Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

MASA de CRĂCIUN: Reţete vechi de sute de ani şi moderne pe care le poţi găti de sărbători. Sărmăluțe, friptură la tavă, cozonaci

Publicat

masaPentru masa de sărbători, gospodinele au pregătit deja ingredientele şi bucatele care vor face deliciul familiei. Preparate tradiţionale sau reţete mai recente, toate sunt în centrul atenţiei, în această perioadă. Vă reamintim variante de feluri de mâncare ce pot fi servite la masa de Crăciun.

Citește și MESAJE de CRĂCIUN 2016. Urări de Sărbători pentru cei dragi. 150 de Mesaje de Crăciun. SMS pentru rude, colegi, șefi sau prieteni

Rețete tradiționale

400x300_ciorba-cu-afumatura-2736Ciorbă cu afumătură

Ingrediente:

700 grame costițe afumate

2 morcovi

3 cartofi

o țelină mică

o ceapă

ardei gras

o legatură de pătrunjel

300 ml borș

3 linguri de bulion/ o cutie roșii în bulion

3 roșii

fidea

sare și piper

Mod de preparare

Într-un vas cu apă punem costițele la fiert, după câteva clocote avem grijă să adunăm spuma. Când supa devine limpede punem legumele pregătite din timp, spălate și tocate. Punem inclusiv coditele de la pătrunjel. Adăugăm sare și piper. Lăsăm să fiarbă și când legumele sunt gata adăugăm roșiile tocate, cele trei linguri de bulion și fideaua. Dăm într-un clocot borșul și îl adăugăm la ciorba. Adăugam sare și piper dacă mai este cazul.

Servim cu pătrunjel tocat mărunt. Poftă bună!

piftii racituriRăcituri românești

Ingrediente

– patru sau şase picioare de vacă sau porc (se mai poate pune cap, ciolan, coadă ureche de porc)

– trei ouă

– o ceapă mare

– foi de dafin, piper, ienibahar, oţet

– două rădăcini de pătrunjel

– usturoi sau coajă de lămâie

Mod de preparare

Picioarele (capul, coada etc) de porc/vită se curăţă foarte bine şi se pun într-o oală cu apă (aproximativ 6 kilograme), la fiert. În oală se pun şi sare, o ceapă mare, foi de dafin, 20 boabe de piper întreg și ienibahar, două rădăcini de pătrunjel și puțin usturoi (sau coajă de lămâe).

După ce acestea se înmoaie şi zeama se leagă, se ia oala de pe foc şi se lasă puţin la răcit. Se scot ingredientele de porc/vită în oală şi se taie bucăţele (întregi sau carnea de pe ele). Se pun în farfurii. Zeama se lasă la răcit, se ia grăsimea de pe ea şi se acreşte puţin cu oţet şi se pune sare, după gust.

Se bat trei ouă într-un bol şi se toarnă în el zeama strecurată prin sită. Apoi se pune pe foc cinci minute. După aceea se ia de pe foc, se streacoară şi se pune pe bucăţile din farfurii.

După ce se încheagă, se poate servi. Se poate presăra pe farfurii boia.

Vezi şi MASA de CRĂCIUN. Alimentele ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Sărbători şi recomandări de la nutriţionişti

Sarmale1Sarmale tradiţionale

Ingrediente:

1 kg carne tocată amestec: 1/2 kg porc +1/2 vită

2-4 cepe tăiate mărunt

2 ouă

orez după gust

mărar

pătrunjel

cimbru

250 g unt

o bucată de costiță afumată

suc de roșii

vin alb dulce / demi-dulce

varză murată

Mod de preparare

Se taie ceapa mărunt și se călește în unt într-o tigaie, se adaugă și orezul și se lasă câteva minute la înăbușit apoi se dă la racit. Se amestecă ouăle cu carnea tocată și verdețurile, sare, piper. Se adaugă ceapa și orezul și se amestecă până se omogenizează. Se așează pe fundul vasului 2-3 frunze de varză întregi, apoi se alcătuiește patul din varză tocată mărunt, cimbru, mărar uscat și costița afumată. Se ia compoziție cam cât o nucă și se învelește în frunzele de varză murată formându-se sărmăluțele.

Se aliniază pe patul de varză sarmalutele astfel: un rând de sărmăluțe printre care presărăm costița afumată, mărarul și cimbrul verde, un rând de varză tăiată mărunt + costiță afumată, alt rând de sărmăluțe … După ce s-au așezat în straturi, se pune sucul de roșii (după gust), puțină apă și se învelesc cu frunze întregi. Se bagă la cuptor la foc mic, circa două ore. A doua zi se adaugă din nou puțin suc de roșii și un pahar de vin alb și lasă în cuptor încă două ore. Se servesc cu smântână, mămăliguță, ardei iute murat și vin roșu …

tochitura-ardeleneascaTochitură ardelenească

Ingrediente

600 gr carne de porc (spată)

4 cârnați semiafumați

2 cepe mari

5 căței de usturoi

150 gr sos de roșii cu ardei, sare

150 ml apă, piper, pătrunjel verde, ouă ochiuri.

Mod de preparare

Tăiem cârnații bucățele și îi prăjim cca 5 min. În grăsimea rămasă se pune la călit carnea tăiată bucăți mici. După ce carnea s-a călit, se scoate într-un vas iar în grăsimea rămasă, călim ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Când ceapa a devenit sticloasă se adaugă cârnații , carnea , apa caldă și sosul de roșii cu ardei. Se lasă la fiert cu capac la foc mic, până carnea devine fragedă. La sfârșit se adaugă sare și piper dupa gust și pătrunjelul tăiat mărunt.Se servește cu mămăliguța și ou ochi.

fursecuri-steluteSteluţe cu nucă şi scorţişoară

Ingrediente

4 albuşuri

200 g zahăr pudră

325 g nucă măcinată

2 lingurite scorţişoară pisată

Mod de preparare

Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se obţine o spumă densă. Se separă 4 linguri de spumă şi se pun deoparte, la rece. Se păstrează pentru ornat. Restul albuşului bătut spumă se amestecă cu nuca măcinată şi scorţişoara. Aluatul obţinut se întinde într-o foaie groasă de 1 cm, care se acoperă cu o folie transparentă şi se păstrează la rece 2 ore. Se mai întinde aluatul puţin şi se taie în formă de steluţe. Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc la foc potrivit, 25 minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata se ornează cu albuşul păstrat, bătut din nou, dacă s-a lăsat.

Easter sweet bread sliced on chopping board.

Easter sweet bread sliced on chopping board.

Pâine dulce

Ingrediente

660 g făină

250 ml lapte

125 g unt

200 g zahăr

2 pachețele cu drojdie uscată

65 ml lapte apă călduță

2 ouă mari + 1 ou pentru uns

100 g stafide aurii

100 g rahat colorat

esență de vanilie

½ linguriță cu sare

Mod de preparare

Se încălzește laptele, fără să fiarbă. Se ia de pe foc, se pune zahărul, untul și sarea şi se amestecă până acesta devine călduţ.

Se dizolvă drojdia în apa călduță şi se adaugă amestecul de lapte călduț, ouăle și vanilia. Toate acestea se amestecă cu 360 g de făină cernută. Se frământe şi apon se pun stafidele (eventual înmuiate în apă călduță pentru câteva minute), rahatul tăiat cubulețe (și tăvălite prin zahăr pudră sau făină) și restul de făină adăugată treptat, până aluatul devine elastic și puțin lipicios. Se lasă să crească o oră.

Se întinde aluatul cu mâinile, se rulează și se taie felii potrivite. Se așează fiecare rulou într-o formă de copt cu pereți detașabili tapetată cu hârtie de copt și mai lasă să crească jumătate de oră.

Se unge pâinea formată cu ou bătut și coace pentru 30-40 de minute sau până pâinea dulce cu stafide capătă o culoare rumenă.

Reţete moderne

ciorba de puiCiorbă de pui à la grec

Ingrediente:

1,2 kilograme de carne de pui cu os

2 litri supă de pui (opţional)

2 linguri de ulei de măsline

1 pahar de orez

1 ceapă mărişoară

3 morcovi (sau 2 mari)

2 pătrunjei (sau 1 mare)

1 sfert de rădăcină de ţelină

4 lămâi

8 gălbenuşuri

2 linguri de mărar tocat

sare, piper

Mod de preparare

Tăiaţi carnea de pui în bucăţi mari şi puneţi-o la fiert în apă cu puţină sare (6 litri de apă sau 4 litri de apă şi 2 de supă). Spumaţi supa până când carnea este fiartă. Strecuraţi supa şi, după ce s-a răcit, tăiaţi carnea în bucăţele potrivite. Curăţaţi morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Decojiţi ceapa. Tocaţi ceapă mărunt şi zarzavaturile cubuleţe. Extrageţi sucul din două lămâi. Îndepărtaţi capetele celorlalte două lămâi şi tăiaţi-le în rondele (trebuie să obţineţi câte o rondea pentru fiecare porţie. Spălaţi orezul în câteva ape (folosiți apă rece) până când apa rămâne curată.

Încingeţi uleiul într-o oală. Adăugaţi ceapa şi zarzavaturile şi sotaţi-le uşor până când se înmoaie. Adăugaţi jumătate din cantitatea de apă şi puneţi la fiert pentru aproximativ 15 minute, până când legumele sunt aproape fierte. Adăugaţi carnea de pui, orezul şi mai lăsaţi să fiarbă 5 minute. Răcoriţi supa din oala cu restul de supă rece. Faceţi un liezon din cele 8 gălbenuşuri cu zeama de la cele 2 lămâi. Încălziţi liezonul adăugându-i 1-2 polonice de supă din oală. Omogenizaţi liezonul şi adăugaţi-l treptat peste supă. Daţi focul la temperatură minimă şi lăsaţi oala pe foc să fiarbă uşor, fără să clocotească pentru a se lega ouăle. Potriviţi se sare şi puţin piper. Adăugaţi mărarul tocat. Ciorba de pui à la grec se serveşte fierbinte, cu câte o felie de lămâie în fiecare farfurie. Opţional se poate servi cu iaurt (sau smântână) şi ardei iute.

fripturaFriptură de porc în crustă de miere cu muştar

Ingrediente

1 spinare de porc

12 coaste (2,5-3 kilograme în crud)

6 căţei de usturoi

2-3 crenguţe de rozmarin

3 linguri ulei de măsline

2 linguri de muştar de Dijon

1 lingură de miere

1 pahar de vin alb sec

1 linguriţă de cimbru uscat

Sare şi piper

Mod de preparare

Curăţaţi bucata de carne şi ştergeţi-o bine cu un prosop. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l în felii subţiri (3-4 dintr-un căţel), pe lungime. Cu un cuţit cu lamă subţire şi ascuţită faceţi 12-14 incizii în carne. Înfigeţi în fiecare incizie câte o feliuţă de usturoi şi câte o bucată de crenguţă de rozmarin. Frecaţi bucata de carne cu sare, piper şi ulei şi lăsaţi-o să stea 15 minute. Încingeţi cuptorul la 155 de grade Celsius.

Puneţi carnea într-o tavă, stropiţi-o cu puţin ulei, adăugaţi paharul de vin în tavă şi daţi-o la cuptor pentru 1 oră şi trei sferturi (105 minute), stropind-o din când în când cu zeama din tavă. Scoateţi carnea şi ungeţi-o cu muştarul amestecat cu miere şi cimbru. Introduceţi carnea la cuptor pentru încă 45-60 de minute, până când este pătrunsă şi amestecul de miere şi muştar s-a transformat într-o glazură caramelizată la suprafaţă.

cozonac nemtescCozonac nemţesc (Dresdner Stollen)

Ingrediente

1 kilogram de făină

1/2 litri de lapte

11 grame de drojdie proaspătă

200 de grame de zahăr

100 grame fulgi de migdale

400 de grame de unt (plus încă trei linguri)

400 de grame de stafide (înmuiate peste noapte în rom jamaican, brun)

250 de grame de coajă de lămâie şi portocală confiată

200 de grame de fructe uscate (caise, afine, maceşe, etc)

450 de grame de marţipan

4 plicuri de zahăr vanilat

1 lingură esenţă de migdale

1/2 linguriţă de nucşoară

1/2 linguriţă de cuişoare măcinate

½ sare

200 de grame de zahăr pudră

Mod de preparare

Topiţi untul (cele 400 de grame) şi puneţi-l la răcit. Încălziţi uşor laptele. Rupeţi drojdia şi amestecaţi-o într-un bol cu o lingură de zahăr. Adăugaţi laptele călduţ peste drojdie, amestecaţi uşor şi lăsaţi-o deoparte într-un loc călduţ. Cerneţi făina într-un bol adânc. Adăugaţi zahărul, nucşoara, cuişoarele, sarea, zahărul vanilat şi extractul de migdale. Amestecaţi totul bine. Adăugaţi untul topit şi răcit şi drojdia înmuiată. Frământaţi totul bine. Adăugaţi fructele uscate şi tăiate, stafidele scurse, coaja de portocală şi lămâie, fulgii de migdale. Frământaţi bine şi cu multă răbdare deoarece fructele au tendinţa de a nu se lăsa încorporate în aluatul gras. Puneţi coca la dospit pentru 2 ore, acoperită cu folie alimentară, într-un loc cald. Ungeţi o tavă mare cu unt topit. Refrământaţi şi împărţiţi aluatul în două.

Întindeţi cele două jumătăţi de aluat cu mâna şi plasaţi în mijlocul fiecăreia un baton de marţipan. Rulaţi aluatul peste, în aşa fel încât să obţineţi o creastă pe mijloc. Aşezaţi cele două stollen-uri în tavă. Încălziţi cuptorul la 160 de grade. Lăsaţi aluatul să mai dospească în tavă încă 1 oră şi introduceţi tava , acoperită cu o hârtie de pergament pentru a preveni arderea, la cuptor pentru aproximativ o oră. Stollen-ul este copt când scobitoarea introdusă în interior iese uscată şi curată. Scoateţi tava de la cuptor, stropiţi cele două stollen-uri fierbinţi cu unt topit din belşug şi pudraţi-le imediat cu zahăr pudră.

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum arată cele mai ”grele” mașini din Alba Iulia, parcate lângă Poliția Locală, în fața sediului PNL

Publicat

Ole, ole, în față la penele, utilajul unde e? La numai câțiva metri de sediul Poliției Locale din Alba Iulia, pe Strada Bucovinei, odihnesc într-o rână, uneori cu o jumătate dintre roți pe trotuar, câteva mașini invizibile. Utilajul de ridicare a mașinilor, care trece zilnic prin zonă, nu le observă, după cum nu le observă nici polițiștii locali, nemiloși în alte cazuri similare, unde linia continuă își face de cap prin mijlocul străzii. 

Altminteri scrofuloși la datorie cu cetățenii, care plătesc aproape 1000 de lei ca să își recupereze mașina (amendă de 580 de lei plus 450 de lei la ”garaj”), polițiștii locali își descoperă dintr-o dată latura sensibilă, sufletul de mamă, când vine vorba despre chestiile grele, cum sunt și mașinile liberalilor. Pentru că, am uitat să precizăm, mașinile care dorm cu farurile stinse, o fac zilnic în fața sediului PNL.

Strada e cu sens unic, dar, ne asigură reprezentanții primăriei, asta nu contează! ”Dacă au o singură roată pe carosabil, se ridică!” ne-au precizat ei.

De data asta, mașinile grele și uneltele de deplasare ale boșilor liberali, sunt cu TOATE roțile pe drum, doar că poliția locală e plecată la vânătoare de mașini mai fraiere, cu numere roșii sau din alte județe (apropo: cei din alte județe să vină pregătiți cu cashul la ei, în caz că trebuie să își recupereze mașina luată din zona Curții de Apel, unde nu sunt avertismente legate de ridicare).

Cam până aici ține Forța și Intransigența Poliției Locale, ca să nu mai vorbim de teoria liberalismului egalitarist al lui John Rawls, cu care băieții de la parcări sunt familiarizați în teorie, dar depășiți în practică.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Scandalul închiderii școlilor: Florin Roman, cuvinte grele la adresa prefectului de Alba și a șefei IȘJ

Publicat

Noi acuzații din partea deputatului de Alba, Florin Roman, la adresa șefei Inspectoratului Școlar Județean Alba, Marcela Dărămuș, dar și la adresa prefectului de Alba, Dănuț Hălălai. Roman a spus că întâlnirea convocată de prefect cu o parte dintre primari și cu reprezentanții IȘJ a fost ”un simulacru de discuție”, ”o șezătoare în familia social-democrată”, fiind convocată exact în ziua în care majoritatea primarilor din județ se aflau la o întâlnire a Asociației Primarilor cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. În plus, a adăugat acesta, parlamentarii de Alba nu au fost invitați. 

Florin Roman se referă la o ședință a comisiei de dialog social, organizată la mijlocul acestei săptămâni, la Instituția Prefectului, în cadrul căreia prefectul Dănuț Hălălai a reproșat tuturor celor care nu au fost prezenți că ”nu-i interesează soarta învățământului”. Pe de altă parte, deputatul de Alba spune că întâlnirea a fost convocată strategic, atunci când primarii de fapt nu puteau participa.

”Hălălai să înțeleagă că este un amărât de prefect, un angajat al Guvernului care se supune controlului Parlamentului, nu invers. Până își termină mandatul, poate înțelege, deși recunoscă că nu am mari pretenții” a spus Roman.

Legat de Marcela Dărămuș, acesta a spus că a mințit două luni cu privire la faptul că nu se închide nici o școală în județul Alba. ”A trebuit să prezinte o listă cu 44 de unități de învățământ fără plan de școlarizare, care în limba română înseamnă închiderea unor școli realizată la comandă politică. Din toate aceste școli, doar două sunt în comune conduse de primari PSD, la Arieșeni și Ponor și una UDMR. 95% sunt în localități cu primari PNL, de unde rezultă că e vorba de rațiuni politice, în condițiile în care s-a făcut fără a avea la bază un studiu de impact” a adăugat deputatul de Alba.

Limbajul folosit de acesta cu referire la Marcela Dărămuș ar putea fi considerat foarte dur: ”o calamitate pentru învățământul județean”, „o mincinoasă”, ”o femeie fără caracter”, ”semidoctă”, ”Ileana Cosânzeana din fruntea inspectoratului școlar” sunt câteva dintre apelativele folosite. În plus, Florin Roman a mai adăugat că o va ”însoți” pe aceasta în campania electorală viitoare pentru a spune oamenilor cine este ea cu adevărat.

Deputatul de Alba s-a mai referit și la senatorul Daniel Breaz (PSD) despre care a spus că ”nu-și poate salva școala la care a învățat” din Obreja. ”Să înceteze cu vizitele în Australia și India și să meargă să își salveze școala” a mai spus Florin Roman.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

BACALAUREAT 2018 în ALBA. REZULTATE după probele orale, susţinute de peste 2.400 de candidaţi din judeţ

Publicat

Peste 2.400 de candidaţi din Alba au dat, în perioada 12-22 februarie, probele orale, în cadrul examenului de Bacalaureat 2018. Următoarea etapă este în iunie, probele scrise.

În urma examinărilor, elevii de clasa a XII-a au primit calificative. În 12 şi 13 februarie, s-a desfăşurat evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), apoi proba similară de limba maternă.

În zilele de 16, 19 și 20 februarie a fost evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie s-a desfășurat evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

 

La Proba A, cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, au fost 2.425 de candidaţi din Alba înscrişi. 10 dintre ei nu s-au prezentat la examen. Dintre ceilalţi, 223 au fost de nivel mediu, 465 avansat şi 1.727 experimentat.

Subiectele au cuprins texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale şi itemi corespunzători descriptorilor competenţelor din programele pentru bacalaureat, cu grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute, potrivit MEN. În urma acestor probe, candidaţii au primit nivel de competenţă lingvistică: utilizator mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat.

Potrivit datelor IŞJ Alba, la proba D, au fost 2.379 de candidaţi înscrişi şi 20 de absenţi. Dintre cei care au susţinut testările, 450 au primit calificativ experimentat, 582 avansat, 761 mediu, 319 începător şi 247 sunt fără calificativ.

Subiectele pentru proba D, de evaluare a competentelor digitale, au fost stabilite de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în conformitate cu programa de bacalaureat, elaborată pe baza programei şcolare a disciplinei “Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor”, studiată în trunchiul comun, la toate filierele, profilurile şi specializările, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a. Testarea s-a desfăşurat în săli cu calculatoare conectate la internet. Prima parte a probei a fost testare pe calculator cu conexiune la internet (fişa A – 15 minute), iar a doua (fişa B – 75 de minute), offline. Candidaţii au primit nivel de competenţă digitală în funcţie de punctaje obţinute, astfel:

– utilizator începător (20-30 puncte)

– utilizator de nivel mediu (31-55 puncte)

– utilizator avansat (56-74 puncte)

– utilizator experimentat (75-100 puncte)

– fără nivel de competenţă (0-19 puncte)

La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, elevii au putut alege oricare limbă modernă studiată în liceu, indiferent dacă a fost studiată drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, dacă a fost studiată în regim normal, intensiv, bilingv ori dacă a fost disciplină obligatorie sau opţională.

Evaluarea competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se face prin trei tipuri de probe: de înţelegere a unui text audiat (20 de minute), scrisă (120 de minute); orală (10-15 minute). Evaluarea candidaţilor se face separat pentru fiecare dintre cele cinci competenţe prevăzute în Cadrul European de Referinţă pentru Limbi.

Elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, la cerere. La probele orale, candidatul a extras un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă.

 

La toate aceste probe, s-a interzis candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen a dus la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Trei elevi din Alba nu au respectat regulile de examen. Au folosit telefoane mobile în timpul testărilor. Aceştia au fost eliminaţi la proba C, de competenţe lingvistice.

Citeşte şi BAC 2018 în Alba: TREI candidaţi eliminaţi de la proba de competenţe lingvistice, pentru tentativă de fraudă

După probele orale, va fi simularea examenului de Bacalaureat, la probele scrise, în perioada 19-22 martie. Participă atât elevii din clasele a XII-a, cât şi cei din clasele a XI-a, cu excepţia simulării pentru proba la alegere în funcţie de profil, rezervată doar celor din ultimul an de liceu.

Citeşte şi Simulare BACALAUREAT şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2018. Calendarul testărilor. Modele de subiecte publicate de MEN

Probele scrise propriu-zise din examen se desfăşoară în perioada 25-28 iunie 2018.

CALENDAR prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018

29 ianuarie – 2 februarie: înscrierea candidaților

12-13 februarie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

14-15 februarie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16, 19-20 februarie: evaluarea competențelor digitale – proba D

21-22 februarie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

25 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a / a XIII-a

25 iunie: limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

26 iunie: limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

27 iunie: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

28 iunie: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

4 iulie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

5-8 iulie: rezolvarea contestațiilor

9 iulie: afișarea rezultatelor finale

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Accident la Cugir. Un bărbat sub influenţa alcoolului, aflat pe moped, a intrat într-o maşină, în trafic

Publicat

Un bărbat din Cugir este cercetat penal în urma unui accident rutier petrecut joi după-amiaza, în oraş. În timp ce conducea un moped, a intrat în maşina ce circula în faţa sa. Accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale, însă mopedistul era sub influenţa alcoolului.

Potrivit IPJ Alba, în 22 februarie, în jurul orei 16.00, poliţiştii din Cugir au intervenit pentru soluţionarea unui accident rutier soldat cu pagube materiale, produs pe strada Victoriei din oraş.

Un mopedist în vârstă de 56 de ani, din Cugir, nu a păstrat o distanță suficientă faţă autoturismul ce circula în faţa sa, intrând în coliziune cu acesta.

În urma testării conducătorilor auto cu aparatul etilotest, pentru mopedistul vinovat de producerea accidentului a rezultat valoarea de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influenţa alcoolului.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Cugir, REŢINUT de Poliţie. A distrus uşa unui local din oraş şi a provocat scandal

Publicat

Un tânăr de 31 de ani din Cugir a fost reţinut, joi, de poliţişti, în urma unui scandal pe care acesta l-a provocat la un local din oraş. Nu este la prima problemă cu legea, a mai fost cercetat de Poliţie şi anul trecut.

Potrivit IPJ Alba, Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei oraşului Cugir au luat măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de un bărbat de 31 de ani, din Cugir, car este bănuit de comiterea infracțiunilor de  distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Acesta ar fi provocat, luni seara, un scandal în incinta unui local public din Cugir şi ar fi distrus uşa de acces în local.

Bărbatul nu este la prima faptă de natură penală, în cursul anului 2017 fiind cercetat de poliţişti pentru săvârşirea de infracţiuni cu violenţă şi împotriva patrimoniului.

De asemenea, acesta a mai fost sancţionat contravenţional, pentru provocarea de scandal în diferite locuri publice din Cugir.

Urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate