Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

IDEI pentru MASA DE CRĂCIUN: Bucate tradiționale vechi de peste 100 de ani. Cum se fac cele mai apreciate mâncăruri de Sărbători


Publicat

Agitație mare în aceste zile pentru pregătirea mesei de Crăciun. Gospodinele au pregătit deja ingredientele şi bucatele care vor face deliciul familiei la tradiționala masă cu familia din prima zi de Crăciun. Preparate românești, vechi de sute de ani sau reţete mai recente, toate sunt în centrul atenţiei, în această perioadă.

Pe lângă cunoscutele sarmale, friptură de porc și cârnați, prăjituri, cozonaci și băuturi alcoolice, sunt binevenite salatele şu mâncărurile „mai uşoare”. Alimentele consumate în exces de sărbători vă pot pune în pericol sănătatea, aşa că trebuie să fiţi atenţi la cât mâncaţi şi la combinațiile nepotrivite de produse.

Pentru a evita excesul alimentar, specialiștii recomandă ca prăjiturile clasice, cu multă cremă și glazuri, să fie consumate cu moderație. Sau se pot alege deserturi pe bază de fructe sau deserturi vegane în are se folosește doar zahărul prezent în mod natural în alimente. Iar băuturile alcoolice trebuie consumate tot moderat.

Vă reamintim variante de feluri de mâncare ce pot fi servite la masa de Crăciun.

Citește și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Rețete tradiționale

400x300_ciorba-cu-afumatura-2736Ciorbă cu afumătură

Ingrediente:

700 grame costițe afumate

2 morcovi

3 cartofi

o țelină mică

o ceapă

ardei gras

o legatură de pătrunjel

300 ml borș

3 linguri de bulion/ o cutie roșii în bulion

3 roșii

fidea

sare și piper

Mod de preparare

Într-un vas cu apă punem costițele la fiert, după câteva clocote avem grijă să adunăm spuma. Când supa devine limpede punem legumele pregătite din timp, spălate și tocate. Punem inclusiv coditele de la pătrunjel. Adăugăm sare și piper. Lăsăm să fiarbă și când legumele sunt gata adăugăm roșiile tocate, cele trei linguri de bulion și fideaua. Dăm într-un clocot borșul și îl adăugăm la ciorba. Adăugam sare și piper dacă mai este cazul.

Servim cu pătrunjel tocat mărunt. Poftă bună!

piftii racituriRăcituri românești

Ingrediente

– patru sau şase picioare de vacă sau porc (se mai poate pune cap, ciolan, coadă ureche de porc)

– trei ouă

– o ceapă mare

– foi de dafin, piper, ienibahar, oţet

– două rădăcini de pătrunjel

– usturoi sau coajă de lămâie

Mod de preparare

Picioarele (capul, coada etc) de porc/vită se curăţă foarte bine şi se pun într-o oală cu apă (aproximativ 6 kilograme), la fiert. În oală se pun şi sare, o ceapă mare, foi de dafin, 20 boabe de piper întreg și ienibahar, două rădăcini de pătrunjel și puțin usturoi (sau coajă de lămâe).

După ce acestea se înmoaie şi zeama se leagă, se ia oala de pe foc şi se lasă puţin la răcit. Se scot ingredientele de porc/vită în oală şi se taie bucăţele (întregi sau carnea de pe ele). Se pun în farfurii. Zeama se lasă la răcit, se ia grăsimea de pe ea şi se acreşte puţin cu oţet şi se pune sare, după gust.

Se bat trei ouă într-un bol şi se toarnă în el zeama strecurată prin sită. Apoi se pune pe foc cinci minute. După aceea se ia de pe foc, se streacoară şi se pune pe bucăţile din farfurii.

După ce se încheagă, se poate servi. Se poate presăra pe farfurii boia.

Sarmale tradiţionale

Ingrediente:

1 kg carne tocată amestec: 1/2 kg porc +1/2 vită

2-4 cepe tăiate mărunt

2 ouă

orez după gust

mărar

pătrunjel

cimbru

250 g unt

o bucată de costiță afumată

suc de roșii

vin alb dulce / demi-dulce

varză murată

Mod de preparare

Se taie ceapa mărunt și se călește în unt într-o tigaie, se adaugă și orezul și se lasă câteva minute la înăbușit apoi se dă la racit. Se amestecă ouăle cu carnea tocată și verdețurile, sare, piper. Se adaugă ceapa și orezul și se amestecă până se omogenizează. Se așează pe fundul vasului 2-3 frunze de varză întregi, apoi se alcătuiește patul din varză tocată mărunt, cimbru, mărar uscat și costița afumată. Se ia compoziție cam cât o nucă și se învelește în frunzele de varză murată formându-se sărmăluțele.

Se aliniază pe patul de varză sarmalutele astfel: un rând de sărmăluțe printre care presărăm costița afumată, mărarul și cimbrul verde, un rând de varză tăiată mărunt + costiță afumată, alt rând de sărmăluțe … După ce s-au așezat în straturi, se pune sucul de roșii (după gust), puțină apă și se învelesc cu frunze întregi. Se bagă la cuptor la foc mic, circa două ore. A doua zi se adaugă din nou puțin suc de roșii și un pahar de vin alb și lasă în cuptor încă două ore. Se servesc cu smântână, mămăliguță, ardei iute murat și vin roșu …

tochitura-ardeleneascaTochitură ardelenească

Ingrediente

600 gr carne de porc (spată)

4 cârnați semiafumați

2 cepe mari

5 căței de usturoi

150 gr sos de roșii cu ardei, sare

150 ml apă, piper, pătrunjel verde, ouă ochiuri.

Mod de preparare

Tăiem cârnații bucățele și îi prăjim cca 5 min. În grăsimea rămasă se pune la călit carnea tăiată bucăți mici. După ce carnea s-a călit, se scoate într-un vas iar în grăsimea rămasă, călim ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Când ceapa a devenit sticloasă se adaugă cârnații , carnea , apa caldă și sosul de roșii cu ardei. Se lasă la fiert cu capac la foc mic, până carnea devine fragedă. La sfârșit se adaugă sare și piper dupa gust și pătrunjelul tăiat mărunt.Se servește cu mămăliguța și ou ochi.

fursecuri-steluteSteluţe cu nucă şi scorţişoară

Ingrediente

4 albuşuri

200 g zahăr pudră

325 g nucă măcinată

2 lingurite scorţişoară pisată

Mod de preparare

Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se obţine o spumă densă. Se separă 4 linguri de spumă şi se pun deoparte, la rece. Se păstrează pentru ornat. Restul albuşului bătut spumă se amestecă cu nuca măcinată şi scorţişoara. Aluatul obţinut se întinde într-o foaie groasă de 1 cm, care se acoperă cu o folie transparentă şi se păstrează la rece 2 ore. Se mai întinde aluatul puţin şi se taie în formă de steluţe. Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc la foc potrivit, 25 minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata se ornează cu albuşul păstrat, bătut din nou, dacă s-a lăsat.

Pâine dulce

Ingrediente

660 g făină

250 ml lapte

125 g unt

200 g zahăr

2 pachețele cu drojdie uscată

65 ml lapte apă călduță

2 ouă mari + 1 ou pentru uns

100 g stafide aurii

100 g rahat colorat

esență de vanilie

½ linguriță cu sare

Mod de preparare

Se încălzește laptele, fără să fiarbă. Se ia de pe foc, se pune zahărul, untul și sarea şi se amestecă până acesta devine călduţ.

Se dizolvă drojdia în apa călduță şi se adaugă amestecul de lapte călduț, ouăle și vanilia. Toate acestea se amestecă cu 360 g de făină cernută. Se frământe şi apon se pun stafidele (eventual înmuiate în apă călduță pentru câteva minute), rahatul tăiat cubulețe (și tăvălite prin zahăr pudră sau făină) și restul de făină adăugată treptat, până aluatul devine elastic și puțin lipicios. Se lasă să crească o oră.

Se întinde aluatul cu mâinile, se rulează și se taie felii potrivite. Se așează fiecare rulou într-o formă de copt cu pereți detașabili tapetată cu hârtie de copt și mai lasă să crească jumătate de oră.

Se unge pâinea formată cu ou bătut și coace pentru 30-40 de minute sau până pâinea dulce cu stafide capătă o culoare rumenă.

Reţete moderne

ciorba de puiCiorbă de pui à la grec

Ingrediente:

1,2 kilograme de carne de pui cu os

2 litri supă de pui (opţional)

2 linguri de ulei de măsline

1 pahar de orez

1 ceapă mărişoară

3 morcovi (sau 2 mari)

2 pătrunjei (sau 1 mare)

1 sfert de rădăcină de ţelină

4 lămâi

8 gălbenuşuri

2 linguri de mărar tocat

sare, piper

Mod de preparare

Tăiaţi carnea de pui în bucăţi mari şi puneţi-o la fiert în apă cu puţină sare (6 litri de apă sau 4 litri de apă şi 2 de supă). Spumaţi supa până când carnea este fiartă. Strecuraţi supa şi, după ce s-a răcit, tăiaţi carnea în bucăţele potrivite. Curăţaţi morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Decojiţi ceapa. Tocaţi ceapă mărunt şi zarzavaturile cubuleţe. Extrageţi sucul din două lămâi. Îndepărtaţi capetele celorlalte două lămâi şi tăiaţi-le în rondele (trebuie să obţineţi câte o rondea pentru fiecare porţie. Spălaţi orezul în câteva ape (folosiți apă rece) până când apa rămâne curată.

Încingeţi uleiul într-o oală. Adăugaţi ceapa şi zarzavaturile şi sotaţi-le uşor până când se înmoaie. Adăugaţi jumătate din cantitatea de apă şi puneţi la fiert pentru aproximativ 15 minute, până când legumele sunt aproape fierte. Adăugaţi carnea de pui, orezul şi mai lăsaţi să fiarbă 5 minute. Răcoriţi supa din oala cu restul de supă rece. Faceţi un liezon din cele 8 gălbenuşuri cu zeama de la cele 2 lămâi. Încălziţi liezonul adăugându-i 1-2 polonice de supă din oală. Omogenizaţi liezonul şi adăugaţi-l treptat peste supă. Daţi focul la temperatură minimă şi lăsaţi oala pe foc să fiarbă uşor, fără să clocotească pentru a se lega ouăle. Potriviţi se sare şi puţin piper. Adăugaţi mărarul tocat. Ciorba de pui à la grec se serveşte fierbinte, cu câte o felie de lămâie în fiecare farfurie. Opţional se poate servi cu iaurt (sau smântână) şi ardei iute.

fripturaFriptură de porc în crustă de miere cu muştar

Ingrediente

1 spinare de porc

12 coaste (2,5-3 kilograme în crud)

6 căţei de usturoi

2-3 crenguţe de rozmarin

3 linguri ulei de măsline

2 linguri de muştar de Dijon

1 lingură de miere

1 pahar de vin alb sec

1 linguriţă de cimbru uscat

Sare şi piper

Mod de preparare

Curăţaţi bucata de carne şi ştergeţi-o bine cu un prosop. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l în felii subţiri (3-4 dintr-un căţel), pe lungime. Cu un cuţit cu lamă subţire şi ascuţită faceţi 12-14 incizii în carne. Înfigeţi în fiecare incizie câte o feliuţă de usturoi şi câte o bucată de crenguţă de rozmarin. Frecaţi bucata de carne cu sare, piper şi ulei şi lăsaţi-o să stea 15 minute. Încingeţi cuptorul la 155 de grade Celsius.

Puneţi carnea într-o tavă, stropiţi-o cu puţin ulei, adăugaţi paharul de vin în tavă şi daţi-o la cuptor pentru 1 oră şi trei sferturi (105 minute), stropind-o din când în când cu zeama din tavă. Scoateţi carnea şi ungeţi-o cu muştarul amestecat cu miere şi cimbru. Introduceţi carnea la cuptor pentru încă 45-60 de minute, până când este pătrunsă şi amestecul de miere şi muştar s-a transformat într-o glazură caramelizată la suprafaţă.

cozonac nemtescCozonac nemţesc (Dresdner Stollen)

Ingrediente

1 kilogram de făină

1/2 litri de lapte

11 grame de drojdie proaspătă

200 de grame de zahăr

100 grame fulgi de migdale

400 de grame de unt (plus încă trei linguri)

400 de grame de stafide (înmuiate peste noapte în rom jamaican, brun)

250 de grame de coajă de lămâie şi portocală confiată

200 de grame de fructe uscate (caise, afine, maceşe, etc)

450 de grame de marţipan

4 plicuri de zahăr vanilat

1 lingură esenţă de migdale

1/2 linguriţă de nucşoară

1/2 linguriţă de cuişoare măcinate

½ sare

200 de grame de zahăr pudră

Mod de preparare

Topiţi untul (cele 400 de grame) şi puneţi-l la răcit. Încălziţi uşor laptele. Rupeţi drojdia şi amestecaţi-o într-un bol cu o lingură de zahăr. Adăugaţi laptele călduţ peste drojdie, amestecaţi uşor şi lăsaţi-o deoparte într-un loc călduţ. Cerneţi făina într-un bol adânc. Adăugaţi zahărul, nucşoara, cuişoarele, sarea, zahărul vanilat şi extractul de migdale. Amestecaţi totul bine. Adăugaţi untul topit şi răcit şi drojdia înmuiată. Frământaţi totul bine. Adăugaţi fructele uscate şi tăiate, stafidele scurse, coaja de portocală şi lămâie, fulgii de migdale. Frământaţi bine şi cu multă răbdare deoarece fructele au tendinţa de a nu se lăsa încorporate în aluatul gras. Puneţi coca la dospit pentru 2 ore, acoperită cu folie alimentară, într-un loc cald. Ungeţi o tavă mare cu unt topit. Refrământaţi şi împărţiţi aluatul în două.

Întindeţi cele două jumătăţi de aluat cu mâna şi plasaţi în mijlocul fiecăreia un baton de marţipan. Rulaţi aluatul peste, în aşa fel încât să obţineţi o creastă pe mijloc. Aşezaţi cele două stollen-uri în tavă. Încălziţi cuptorul la 160 de grade. Lăsaţi aluatul să mai dospească în tavă încă 1 oră şi introduceţi tava , acoperită cu o hârtie de pergament pentru a preveni arderea, la cuptor pentru aproximativ o oră. Stollen-ul este copt când scobitoarea introdusă în interior iese uscată şi curată. Scoateţi tava de la cuptor, stropiţi cele două stollen-uri fierbinţi cu unt topit din belşug şi pudraţi-le imediat cu zahăr pudră.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 23.12.2021 at 11:45

    Preparate traditionale cu carne de porc din Polonia, Irlanda etc…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Sute de locuri de muncă în Europa pentru români. Lista ofertelor de job-uri din Germania, Franța, Norvegia, Estonia sau Finlanda

Publicat

eures locuri munca strainatate

Românii care vor să se angajeze în Europa, au acum la dispoziție 392 locuri de muncă, prin intermediul reţelei EURES România. Astfel Germania pune la dispoziția românilor 272 de locuri de muncă  plătite cu salarii cuprinse între 1600 și 3500 de euro pe lună.

Norvegia a publicat oferte pentru 96 de joburi, firmele din Franța caută să angajeze 7 români, Estonia a publicat 8 locuri de muncă, Finlanda caută 5 muncitori, Polonia- 3 locuri de muncă, iar Olanda oferă un loc de muncă.

În Germania se caută:

  • – 3 posturi de lucrător în amenajarea expozițiilor și a magazinelor cu un salar de 24,50 euro brut/ oră , cu contract permanent, cazare la hotel, curs de limba germana finanțat.

  • – tâmplar (fabricare și asamblare mobilier de expoziție și de magazin; magaziner – cunoștințe de limbă germană (scris și vorbit)
  • – operator mașini și sisteme (tehnologia de prelucrare a metalelor și a materialelor plastice);
  • – muncitor în construcții;
  • -maistru în construcții;
  • -lucrător în construcții de beton/beton armat;
  • -lucrător în producția și prelucrarea sticlei/fabricarea fibrei de sticlă;
  • -tăietor de carne și lucrător în producție;

În Norvegia sunt disponibile 96 locuri de muncă:

  • tâmplar,
  • faianțar,
  • mecanic auto,
  • betonist schelar;
  • electrician,
  • șofer autobuz,
  • vopsitor auto,
  • vopsitor,
  • șofer,
  • agent curățenie.

Estonia, 8 locuri de muncă pentru:

  • sudor,
  • tăietor lemne,
  • mecanic auto;

Franța, 7 locuri de muncă pentru:

  • – farmacist, cu un salariu de 3500 de euro/ luna ( în funcție de experiență)

  • sudor,
  • mecanic utilaje agricole;

  • Finlanda caută 5 muncitori în industria alimentară;
  • Polonia, 3 locuri de muncă: măcelar abator vită;
  • Olanda caută un tâmplar.

Persoanele interesate de locurile de muncă disponibile, pot intra pe site-ul anofm.ro/eures pentru a vedea detalii despre fiecare loc de muncă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zodia Vărsătorului, 20 ianuarie -18 februarie: personalitate, noroc, boli, compatibilitate. Personalități din această zodie

Publicat

Din data de 20 ianuarie până în 18 februarie este Zodia Vărsătorului. Este o zodie masculină, marcată puternic de originalitate şi de libertate. Dominată de planetele Saturn şi Uranus, simbolizează priceperea şi înţelepciunea.

Numeroase celebrităţi ale lumii sunt născute în Vărsător ori au ascendent în această zodie.

Vezi ce spun astrologii despre Vărsător în Horoscop 2022

Zodia Vărsătorului, Aquarius în limba latină, este cea de-a 11-a pe cercul zodiacal (care cuprinde 12 zodii), iar ca perioadă se înscrie între 20 ianuarie şi 18 februarie.

Astrologia este cea care îl priveşte pe om plecând de la coordonatele naşterii sale (dată, oră, loc) în relaţie cu poziţiile aştrilor în acel moment. Zodiacul reprezintă un traseu format de destinul grupurilor de stele. Acest drum este ruta ciclică pe care o parcurg Soarele şi planetele.

Zodia Vărsător: de la schimbare la excentricitate

Cei născuţi în această zodie au ca trăsătură dominantă dorinţa de schimbare, de modernitate, mergând până la excentricitate. Intelectual din fire şi un neconvenţional prin definiţie, căutând o permanentă legătură cu lumea, potrivit acvaria.com, poate fi un lider şi un organizator excelent, fiind mereu cu un pas înaintea semenilor săi.

Este o persoană extrem de intuitivă, simte apropierea unui pericol şi are o antipatie instinctivă pentru cei ce i-ar putea face rău.

Vărsătorul simte o nevoie acută de a-şi face prieteni cât mai mulţi şi nu suportă singurătatea. Este adulat de persoanele din preajma sa şi multe dintre acestea ar dori să se numere printre prietenii lui, dar modul său de a concepe relaţiile interumane este uneori destul de deranjant, întrucât are tendinţa de a cere mult prea mult.

El, însă, nu se va schimba pentru nimeni, trebuie să-l accepţi aşa cum este sau să renunţi la prietenia sa, potrivit eastrolog.ro.

Zodia Vărsător: La ce boli sunt predispuși nativii

Nativul din Vărsător este predispus la boli ale inimii, spatelui, circulaţiei sanguine (în special varice). Este vulnerabil la schimbările de vreme şi are nervi sensibili. Aceşti nativi au nevoie de o dietă bogată în magneziu, pentru a-şi susţine sistemul nervos şi inima. Ori de câte ori au probleme de sănătate, pot apela cu încredere la metode alternative de terapie (acupunctură, bionergoterapie, reflexoterapie), care, în cazul lor, dau rezultate rapide.

Vărsător: elementele specifice zodiei

  • Piatra mistică – ametistul, granatul
  • Ziua norocoasă – miercuri
  • Numerele norocoase – 4 şi 8
  • Culori norocoase – tentele pastelate de albastru şi verde
  • Simţul cel mai dezvoltat – mirosul
  • Alimente benefice – fructe, ceaiuri din frunze şi fructe, carne de pasăre, carne din zona membrelor inferioare ale unor animale, crudităţi

Bărbatul din zodia Vărsător

Bărbatul născut în această zodie este indulgent, neîncrezător în perfecţiune, intuitiv, perseverent, sociabil, enigmatic, descurcăreţ, imprevizibil, fără prejudecăţi, novator, dornic de avansare, dar dezinteresat din punct de vedere material, atent şi sensibil.

În căsnicie, ceea ce contează pentru el este ca soţia să-i fie o adevărată prietenă. Dorinţa de libertate şi insubordonare, provoacă bărbatului tendinţe spre celibat.

Modul de viaţă independentă continuă şi după căsătorie, motiv pentru care partenera trebuie să fie îngăduitoare, revenindu-i în sarcină totalitatea problemelor gospodăreşti. Bărbatul Vărsător este o personalitate adesea fascinantă.

Femeia din zodia Vărsător

Femeia Vărsător este dotată cu intuiţie, generozitate, hotărâre, obiectivitate, recunoscută în general după îndemânarea care o defineşte. Ea simte permanent nevoia de a face ceva util şi pe măsura aptitudinilor pe care le are.

Este plină de farmec, mereu în avangardă, îndreptată spre tot ceea ce este nou şi original, potrivit venus.org.ro. Ştie să se distreze şi este mai atrasă de compania bărbaţilor decât de cea a femeilor. Cu toate acestea, se căsătoreşte destul de târziu.

Îşi creşte foarte bine copiii, acordându-le o mare libertate, înţelegere şi blândeţe.

Copiii născuți în zodia Vărsător

Copiii născuţi în Vărsător sunt liniştiţi şi dificili în acelaşi timp. Uneori par enigmatici, interiorizaţi, chiar excentrici.

Nu sunt întotdeauna uşor de înţeles şi au tendinţa de a se izola de părinţi, neavând încredere în capacitatea adulţilor de a le înţelege gândurile iscoditoare şi permanent alertate de câte un lucru nou.

Iubesc natura, animalele şi adoră jucăriile mecanice, după cum menţionează copilul.ro. Îşi doresc să ajungă exploratori pe tărâmuri necunoscute, arheologi, astrologi, de regulă în domenii de avangardă.

Zodia Vărsător: Compatibilitate cu alte zodii

  • Excelentă (100%) – Vărsător, Gemeni, Balanţă
  • Bună (80%) – Berbec, Săgetător
  • Delicată, riscantă (60%) – Taur, Scorpion
  • Dificilă, dar interesantă (50%) – Leu
  • Dificilă, cu datorii karmice (20%) – Fecioară, Rac
  • Nerecomandabil (10%) – Peşti, Capricorn

Personalităţi române născute în zodia Vărsător:

Pavel Bartoş, Petru Creţia, Ileana Mălăncioiu, Ecaterina Szabo, Stela Enache, Badea Cârţan, Ion Cristinoiu, Cătălin Măruţă, Narcisa Suciu, Alexandru Mironov, Camil Ressu, Oana Pellea, Marin Moraru, Nicolae Breban, Ştefan Iordache, Cătălin Crişan, Delia Matache, Victor Rebengiuc, Dan Puric, Iosif Sava etc.

Personalităţi străine născute în zodia Vărsător:

Paul Allen, John Hurt, David Wark Griffith, Derek Walcott, Placido Domingo, Benny Hill, Gertrude Elion, Arthur Lewis, Daniel Auteuil, Paul Newman, Nick Mason, Nicolas Sarkozy, Oprah Winfrey, Phil Collins, Franklin Delano Roosevelt, Justin Timberlake, Nick Nolte, Joe Pesci, Boris Pasternak, Franco Zeffirelli. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: ACCIDENT mortal pe DN1 Sebeș – Sibiu, lângă Cristian. Impact între un TIR și un autoturism. Un bărbat a murit

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut joi seara pe DN1 Sebeș-Sibiu, lângă Cristian. Un bărbat este în stop cardio-respirator, fiind aplicate manevre de resuscitare.

UPDATE 1: Bărbatul a murit.

Potrivit ISU Sibiu, echipajele SMURD au efectuat manevrele de resuscitare a șoferului autoturismului, un bărbat de circa 35 de ani, din păcate fără răspuns, acesta fiind declarat decedat.

Femeia, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a primit îngrijiri medicale și a fost transportată la UPU Sibiu cu fractură membru inferior.

Șoferul TIR-ului a refuzat transportul la spital.

UPDATE: Potrivit IPJ Sibiu, autoturismul se deplasa pe sensul Sibiu spre Cristian și era condus de un sibian, în vârstă de 35 de ani.

Potrivit unor surse, în mașină se afla și soția sa, în vârstă de 30 de ani.

Ansamblul TIR era condus de un timișorean în vârstă de 43 de ani.

Coliziunea între cele două autovehicule s-a produs în momentul în care acesta ar fi ieșit din curtea unei societăți comerciale în drumul național.

Conducătorul ansamblului TIR a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul testării fiind de 0,12 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Traficul rutier este în continuare blocat, iar politiștii rutieri sunt la fata locului și continua cercetările pentru a stabili cu exactitate cauzele și condițiile în care s-a produs accidentul rutier.

Știrea inițială

Potrivit IPJ Sibiu, politiștii rutieri care au ajuns la fata locului au constatat că în accident au fost implicate un autoturism și un ansamblu TIR.

Potrivit ISU Sibiu, șoferul autoturismului a fost rănit grav. Se afla în stop cardio-respirator și se efectuau manevre de resuscitare.

Au mai fost rănite două persoane – o femeie și șoferul TIR-ului.

TIR-ul transporta cartofi.

La fața locului au intervenit echipaje de poliție, de descacerare și SMURD.

sursă foto: ISU Sibiu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Furnizorii de energie trebuie să refacă facturile eronate în termen de 15 zile. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat

contor curent gaz

A fost publicată Ordonanța de urgență privind refacerea facturilor eronate la energie și gaze naturale. Conform Ordonanței, furnizorii sunt obligați, din oficiu, să refacă facturile în maximum 15 zile de la data emiterii acestora, iar pentru facturile care au fost deja emise, termenul de refacere este de 15 zile.

Potrivit Ordonanței, furnizorii sunt obligați, din oficiu, să refacă facturile în maximum 15 zile de la data emiterii acestora, iar pentru facturile care au fost deja emise, termenul de refacere este de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, adică începând de astăzi. Nu vor fi percepute penalități.

Ordonanța adoptată de Guvern introduce prevederi noi legate de refacerea facturilor emise eronat de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, adică fără respectarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021— 2022.

Debranșarea ori sistarea serviciilor nu va fi permisă până la sfârșitul lunii septembrie 2022

Un prim articol introdus în Ordonanța publicată astăzi în Monitorul Oficial se referă la interdicția debranșării ori sistării serviciilor pentru următoarea perioadă de timp, o măsură luată de autorități pentru a preveni posibile abuzuri din partea furnizorilor de energie și gaze.

„Debranșarea de la rețea sau sistarea prestării serviciilor în domeniile energie electrică și/sau de gaze naturale corespunzătoare neachitării debitelor restante înregistrate de clienții finali prevăzuți la art. 1 alin. (1) lit. a) nu se poate realiza mai devreme de 90 de zile de la data încetării aplicării schemei de sprijin.”

Virgil Popescu: termenul de 90 de zile începe din iunie 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că termenul de 90 de zile începe să curgă după sfârșitul lunii iunie 2022, când se fac recalculări.

Așadar, debranșarea și sistarea serviciilor pentru consumatori nu va fi permisă până la sfârșitul lunii septembrie 2022.

Alte măsuri prevăzute în Ordonanța de urgență:

– (1) Pe perioada aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 259/2021, cu modificările și completările ulterioare, emitenții facturilor de energie și/sau gaze naturale întocmite cu încălcarea prevederilor art. 1 și 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 259/2021, cu modificările și completările ulterioare, sunt obligați, din oficiu, să le refacă în maximum 15 zile de la data emiterii acestora.

Pentru facturile deja emise, termenul de refacere a acestora este de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(2) Facturile prevăzute la alin. (1) vor fi recalculate și emise fără penalități.

(3) Se suspendă executarea obligației de plată a facturilor în curs de recalculare, până la emiterea noilor facturi cu respectarea dispozițiilor legale prevăzute la art. 1 și 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 259/2021, cu modificările și completările ulterioare.

Guvernul ia măsuri: se interzice debranșarea inclusiv pentru consumatorii care deja au restanțe

„Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile și de asemenea pe această perioadă de 15 zile se suspendă și o eventuală plată a acestora. De asemenea, pentru a preîntâmpina posibile abuzuri vor fi interzise și debranșările”, a spus acesta.

Ministrul mai spune că de interzicerea debranșării vor beneficia si consumatorii care deja înregistrează restanțe la facturi.

„Toți consumatorii casnici, nu doar cei vulnerabili, pe perioada de aplicare a acestei legi, vor beneficia de interzicerea debranșării. Eu sper ca toată lumea să fie de bună credință și să nu abuzeze de acest lucru și efectiv doar celor cărora li se întâmpla lucruri si nu pot sa-si plătească facturile. Și perioada de aplicare se va extinde cu încă 90 de zile după finalizarea acestei scheme de ajutor, finalizarea legii, așa cum a fost și data trecută în lege.”, a declarat ministrul.

Care este perioada de aplicare a legii

„Perioada de aplicare a legii, dacă nu mă înșel, ținând cont că până în 31 iunie se refac si se recalculează facturi, cred că este 31 iunie. Cu certitudine este până în 31 martie, dar până la 31 iunie furnizorii recalculează facturi. Este text în lege, chiar nu mai țin minte exact.”, a spus Virgil Popescu.
Clienții nu mai sunt nevoiți să contacteze furnizorii

Ministrul Energiei a precizat că în Ordonanța de urgență s-a stipulat clar că furnizorii au obligația de a reface facturile emise eronat. Așadar, nu mai este necesar pentru consumatori să facă reclamație la furnizori, decât în situația în care furnizorii nu respectă legile prevăzute în Ordonanță.

„Dacă nu se întâmplă, clienții ar trebui să facă reclamație la furnizori. Dar eu cred ca toți furnizorii vor reface facturile, pentru că e un semnal puternic dat de premier săptămâna trecută.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate