|

Proiectul de lege privind Centenarul Marii Uniri, adoptat de Camera Deputaţilor. Cine poate primi distincţii naţionale şi despre stabilirea programului de aniversare

camera deputatilorCamera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) şi Centenarul Marii Uniri. Potrivit acestuia, se instituie mai multe distincţii naţionale şi se prevede cum va fi elaborat Programul Naţional de Aniversare a Centenarului.

“Unirea din 1918 s-a concretizat prin participarea României la război (1916-1918) şi printr-o serie de evenimente care s-au desfăşurat pe o perioadă mai lungă, nu doar la 1 decembrie 1918”, se arată în motivarea proiectului.

Proiectul a fost respins anul trecut de Senat, dar aprobat de Camera Deputaţilor, cu amendamente, în calitate de for decizional.

Vezi şi Florin Roman: Coaliția PSD-ALDE-UDMR a pus cruce Monumentului Unirii, Sălii Unirii și Muzeului Național al Unirii de la Alba Iulia

Potrivit iniţiativei aprobate, Guvernul României va elabora anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Naţional de Aniversare a Centenarului aferent anului următor, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

De asemenea, până la 30 iunie 2017, Executivul va elabora calendarul de activităţi pentru comemorarea Războiului de Întregire a Neamului în anul 2017.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor putea organiza manifestări, ceremonii şi activităţi legate de Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi al Marii Uniri. “Activităţile din Programul Naţional vor fi finanţate din bugetele autoritaţilor publice şi instituţiilor organizatoare. Guvernul României prin Secretariatul General va asigura cofinanţarea activităţilor prevăzute în Programul Naţional de celebrare a Centenarului. Guvernul României va selecta activităţile care vor primi cofinanţarea şi va decide cuantumul acesteia. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi se va constitui o Comisie specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată Centenarului”, se arată în proiect.

Prin actul normativ, se instituie mai multe distincţii naţionale:

Medalia Comemorativă ”Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”: se acordă instituţiilor militare şi civile, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, unităţilor administrativ-teritoriale, organizaţiilor neguvernamentale, precum şi persoanelor fizice care, prin activitatea desfăşurată, păstrează într-o măsură deosebită memoria faptelor de arme şi a sacrificiului uman consemnat în Războiul pentru Întregirea Neamului, contribuie la protejarea mormintelor şi a operelor comemorative de război şi la studierea istoriei Războiul pentru Întregirea Neamului.

Medalia Aniversară ,,Centenarul Marii Uniri” se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituţiilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale, autorităţilor administraţiei publice locale sau unităţilor administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă şi prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor şi personalităţilor care au contribuit la făurirea unităţii naţionale şi a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.

Distincţiile amintite se conferă, prin decret, de către Preşedintele României, la propunerea motivată a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, a Prim-Ministrului, a Preşedintelui Academiei Române sau a Departamentului pentru Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, potrivit proiectului.

Sumele necesare confecţionării însemnelor, casetelor, brevetelor şi etuiurilor necesare conferirii acestor medalii se vor asigura din bugetul Administraţiei Prezidenţiale.

Se instituie şi Medalia Parlamentară ,,România Centenară”, distincţie parlamentară care se va conferi, prin hotărâre, de către Parlamentul României, parlamentelor sau altor instituţii ale statelor care au sprijinit eforturile de realizare a statului naţional unitar român modern şi parlamentelor sau altor instituţii ale statelor partenere care au sprijinit şi susţin eforturile României de integrare euro-atlantică. Se acordă de către Parlamentul României, la propunerea Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Sumele necesare confecţionării însemnelor, casetelor, brevetelor şi etuiurilor necesare conferirii acestor medalii, precum şi sumele necesare organizării ceremoniilor de acordare a acestei medalii se vor asigura din bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului.

Se instituie şi Distincţia Parlamentară ,,100 de ani recunoştinţă”, care se va conferi, prin hotărâre, de către Parlamentul României, parlamentelor sau altor instituţii militare ori civile ale statelor care au sprijinit România în Războiul de Întregire a Neamului. Se acordă de către Parlamentul României, la propunerea Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Sumele necesare confecţionării însemnelor, casetelor, brevetelor şi etuiurilor necesare conferirii acestor distincţii precum şi sumele necesare organizării ceremoniilor de acordare se vor asigura din bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului.

Proiectul mai prevede şi următoarele Medalii de onoare:  ”Loc al Războiului pentru Întregirea Neamului” şi ”Loc al Marii Uniri”.

Medalia de onoare ”Loc al Războiului pentru Întregirea Neamului” se acordă localităţilor sau locurilor de bătălie ale Războiului de Întregire a Neamului.

Medalia de onoare ”Loc al Marii Uniri” se acordă localităţilor, locurilor publice sau imobilelor în care s-au desfăşurat evenimente semnificative legate de Marea Unire din 1918.

Acestea se acordă, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea motivată a Academiei Române, a instituţiilor de învăţământ superior, autorităţilor administraţiei publice centrale și locale, a Departamentului CENTENAR din cadrul Guvernului României sau a Departamentului pentru Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Vor fi afişate sub formă de panou sau plachetă, la intrarea în localitate sau, după caz, în locurile publice sau pe imobilele respective şi vor avea forma, dimensiunile şi grafica stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Sumele necesare confecţionării panourilor şi plachetelor vor fi suportate din bugetele autorităţilor administraţiei publice locale pe teritoriul cărora se găsesc locurile cărora li se acordă medaliile.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=564916avatar Publicat de pe 3 mai 2017
Publicat în ACTUALITATE, POLITICA.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

Publicitate


Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Lia: Nici vorba. Este supus lui Hava, inca il pastreaza.
  • Ionel: Prea mult s-a furat in Romania, indiferent de partidul care a guvernat tara. Marile privatizari sunt un esec...
  • Maria: În PSD.
  • popeala: Sa mai spui ,,sarut mana parinte,, ? Prost trebuie sa fi, sa mai crezi in ceva, in ziua de azi !
  • Bomba Atomica: se fura cum naiba sa nu se fura din banul public ? hava e capul mafiei !

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI