Connect with us

ACTUALITATE

MASA de CRĂCIUN: Reţete vechi de sute de ani şi moderne pe care le poţi găti de sărbători. Sărmăluțe, friptură la tavă, cozonaci

avatar

Publicat

în

masaPentru masa de sărbători, gospodinele au pregătit deja ingredientele şi bucatele care vor face deliciul familiei. Preparate tradiţionale sau reţete mai recente, toate sunt în centrul atenţiei, în această perioadă. Vă reamintim variante de feluri de mâncare ce pot fi servite la masa de Crăciun.

Citește și MESAJE de CRĂCIUN 2016. Urări de Sărbători pentru cei dragi. 150 de Mesaje de Crăciun. SMS pentru rude, colegi, șefi sau prieteni

Rețete tradiționale

400x300_ciorba-cu-afumatura-2736Ciorbă cu afumătură

Ingrediente:

700 grame costițe afumate

2 morcovi

3 cartofi

o țelină mică

o ceapă

ardei gras

o legatură de pătrunjel

300 ml borș

3 linguri de bulion/ o cutie roșii în bulion

3 roșii

fidea

sare și piper

Mod de preparare

Într-un vas cu apă punem costițele la fiert, după câteva clocote avem grijă să adunăm spuma. Când supa devine limpede punem legumele pregătite din timp, spălate și tocate. Punem inclusiv coditele de la pătrunjel. Adăugăm sare și piper. Lăsăm să fiarbă și când legumele sunt gata adăugăm roșiile tocate, cele trei linguri de bulion și fideaua. Dăm într-un clocot borșul și îl adăugăm la ciorba. Adăugam sare și piper dacă mai este cazul.

Servim cu pătrunjel tocat mărunt. Poftă bună!

piftii racituriRăcituri românești

Ingrediente

– patru sau şase picioare de vacă sau porc (se mai poate pune cap, ciolan, coadă ureche de porc)

– trei ouă

– o ceapă mare

– foi de dafin, piper, ienibahar, oţet

– două rădăcini de pătrunjel

– usturoi sau coajă de lămâie

Mod de preparare

Picioarele (capul, coada etc) de porc/vită se curăţă foarte bine şi se pun într-o oală cu apă (aproximativ 6 kilograme), la fiert. În oală se pun şi sare, o ceapă mare, foi de dafin, 20 boabe de piper întreg și ienibahar, două rădăcini de pătrunjel și puțin usturoi (sau coajă de lămâe).

După ce acestea se înmoaie şi zeama se leagă, se ia oala de pe foc şi se lasă puţin la răcit. Se scot ingredientele de porc/vită în oală şi se taie bucăţele (întregi sau carnea de pe ele). Se pun în farfurii. Zeama se lasă la răcit, se ia grăsimea de pe ea şi se acreşte puţin cu oţet şi se pune sare, după gust.

Se bat trei ouă într-un bol şi se toarnă în el zeama strecurată prin sită. Apoi se pune pe foc cinci minute. După aceea se ia de pe foc, se streacoară şi se pune pe bucăţile din farfurii.

După ce se încheagă, se poate servi. Se poate presăra pe farfurii boia.

Vezi şi MASA de CRĂCIUN. Alimentele ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Sărbători şi recomandări de la nutriţionişti

Sarmale1Sarmale tradiţionale

Ingrediente:

1 kg carne tocată amestec: 1/2 kg porc +1/2 vită

2-4 cepe tăiate mărunt

2 ouă

orez după gust

mărar

pătrunjel

cimbru

250 g unt

o bucată de costiță afumată

suc de roșii

vin alb dulce / demi-dulce

varză murată

Mod de preparare

Se taie ceapa mărunt și se călește în unt într-o tigaie, se adaugă și orezul și se lasă câteva minute la înăbușit apoi se dă la racit. Se amestecă ouăle cu carnea tocată și verdețurile, sare, piper. Se adaugă ceapa și orezul și se amestecă până se omogenizează. Se așează pe fundul vasului 2-3 frunze de varză întregi, apoi se alcătuiește patul din varză tocată mărunt, cimbru, mărar uscat și costița afumată. Se ia compoziție cam cât o nucă și se învelește în frunzele de varză murată formându-se sărmăluțele.

Se aliniază pe patul de varză sarmalutele astfel: un rând de sărmăluțe printre care presărăm costița afumată, mărarul și cimbrul verde, un rând de varză tăiată mărunt + costiță afumată, alt rând de sărmăluțe … După ce s-au așezat în straturi, se pune sucul de roșii (după gust), puțină apă și se învelesc cu frunze întregi. Se bagă la cuptor la foc mic, circa două ore. A doua zi se adaugă din nou puțin suc de roșii și un pahar de vin alb și lasă în cuptor încă două ore. Se servesc cu smântână, mămăliguță, ardei iute murat și vin roșu …

tochitura-ardeleneascaTochitură ardelenească

Ingrediente

600 gr carne de porc (spată)

4 cârnați semiafumați

2 cepe mari

5 căței de usturoi

150 gr sos de roșii cu ardei, sare

150 ml apă, piper, pătrunjel verde, ouă ochiuri.

Mod de preparare

Tăiem cârnații bucățele și îi prăjim cca 5 min. În grăsimea rămasă se pune la călit carnea tăiată bucăți mici. După ce carnea s-a călit, se scoate într-un vas iar în grăsimea rămasă, călim ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Când ceapa a devenit sticloasă se adaugă cârnații , carnea , apa caldă și sosul de roșii cu ardei. Se lasă la fiert cu capac la foc mic, până carnea devine fragedă. La sfârșit se adaugă sare și piper dupa gust și pătrunjelul tăiat mărunt.Se servește cu mămăliguța și ou ochi.

fursecuri-steluteSteluţe cu nucă şi scorţişoară

Ingrediente

4 albuşuri

200 g zahăr pudră

325 g nucă măcinată

2 lingurite scorţişoară pisată

Mod de preparare

Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se obţine o spumă densă. Se separă 4 linguri de spumă şi se pun deoparte, la rece. Se păstrează pentru ornat. Restul albuşului bătut spumă se amestecă cu nuca măcinată şi scorţişoara. Aluatul obţinut se întinde într-o foaie groasă de 1 cm, care se acoperă cu o folie transparentă şi se păstrează la rece 2 ore. Se mai întinde aluatul puţin şi se taie în formă de steluţe. Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc la foc potrivit, 25 minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata se ornează cu albuşul păstrat, bătut din nou, dacă s-a lăsat.

Easter sweet bread sliced on chopping board.

Easter sweet bread sliced on chopping board.

Pâine dulce

Ingrediente

660 g făină

250 ml lapte

125 g unt

200 g zahăr

2 pachețele cu drojdie uscată

65 ml lapte apă călduță

2 ouă mari + 1 ou pentru uns

100 g stafide aurii

100 g rahat colorat

esență de vanilie

½ linguriță cu sare

Mod de preparare

Se încălzește laptele, fără să fiarbă. Se ia de pe foc, se pune zahărul, untul și sarea şi se amestecă până acesta devine călduţ.

Se dizolvă drojdia în apa călduță şi se adaugă amestecul de lapte călduț, ouăle și vanilia. Toate acestea se amestecă cu 360 g de făină cernută. Se frământe şi apon se pun stafidele (eventual înmuiate în apă călduță pentru câteva minute), rahatul tăiat cubulețe (și tăvălite prin zahăr pudră sau făină) și restul de făină adăugată treptat, până aluatul devine elastic și puțin lipicios. Se lasă să crească o oră.

Se întinde aluatul cu mâinile, se rulează și se taie felii potrivite. Se așează fiecare rulou într-o formă de copt cu pereți detașabili tapetată cu hârtie de copt și mai lasă să crească jumătate de oră.

Se unge pâinea formată cu ou bătut și coace pentru 30-40 de minute sau până pâinea dulce cu stafide capătă o culoare rumenă.

Reţete moderne

ciorba de puiCiorbă de pui à la grec

Ingrediente:

1,2 kilograme de carne de pui cu os

2 litri supă de pui (opţional)

2 linguri de ulei de măsline

1 pahar de orez

1 ceapă mărişoară

3 morcovi (sau 2 mari)

2 pătrunjei (sau 1 mare)

1 sfert de rădăcină de ţelină

4 lămâi

8 gălbenuşuri

2 linguri de mărar tocat

sare, piper

Mod de preparare

Tăiaţi carnea de pui în bucăţi mari şi puneţi-o la fiert în apă cu puţină sare (6 litri de apă sau 4 litri de apă şi 2 de supă). Spumaţi supa până când carnea este fiartă. Strecuraţi supa şi, după ce s-a răcit, tăiaţi carnea în bucăţele potrivite. Curăţaţi morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Decojiţi ceapa. Tocaţi ceapă mărunt şi zarzavaturile cubuleţe. Extrageţi sucul din două lămâi. Îndepărtaţi capetele celorlalte două lămâi şi tăiaţi-le în rondele (trebuie să obţineţi câte o rondea pentru fiecare porţie. Spălaţi orezul în câteva ape (folosiți apă rece) până când apa rămâne curată.

Încingeţi uleiul într-o oală. Adăugaţi ceapa şi zarzavaturile şi sotaţi-le uşor până când se înmoaie. Adăugaţi jumătate din cantitatea de apă şi puneţi la fiert pentru aproximativ 15 minute, până când legumele sunt aproape fierte. Adăugaţi carnea de pui, orezul şi mai lăsaţi să fiarbă 5 minute. Răcoriţi supa din oala cu restul de supă rece. Faceţi un liezon din cele 8 gălbenuşuri cu zeama de la cele 2 lămâi. Încălziţi liezonul adăugându-i 1-2 polonice de supă din oală. Omogenizaţi liezonul şi adăugaţi-l treptat peste supă. Daţi focul la temperatură minimă şi lăsaţi oala pe foc să fiarbă uşor, fără să clocotească pentru a se lega ouăle. Potriviţi se sare şi puţin piper. Adăugaţi mărarul tocat. Ciorba de pui à la grec se serveşte fierbinte, cu câte o felie de lămâie în fiecare farfurie. Opţional se poate servi cu iaurt (sau smântână) şi ardei iute.

fripturaFriptură de porc în crustă de miere cu muştar

Ingrediente

1 spinare de porc

12 coaste (2,5-3 kilograme în crud)

6 căţei de usturoi

2-3 crenguţe de rozmarin

3 linguri ulei de măsline

2 linguri de muştar de Dijon

1 lingură de miere

1 pahar de vin alb sec

1 linguriţă de cimbru uscat

Sare şi piper

Mod de preparare

Curăţaţi bucata de carne şi ştergeţi-o bine cu un prosop. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l în felii subţiri (3-4 dintr-un căţel), pe lungime. Cu un cuţit cu lamă subţire şi ascuţită faceţi 12-14 incizii în carne. Înfigeţi în fiecare incizie câte o feliuţă de usturoi şi câte o bucată de crenguţă de rozmarin. Frecaţi bucata de carne cu sare, piper şi ulei şi lăsaţi-o să stea 15 minute. Încingeţi cuptorul la 155 de grade Celsius.

Puneţi carnea într-o tavă, stropiţi-o cu puţin ulei, adăugaţi paharul de vin în tavă şi daţi-o la cuptor pentru 1 oră şi trei sferturi (105 minute), stropind-o din când în când cu zeama din tavă. Scoateţi carnea şi ungeţi-o cu muştarul amestecat cu miere şi cimbru. Introduceţi carnea la cuptor pentru încă 45-60 de minute, până când este pătrunsă şi amestecul de miere şi muştar s-a transformat într-o glazură caramelizată la suprafaţă.

cozonac nemtescCozonac nemţesc (Dresdner Stollen)

Ingrediente

1 kilogram de făină

1/2 litri de lapte

11 grame de drojdie proaspătă

200 de grame de zahăr

100 grame fulgi de migdale

400 de grame de unt (plus încă trei linguri)

400 de grame de stafide (înmuiate peste noapte în rom jamaican, brun)

250 de grame de coajă de lămâie şi portocală confiată

200 de grame de fructe uscate (caise, afine, maceşe, etc)

450 de grame de marţipan

4 plicuri de zahăr vanilat

1 lingură esenţă de migdale

1/2 linguriţă de nucşoară

1/2 linguriţă de cuişoare măcinate

½ sare

200 de grame de zahăr pudră

Mod de preparare

Topiţi untul (cele 400 de grame) şi puneţi-l la răcit. Încălziţi uşor laptele. Rupeţi drojdia şi amestecaţi-o într-un bol cu o lingură de zahăr. Adăugaţi laptele călduţ peste drojdie, amestecaţi uşor şi lăsaţi-o deoparte într-un loc călduţ. Cerneţi făina într-un bol adânc. Adăugaţi zahărul, nucşoara, cuişoarele, sarea, zahărul vanilat şi extractul de migdale. Amestecaţi totul bine. Adăugaţi untul topit şi răcit şi drojdia înmuiată. Frământaţi totul bine. Adăugaţi fructele uscate şi tăiate, stafidele scurse, coaja de portocală şi lămâie, fulgii de migdale. Frământaţi bine şi cu multă răbdare deoarece fructele au tendinţa de a nu se lăsa încorporate în aluatul gras. Puneţi coca la dospit pentru 2 ore, acoperită cu folie alimentară, într-un loc cald. Ungeţi o tavă mare cu unt topit. Refrământaţi şi împărţiţi aluatul în două.

Întindeţi cele două jumătăţi de aluat cu mâna şi plasaţi în mijlocul fiecăreia un baton de marţipan. Rulaţi aluatul peste, în aşa fel încât să obţineţi o creastă pe mijloc. Aşezaţi cele două stollen-uri în tavă. Încălziţi cuptorul la 160 de grade. Lăsaţi aluatul să mai dospească în tavă încă 1 oră şi introduceţi tava , acoperită cu o hârtie de pergament pentru a preveni arderea, la cuptor pentru aproximativ o oră. Stollen-ul este copt când scobitoarea introdusă în interior iese uscată şi curată. Scoateţi tava de la cuptor, stropiţi cele două stollen-uri fierbinţi cu unt topit din belşug şi pudraţi-le imediat cu zahăr pudră.

 

ACTUALITATE

ORA de IARNĂ 2017: Ceasurile se dau înapoi cu o oră, săptămâna viitoare

avatar

Publicat

în

Săptămâna viitoare, ora oficială se schimbă, ceasurile fiind date înapoi cu o oră. Se face trecerea la ora de iarnă.

Modificarea va fi în noaptea dintre 28 și 29 octombrie 2017 (ultima duminică din luna octombrie). Ora 4.00 a dimineţii de 29 octombrie 2017 devine ora 3.00. Vom dormi mai mult, iar duminica viitoare va fi cea mai lungă zi din an.

Odată cu modificarea orei, diferența față de timpul universal (GMT) va fi de două ore. În restul anului, diferența orară față de ora meridianului Greenwich (GMT) este de trei ore.

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie 2018, când România va trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de timpul universal (UTC) va fi de trei ore.

Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare.

De ce se schimbă ora

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră, vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

România a instaurat acest sistem al orei de vară în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Cum ne poate afecta

Adaptarea la ora de iarnă nu este prea uşoară, spun psihologii. Schimbarea creează senzaţia de oboseală şi irascibilitate, accentuează stările de depresie sau creşte stresul şi anxietatea din cauza întunericului şi a frigului. Persoanele cărora le place rutina sunt cele mai stresate, pentru că trecerea la ora de iarnă le dă peste cap obiceiurile zilnice.

Pentru a contracara efectele trecerii la ora de iarnă, medicii recomandă ca în următoarele săptămâni somnul să înceapă cu o oră mai devreme.

sursă: digi24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Investiţie de peste 7 milioane lei, la Sebeş, pentru modernizarea unor străzi din oraş

avatar

Publicat

în

Peste 7 milioane de lei vor fi investite la Sebeş, pentru modernizarea a opt străzi din municipiu. Lucrările vor fi la carosabilul rutier şi trotuare.

Documentaţiile tehnice au fost prezentate vineri, în dezbatere publică.

Intervenţiile sunt planificate pentru următoarele străzi, în zona de sud-est a Sebeșului: strada Orizontului, strada Zorii Noi, strada Câmpului, strada Macului, strada Izvorului, strada Luncii și strada Cloșca. Acestea însumează o lungime de 2.092 metri.

De asemenea, a fost prezentată și documentația aferentă străzii Depozitelor, în lungime de 257 metri. Acum, strada este asfaltată pe primii aproximativ 100 de metri, iar pe restul de 157 metri, sistemul rutier este compus dintr-o pietruire degradată. Valoarea investiției: peste 2 milioane de lei.

Informaţiile au fost făcute publice de către primarul Dorin Nistor.

sursa: Facebook

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum se calculează pensia. Explicaţii pentru beneficiari, de la Casa de Pensii

avatar

Publicat

în

Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Potrivit Casei de Pensii, în cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situaţii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de lege, pentru fiecare dintre situaţiile respective.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile legii se corectează cu raportul dintre contribuţia datorată la sistemul public de pensii şi contribuţia prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru.

Pentru lunile pentru care Institutul Naţional de Statistică încă nu a comunicat câştigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câştig salarial mediu brut comunicat.

Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizează: a) cuantumul pensiei de invaliditate, în situaţia in care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate.; b) 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, în situaţiile in care persoana : a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani; a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar. c) cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, în situaţiile in care persoana a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;

Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.

Majorarea punctajului lunar nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială. Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează: a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii; b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii; c) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit legii.

La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie2001, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel: La determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile tarifare de incadrare se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare. Sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor lunare este următorul: a) perioada 1 martie 1970-1 septembrie 1983: – 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani; – 5% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani; – 7% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 ani; – 10% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani; b) perioada 1 septembrie 1983-1 aprilie 1992: – 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3-5 ani; – 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani; – 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani; – 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 ani; – 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani. Pentru perioadele de după 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor lunare este cel înscris în carnetul de muncă sau în alte acte doveditoare. Sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie sunt cele prevăzute în anexa nr. 15 la Normele metodologice.

Adeverinţa prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel puţin următoarele elemente: a) denumirea angajatorului; b) datele de identificare a persoanei; c) perioada în care s-a desfăşurat activitatea, cu indicarea datei de începere şi de încetare a acesteia; d) funcţia, meseria sau specialitatea exercitată; e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată; f) perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat. Adeverinţele vor avea număr şi dată de înregistrare, ştampila unităţii emitente, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.

La determinarea punctajelor lunare, pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2001 şi data intrării în vigoare a Legii 263/2010, se utilizează venitul brut lunar realizat care a constituit, conform legii, baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, aşa cum acesta a fost înscris în declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat sau, după caz, în declaraţia de asigurare sau în contractul de asigurare socială.

Asiguraţii care au contribuit la Fondul pentru pensia suplimentară cu 2%, 3%, respectiv 5%, beneficiază de o creştere a punctajului, determinat prin aplicarea următoarelor procente la punctajele lunare realizate în aceste perioade, astfel: a) 16% pentru perioada 1 ianuarie 1967-1 ianuarie 1973; b) 13% pentru perioada 1 ianuarie 1973-1 ianuarie 1978; c) 14% pentru perioada 1 ianuarie 1978-1 iulie 1986; d) 21% pentru perioada 1 iulie 1986-1 noiembrie 1990; e) 15% pentru perioada 1 noiembrie 1990-1 aprilie 1991; f) 14% pentru perioada 1 aprilie 1991-1 aprilie 1992; g) 13% pentru perioada 1 aprilie 1992-1 ianuarie 1999; h) 22% pentru perioada 1 ianuarie 1999-1 februarie 1999; i) 17% pentru perioada de după 1 februarie 1999.

Asiguraţii care au contribuit cu 4% la Fondul pentru pensia suplimentară beneficiază de o creştere a punctajului, determinat prin aplicarea următoarelor procente la punctajele lunare realizate în aceste perioade, astfel: a) 26% pentru perioada 1 iulie 1977-1 ianuarie 1978; b) 28% pentru perioada 1 ianuarie 1978-1 iulie 1986. La data intrării în vigoare a legii, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei.

Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent. În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi mai sus, realizaţi pe anul precedent, are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă. În situaţia în care indicatorii prevăzuţi mai sus , realizaţi pe anul precedent, au valori negative, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie.

Începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. Procentul din creşterea reală a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuală a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu câte 5% în fiecare an. Începând cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent. Prevederile referitoare la majorarea valorii punctului de pensie se aplică începând cu 01.01.2012.

sursă: realitatea.net

Citește mai departe

ACTUALITATE

VACANŢĂ pentru elevii din clasele primare şi preşcolari, din 28 octombrie. Noutăţi de anul viitor

avatar

Publicat

în

De sâmbăta viitoare, 28 octombrie, elevii din clasele primare şi preşcolarii intră într-o vacanţă de o săptămână, prima din acest an şcolar. Vor reveni la şcoală şi grădiniţă, pe 6 noiembrie.

Pentru ceilalţi elevi, următoarea vacanţă este cea de iarnă, ce începe în 23 decembrie. Vor reîncepe cursurile abia anul viitor, în 14 ianuarie.

Reamintim că anul şcolar 2017-2018 are 35 de săptămâni de școală. Față de anul școlar trecut, Ministerul Educatiei a stabilit și câteva noutăți. Astfel, absolvenții de liceu vor susține probele orale ale examenului de Bacalaureat, în timpul semestrului al II-lea, în luna februarie, iar profesorii vor putea corecta de acasă, online, lucrările candidaților la Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Dincolo de noutăți, multe dintre probleme rămân aceleași: profesori slab pregătiți, programe școlare învechite și necorelate cu piața muncii, iar unii elevi nu au avut toate manualele pe bănci.

Structura anului școlar 2017-2018:

Semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018)

Vacanţă preşcolari şi elevi clase primare: 28 octombrie – 5 noiembrie

Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018

Vacanța intersemestrială: 3 – 11 februarie 2018

Semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018)

Vacanța de primăvară: 31 martie – 10 aprilie 2018

Vacanța de vară: 16 iunie – 9 septembrie 2018

Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018.

Programul național „Școala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor. Desfășurarea programului „Școala altfel” nu coincide cu perioada alocată susținerii tezelor semestriale.

Noutăți:

– probele orale ale examenului de Bacalaureat se vor desfășura în februarie, în timpul anului școlar.

Citește și SCHIMBĂRI la BACALAUREAT 2018: Probele orale pentru prima sesiune vor avea loc în februarie, iar examenele scrise încep în 25 iunie. Vezi CALENDARUL

– lucrările examenelor naționale vor fi corectate online, acasă sau în centrul de corectare, de către profesori, potrivit Ministerul Educației Naționale.

Citește și Schimbări majore la examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională: Lucrările scrise, corectate online

CALENDAR Bacalaureat 2018

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 (iunie – iulie):

29 ianuarie – 2 februarie: înscrierea candidaților

25 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a / a XIII-a

12-13 februarie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

14-15 februarie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16, 19-20 februarie: evaluarea competențelor digitale – proba D

21-22 februarie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

25 iunie: limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

26 iunie: limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

27 iunie: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

28 iunie: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

4 iulie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

5-8 iulie: rezolvarea contestațiilor

9 iulie: afișarea rezultatelor finale

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 (august – septembrie) are următoarea structură:

10 – 13 iulie: înscrierea candidaților

27 iulie: înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe

20 august: limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

21 august: limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

22 august: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

23 august: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

24 și 27 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

28 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

29-30 august: evaluarea competențelor digitale – proba D

30-31 august: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională -proba C

1 septembrie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

2 – 5 septembrie: rezolvarea contestațiilor

6 septembrie: afișarea rezultatelor finale.

CALENDAR Evaluarea Națională 2018

11 iunie 2018 – prima proba scrisă limba și literatura română

13 iunie – proba scrisă la matematică

14 iunie – proba la limba și literatura maternă

19 iunie (până la ora 12:00) – Afișarea primelor rezultate. Subsecvent, în aceeași zi, intervalul orar 14:00 – 19:00 este rezervat înregistrării contestațiilor.

20 – 22 iunie – soluționarea contestațiilor.

23 iunie – afișarea rezultatelor finale.

Înscrierea absolventilor clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Națională se face în perioada 4 – 8 iunie 2018. Conform ordinului de ministru privind structura anului școlar 2017 – 2018, cursurile școlare pentru clasa a VIII-a se vor finaliza vineri, 8 iunie 2018.

sursă: hotnews.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O nouă PROBĂ OBLIGATORIE la BACALAUREAT. Care sunt propunerile

avatar

Publicat

în

O propunere legislativă vizează introducerea unei probe sportive obligatorii la Bacalaureat şi creşterea numărului de ore de sport în fiecare ciclu de învăţământ. A fost iniţiată consultare publică la nivel naţional, pe această temă.

Proiectul este demarat de secretarul Comisiei pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor, Mihaela Huncă. Se referă la „creşterea numărului de ore de educaţie fizică şi sport în fiecare ciclu de învăţământ şi introducerea probei practice de evaluare a competenţelor motrice ca disciplină obligatorie a examenului de bacalaureat, în vederea dezvoltării sportului de masă”.

Într-un comunicat, precizează că, în noua abordare legislativă se prevede majorarea timpului alocat activităţilor sportive la nivelul învăţământului preuniversitar şi universitar, precum şi diversificarea acestora pentru toţi copiii şi tinerii din România care urmează o formă de învăţământ.

Iniţiativa legislativă are în vedere promovarea unei strategii pentru dezvoltarea sportului de masă şi pentru a determina tinerii să se implice în activităţi sportive, se arată în comunicatul citat, unde se menţionează, de asemenea, şi faptul că majorarea numărului de ore de sport la toate nivelurile de învăţământ din România va contribui la creşterea bazei de selecţie pentru sportul de performanţă.

La consultări sunt invitaţi sportivi de performanţă, membrii Comitetului Executiv al COSR, preşedinţi ai federaţiilor sportive naţionale, reprezentanţi ai organizaţiilor de părinţi şi elevi, ai asociaţiilor şi fundaţiilor care promovează activităţile sportive, profesori universitari şi specialişti în diferite ramuri sportive, conducerile Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Tineretului şi Sportului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Apărării şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Evenimentul este organizat, potrivit sursei citate, cu sprijinul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi va avea loc luni, 23 octombrie 2017, începând cu ora 17.00, în Amfiteatrul din sediul central al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

sursă: realitatea.net

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Profesori din Croaţia, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă, în vizită la şcoala din Sîncel

avatar

Publicat

în

Şcoala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sîncel a găzduit, în perioada 16 – 18 octombrie, ultima întâlnire transnaţională din cadrul proiectului Erasmus+, derulat pe parcursul a 2 ani, 2015 – 2017.

Un grup de 11 profesori de la şcoli din Croaţia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia s-au familiarizat cu tradițiile, obiceiurile şi arhitectura românească locală în cadrul parteneriatului strategic şcolar “United through cultural and natural diversity – learning through research” (Uniţi prin diversitate culturală şi naturală – învăţare prin cercetare)”.

Obiectivul întâlnirii a avut în vedere finalizarea proiectului, concentrându-se pe analiza tuturor rezultatelor şi produselor realizate pe parcusul a celor doi ani de proiect, urmărind toate cele 7 teme de cercetare care au făcut obiectul parteneriatului nostru, şi anume: obiecte de lemn şi ceramică, legende, costume populare, mâncare tradiţională, muzică şi dans tradiţional, arhitectura de lemn şi tradiţii şi obiceiuri locale. Prin intermediul acestui proiect s-a dorit descoperirea prin intermediul cercetării a zonei/ regiunii din care face parte fiecare şcoală parteneră.

Partenerii străini au avut ocazia să intre în contact cu rezultatele muncii din proiect, participând la ateliere de lucru pentru facilitarea unei mai bune cunoașteri a culturii românești; de asemenea, s-au familiarizat cu tradițiile, obiceiurile şi arhitectura românească locală şi au învățat cum să învețe „in situ”, experimentând istoria şi cultura românească, dezvoltându-şi totodată şi abilitățile de comunicare în limba engleză.

Acest parteneriat european, al treilea desfăşurat în şcoala din Sîncel, s-a derulat cu succes, beneficiind de implicarea activă a cadrelor didactice, a elevilor şcolii şi a autorităţilor locale; a adus nu numai îmbunătăţirea cunoştinţelor privind propria cultură şi a celorlalte ţări partenere, dar şi dezvoltarea unor abilităţi noi de învăţare şi cercetare şi nu în ultimul rând, legarea unor prietenii şi crearea unor punţi de comunicare între diverse culturi europene.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vârsta de pensionare pentru medici va putea crește, din lipsă de personal medical. Proiect

avatar

Publicat

în

De la 65 de ani, cât este stabilită în prezent, vârsta de pensionare pentru medicii bărbați și femei va putea ajunge până la 67 de ani, potrivit unui proiect de lege care-și așteaptă votul în Camera Deputaților.

Cei care vor vrea să obțină derogare să mai lucreze în spitalele de stat și peste această vârstă vor trebui să aducă o asigurare profesională însă. Același proiect mai prevede și creșterea indemnizațiilor pentru unii angajați din casele de asigurări de sănătate, scrie avocatnet.ro.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănăţii a fost adoptat deja de senatori anul trecut, iar acum se află la Camera Deputaților în dezbatere, unde a primit o serie de amendamente în cadrul comisiilor de specialitate și unde va fi votat într-un viitor apropiat.

Motivația din spatele majorării vârstei de pensionare este lipsa de personal medical din România, potrivit comentariilor din proiect.

Unul dintre aceste amendamente se referă la majorarea vârstei de pensionare pentru medici, indiferent de sex, de la 65 de ani, cât este acum, la 67 de ani. Totuși, e nevoie ca amendamentul să treacă de vot în plenul Camerei Deputaților, care este Camera decizională aici, pentru a se aplica. Apoi, proiectul va trebui aprobat și de șeful statului, urmând să fie publicat în Monitorul Oficial.

sursa: realitatea.net, avocatnet.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Deţinuţii care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare ar putea primi despăgubiri

avatar

Publicat

în

Deţinuţii care au executat integral pedepsele în condiţii necorespunzătoare înainte de intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu ar putea primi despăgubiri între 5 şi 8 euro, pentru fiecare zi din această perioadă.

“S-au adunat la CEDO procese de ordinul miilor. Curtea Europeană le-a suspendat, a pronunţat decizia opririi şi noi trebuie să le dăm despăgubiri şi lor. Dacă mai sunt încă în penitenciar, unii primesc aceste şase zile la 30 de zile. Poate că alţii au executat integral pedeapsa, au plecat acasă, dar au proces pe rol şi spuneam că lor n-ai cum să le mai dai şase zile că sunt acasă, liberi. Şi atunci le dai despăgubiri în echivalent bănesc”, a precizat Tudorel Toader.

Vezi şi 30 de deţinuţi eliberaţi din Penitenciarul Aiud pe baza recursului compensatoriu. Urmează alţi 45

S-a referit la exemple din alte ţări privind aceste despăgubiri.

“Cuantumul nu îl stabilesc eu. Eu pot să va dau două repere – (…) Ungaria a stabilit 5 euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, Italia a stabilit 8 euro pe zi de detenţie necorespunzătoare şi Curtea Europeană a considerat că sunt despăgubiri echitabile şi unele, şi altele. Probabil tot în zona această vom fi şi noi, evident în zona pe care o va decide Guvernul că proiect de lege, Parlamentul că decident. Există o decizie a CE care spune că statul nu se poate prevala de lipsa fondurilor pentru a justifică neplata obligaţiilor stabilite printr-o hotărâre judecătorească. Prin urmare, statul trebuie să-şi îndeplinească această obligaţie. Dacă suma totală va fi prea mare, statul are posibilitatea să eşaloneze plata despăgubirilor”, a spus Toader.

surse: hotnews.ro, agerpres.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Epidemia de RUJEOLĂ: Peste 9.600 de îmbolnăviri şi un nou deces, în ţară. Situaţia din Alba

avatar

Publicat

în

A fost înregistrat încă un deces din cauza rujeolei, în România. O femeie în vârstă de 39 de ani din judeţul Braşov şi-a pierdut viaţa. În total, au fost 35 de decese, în epidemia de rujeolă, până acum. În judeţul Alba, nu a fost vreun asemenea caz, însă sunt înregistrate 187 de îmbolnăviri.

La nivel naţional, până la 20 octombrie, au fost raportate 9.670 de cazuri de rujeolă, cu 44 mai multe faţă de săptămâna trecută. Majoritatea cazurilor noi au fost în Cluj, Mureş şi Ilfov.

Decesele au fost înregistrate în Timiş (9 cazuri), Arad (6), Dolj (7), Cara-Severin (3) şi câte unul în Bihor, Braşov, Cluj, Călăraşi, Neamţ, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi în Bucureşti.

Cel de-al 35-lea deces, cel din judeţul Braşov, a fost cauzat de meningoencefalita rujeolică, potrivit CNSCBT

Nr. crt / Nr cazuri confirmate rujeola de la începutul epidemiei / Nr. cazuri confirmate rujeolă raportate în săptămana 16 -20 octombrie 2017:

1 – Timiş – 1228 – 0

2 – Caras-Severin – 1112 – 0

3 – Arad – 1014 – 0

4 – Satu – Mare – 847 – 0

5 – Brasov – 754 – 1

6 – Dolj – 505 – 0

7 – Mures – 454 – 5

8 – Sibiu – 382 – 0

9 – Calarasi – 349 – 1

10 – Cluj – 334 – 10

11 – Bihor – 245 – 0

12 – Harghita – 236 – 0

13 – Hunedoara – 199 – 0

14 – Vaslui – 188 – 0

15 – Alba – 187 – 0

16 – Dambovita – 157 – 0

17 – Gorj – 157 – 0

18 – Mun – Bucuresti – 157 – 9

19 – Olt – 139 – 0

20 – Bistrita-Nasaud – 131 – 0

21 – Mehedinti – 117 – 0

22 – Teleorman – 115 – 0

23 – Salaj – 76 – 0

24 – Galati – 74 – 0

25 – Neamt – 79 – 6

26 – Iasi – 67 – 0

27 – Covasna – 66 – 1

28 – Ilfov – 58 – 4

29 – Suceava – 40 – 0

30 – Braila – 36 – 0

31 – Valcea – 31 – 1

32 – Giurgiu – 25 – 2

33 – Bacau – 21 – 0

34 – Arges – 21 – 1

Ialomita – 23 – 3

36 – Buzau – 13 – 0

37 – Botosani – 9 – 0

38 – Prahova – 8 – 0

39 – Vrancea – 7 – 0

40 – Constanta – 5 – 0

41 – Maramures – 4 – 0

Total – 9670 – 44

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

ANM: Prognoza METEO pe trei luni. Vremea până în ianuarie 2018. Cât de frig va fi la iarnă

avatar

Publicat

în

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prongoza de vreme pentru perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018. Sunt aşteptate precipitaţii abundente în noiembrie şi temperaturi mai mari în sud şi vest. Se răceşte vremea considerabil însă, în decembrie şi ianuarie, fiind posibile temperaturi minime sub 30 de grade.

Luna noiembrie: temperaturile medii se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud-est și local în vest și vor fi apropiate de normal în restul regiunilor. Media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei și Transilvaniei (între zero și 4 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 8 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea.

Cantitățile totale de precipitații se vor situa, în general, în limite normale în cea mai mare parte a teritoriului. Acestea pot fi excedentare în majoritatea regiunilor ţării, cu excepţia unor areale restrânse din vest şi sud, unde vor fi apropiate de mediile multianuale.

În decembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse în limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin măsurători de specialitate, la -0,8 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, local mai ridicate decât acestea în sud-estul țării. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -4 și zero grade Celsius, în Moldova și Transilvania, respectiv între zero și 2 grade Celsius, în Dobrogea.

Precipitațiile totale vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice și sud-sudice, și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor, pentru decembrie, de 44,8 l/mp, conform ANM.

În ianuarie 2018, temperatura medie lunară va avea valori sub media climatologică, local, în nordul şi centrul ţării şi apropiate de normal în celelalte regiuni. Media multianuală pentru această perioadă este de -2,1 grade Celsius. Potrivit prognozei, sunt aşteptate temperature mai scăzute în Maramureş şi Transilvania (-6, respective -4 grade Celsius, în medie) şi mai ridicate în sud, în jurul valorii de 0 grade Celsius.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Florinela Georgescu, a declarat că temperaturile ar putea scădea sub minus 30 de grade Celsius în timpul nopţii, în luna ianuarie. De asemenea, valori foarte scăzute ar putea fi şi în decembrie.

surse: hotnews.ro, meteoromania.ro

Citește mai departe

Copyright © 2017 Alba24.ro powered by Independent Media & More