele au pregătit deja ingredientele şi bucatele care vor face deliciul familiei. Preparate tradiţionale sau reţete mai recente, toate sunt în centrul atenţiei, în această perioadă. Vă reamintim variante de feluri de mâncare ce pot fi servite la masa de Crăciun.

Citește și MESAJE de CRĂCIUN 2016. Urări de Sărbători pentru cei dragi. 150 de Mesaje de Crăciun. SMS pentru rude, colegi, șefi sau prieteni

Rețete tradiționale

400x300_ciorba-cu-afumatura-2736Ciorbă cu afumătură

Ingrediente:

700 grame costițe afumate

2 morcovi

3 cartofi

o țelină mică

o ceapă

ardei gras

o legatură de pătrunjel

300 ml borș

3 linguri de bulion/ o cutie roșii în bulion

3 roșii

fidea

sare și piper

Mod de preparare

Într-un vas cu apă punem costițele la fiert, după câteva clocote avem grijă să adunăm spuma. Când supa devine limpede punem legumele pregătite din timp, spălate și tocate. Punem inclusiv coditele de la pătrunjel. Adăugăm sare și piper. Lăsăm să fiarbă și când legumele sunt gata adăugăm roșiile tocate, cele trei linguri de bulion și fideaua. Dăm într-un clocot borșul și îl adăugăm la ciorba. Adăugam sare și piper dacă mai este cazul.

Servim cu pătrunjel tocat mărunt. Poftă bună!

piftii racituriRăcituri românești

Ingrediente

– patru sau şase picioare de vacă sau porc (se mai poate pune cap, ciolan, coadă ureche de porc)

– trei ouă

– o ceapă mare

– foi de dafin, piper, ienibahar, oţet

– două rădăcini de pătrunjel

– usturoi sau coajă de lămâie

Mod de preparare

Picioarele (capul, coada etc) de porc/vită se curăţă foarte bine şi se pun într-o oală cu apă (aproximativ 6 kilograme), la fiert. În oală se pun şi sare, o ceapă mare, foi de dafin, 20 boabe de piper întreg și ienibahar, două rădăcini de pătrunjel și puțin usturoi (sau coajă de lămâe).

După ce acestea se înmoaie şi zeama se leagă, se ia oala de pe foc şi se lasă puţin la răcit. Se scot ingredientele de porc/vită în oală şi se taie bucăţele (întregi sau carnea de pe ele). Se pun în farfurii. Zeama se lasă la răcit, se ia grăsimea de pe ea şi se acreşte puţin cu oţet şi se pune sare, după gust.

Se bat trei ouă într-un bol şi se toarnă în el zeama strecurată prin sită. Apoi se pune pe foc cinci minute. După aceea se ia de pe foc, se streacoară şi se pune pe bucăţile din farfurii.

După ce se încheagă, se poate servi. Se poate presăra pe farfurii boia.

Vezi şi MASA de CRĂCIUN. Alimentele ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Sărbători şi recomandări de la nutriţionişti

Sarmale1Sarmale tradiţionale

Ingrediente:

1 kg carne tocată amestec: 1/2 kg porc +1/2 vită

2-4 cepe tăiate mărunt

2 ouă

orez după gust

mărar

pătrunjel

cimbru

250 g unt

o bucată de costiță afumată

suc de roșii

vin alb dulce / demi-dulce

varză murată

Mod de preparare

Se taie ceapa mărunt și se călește în unt într-o tigaie, se adaugă și orezul și se lasă câteva minute la înăbușit apoi se dă la racit. Se amestecă ouăle cu carnea tocată și verdețurile, sare, piper. Se adaugă ceapa și orezul și se amestecă până se omogenizează. Se așează pe fundul vasului 2-3 frunze de varză întregi, apoi se alcătuiește patul din varză tocată mărunt, cimbru, mărar uscat și costița afumată. Se ia compoziție cam cât o nucă și se învelește în frunzele de varză murată formându-se sărmăluțele.

Se aliniază pe patul de varză sarmalutele astfel: un rând de sărmăluțe printre care presărăm costița afumată, mărarul și cimbrul verde, un rând de varză tăiată mărunt + costiță afumată, alt rând de sărmăluțe … După ce s-au așezat în straturi, se pune sucul de roșii (după gust), puțină apă și se învelesc cu frunze întregi. Se bagă la cuptor la foc mic, circa două ore. A doua zi se adaugă din nou puțin suc de roșii și un pahar de vin alb și lasă în cuptor încă două ore. Se servesc cu smântână, mămăliguță, ardei iute murat și vin roșu …

tochitura-ardeleneascaTochitură ardelenească

Ingrediente

600 gr carne de porc (spată)

4 cârnați semiafumați

2 cepe mari

5 căței de usturoi

150 gr sos de roșii cu ardei, sare

150 ml apă, piper, pătrunjel verde, ouă ochiuri.

Mod de preparare

Tăiem cârnații bucățele și îi prăjim cca 5 min. În grăsimea rămasă se pune la călit carnea tăiată bucăți mici. După ce carnea s-a călit, se scoate într-un vas iar în grăsimea rămasă, călim ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Când ceapa a devenit sticloasă se adaugă cârnații , carnea , apa caldă și sosul de roșii cu ardei. Se lasă la fiert cu capac la foc mic, până carnea devine fragedă. La sfârșit se adaugă sare și piper dupa gust și pătrunjelul tăiat mărunt.Se servește cu mămăliguța și ou ochi.

fursecuri-steluteSteluţe cu nucă şi scorţişoară

Ingrediente

4 albuşuri

200 g zahăr pudră

325 g nucă măcinată

2 lingurite scorţişoară pisată

Mod de preparare

Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se obţine o spumă densă. Se separă 4 linguri de spumă şi se pun deoparte, la rece. Se păstrează pentru ornat. Restul albuşului bătut spumă se amestecă cu nuca măcinată şi scorţişoara. Aluatul obţinut se întinde într-o foaie groasă de 1 cm, care se acoperă cu o folie transparentă şi se păstrează la rece 2 ore. Se mai întinde aluatul puţin şi se taie în formă de steluţe. Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc la foc potrivit, 25 minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata se ornează cu albuşul păstrat, bătut din nou, dacă s-a lăsat.

Easter sweet bread sliced on chopping board.

Easter sweet bread sliced on chopping board.

Pâine dulce

Ingrediente

660 g făină

250 ml lapte

125 g unt

200 g zahăr

2 pachețele cu drojdie uscată

65 ml lapte apă călduță

2 ouă mari + 1 ou pentru uns

100 g stafide aurii

100 g rahat colorat

esență de vanilie

½ linguriță cu sare

Mod de preparare

Se încălzește laptele, fără să fiarbă. Se ia de pe foc, se pune zahărul, untul și sarea şi se amestecă până acesta devine călduţ.

Se dizolvă drojdia în apa călduță şi se adaugă amestecul de lapte călduț, ouăle și vanilia. Toate acestea se amestecă cu 360 g de făină cernută. Se frământe şi apon se pun stafidele (eventual înmuiate în apă călduță pentru câteva minute), rahatul tăiat cubulețe (și tăvălite prin zahăr pudră sau făină) și restul de făină adăugată treptat, până aluatul devine elastic și puțin lipicios. Se lasă să crească o oră.

Se întinde aluatul cu mâinile, se rulează și se taie felii potrivite. Se așează fiecare rulou într-o formă de copt cu pereți detașabili tapetată cu hârtie de copt și mai lasă să crească jumătate de oră.

Se unge pâinea formată cu ou bătut și coace pentru 30-40 de minute sau până pâinea dulce cu stafide capătă o culoare rumenă.

Reţete moderne

ciorba de puiCiorbă de pui à la grec

Ingrediente:

1,2 kilograme de carne de pui cu os

2 litri supă de pui (opţional)

2 linguri de ulei de măsline

1 pahar de orez

1 ceapă mărişoară

3 morcovi (sau 2 mari)

2 pătrunjei (sau 1 mare)

1 sfert de rădăcină de ţelină

4 lămâi

8 gălbenuşuri

2 linguri de mărar tocat

sare, piper

Mod de preparare

Tăiaţi carnea de pui în bucăţi mari şi puneţi-o la fiert în apă cu puţină sare (6 litri de apă sau 4 litri de apă şi 2 de supă). Spumaţi supa până când carnea este fiartă. Strecuraţi supa şi, după ce s-a răcit, tăiaţi carnea în bucăţele potrivite. Curăţaţi morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Decojiţi ceapa. Tocaţi ceapă mărunt şi zarzavaturile cubuleţe. Extrageţi sucul din două lămâi. Îndepărtaţi capetele celorlalte două lămâi şi tăiaţi-le în rondele (trebuie să obţineţi câte o rondea pentru fiecare porţie. Spălaţi orezul în câteva ape (folosiți apă rece) până când apa rămâne curată.

Încingeţi uleiul într-o oală. Adăugaţi ceapa şi zarzavaturile şi sotaţi-le uşor până când se înmoaie. Adăugaţi jumătate din cantitatea de apă şi puneţi la fiert pentru aproximativ 15 minute, până când legumele sunt aproape fierte. Adăugaţi carnea de pui, orezul şi mai lăsaţi să fiarbă 5 minute. Răcoriţi supa din oala cu restul de supă rece. Faceţi un liezon din cele 8 gălbenuşuri cu zeama de la cele 2 lămâi. Încălziţi liezonul adăugându-i 1-2 polonice de supă din oală. Omogenizaţi liezonul şi adăugaţi-l treptat peste supă. Daţi focul la temperatură minimă şi lăsaţi oala pe foc să fiarbă uşor, fără să clocotească pentru a se lega ouăle. Potriviţi se sare şi puţin piper. Adăugaţi mărarul tocat. Ciorba de pui à la grec se serveşte fierbinte, cu câte o felie de lămâie în fiecare farfurie. Opţional se poate servi cu iaurt (sau smântână) şi ardei iute.

fripturaFriptură de porc în crustă de miere cu muştar

Ingrediente

1 spinare de porc

12 coaste (2,5-3 kilograme în crud)

6 căţei de usturoi

2-3 crenguţe de rozmarin

3 linguri ulei de măsline

2 linguri de muştar de Dijon

1 lingură de miere

1 pahar de vin alb sec

1 linguriţă de cimbru uscat

Sare şi piper

Mod de preparare

Curăţaţi bucata de carne şi ştergeţi-o bine cu un prosop. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l în felii subţiri (3-4 dintr-un căţel), pe lungime. Cu un cuţit cu lamă subţire şi ascuţită faceţi 12-14 incizii în carne. Înfigeţi în fiecare incizie câte o feliuţă de usturoi şi câte o bucată de crenguţă de rozmarin. Frecaţi bucata de carne cu sare, piper şi ulei şi lăsaţi-o să stea 15 minute. Încingeţi cuptorul la 155 de grade Celsius.

Puneţi carnea într-o tavă, stropiţi-o cu puţin ulei, adăugaţi paharul de vin în tavă şi daţi-o la cuptor pentru 1 oră şi trei sferturi (105 minute), stropind-o din când în când cu zeama din tavă. Scoateţi carnea şi ungeţi-o cu muştarul amestecat cu miere şi cimbru. Introduceţi carnea la cuptor pentru încă 45-60 de minute, până când este pătrunsă şi amestecul de miere şi muştar s-a transformat într-o glazură caramelizată la suprafaţă.

cozonac nemtescCozonac nemţesc (Dresdner Stollen)

Ingrediente

1 kilogram de făină

1/2 litri de lapte

11 grame de drojdie proaspătă

200 de grame de zahăr

100 grame fulgi de migdale

400 de grame de unt (plus încă trei linguri)

400 de grame de stafide (înmuiate peste noapte în rom jamaican, brun)

250 de grame de coajă de lămâie şi portocală confiată

200 de grame de fructe uscate (caise, afine, maceşe, etc)

450 de grame de marţipan

4 plicuri de zahăr vanilat

1 lingură esenţă de migdale

1/2 linguriţă de nucşoară

1/2 linguriţă de cuişoare măcinate

½ sare

200 de grame de zahăr pudră

Mod de preparare

Topiţi untul (cele 400 de grame) şi puneţi-l la răcit. Încălziţi uşor laptele. Rupeţi drojdia şi amestecaţi-o într-un bol cu o lingură de zahăr. Adăugaţi laptele călduţ peste drojdie, amestecaţi uşor şi lăsaţi-o deoparte într-un loc călduţ. Cerneţi făina într-un bol adânc. Adăugaţi zahărul, nucşoara, cuişoarele, sarea, zahărul vanilat şi extractul de migdale. Amestecaţi totul bine. Adăugaţi untul topit şi răcit şi drojdia înmuiată. Frământaţi totul bine. Adăugaţi fructele uscate şi tăiate, stafidele scurse, coaja de portocală şi lămâie, fulgii de migdale. Frământaţi bine şi cu multă răbdare deoarece fructele au tendinţa de a nu se lăsa încorporate în aluatul gras. Puneţi coca la dospit pentru 2 ore, acoperită cu folie alimentară, într-un loc cald. Ungeţi o tavă mare cu unt topit. Refrământaţi şi împărţiţi aluatul în două.

Întindeţi cele două jumătăţi de aluat cu mâna şi plasaţi în mijlocul fiecăreia un baton de marţipan. Rulaţi aluatul peste, în aşa fel încât să obţineţi o creastă pe mijloc. Aşezaţi cele două stollen-uri în tavă. Încălziţi cuptorul la 160 de grade. Lăsaţi aluatul să mai dospească în tavă încă 1 oră şi introduceţi tava , acoperită cu o hârtie de pergament pentru a preveni arderea, la cuptor pentru aproximativ o oră. Stollen-ul este copt când scobitoarea introdusă în interior iese uscată şi curată. Scoateţi tava de la cuptor, stropiţi cele două stollen-uri fierbinţi cu unt topit din belşug şi pudraţi-le imediat cu zahăr pudră.

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Indemnizaţie de şomaj după doar șase luni lucrate, în domeniul hotelier și al turismului. PROIECT, la Senat

avatar

Publicat

Parlamentarii propun modificarea și completarea Legii asigurărilor de șomaj. Astfel, persoanele ce lucrează în turism și în domeniul hotelier ar putea beneficia de indemnizaţie de şomaj dacă au un stagiu de cotizare de minim 6 luni în ultimul an dinaintea înregistrării cererii.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 13 iunie.

Normele actuale prevăd ca indemnizația de șomaj să fie acordată la un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, ori persoanele care lucrează cu contracte pe perioade mai mici de un an, în domeniile de activitate cu caracter sezonier, sunt discriminate din acest punct de vedere.

Categoriile susmenționate se vor îndrepta spre alte domenii, care le oferă contracte de muncă pe perioade nedeterminate, ceea ce duce, susțin inițiatorii proiectului legislativ, la deprofesionalizarea domeniilor hotelier și de turism:

“Deprofesionalizarea și o calitate slabă a serviciilor oferite în domeniul turismului va deveni mai mult decât o certitudine iar beneficiarii acestor servicii, cetățeni români și străini, vor ocoli țara noastră și se vor îndrepta către alte destinații”, se mai arată în expunerea de motive.

Astfel, potrivit proiectului, persoanele care lucrează în domeniul hotelier şi cel de turism vor primi indemnizaţie de şomaj dacă au un stagiu de cotizare de minim 6 luni în ultimul an.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă se modifică după cum urmează:

Art. 34, alin. (1), lit. a) va avea următorul cuprins:

“Au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare date înregistrării cererii. Pentru șomerii care dețin calificări în profesiunile specifice din activitățile hoteliere și de turism prevăzute de art. 25 al Ordonanței nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turim în România, stagiul de cotizare este de minimum 6 luni în domeniul calificării deținute din ultimele 12 luni premergătoare date înregistrării cererii.”

Art. 39, alin. (1) se introduce o nouă literă, lit. a1) cu următorul cuprins:

“a) 6 luni, pentru persoanele care dețin calificări în profesiunile specifice din activitățile hoteliere și de turism prevăzute de art. 25 al Ordonanței nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turim în România, cu un stagiu de cotizare în domeniul calificării deținute de cel puțin 6 luni.”

Propunerea legislativă este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ADMITERE LICEU 2018 în ALBA: Număr de locuri şi ultimele medii de intrare. GHIDUL candidatului

avatar

Publicat

Elevii din clasa a VIII-a au susținut examenele de Evaluare Națională, iar după afișarea rezultatelor vor trebui să decidă la ce liceu se vor înscrie. La admiterea în liceu, va conta în proporţie de 80% media generală de la Evaluarea Naţională, iar 20% media generală de absolvire a claselor V – VIII.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel: MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a

LICEELE din Alba Iulia

Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia

(Str. Octavian Goga, nr. 11, Alba Iulia, tel. 0258-811468, fax. 0258-811468; Liceal Limba de predare: Limba română; Învăţământ de zi)

Filiera/ Profil/ Specializare/ Cod / Nr. loc / Media ultimului admis 2017

Tehnologic / Servicii / Comerţ / 101 /28 locuri /7,71

Tehnologic / Servicii/ Economic/ 102 / 56 locuri din care 28 locuri intensiv engleză / 8,61

Tehnologic / Servicii / Turism şi alimentaţie / 103 / 56 din care: 28 locuri intensiv engleză şi 28 locuri intensiv franceză / 7,78

Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia

(Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 11, Alba Iulia, tel. 0258-835164; Liceal Limba de predare: Limba română; Învăţământ de zi)

Filiera/ Profil/Specializare/ Cod / Nr. loc / Media ultimului admis 2017

Teoretică / Umanist / Filologie – bilingv Engleză / 115/ 28 locuri / 8,78

Teoretică / Umanist / Filologie – bilingv Franceză / 116 /28 locuri / 6,92

Teoretică / Real / Matematică-Informatică / 117 / 84 locuri din care: 28 matematică-informatică intensiv engleză, 28 matematică-informatică intensiv informatică, 28 matematică-informatică / 9,36

Teoretică / Real / Ştiinţe ale Naturii /118 / 28 locuri / 9,55

Teoretică / Umanist / Ştiinţe Sociale / 119 / 28 locuri / 9,05.

Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa” Alba Iulia

(Str. Tudor Vladimirescu , nr. 143, Alba Iulia, tel.0258-816065, fax. 0258-817811; Liceal Limba de predare: Limba română; Învăţământ de zi)

Filiera / Profil / Specializare / Cod /Nr. loc / Media ultimului admis 2017

Tehnologică / Tehnic / Electronică automatizări / 136 / 28 locuri / 5,43

Tehnologică / Tehnic / Electric / 135 / 28 locuri / –

Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia

(Str. Tudor Vladimirescu, nr. 39, Alba Iulia, tel.0258-816938, fax. 0258-811803; Liceal Limba de predare: Limba română)

Învăţământ seral

Filiera/ Profil/ Specializare / Cod / Nr. loc / Media ultimului admis 2017

Tehnologică / Tehnic / Construcții, instalații și lucrăripublice / – / 28 locuri / –

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

(Str. Gh. Pop de Băseşti, nr. 2, Alba Iulia, tel. 0258-834102, fax. 0258-834102: Liceal Limba de predare: Limba română)

Învăţământ de zi

Filiera /Profil /Specializare/ Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Tehnologică /Tehnic /Chimie industrială /137 /28 /6,80

Tehnologică /Servicii /Estetica şi igiena corpului omenesc /138 /28 /7,00

Tehnologică /Tehnic /Industrie textilă şi pielărie /139 /14 locuri /6,52

Tehnologică /Tehnic /Materiale de construcţii /140 /14 locuri / 6,04

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

(Str. Ştefan cel Mare, nr. 25, Alba Iulia, tel. 0258-835346, fax. 0258-832813: Liceal Limba de predare: Limba română; Învăţământ de zi)

Filiera /Profil /Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Vocaţională /Sportiv /Baschet /- /14 locuri /-

Vocaţională / Sportiv / Handbal / – / 14 / –

Vocaţională /Sportiv /Mozaic (atletism, judo, haltere, înot, fotbal) /- /28 locuri /-

Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia

(Str. Călăraşi, nr. 2, Alba Iulia, tel. 0258-812473. fax. 0258-812473 / Liceal Limba de predare: Limba română / Învăţământ de zi)

Filiera /Profil /Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Vocaţională /Arte vizuale /Arhitectură, arte ambientale şi design /- /14 locuri /-

Vocaţională /Arte vizuale /Arte plastice şi decorative /- /14 locuri /-

Vocaţională /Muzică /Muzică /- /28 locuri /-

Liceul Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia

(Str. Păcii, nr. 4, Alba Iulia, tel. 0258-819869; Liceal Limba de predare: Limba maghiară; Învăţământ de zi)

 Filiera /Profil /Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Vocaţională /Teologic /Teologie romano-catolică /- /28 locuri /-

Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Simion Ştefan” Alba Iulia

(Str. B-dul Transilvaniei, nr.36A, Alba Iulia, tel. 0258-834890, fax. 0358-819474; Liceal Limba de predare: Limba română; Învăţământ de zi)

Filiera /Profil /Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Teoretică /Umanist /Filologie /180/ 14 locuri /7,64

Vocaţională /Teologic /Teologie ortodoxă /- /28 locuri /-

Teoretică /Uman /Ştiinţe sociale /182 /14 locuri / 8,21

PLANUL DE ŞCOLARIZARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PARTICULAR (NU PARTICIPĂ LA REPARTIZAREA COMPUTERIZATĂ)

Liceul Teoretic „Sfântul Iosif” Alba Iulia

(Str. Ferdinand I, nr. 19, Alba Iulia, tel./fax: 0258-818014, 0258-811131 ; Liceal Limba de predare: Limba română; Învăţământ de zi)

Filiera /Profil /Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc

Teoretică /Umanist / Filologie – intensiv germană /- 6 locuri

Teoretică/ Real/ Ştiinţe ale naturii – intensiv germană – 6 locuri

Clasele de la Liceul Teoretic „Sfântul Iosif” Alba Iulia sunt cu predare intensivă a limbii germane.

 

LICEEE din AIUD

Colegiul Naţional “Bethlen Gabor” Aiud

(Str. Bethlen Gabor, nr. 1, Aiud, tel. 0258-861947, fax. 0258-865566; Liceal Limba de predare: Limba maghiară; Învăţământ de zi)

Filiera /Profil /Specializare – Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Teoretică /Real /Matematică-informatică /108 /14 locuri/ 6,75

Teoretică /Real /Ştiinţe ale naturii /110 /14 locuri / 7,39

Vocaţională /Pedagogic /Învăţător-educator /- /28 locuri /-

Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” Aiud

(Str. Ecaterina Varga, nr. 10, Aiud, tel. 0258-861946; Liceal Limba de predare: Limba română; Învăţământ de zi)

Filiera /Profil /Specializare- Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2016

Teoretică /Uman /Filologie-intensiv engleză /129 /28 locuri /6,94

Teoretică /Real /Matematică-informatică – intensiv engleză /130 /28 locuri /8,86

Teoretică / Real /Ştiinţe ale Naturii /131 /28 locuri /7,53

Colegiul Tehnic Aiud

/Str. Ion Creangă, nr. 14, Aiud, tel. 0258-861018, fax. 0258-861018; Liceal Limba de predare: Limba română)

Învăţământ de zi

Filiera /Profil /Specializare – Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Tehnologică /Servicii /Economic /132 /56 de locuri /5,46

Tehnologică /Tehnic /Electronică automatizări /133 /28 de locuri /4,18

Învăţământ seral

Tehnologică / Tehnic / Industrie textilă și pielărie /28 de locuri-

Liceul Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” Ciumbrud

Str. Vasile Lucaciu, nr. 42, Ciumbrud, tel. 0258-866002, fax. 0258-866002; Liceal Limba de predare: Limba română)

Învăţământ de zi

Filiera /Profil / Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Tehnologică /Resurse naturale şi protecţia mediului /Agricultură /158 /28 locuri / 2,76

Învăţământ seral

Filiera /Profil / Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2016

Tehnologică / Servicii / Comerț /- / 28 locuri /-

 

LICEE din BLAJ

Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj

(Str. Simion Barnuţiu, nr. 2, Blaj, tel. 0258-711208, fax. 0258-710661; Liceal Limba de predare: Limba română; Învăţământ de zi)

 Filiera /Profil /Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Teoretică/ Umanist / Filologie- intensiv engleză/ 120/ 28 de locuri/ 7,66

Teoretică/ Real/ Matematică- Informatică/ 121/ 56 de locuri (28 locuri matematică-informatică, intensive informatică; 28 locuri matematică-informatică, intensiv engleză) / 8,68

Teoretică/ Real/ Științe ale Naturii/ 123/ 28 de locuri/ 8,35

Vocațională/ Pedagogic/ Învățător-educatoare/ – / 28 de locuri/ –

Liceul Tehnologic „Ştefan Manciulea” Blaj

(Str. Piaţa 1848, nr. 3, Blaj, tel.0258-710655, fax. 0258-711021; Liceal Limba de predare: Limba română)

Învăţământ de zi

Filiera /Profil / Domeniu de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Tehnologică/ Resurse naturale și protecția mediului/ Agricultură/ 171/ 28 de locuri/ 6,14

Tehnologică/ Servicii/ Economic/ 172/ 28 de locuri/ 7,20

Învățământ seral

Tehnologică / Resurse naturale si protecţia mediului / Agricultură / 28 de locuri

Liceul Teologic Greco – Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj

(Str. Piaţa 1848, nr. 3, Blaj, tel. 0258-710655; Liceal Limba de predare: Limba română/ Învăţământ de zi)

Filiera /Profil /Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

VocaţionalăTeologic/ Teologie greco-catolică / 28 de locuri

JIDVEI

Liceul Tehnologic Jidvei

(Str. Perilor, nr. 19, Jidvei, tel. 0258-881124; Liceal Limba de predare: Limba română)

Învăţământ de zi

Tehnologică/ Resurse naturale si protecţia mediului/ Agricultură/ 161/ 28 de locuri/ 3,58

LICEE din SEBEȘ

Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş

(Str. Călugăreni, nr. 49, Sebeş, tel. 0258-731217,fax. 0258-730756, învăţământ de zi)

Filiera /Profil /Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Teoretică/ Real /Matematică – Informatică /125/ 56 de locuri din care 28 la intensiv informatică /8,87

Teoretică/ Real/ Ştiinţe ale Naturii/ 126/ 56 de locuri / 8,34

Teoretică/ Umanist / Ştiinţe Sociale /127 /28 de locuri / 7,22

Teoretică /Umanist /Filologie – bilingv engleză/ 124/ 28 de locuri/ 6,51

Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş

(Str. Lucian Blaga, nr. 76, Sebeş, tel. 0258-731220; învăţământ de zi)

Filiera /Profil / Specializare  /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Vocaţională/ Sportiv / Fotbal – 14 locuri

Vocaţională/ Sportiv / Handbal – 14 locuri

Liceul Tehnologic Sebeş

(Str. Dorin Pavel, nr. 2, Sebeş, tel. 0258-731010, fax. 0258-731010; Limba de predare: română; învăţământ de zi)

 Filiera /Profil /Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2018

Tehnologică/ Servicii/ Turism şi alimentaţie / 166 / 28 locuri/ 6,61

Tehnologică / Servicii / Economic/ 163/ 28 de locuri/ 6,74

Tehnologică /Tehnic/ Electronică automatizări/ 164/ 28 de locuri/-

Tehnologică/ Tehnic/ Industrie alimentară/ 165/ 28 de locuri/ 4,30

Liceul German Sebeş

(Str. Dorin Pavel nr. 2, tel. 0258-731922, fax: 0258-731922; liceal, limba de predare: germană; învăţământ de zi)

Filiera /Profil /Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Teoretică/ Real /Ştiinţe ale naturii /154 / 14 locuri/ 5,96

Teorectic/ Umanist/ Filologie/ 153/ 14/-

ABRUD

Liceul „Horea Cloşca şi Crişan”

(Abrud Str. Republicii, nr. 18, Abrud, tel/fax. 0258-780623; liceal; limba de predare: română)

Învăţământ de zi

Filiera /Profil /Specializare – Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Teoretică/ Real/ Matematică – Informatică/ 157/ 28 de locuri/ 6,83

Teoretică / Umanist/ Filologie – intensiv engleză /156/ 28 de locuri

Tehnologica/ Servicii/ Economic/ 155 / 28 de locuri / –

BAIA DE ARIEȘ

Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş

/Str. 22 Decembrie, nr. 41, Baia de Arieş, tel. 0258-775001, fax. 0258-775778;liceal; limba de predare: română)

Învăţământ de zi

Filiera /Profil /Specializare – Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Teoretică/ Umanist / Filologie/ 151/ 28 de locuri /4,75

Teoretică/ Real /Științe ale naturii/ 152/ 28 de locuri/ –

 

CÎMPENI

Colegiul Naţional „Avram Iancu” Cîmpeni

(Str. Oituz, nr. 3, Cîmpeni, tel 0258-771232, fax.0258- 771224; liceal; limba română)

Învăţământ de zi

Filiera /Profil /Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Teoretică/ Real/ Matematică – Informatică / 105 / 28 de locuri intensiv informatică / 8,97

Teoretică/ Real/ Ştiinţe ale naturii / 106 / 56 locuri/ 7,07

Teoretică/ Umanist / Filologie – bilingv engleză / 104 /28 locuri / 6,98

Teoretică/ Umanist / Ştiinţe sociale – bilingv franceză/ 107 / 28 locuri/ 6,29

Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni

(Str. Izvoarelor, nr. 2, Cîmpeni, tel. 0258-771544, fax. 0258-771544; nivel liceal; predare în limba română)

Învăţământ de zi

Filiera /Profil /Domeniu de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Tehnologică/ Servicii/ Economic / 167 / 28 de locuri / 4,89

Tehnologică / Tehnic / Electronică automatizări / 168 / 28 locuri / –

Învăţământ seral

Tehnologică / Tehnic / Industrie textilă și pielărie / – / 28 locuri / –

Arieneșeni

Liceul de Turism și Alimentație Arieșeni

Str. Centru, nr. 8, Arieșeni, tel. 0258-779066, fax. 0258-779067

Filiera /Profil /Domeniu de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Tehnologică/ Servicii/ Turism și alimentație / – / 28 de locuri /-

ALBAC

Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac

Str. Cloșca, nr. 5, Albac, tel. 0258-777109, fax. 0258-777109

Filiera /Profil /Domeniu de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Tehnologică/ Resurse naturale și protecția mediului / Agricultură / 173/ 28 de locuri /-

OCNA MUREȘ

Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş

Str. Vadului, nr. 1, Ocna Mureş, tel. 0258-870559, fax: 0258-870559

Fliera / Profil / Specializare / Cod / Nr. loc / Media ultimului admis în 2017

TeoreticăReal/ Matematică – Informatică /176/ 28 de locuri/ 8,49

Teoretică Real / Ştiinţe ale Naturii/ 177 / 28 de locuri / 7,69

Teoretică Umanist / Filologie/ 175 / 28 de lcouri/ 6,95

Liceul Tehnologic Ocna Mureş

(Str. Colonia peste Mureş, nr. 9, tel. 0258-870807, fax. 0258-870807; nivel liceal; limba de predare: română)

Învăţământ de zi Filiera /Profil /Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2017

Tehnologică/ Servicii / Comerț /  – / 28 de locuri / –

Licee din CUGIR

Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir

(Str. Victoriei, nr. 15, Cugir, tel 0258-751306, fax.0258- 751134; nivel liceal; limba de predare: română)

Filiera / Profil / Specializare / Cod / Nr. loc / Media ultimului admis 2017

Teoretică/ Real/ Matematică – Informatică / 113/ 28 intensiv informatică / 9,03

Teoretică / Real / Ştiinţe ale naturii / 114 / 14 locuri / 7,73

Teoretică / Uman / Filologie / 112/ 14 locuri / 5,58

Învăţământ seral

Teoretică / Uman / Filologie / -/ 28 locuri / –

Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir

(Str. Victoriei, nr. 9, Cugir, tel. 0258-751524, fax. 0258-751028; nivel liceal, limba de predare: română)

Filiera / Profil / Domeniul de bază / Cod / Nr. loc / Media ultimului admis 2016

Tehnologică / Servicii / Economic / 142/ 28 de locuri / 6,72

Tehnologică / Tehnic / Mecanică / 143 / 28 de locuri / –

TEIUȘ

Liceul Teoretic Teiuş

(Str. Decebal, nr. 22, Teiuş, tel 0258-851157; nivel liceal; limbă predare: română)

Filiera / Profil / Specializare / Cod / Nr. loc / Media ultimului admis 2017

Teoretică/ Umanist / Filologie/ 178 / 28 de locuri / 4,08

Teoretică / Real/ Ştiinţe ale naturii/ 179 /28 de locuri/ 6,35

ZLATNA

Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna

(Str. Tudor Vladimirescu, nr. 14, Zlatna, tel. 0258-856521, fax. 0258-856521)

Filiera / Profil / Specializare / Cod / Nr. loc / Media ultimului admis 2017

Tehnologică/ Tehnic / Electronică automatizări/ 144 / 28 de locuri / 2,39

Teoretică/ Real/ Ştiinţe ale naturii/ 1465/ 28 de locuri/ 5,09

 VEZI: Ghidul_candidatului_la liceu în Alba pentru 2018_2019

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Aviz NEGATIV pentru un nou magazin LIDL în municipiului Alba Iulia. Clădirea este prea mică pentru zona respectivă

avatar

Publicat

Construcția unui nou magazin Lidl în centrul municipiului Alba Iulia pare să nu fie agreată de comisia de urbanism din cadrul Primăriei Alba Iulia, care a avizat nefavorabil proiectul. Motivul este că înălțimea propusă nu se încadrează în frontul construit pe strada Tudor Vladimirescu. 

Intenția de „ELABORARE PUZ – CONSTRUIRE MAGAZIN LIDL” s-a aflat în dezbatere publică până la data de 18 iunie. Potrivit planului, magazinul ar uma să fie construit în centrul municipiului Alba Iulia, pe strada Tudor Vladimirescu, în locul fostei piețe Sifor.

Citeşte şi De la bloc cu 8 etaje, la un nou magazin Lidl. Încă o încercare de transformare a fostei piețe Sifor din Alba Iulia

În ședința Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică și în ședința Comisiei tehnice de urbanism s-a primit aviz nefavorabil pentru acest proiect, din următoarele motive: „propunerea urbanistică nu se încadrează în reglementările propuse prin PUZ în curs de elaborare, care prevede pentru zona studiată o structură urbană cu regim de înalțime mai mare, care să susțină frontul construit la strada Tudor Vladimirescu și funcțiuni specifice unei zone centrale a municipului Alba Iulia”.

Proiectul care „Nu Avizează Planul Urbanistic Zonal „Construire spaţiu comercial Lidl, Alba Iulia, str. Tudor Vladimirescu, FN, solicitant SC Madini Investiţii SRL, Dărămuş Nikolaus, Dărămuş Carmen pentru LIDL Romania SCS” va fi supus la vot în ședința de Consiliului Local de vineri.

Reamintim faptul că planurile inițiate în urmă cu mai mulți ani prevedeau construirea în zona respectivă a unui bloc cu 8 etaje, respectiv a unei clădiri cu trei etaje, dar și amenajarea unui centru comercial, cu locuri de parcare pentru locuitori și personal.

Citește și FOTO: Centru comercial şi 76 de locuri de parcare în centrul oraşului Alba Iulia, zona Tudor Vladimirescu. Proiect de reconfigurare a Pieţei Sifor

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Situația alunecărilor de teren de la halda de la Galda de Jos devine CRITICĂ. Pământul a ajuns pe platformă

avatar

Publicat

Problemele privind alunecările de teren de la Depozitul Ecologic de deșeuri din Galda de Jos sunt tot mai adânci. Ploile din ultima perioadă au înrăutățit vizibil situaia care orium nu era una tocmai bună. Pământul se mută tot mai aproape de construcție, iar în acest moment a ajuns pe platformă, spune fostul consilier județean, vicepeședinte ANRSC, Daniel Zdrânc.

„ În urmă cu trei săptămâni am atras atenția asupra alunecărilor de teren care riscă să afecteze o investiție de zeci de milioane de euro (Depozitul Ecologic Galda).

Consiliul județean Alba prin administratorul public a răspuns rapid : ”Alunecările de suprafață sunt monitorizate și nu pun în pericol depozitul”.
În nici trei săptămâni o parte a taluzului din spatele celulelor bio s-a deplasat peste rigola principală de scurgere a apei, pământul ajungând efectiv pe platforma betonată la mai puțin de 10m de construcții.

De asemenea în imaginile de mai jos se pot vedea încă 3 deplasări majore ale taluzului, chiar în zona în care a fost consolidat cu peste 1 milion de euro. Infiltrațiile de apă și noroi au lăsat urme vizibile în tot perimetrul celulelor de compost.

Anul acesta va expira și termenul de garanție pentru obiectiv, iar cu asocierea de firme care a executat lucrarile C.J. Alba este în litigiu.
Oare cât vor plăti locuitorii județului Alba pentru aceste probleme? Oare câți ani vom mai trimite gunoiul la Tg.Jiu sau Odorhei în regim de taxi?” a scris Daniel Zdranc pe pagina de facebook.

În data de 31 mai, Dan Popescu, managerul de proiect, a declarat că alunecările sunt de suprafață și nu pun în pericol depozitul de gunoi și nici fluxul tehnologic, acestea fiind în zonele periferice ale complexului în care este situată halda de la Galda de Jos. A precizat că situația este monitorizată și că se lucrează la remediere, iar cel care trebuie să-și asum sărunderea este constructorul.

Din pozele prezentate de Daniel Zdrânc se pare că stituația nu este în control ci a cam scăpat de sub el.

VEZI: Alunecări de teren la halda de gunoi de la Galda de Jos. Cum se apără Consiliul Județean de acuzațiile ce i se aduc

 

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANAF vinde zeci de mașini confiscate. Autoturisme la prețuri pentru toate buzunarele. Licitațiile din IUNIE-IULIE

avatar

Publicat

ANAF scoate la licitație mașini intrate în proprietatea statului în urma unor confiscări sau executări silite, cu preţuri accesibile pentru toată lumea. Vânzarea este directă sau prin licitație, așa cum procedează de obicei ANAF. Autoturismele sunt vândute de Administrația Județeană a Finanțelor Publice din mai multe județe din țară.

Licitații valabile în lunile iunie și iulie:

Serviciul Executări Silite Cazuri Speciale Regional Brașov

  • Opel Astra Station Wagon, 2007, motorină, 280.000 km – preț de pornire 13.854 lei (fără TVA)

Licitația va avea loc în data de 25 iulie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 24 iulie 2018. Relații la telefon 0268.308438.

  • Suzuki Grand Vitara, 2000, benzină, 100.000 km – preț de pornire 14.300 lei (fără TVA)

Licitația va avea loc în data de 24 iulie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 23 iulie 2018. Relații la telefon 0268.308438.

  • Dacia Logan, 2007, benzină – preț de pornire 6.419 lei (fără TVA)

Licitația va avea loc în data de 19 iulie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 18 iulie 2018. Relații la telefon 0268.308438.

  • Renault Kangoo, 2002, motorină – preț de pornire 4.412 lei (fără TVA)

Licitația va avea loc în data de 18 iulie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 17 iulie 2018. Relații la telefon 0268.308438.

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov

  • Citroen C4, 2006, alb – preț de pornire 9.620 lei (fără TVA)
  • Fiat, 2007, alb – preț de pornire 26.900 lei (fără TVA)

Licitația va avea loc în data de 5 iulie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 4 iulie 2018. Relații la telefon 0265.512591.

  • Iveco Daily, 2007, alb, motorină – preț de pornire 13.611 lei (fără TVA)

Licitația va avea loc în data de 10 iulie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 9 iulie 2018. Relații la telefon 0368.443050.

  • MG ZT, 2,5 cmc V6, vișiniu, benzină – preț de pornire 9.750 lei (fără TVA)

Licitația va avea loc în data de 19 iulie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 18 iulie 2018. Relații la telefon 0268.308465.

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara

  • Volkswagen Tiguan, 2012, 1.965 cmc, motorină, negru, 65.272 km – preț de pornire 43.000 lei (fără TVA)

Licitația va avea loc în data de 3 iulie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 2 iulie 2018. Relații la telefon 0254.215944.

  • Ford Transit, 2001, 2.455 cmc, motorină, alb, 297.513 km – preț de pornire 5.200 lei (fără TVA)

Licitația va avea loc în data de 3 iulie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 2 iulie 2018. Relații la telefon 0256.351673.

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova

  • Audi A4, 2008, 1.968 cmc, motorină – preț de pornire 38.300 lei (fără TVA)

Licitația va avea loc în data de 28 iunie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 27 iunie 2018. Relații la telefon 0250.737777.

Serviciul Executări Silite Cazuri Speciale Regional Cluj-Napoca

  • Renault Symbol, 2008 – preț de pornire 9.270 lei (fără TVA)
  • Volkswagen Passat, 2003 – preț de pornire 10.428 lei (fără TVA)

Licitația va avea loc în data de 5 iulie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 4 iulie 2018. Relații la telefon 0264.591670.

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București

  • Nissan Navara Double, 2006, 2.488 cmc, motorină, 482.845 km, negru – preț de pornire 17.383 lei (fără TVA)
  • Nissan Navara Double, 2006, 2.488 cmc, motorină, 566.267 km, negru – preț de pornire 17.383 lei (fără TVA)
  • Mercedes Benz Atego, 2001, 4.249 cmc, motorină, negru – preț de pornire 13.950 lei (fără TVA)
  • Volkswagen Passat Variant, 2003, 1.896 cmc, motorină, 241.941 km, verde – preț de pornire 10.178 lei (fără TVA)
  • Ford Fafy Transit, 2003, 1.998 cmc, motorină, 369.080 km, alb – preț de pornire 8.895 lei (fără TVA)
  • Hyundai Getz, 2003, 1.341 cmc, benzină, 84.750 km, roșu – preț de pornire 4.267 lei (fără TVA)
  • Volkswagen Passat, 2008, 1.968 cmc, motorină, 379.295 km, gri – preț de pornire 16.325 lei (fără TVA)
  • Seat Ibiza, 2009, 1.390 cmc, benzină, 71.607 km, roșu – preț de pornire 13.262 lei (fără TVA)

Licitația va avea loc în data de 27 iunie. Data limită pentru depunerea ofertelor este 26 iunie 2018. Relații la telefon 021.3057080

Lista completă, AICI:

sursa: anaf.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate