Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Peste 1400 de crescători de animale din Alba au intrat în grevă fiscală. Nu vor mai plăti impozit pe profit până când nu se schimbă legea

Publicat

Legislația incertă privind sumele datorate statului de fermieri îi determină pe aceștia să protesteze iar începând de astăzi peste 200.000 de crescători de ovine, caprine și legumicultori au întrat în grevă fiscală. Aceștia sunt hotărâți să nu mai plătească impozitul pe profit și să nu mai depună declarația 221 până când legea nu va fi schimbată. În grevă se află și cei 1460 de crescători de animale afiliați Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Alba (ACOC).

Președintele ACOC Alba, Horia Moruțan a explicat că fermierii vor rămâne în grevă fiscală până când această lege ambiguă va fi modificată cu o lege normală: „La nivel de țară a fost declarată grevă fiscală. În Alba este vorba despre crescătorii de oi, capre și legumicultorii afiliați sindicatului Agrostar, 1460 de fermieri ce fac parte din asociația județeană care au peste 50 de oi și 25 de capre. Greva va continua până când această lege, care este cu susul în jos, va fi scimbată. Problema e mai amplă și nu poate fi redată în câteva cuvinte. Spre exemplu, toată lumea e de acord cu cota de impozitare dar nu poți percepe impozit pe terenul cultivat, pe oaie și mai apoi și pe mielul și brânza pe care o vinzi în piață” a explicat medicul veterinar care arătat că, în timp ce legea se bate cap în cap, politicienii dorm.

Crescătorii de ovine ar fi trebuit să depună declaraţiile 221 cel târziu luni, 27 mai. Ei spun că li se cere, de la Direcţia de Finanţe, şi o adeverinţă de la APIA, deşi numărul de animale pentru care primesc subvenţie este diferit de cel care trebuie declarat. Practic, potrivit declaraţiei fiscale, crescătorii trebuie să raporteze şi să plătească impozit chiar şi pentru animalele care nu produc profit, adică nu dau lapte sau sunt prea bătrâne pentru a fi tăiate pentru carne.

„Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să intervină, printr-un ordin. Noi oricum nu am depus nimic, mai ales că prevederile sunt ambigue, iar crescătorii nu au fost informaţi ce trebuie să facă. Intrăm în grevă fiscală, până când situaţia se va reglementa”, a mai declarat preşedintele sindicatului crescătorilor de ovine şi caprine din România, care s-a plâns şi că oamenii sunt plimbaţi între instituţii, ca să obţină o adeverinţă sau alta. “Ca să depui declaraţia la Finanţe, trebuie să mergi mai întâi la APIA să primeşti adeverinţă. Dar noi nu avem timp să alergăm. Nu vrem să ne transformăm din crescători, în maratonişti. Avem animale şi trebuie să stăm lângă ele”, spune Marcel Andrei, președintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine și Caprine din România.

Din cauza birocraţiei excesive şi ambigue, mulţi crescători au anunţat că vor renunţa la animale.

Peste 200 000 de crescători de animale din toată țara au declanșat o grevă fiscală , refuzând să mai plătească impozitele pe venit dato­rate statului, pentru că, susțin ei, legislația care reglementează sumele datorate este confuză. Situația pare să nu-i deranjeze câtuși de puțin pe actualii locatari de la Palatul Victoria care au rămas surzi la apelurile disperate ale fermierilor. Crescătorii de animale sunt conștienți că riscă amenzi dacă nu vor depune această declarație, însă ei spun că nu le vor depune până când nu se regle­mentează cadrul legal în această privință.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. bebe

    luni, 27.05.2013 at 21:44

    Oare unde-i cel mai „corect si cinstit” guvern ce scotea din „maneca” precum Iosefini locuri de munca si promitea ca va „curge” lapte si miere pentru romani?PS-A catea oara ne-au mintit?

  2. Pingback: Termen prelungit până la 25 iunie pentru declararea la Finanţe a veniturilor din activităţi agricole | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax