Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

SONDAJ Alba24.ro: Sunteți de acord cu ridicarea mașinilor parcate în afara spațiilor amenajate ( parcări) din Alba Iulia?

avatar

Publicat

ridicare masiniPrimăria Alba Iulia a simulat consultarea cetățenilor din oraș cu privire la proiectul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar, printr-un sondaj realizat cu ajutorul Orange România… în autobuz.

Oamenii au fost invitați să completeze un chesitonar în care erau incluse întrebări cu răspuns indus, formulate în așa fel încât concluzia să fie cea dorită de autorități. ”Mașinile parcate reprezintă o problemă în Alba Iulia?” și ”Ridicarea acestora ar ajuta la fluidizarea traficului în oraș?” sunt întrebările la care aproape oricine ar răspunde pozitiv.

Din cele peste 650 de răspunsuri colectate în autobuz (deci nu în rândul utilizatorilor de automobil personal), administrația locală a tras concluzia că albaiulienii susțin in masă ridicarea mașinilor. Alte date nu există despre acest sondaj: nici pasul statistic utilizat, nici grupul de vârstă, categoria socială, categoria de venituri … nu au fost prezentate.

În aceste condiții, având în vedere că voi, cititorii alba24.ro reprezentați toate categoriile venituri, de vârstă, utilizatori de automobil sau pietoni, vă invităm să răspundeți la o întrebarea ceva mai directă, care lipsește din chestionarul primărirei:

Sunteți de acord cu ridicarea mașinilor parcate în afara spațiilor amenajate ( parcări) din Alba Iulia?

Loading ... Loading ...

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
26 Comentarii

26 Comments

 1. avatar

  Ion

  vineri, 28.04.2017 la 17:27

  Mi se pare corect ca inainte de luarea unor masuri de acest gen sa ne fie amenajate un nr suficient de parcari…dar nu in modalitatea in care am aparut la stiri de rasul curcilor cu scaunelul in fata primariei in bataia pustii pt un loc. Sanctionati insa cei ce blocheaza accesul total al pietonilor pe trotuare. Si inca ceva…la noi in oras cand va fi respectata legea ce ofera elevilor gratuitate pt transportul in comun?!

  • avatar

   Diana Hategan

   vineri, 28.04.2017 la 23:33

   In orice zona din oras unde sunt amenajate parcari cu plata doresti sa parchezi in timpul zilei se intampla ceva paradoxal: sunt locuri de parcare libere dar nu se poate parca pentru ca sunt rezervate. Sau vine cineva in vizita, in parcare sunt 10 locuri libere ale proprietarilor plecati din oras, dar musafirul nu are unde parca.
   Cred ca ar fi mult mai eficient ca locurile de parcare sa nu mai fie rezervate personal si fiecare dintre noi sa platim un abonament lunar sau anual diferentiat pe zone de interes:
   Zona 1, cel mai scump, care sa-mi permita sa parchez peste tot;
   Zona 2, mai ieftin, care sa-mi permita sa parchez pe anumite strazi secundare si intre blocuri;
   Zona 3, cel mai redus ca pret care sa mi permita sa parchez doar intre blocuri.
   Ceva de genul este implementat in Spania si functioneaza foarte bine.
   Astfel cei care platesc abonamentul respectiv isi lipesc pe geam tichetul si parcheaza unde este loc liber in zona pentru care au platit.
   Si atunci vecinul care parcheaza pe trotuar sau pe drum va avea unde sa parcheze cand eu sunt plecat in concediu 2 saptamani si locul de parcare e liber dar nu e ” disponibil”.

 2. avatar

  Nelu

  vineri, 28.04.2017 la 17:55

  @Ion Trasportul elevilor este gratuit. Se deconteaza de catre primarie prin unitatiile de invatamant.

 3. avatar

  Stefan

  vineri, 28.04.2017 la 18:06

  Eu cred ca e destul ca platim amenda si mai platim si locul de parcare pe un an de zile.si ar trebui sanctionati si cei de pe arterele secundare nu numai cei de pe drumurile principale

 4. avatar

  Ioan

  vineri, 28.04.2017 la 19:51

  Deci sa intelegem ca, dupa parerea ta, votul celor care merg cu autobuzul nu este relevant si nu ar trebui luat in seama? Etapa aceasta de sondaj a fost facuta pe categoria care merge cu autobuzul. Probabil ca vor mai urma si altele.

 5. avatar

  mihai

  vineri, 28.04.2017 la 21:45

  De acord cu ridicarea masinilor parcate in intersectii, pe treceri de pietoni sau statii stp. Problema este: unde parcam? In zonele cu locuri de parcare pentru închirierea cărora am văzut zilele trecute scene desprinse parca din „epoca de aur” se blochează trotuare si cel puțin un sens de mers (vezi str. Arnsberg). De asemenea, se parchează pe locurile marcate cu X – intrări in blocuri, acces rampe pentru persoane cu dizabilități… In acest timp, multe din locurile închiriate sunt libere. Ar fi interesant de întrebat reprezentantii primăriei daca au uitat de LOCURILE PENTRU PARCAREA OCAZIONALA mentionate in HCL privind parcările amenajate sau amenajarea de parcări cu plata in zona Cetate. In lipsa acestora persoanele care nu locuiesc in zona sau cele care nu au „pupat moaste” in fata primăriei zilele trecute,ajung in situatia de a parca in locurile interzise anterior mentionate. Concluzionand, prin neasigurarea de locuri de parcare pentru parcare ocazionala se încalcă indirect dreptul la libera circulatie al celorlalti locuitori ai orasului, al turistilor si, tot indirect, se determină „parcările inspirate”.

 6. avatar

  Boss

  sâmbătă, 29.04.2017 la 00:31

  Tre’ să fii retardat să crezi că faci un bine cu ridicările! Dar văd că există unele gâsculițe ce totuşi speră, doamne fereşte bai tâmpiților credeți că avantajează pe altcineva înafară de firmele pt ridicări treaba asta? Da! Dacă ar fi gratis ridicarea sau din bugetu primăriei dar e un abuz la libertate să i iei maşina omului cu japca(că aşa se ridica cu japca, vezi n cazuri) iar apoi să-i mai pui şi amenda 5 milioane să l nenoroceşto de tot… la salariile astea. MANEVRE FRAȚIILOR!

  • avatar

   Nelu

   sâmbătă, 29.04.2017 la 16:21

   Da, faci un bine sa ridici masinile. Poate asa o sa reusim sa ne educam si noi si sa nu mai parcam masinile unde ne taie capul, unii si in sensul giratoriu, in intersectii, pe trecerile de pietoni, pe spatiile verzi si in multe alte locuri. Pe Vasile Goldis si-a lasat unul masina in mijlocul benzii, a blocat autobusul 15 minute, vi se pare normal?

   • avatar

    Iulia

    duminică, 30.04.2017 la 16:59

    Adevarat!! Su mai subt atatea locuri unde e nevoie de cele 2 benzi di nu se poate ….

 7. avatar

  Jorj

  sâmbătă, 29.04.2017 la 00:38

  Ok, am platit si mi am rezervat loc in fata blocului, desi nu stiu ce face primaria mai departe cu banutii astia.
  Si acum ce fac, las masina si merg pe jos prin oras? Fiindca cu masina nu prea pot merge, decat daca parchez pe un loc rezervat de altcineva.
  Eventual tin masina in fata blocului pana mai ies la plimbare in alt oras.

  Daca este spatiul public, de ce sa fie rezervat personal?
  Si plus ca nu mai marcheza proaspat spatiile rezervate, asa ca oricum nu sti daca poti parca sau nu, chiar si daca nu este rezervat…

  Nu sunt de acord ch ridicarea masinilor fiindca stau in Alba si stiu cat este de greu sa parchez in oras si incepe sa imi fie frica ca o sa ma costa 10 mil fiindca am iesit 30min pe bulevard si am gresit unde am parcat masina, nemaistiind unde pot parca.

  Creat locuri de parcare si oamenii au unde parca. Simplu

 8. avatar

  Raul Peterliceanu

  sâmbătă, 29.04.2017 la 07:49

  Pt ca legea asta sa aibă vreun sens, ar trebui cel puțin câte o parcare supra(sub) terana, atât în centru cât și în cetate. Altfel…mi-e greu sa cred ca poți găsi un loc de parcare liber și legal , seara, în zona cetate, unde e cea mai mare densitate de oameni…și toți sunt acasă. Probabil ca aleșii nostrii (sau a altora) văzând aglomerația de la înmatriculări s-au gândit sa speculeze momentul și sa facă bani ( în afară de specula oricum nu se pricep la altceva) pe mașinile aduse în tara de romani. Din păcate nu am fost destul de inspirați sa aducem mașini care sa leviteze , ca sa nu le ridice cozile de topor ale aleșilor nostrii .

 9. avatar

  Contribuabil

  sâmbătă, 29.04.2017 la 12:05

  Poate invata ceva si alesii locali din sondajul asta si mai ales din comentarii (pe facebook am vazut ca sunt peste 100 de comentarii la acest articol). Prea s-au invatat sa voteze fara sa consulte oamenii care i-au ales. Si pe Hava nu-l mai intereseaza demult ce parere au cetatenii din Alba Iulia. Adevarul e ca nici nu prea mai are cand sa-i asculte ca e plecat prin strainatate mai tot timpul. Revenind la parcari, toata lumea vede si spune ca logic e sa se faca parcari si abia apoi sa se ceara conformare din partea oamenilor. Si nu parcari de 2 ori mai scumpe decat la Cluj sau Sibiu cum e cea de la Roberta! Ca nu toti avem salarii si spagi ca cei din primarie! Ia sa puna 1 leu pe ora si 50 de lei abonament lunar pentru riverani sa vada cum s-ar umple parcarea si ar face mai multi bani decat fac acum din volum nu din pret mare, asa cum orice bun comerciant ar face. Dar e prea mare aroganta lui Hava care vrea sa arate ca nu discuta cu oamenii si ca el are dreptate tinand permanent peste 60 de locuri de parcare goale. Iar solutia ridicarilor e o barbarie la care s-a renuntat in marile orase dar la noi la tara nu s-a aflat. Dar lasa ca vin alegerile…

 10. avatar

  Adina

  sâmbătă, 29.04.2017 la 14:20

  Normal ca sustin ridicarea masinilor daca i intrebati pe cei din autobuz. Sa intrebati pe cei care sunt soferi daca sunt de acord sau nu..pe cei care conduc zi de zi. Ei stiu mai bine daca sunt deranjati si cum stam si cu locurile de parcare

  • avatar

   Nelu

   sâmbătă, 29.04.2017 la 16:11

   Clar ca unui sofer care parcheaza in mijlocul strazii nu ii convine sa i se ridice masina. Masini parcate ca in Alba Iulia nu am vazut nicaieri in tara asta. Zilele trecute s-au batut pe locuri de parcare, din 900 de locuri dispinibile s-au ocupat in jur de 650. Considerati ca nu sunt locuri de parcare? Sunt, dar suntem atat de comozi incat daca nu parcam in fata la magazin este o problema. Parca v-ati nascut in masina!

 11. avatar

  Adina

  sâmbătă, 29.04.2017 la 14:26

  Dar de ce nu i intrebati oe cei care coduc zi de zi, nu pe cei din autebuze, eu consider ca pe soferi i intereseaza mai mt acest subiect, ei stiu mai bine cat i deranjeaza si tot ei stiu si cum e sa cauti un loc de parcare.

 12. avatar

  Marko

  sâmbătă, 29.04.2017 la 14:35

  Alba Iulia trebuie sa introduca prima data plata pentru parcare. E primul pas spre civilizatie si spre civilizarea soferilor care oricum au un renume… 🙂

  • avatar

   Nelu

   sâmbătă, 29.04.2017 la 16:14

   Mare dreptate aveti, in nici un oras nu este parcarea gratuita!

 13. avatar

  Nelu

  sâmbătă, 29.04.2017 la 16:28

  Domnilor jurnalisti, va propun un sondaj.
  Cati dintre locuitori ar fi de acord ca locurile de parcare sa fie rezervate dupa un orar? De exemplu: de la ora 08:00- pana la ora 16:00 sau 17:00 sa fie libere pentru toata lumea..de la 17:00 pana la 08:00 dimineata sa fie rezervate de catre proprietari. Daca totusi doresti sa ai locul rezervat 24/24h sa platesti mai mult si sa fie”R”-cu culoarea rosie de exemplu. Asa cei care merg la servici lasa locuri libere intr-o parte si ocupa alte locuri in alta parte.

 14. avatar

  ...!..

  sâmbătă, 29.04.2017 la 18:05

  Romanul ar fii mulțumit sa fi totul gratis..sa facă ce vrea…nu ii cam place civilizația..putina educație prin aplicarea legii nu strica!!…il face pe roman mai frumos. …

 15. avatar

  Zgovu

  sâmbătă, 29.04.2017 la 18:06

  Toata tarasenia asta cu locurile de parcare ii prost aplicata si inteleasa. Ii absurd ca un chirias din zona cetate care munceste in centru sa nu aiba unde parca, ca, chipurile ii un loc rezervat, din pacate…de un chirias care munceste in zona cetate dar locuieste in centru…in cazul asta o sa avem pe timpul zilei mai multe locuri goale dar rezervate decat locuri de parcare…
  Oare nu ar fi o solutie ca acele locuri rezervate sa fie rezervate doar dupa ora 17…poate asa putem toti parca pe undeva in orasul asta fara sa risti sa platesti o amenda sau o taxa pentru ocuparea unui loc „rezervat” dar liber pana la ora 17….
  Sa avem cap!

 16. avatar

  Ionel

  duminică, 30.04.2017 la 00:04

  Din pacate in multe locuri din oras nu se ocupa nimeni de aplicarea unor strategii de fluidizare a traficului. Nu se fac investitii in infrastructura de parcari. Nu a mai aparut in orasul asta o paracare noua de o gramada de timp iar masini sunt tot mai multe. La semaforul de la Kaufland nu s-a dat drumul de ani de zile, s-a pus acolo pe post de obiect decorativ. Un sistem de unda verde nu este implementat niciunde in oras dar am vazut ca o sa avem parte de mai multe treceri de pietoni inaltate. Tineti-o tot asa!

 17. avatar

  CostaJ

  duminică, 30.04.2017 la 13:26

  As fi de acord cu masurile de ridicare, in conditiile in care ar fi amenajate destule locuri pt a parca.

 18. avatar

  Alin Ciorbea

  duminică, 30.04.2017 la 14:25

  In toate țările civilizate exista parcări supra sau subterane la absolut toate instituțiile asa încât toate masinile isi gasesc un loc. Cat de dificil este sa se construiască si intr-un „smart city” care se pretinde orasul nostru astfel de parcari?
  Sau punem din nou boii in fata carului? Creăm nevoi cărora li se atribuie solutii premeditate???

 19. avatar

  DanO

  duminică, 30.04.2017 la 23:34

  Toate locurile de parcare trebuiau sa fie inchiriate dupa un program stabilit, ex: 17 – 8.00 sau 18 – 8.00 iar in timpul zilei sa poti parca in orice zona a orasului fara nici o problema.Asa sti ca nu mai ai treaba cu locul de parcare in timpul zilei cand iesi in oras cu masina, iar seara cand ajungi acasa de la servici nu iti mai faci griji ca trebuie sa dai 2-3 ture de cartier pt. a gasi un loc de parcare. Pe deasupra mai pui ca in parcari mai apar si masini de firma (dubite ) care nu prea au ce cauta. Dupa ce ca traficul este destul de aglomerat iar locurile de parcare se gasec greu, te mai gandesti sa inchizi parcarea vinerea pt. a organiza piata de alimente.
  Astept si ziua cand parcarea de la spital v-a deveni etajata dupa promisiunile din campanie ale d-lui primar.
  In privinta ridicarii masinilor sunt total de acord, cu conditia sa nu fie pt. uni muma iar pt. altii ciuma, in sensul: ca pe aceasta nu o ridicam ca este masina primarului au a lui nu stiu care consilier.
  Am auzit de multe ori „pe dincolo nu se intampla asta… ” , dar noi nu suntem in stare sa respectam un simplu semn de circulatie, o simpla trecere de pietoni mutata 2-3 m mai sus sau mai jos de locul actual ( trecem tot ca vitele pe unde a fost vechea trecere), 2-3 sec pana sa se faca culoarea rosie la semafor si multe altele dar avem pretentii mari. Am devenit o natie de puturosi care nu se mai pot deplasa pe jos pana la magazin sa cumpere o paine daca nu merg cu masina si o parcheaza cat mai aproape de intrare in magazin,daca s-ar putea sa intre cu masina in magazin sa isi faca cumparaturile direct de pe raft.
  Cand reusim sa facem aceste mici schimbari in viata noastra si sa respectam legea, atunci sa spunem ca incepem sa ne civilizam. Nimeni nu spune ce se intampla pe dincolo daca parchezi intr-o zona interzisa. Toti cand mergem dincolo respectam legile, respectam indicatoarele de viteza, zonele de parcare iar cand revenim in tara uitam sa mai respectam.
  In concluzie: tot ce este parcat neregulamentar sa fie ridicat iar cu banii colectati din amenda sa fie investiti in locuri de parcare, caci poate asa incepem si noi sa ne mai civilizam

 20. avatar

  Nelu

  luni, 01.05.2017 la 22:05

  Va multumesc domnilor ziaristi ca imi stergeti comentarile, oare va deranjeaza cu ceva?

  • avatar

   moderatorul de serviciu

   marți, 02.05.2017 la 01:02

   @Nelu, Nu am sters nimic.. Cred ca ai gresit ceva la postarea comentariului. Nu ai apasat butonul bine… repeta postarea eventual

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Salariile din Primăria Vințu de Jos: Reacția primarului după publicarea listelor în Alba24

avatar

Publicat

Primarul comunei Vințu de Jos, Ion Iosif Josan, a transmis, printr-un drept la replică, că stabilirea cuantumului salariilor în cadrul instituției pe care o conduce s-a făcut respectând toate prevederile legale, considerând că acestea „nu sunt salarii halucinante, ci niște salarii decente pentru o țară membră a UE în secolul 21”. De asemenea, primarul a ținut să precizeze că instituția pe care o conduce nu a mai fost vizată, în ultima perioadă, de acțiuni ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

„Primul lucru care aduce prejudicii grave de imagine se regăsește în titlu articolului SALARII halucinante la PRIMĂRIA VINȚU DE JOS: Primaul „Las` FierVințului” primește lunar peste 11.000 de lei. Știu că trăim într-o lume în căutare de senzațional și că tot timpul titlurile conțin fabulos, senzațional sau alte asemenea cuvinte care atrag cititorul, dar totuși cred că halucinant nu este un cuvânt potrivit pentru un titlu de articol de ziar care respectă atât cetățeanul, cât și pe cei a căror referire se face la articol. Prin titlulatura Primarul „Las` FierVințului” se aduce un prejudiciu de imagine comunei Vințu de Jos deoarece eu vreau să cred că articolul pe care dumneavoastră l-ați scris este unul serios, nu un pamflet. Titulatura este una defăimătoare pentru că instituția pe care o conduc și reprezintă comunitatea vințană este una serioasă, nu una desprinsă din filmele de comedie.

De asemenea, un alt prejudiciu de imagine adus instituției noastre este acela că acesta este celebră pentru vizitele DNA din ultimii ani. Pentru o informare corectă trebuie să precizez că instituția noastră nu a mai fost vizată de acțiuni ale DNA în ultima perioadă, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure deoarece înseamnă că lucrurile au decurs exact cum trebuie în cadrul primăriei.

În ceea ce privește indemnizația mea trebuie să precizez că aceasta a fost stabilită de Legea 153/2017, ca și sporul la care dumneavoastră faceți referire. Și înainte de a face afirmații ar fi trebuit să vă informați de faptul că instituția noastră are în implementare în acest moment 4 proiecte europene din fonduri nerambursabile. Dar din ce înțeleg din modul în care puneți problema în aliniatul 2 al articolului, faptul că se accesează fonduri europene nerambursabile nu ar fi un lucru chiar bun. Și poate că aveți impresia că un primar nu are mult de lucru sau responsabilități, așa că vă invit cu plăcere să citiți legea administrației publice locale, legea finanțelor publice, legea finanțelor publice locale și multe alte legii din domeniu care cu siguranță vă vor schimba opinia.

Deși nu are nici o legătură cu funcția pe care o ocup în acest moment, dumneavoastră ați considerat că trebuie să precizați că am fost poștaș. Să știți că nu îmi e rușine că am fost poștaș, deoarece nu cred că e o rușine să muncești. Și ca să fiu sincer citind celelalte articole referitoare la salariile din primării, scrise de autor, în nici unul nu am găsit referiri legate de slujbele anterioare ale celorlalți edili locali, astfel încât îl consider un atac la persoană.

Referitor la remunerația mea, a persoanelor cu funcții de conducere și a celorlalte persoane care fac parte din aparatul de specialitate al primarului trebuia să faceți precizarea că sumele trecute sunt sumele brute, iar din acestea aproximativ 45% se duc pe impozit pe venit și contribuții la pensii și sănătate.

În ceea ce privește indemnizația Coordonatorului P.I. ar trebui să vă fi informat că salariul acestuia este stabilit în cadrul contractului de finanțare privind combaterea sărăciei și incluziunea socială, la care faceți referire în cadrul articolului și că acesta este plătit din bani europeni.

Stabilirea cuantumului salariilor în cadrul instituției noastre s-a făcut respectând toate prevederile legale și consider că nu sunt salarii halucinante, ci niște salarii decente pentru o țară membră a UE în secolul 21. Sau ce ar trebui să înțeleagă cei care lucrează la stat, că ei nu au dreptul la salarii decente? Eu consider că fiecare persoană are dreptul la o remunerare decentă a muncii sale și cred că aceasta ar fi o gândire sănătoasă din partea oricui.

Comuna Vințu de jos are aproximativ 5400 de locuitori, iar volumul de lucru al angajaților primăriei este unul mare, iar eu ca și conducător al instituției sunt mulțumit de modul în care lucrează fiecare dintre cei care fac parte din aparatul de specialitate. Și să știți că majoritatea angajaților sunt veniți în instituție când salariile în administrația publică nu erau deloc mari, iar atunci nu am auzit pe nimeni spunând <vai săracii, ce salarii mici au> sau alte lucruri de genul. Nu știu dacă ați citit cartea președintelui Iohannis Pas cu Pas, dar la un moment dat acesta spunea că la momentul crizei economice a pierdut foarte mulți oameni de valoare din cadrul primăriei Sibiu deoarece nu a putut să-i mai țină din cauză că nu putea să le ofere salarii decente. În cadrul instituției conduse de mine , se regăsesc oameni care au rămas din perioada aceea, precum și oameni care au venit în anii ce au urmat, care au acceptat să vină pe salariile care erau la vremea respectivă și aceștia și-au făcut treabă cu prisosință. Sunt oameni care își asumă prin semnătură răspunderea pentru actele pe care le întocmesc și muncesc în folosul cetățenilor.

În ceea ce privește voucherele de vacanță la data publicării listei pe site acestea nu erau bugetate, iar cu siguranță când va fi cazul se va publica pentru că în cadrul instituției noastre respectarea legii este prioritară. De asemenea, vreau să precizez că sumele de bani din care se plătesc asistenții persoaneli, provin de la bugetul de stat.

Aș dori să mai adaug că ruinele castelului Martinuzzi nu aparțin domeniului public sau privat al comunei Vințu de Jos, astfel încât instituția noastră nu poate face investiții în reabilitarea acestuia. Degradarea acestuia nu este din vina primăriei, și cu siguranță că nici salariile lunare ale angajaților nu ajută la dărâmarea castelului”, a transmis, într-un drept la replică, primarul comunei Vințu de Jos, Josan Ion Iosif.

Citește și SALARII halucinante la PRIMĂRIA VINȚU DE JOS: Primarul ”Las’ FierVințului” primește lunar peste 11.000 de lei

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ISU Alba: Măsuri de prevenire a incendiilor la executarea lucrărilor cu foc deschis pentru arderea vegetației

avatar

Publicat

Pentru informarea şi conştientizarea populaţiei asupra măsurilor de prevenire şi a măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru igienizarea curților/ anexelor gospodărești și arderea vegetației uscate, ISU Alba a transmis câteva recomandări specifice ce trebuie respectate pe timpul desfăşurării acestor activităţi.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

 • condiţii meteorologice fără vânt;
 • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

 • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

 • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

 • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

 • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

 • supravegherea permanentă a arderii;

 • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

 • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Nu se admite utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (hârtie, lemn, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.), fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

În cazul nerespectării prevederilor legale, pe timpul executării lucrărilor cu foc deschis pentru igienizarea curților / anexelor gospodărești și arderea vegetației uscate, cetăţenii sunt pasibili de următoarele sancţiuni contravenţionale:

 • amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi – art. 1 pct. 3 litera „r” din HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor;

 • amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei: amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi – art. 1 pct.3 litera „r” din HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor;

 • amendă de la 2.501 lei la 5.000 lei: inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun, pentru limitarea şi stingerea acestora – art. 44 pct. III litera „a” din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor;

 • amendă de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoanele juridice: obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă – art. 96 alin. (1) pct. 9 din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

În weekend: Bazinul olimpic din Alba Iulia găzduieşte turneul final al Campionatului de polo feminin

avatar

Publicat

polo feminin

Bazinul olimpic din Alba Iulia găzduieşte în weekend turneul final al Campionatului național de polo feminin, senioare. Bazinul va fi închis pentru agrement pe toată durata competiției.

Turneul final al Campionatului național de polo feminin, senioare este organizat de Federația Română de Polo.

Programul competiției este următorul:

Etapa I, vineri 27 aprilie, ora: 17:00

 • C.S. Rapid – C.S. Crișul Oradea
 • C.S Dinamo – C.S.A. Steaua

Etapa a II-a, sâmbătă 28 aprilie

 • C.S. Crișul Oradea – C.S.A. Steaua
 • C.S. Rapid – C.S Dinamo

Etapa a III-a, duminică, 29 aprilie

 • C.S Dinamo – C.S. Crișul Oradea
 • C.S. Rapid – C.S.A. Steaua

Pentru desfășurarea în bune condiții a meciurilor și antrenamentelor, bazinul va fi închis pentru agrement începând de joi, 26 aprilie, de la ora 17:00, până duminică, 29 aprilie, ora 14:00.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CRIMA din Partoș: Cum a motivat Tribunalul Alba condamnarea la ÎNCHISOARE pe VIAȚĂ a lui Mădălin Miki Lupu

avatar

Publicat

Detalii noi, şocante, despre teribila crimă din Partoş, sunt evidenţiate în motivarea Tribunalului Alba, care l-a condamnat, în 20 martie, pe Mădălin Miki Lupu, tânărul din Botoșani care a ucis în vara anului 2017 o femeie din Partoș și l-a rănit grav pe fiul acesteia, la detenție pe viață. Potrivit instanței, inculpatul a acționat cu sânge rece, a manifestat un dispreț profund față de viață și semeni și a ignorat starea jalnică în care se aflau cele două victime, urmărind doar să obțină banii acestora. Condamnarea a inclus acuzaţiile de omor calificat, tentativă la omor calificat şi tâlhărie.

În motivarea sentinţei, Tribunalul Alba Iulia a reținut și perseverența infracțională a inculpatului, traseul ascendent urmat de acesta, „având în vedere că persistă în comiterea unor infracțiuni de violență, disprețul total manifestat față de rigorile legii, precum și lipsa oricărei remușcări, având în vedere că la două zile după comiterea faptelor abominabile descrise anterior, în același scop (furtul banilor) și, ca un cadou sinistru de ziua sa de naștere, inculpatul comite un alt omor calificat, victima fiind tot o persoană în vârstă (femeie de 71 ani), după care, în mod ironic, se ascunde în casa victimei primei infracțiuni pentru care a fost condamnat; astfel, se închide un cerc infracțional, care îl conduce pe inculpat în același loc de detenție din care a fost eliberat în cursul lunii februarie 2017”.  De menționat că pentru această ultimă faptă, Tribunalul Botoșani a aplicat inculpatului o pedeapsă de 24 ani închisoare, sentința nefiind definitivă.

Instanța din Alba Iulia l-a mai obligat pe inculpat să plătească fiului victimei suma de 250.000 lei cu titlu daune morale și suma de peste 12.000 de lei cu titlu daune materiale. De asemenea, Miki Lupu a fost obligat să plătească suma de aproximativ 82.000 de lei către Spitalul Județean Alba Iulia, cu titlul de despăgubiri civile, reprezentând cheltuieli ocazionate cu internarea victimei.

Decizia Tribunalului Alba, pronunțată în ședința din data de 20 martie, nu e definitivă. Aceasta a fost atacată cu apel, cererea urmând să fie soluţionată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Citește și VIDEO: RECONSTITUIREA CRIMEI de la Partoş: Miki Lupu, acuzat oficial de omor şi tâlhărie. Le-a povestit anchetatorilor filmul atacului

Starea de fapt:

Victima Drâmbărean Cornelia (în vârstă de 80 de ani) și fiul acesteia, partea civilă Drâmbărean Călin O. (în vârstă de 54 de ani), locuiau împreună în municipiul Alba Iulia, cartierul Partoș, fiind cunoscute de vecini ca fiind oameni gospodari și liniștiți, fără relații conflictuale.

Inculpatul Lupu Mădăin Miki, în vârstă de 24 de ani, este recidivist, fiind condamnat anterior pentru comiterea unei infracțiuni de viol, din executarea căreia a fost eliberat din Penitenciarul Botoșani în cursul lunii februarie 2017.

În seara zilei de 13.07.2017, inculpatul a ajuns în Alba Iulia, după ce a fost transportat cu mașina de la Reșița, de o persoană necunoscută care i-a promis că îi va găsi de lucru și, întrucât nu s-au înțeles asupra condițiilor de muncă, persoana necunoscută l-a debarcat pe inculpat în centrul municipiului. Noaptea de 13/14.07.2017 inculpatul și-a petrecut-o în gara din municiupiul Alba Iulia unde a mâncat, a consumat alcool (bere) și a jucat la jocuri mecanice (păcănele) în localurile din zona gării, după care a dormit în sala de așteptare, urmând ca a doua zi să ia trenul spre Suceava pentru a se întoarce la domiciliu (așa cum rezultă din declarația acestuia dar și din imaginile surprinse de camerele video montate în zona gării CFR Alba Iulia).

Citește și TE TREC FIORII! Întâlnire de gradul zero cu suspectul CRIMEI de la Partoș. O familie din Alba Iulia l-a surprins pe Lupu în timp ce le pândea locuința

În dimineața de 14.07.2017, inculpatul a pierdut trenul din neatenție și în aceste împrejurări s-a hotărât să sustragă bani pentru a se întoarce la domiciliu, sens în care s-a deplasat în zona cimitirului E. din municipiul Alba Iulia și a început să se plimbe în jurul unei case, moment în care a fost observat de martorul C. T. (proprietarul casei). După o scurtă discuție cu inculpatul, martorul i-a cerut acestuia să plece, iar inculpatul a părăsit zona și s-a deplasat de-a lungul liniei ferate, circa 1 kilometru, înspre cartierul Partoș – Alba Iulia.

Ajuns acolo, după ce a studiat imobilele, atenția i-a fost reținută de o casă îngrijită, vopsită cu roșu/vișiniu; inculpatul s-a apropiat de acest imobil, a dat ocol grădinii și, constatând că era foarte bine întreținută, s-a hotărât să sară gardul lateral din plasă de sârmă și să pătrundă fără drept în grădină. Ajuns în grădina imobilului, s-a deplasat înspre casă pe o alee din beton până la foișor, loc în care a stat ascuns pentru a nu fi observat de partea civilă Drâmbărean Călin O., care mătura frunzele de lângă piscină (din zona grădinii de legume), iar când acesta a plecat cu frunzele strânse spre spatele grădinii, inculpatul a înaintat spre imobil. La un moment dat, a văzut victima Drâmbărean Cornelia și, după ce a luat o piatră de mari dimensiuni ( 10×10 cm, cu margini colțuroase, aflată în jurul unei tulpini de pom în scop ornamental), s-a apropiat de curte, oprindu-se în spatele porții metalice ce desparte curtea de grădină, așteptând să vină femeia înspre el. Victima s-a apropiat de inculpat, l-a întrebat ce caută, iar pentru a o determina pe aceasta să se apropie, inculpatul a cerut o cană cu apă și a inițiat un scurt dialog cu victima. Ajunsă la circa un metru de inculpat, victima a avut impresia că inculpatul va pleca spre spatele grădinii, întrucât inculpatul a făcut un pas în această direcție, însă acesta s-a întors brusc și cu piatra ascunsă la spate, a lovit-o în zona capului, lovitură în urma căreia victima a căzut și a început să strige după ajutor; după căderea victimei, inculpatul i-a mai aplicat 2 – 3 lovituri cu piatra peste cap, preponderent în zona feței și apoi a lovit-o cu picioarele în zona gâtului și a capului. În scurt timp victima a devenit inconștientă, iar inculpatul a tras-o de umeri mai aproape de intrarea în curtea găinilor (aflată chiar lângă poarta ce desparte grădina de curte), pentru a nu fi văzută de partea civilă Drâmbărean Călin care venea pe alee, înspre casă, alertat de lătratul câinelui, aflat în boxă.

Imediat după ce a ascuns victima, inculpatul s-a întors pe aleea grădinii şi s-a adăpostit după tufele din grădină pentru a nu fi observat, iar în momentul în care persoana vătămată a trecut de locul în care se afla, a sărit în spatele acesteia și i-a aplicat o lovitură cu piatra în cap; partea civilă a căzut imediat la pământ (în acel loc fiind găsit ulterior telefonul mobil), iar în timp ce se afla în această poziție, inculpatul i-a mai aplicat o lovitură cu piatra în zona capului și i-a solicitat să-i dea banii pe care îi are. Partea civilă l-a întrebat pe inculpat ce face mama sa, însă inculpatul a ignorat întrebarea și a solicitat în continuare bani; după ce partea civilă s-a ridicat de jos, inculpatul l-a prins de haine, conducându-l înspre imobil pentru a-i da banii, au trecut pe lângă victima D. C., căzută la pământ, inconștientă și au intrat în imobil prin ușa din spate, iar dintr-o bluză de trening aflată pe hol, partea civilă a luat suma de 60 lei și a predat-o inculpatului. Nemulțumit de suma primită, inculpatul a solicitat și alte sume, cerându-i părții civile să deschidă dulapurile și să-i dea banii din interior; întrucât partea civilă a spus că nu mai are alți bani, inculpatul a așezat-o pe patul din cameră în poziția șezut și a legat-o de mâini cu o bucată de material textil. Ulterior, după discuția purtată între cei doi referitoare la starea victimei Drâmbărean Cornelia, inculpatul a încercat să iasă din cameră pentru a merge afară să facă verificări, iar din pragul ușii camerei a observat că persoana vătămată a reușit să-și dezlege mâinile și s-a ridicat de pe pat, moment în care inculpatul  s-a întors și, cu piatra pe care o avea asupra sa, i-a aplicat o lovitură în cap, urmată de căderea părții civile pe spate, cu fața în sus, între cele două paturi din cameră; apoi, stând aplecat asupra părții civile, inculpatul a continuat aplicarea unor lovituri multiple, de mare intensitate, în zona feței și a capului acestuia, până când i-a desfigurat fața (așa cum declară inculpatul), partea civilă începând să sângereze abundent și să ”horcăie”. În această stare, partea civilă a fost abandonată alături de piatra cu care a fost lovită, iar inculpatul a continuat să caute sume de bani prin dulapuri, unde a găsit mai multe plicuri cu diverse sume de bani (în bancnote de 50 de lei și 10 lei), însușindu-și în total suma de 4.360 lei.

Mai târziu, inculpatul s-a dezbrăcat de hainele purtate (un tricou de culoare maro cu dungi albe cu inscripția ”Adidas” și o pereche de pantaloni sport din material textil, de culoare neagră, cu două dungi de culoare albastru-fosforescent pe lateral), pe care le-a lăsat aruncate la fața locului, s-a spălat de sânge în cada din bucătăria de vară a casei și s-a îmbrăcat cu hainele părții civile, luând și o pereche de adidași de culoare albă, ai acestuia. Ulterior, a părăsit imobilul pe aceeași cale, iar când a ajuns în dreptul victimei Drâmbărean Cornelia, a constatat că aceasta se ridicase parțial de la pământ, fiind sprijinită în genunchi și, trecând pe lângă aceasta, i-a mai aplicat o ultimă lovitură cu piciorul (din mers), în zona gâtului, în urma căreia victima a căzut pe burtă cu fața în jos.

În modalitatea descrisă mai sus, inculpatul a părăsit casa și grădina victimelor pe poarta din spatele grădinii, și-a continuat drumul de-a lungul căii ferate și ajuns în gara din Alba Iulia, a luat un taxi cu care s-a deplasat la C. N..

Citește și Dosarul CRIMEI de la Partoș. Mărturia taximetristului care l-a dus pe Miki Lupu la Cluj, imediat după omor

Ajuns la destinație, inculpatul și-a cumpărat alte haine și o altă încălțăminte (aruncându-le într-un container pe cele ale victimelor), iar banii sustrași au fost cheltuiți la jocuri mecanice (păcănele). Ulterior, inculpatul a plecat din C. N. spre localitatea C., situată în județul B., întrucât dorea să își petreacă acasă ziua de naștere, iar după ce a ajuns acolo, a comis un alt omor asupra unei persoane în vârstă, tot în scopul sustragerii unor sume de bani.

Dreptul intern aplicabil și individualizarea judiciară a pedepsei (motivarea instanței):

În drept, fapta inculpatului Lupu Mădălin Miki de a pătrunde fără drept, în data de 14.07.2017, pe timp de zi, în imobilul victimelor Drâmbărean Cornelia și Drâmbărean Călin și de a aplica mai multe lovituri cu piatra și cu picioarele în zone vitale ale corpului ambelor victime, precum și de a sustrage sume de bani (4360 lei), obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de tâlhărie calificată prev. de art. 234 alin.1 lit. f  Cod penal cu aplic. art. 41 alin.1 Cod penal.

Fapta aceluiași inculpat care, în data de 14.07.2017, pe timp de zi, aflându-se în imobilul victimelor (respectiv în grădina și casa acestora), a aplicat multiple lovituri cu o piatră de dimensiuni mari și cu picioarele în capul și peste corpul victimei Drâmbărean Cornelia care a decedat, pentru a înlesni sustragerea de bani și bunuri, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de omor calificat prev. de art.188 alin.1 art. 189 alin.1 lit. d Cod penal cu aplic. art. 41 alin.1 Cod penal.

Fapta inculpatului Lupu Mădălin Miki care în aceeași dată, pe timp de zi, aflându-se în imobilul victimelor (respectiv în grădina și casa acestora), a aplicat multiple lovituri cu o piatră de dimensiuni mari în zona capului părții civile Drâmbărean Călin, fiindu-i cauzate multiple leziuni care i-ar fi putut pune viața în pericol, aceasta fiind internată în stare critică la Spitalul Județean Alba Iulia (unde a suferit o intervenție chirurgicală), pentru a înlesni sustragerea de bani și bunuri, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de tentativă la omor calificat  prev. de art. 32 Cod penal, rap. la art. 188 alin.1 art. 189 alin.1 lit. d Cod penal cu aplic. art. 41 alin.1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal.

Inculpatul a recunoscut circumstanțiat săvârșirea faptelor, fără a da o declarație amănunțită în fața instanței, manifestând pe parcursul cercetărilor o atitudine de regret și colaborare cu organele judiciare, în vederea aflării adevărului în cauză.

La individualizarea judiciară a pedepsei pe care o va aplica inculpatului, instanța va avea în vedere criteriile generale de individualizare consacrate de art. 74 Cod penal, respectiv:

a) împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite;

b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;

c) natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii;

d) motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit;

e) natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;

f) conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal;

g) nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.

În acest sens, instanța reține că inculpatul a pătruns, fără drept, pe timp de zi, în grădina unui imobil bine îngrijit, convins că în interiorul acestuia va găsi bani și bunuri ce pot fi valorificate, nu s-a lăsat descurajat de prezența unui bărbat în incinta imobilului și, după ce s-a asigurat că nu este observat, a înaintat spre casă, iar la momentul în care observă victima Drâmbărean Cornelia, o persoană în vârstă, care nu părea să reprezinte o amenințare, o ademenește, apoi, pentru a o anihila, îi aplică acesteia, cu ferocitate, multiple lovituri cu o piatră ascuțită de mari dimensiuni și cu picioarele, cauzatoare de suferințe prelungite, intense și agonizante, după care ascunde corpul inconștient al acesteia și se retrage în grădină așteptând ascuns sosirea celei de a doua victime, partea civilă Drâmbărean Călin O., pe care îl atacă din spate, cu aceeași piatră, după care își conduce victima în casă pentru a-i preda banii. Inculpatul a acționat cu sânge rece, a manifestat un dispreț profund față de viață și semeni și a ignorat starea jalnică în care se aflau cele două victime, urmărind doar să obțină banii acestora; în acest scop aplică și alte lovituri cu piatra asupra părții civile, fiind vizată fața acestuia, nemulțumit de suma mică pe care i-a oferit-o (60 lei), îi produce suferințe intense și continuă loviturile până când partea civilă sângerează abundent și începe să agonizeze; apoi, fără remușcări, își continuă căutările și descoperă astfel într-un șifonier suma de 4360 lei (în bancnote de 50 și 10 lei) pe care îi ia, după care decide că poate părăsi imobilul. Observând că este murdar de sângele victimelor, decide să se spele în cada bucătăriei de vară, își schimbă hainele și încălțămintea cu cele aparținând părții civile Drâmbărean Călin O., apoi, pe urmând același traseu, trece pe lângă victima Drâmbărean Cornelia, care se ridicase între timp în genunchi, îi aplică din mers o ultimă lovitură cu piciorul în gât și o lasă căzută la pământ.

Cu referire la natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, instanța reține că inculpatul a fost condamnat pentru infracțiunea de viol, din executarea căreia a fost liberat condiționat în cursul lunii februarie 2017, iar prezentele fapte au fost comise de inculpat în timp ce se afla sub măsura controlului judiciar, luată la data de 10.06.2017 în dosarul penal nr. 1392/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de lovire și alte violențe. Instanța reține perseverența infracțională a inculpatului, traseul ascendent urmat de acesta, având în vedere că persistă în comiterea unor infracțiuni de violență, disprețul total manifestat față de rigorile legii, precum și lipsa oricărei remușcări, având în vedere că la două zile după comiterea faptelor abominabile descrise anterior, în același scop (furtul banilor) și, ca un cadou sinistru de ziua sa de naștere, inculpatul comite un alt omor calificat, victima fiind tot o persoană în vârstă (femeie de 71 ani), după care, în mod ironic, se ascunde în casa victimei primei infracțiuni pentru care a fost condamnat; astfel, se închide un cerc infracțional, care îl conduce pe inculpat în același loc de detenție din care a fost eliberat în cursul lunii februarie 2017.  De menționat că pentru această ultimă faptă, Tribunalul Botoșani a aplicat inculpatului o pedeapsă de 24 ani închisoare, sentința nefiind definitivă.

În ce privește criteriile enumerate la litera g a art. 74 Cod penal, instanța reține că inculpatul are o pregătire elementară, absolvind doar 8 clase, se ocupa cu creșterea animalelor, iar după ce a fost liberat din penitenciar, nu a manifestat preocupare pentru câștigarea unui trai licit, întrucât, așa cum rezultă din declarația dată în dosar penal nr. 611/P/2017 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani (filele 266-274 dosar u.p), a renunțat repede la muncă și și-a completat veniturile din furturi.

Pe de altă parte, instanța are în vedere limitele pedepselor conform art. 189 alin.1 lit.d Cod penal (omor calificat) – închisoarea de la 15 la 25 ani sau detențiunea pe viață și cele conform art. 234 alin.1 lit. f  Cod penal- închisoarea de la 3 la 10 ani, majorate conform art. 43 alin.5 Cod penal; gradul de pericol social concret al faptei săvârșite, apreciat de instanță ca fiind extrem de ridicat; forma de vinovăție – intenția directă; sentimentul de teamă, oroare și dezgust care a produs o tulburare semnificativă în rândul opiniei publice, precum și faptul că scopul pedepsei este în primul rând prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni prin reeducare, îndreptare și mai ales constrângere, de atitudinea sinceră și cooperantă de care inculpatul a dat dovadă pe parcursul procesului, chiar dacă nu a dat declarație detaliată referitoare la fapte și regretă formal săvârșirea acestora.

Pentru considerentele expuse pentru care instanța îl va condamna pe inculpatul Lupu Mădălin Miki la pedepsele de:

– 30 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat prevăzută de art. 188 alin.1, art. 189 alin.1 lit. d Cod penal cu aplic. art. 41 alin.1 Cod penal,

În baza art. 67 alin. 2 Cod penal va interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea, pe o perioadă de 5 ani, a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal.

– 16 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor calificat prev. de art. 32 Cod penal rap. la art.188 alin.1, art. 189 alin.1 lit. d Cod penal cu aplic. art. 41 alin.1 Cod penal,

În baza art. 67 alin. 2 Cod penal va interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea, pe o perioadă de 5 ani, a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal.

– 15 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată prev. de art. 234 alin.1 lit. f  Cod penal cu aplic. art. 41 alin.1 Cod penal,

În baza art. 67 alin. 2 Cod penal va interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea, pe o perioadă de 5 ani, a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal.

În baza art. 38, 39 alin.1 lit.b Cod penal va contopi pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 30 ani închisoare la care se va adăuga un spor de 10 ani și 4 luni închisoare.

În baza art. 43 alin.3 Cod penal va aplică inculpatului pedeapsa detențiunii pe viață și 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. alin. 1 lit. a, b Cod penal.

În baza art. 65 Cod penal va interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. alin. 1 lit. a, b Cod penal.

Constatând că temeiurile care au determinat arestarea preventivă se mențin și impun în continuare privarea de libertate a inculpatului, în baza art. 399 alin. 1 Cod procedură penală menține arestarea preventivă a inculpatului.

În baza art. 72 alin. 1 Cod penal urmează a fi scăzută din pedeapsa închisorii aplicată inculpatului durata arestării preventive începând cu data de 21.07.2017, la zi.

Latura civilă și cheltuieli judiciare

Persoana vătămată Drâmbărean Călin O., fiul victimei, a înțeles să participe în procesul penal în calitate de parte civilă, formulând pretenții civile în cuantum de 264.190 lei despăgubiri civile, reprezentând 250.000 lei daune morale și 14.190 lei daune materiale (4200 lei contravaloarea medicației, examinări medicale efectuate ulterior externării, 5360 lei reprezentând contravaloarea cheltuielilor de înmormântare și parastas, 4360 lei suma sustrasă de inculpat).

Din analiza înscrisurilor existente la dosarul cauzei, aflate în dosarul de urmărire penală vol.I, filele 206-224, rezidă că prejudiciul material încercat de partea civilă este în cuantum de 12.767, 41 lei, din care suma de 8407, 41 lei reprezintă cheltuieli efectuate cu medicația, examinări medicale efectuate ulterior externării, cheltuieli de înmormântare și parastas, iar suma de 4360 lei, reprezintă suma sustrasă de inculpat cu ocazia săvârșirii faptelor, motiv pentru care urmează a respinge restul pretențiilor solicitate până la concurența sumei de 14.190 lei, ca nedovedite.

Conștiința de a fi bolnav și privat astfel de stilul de viață obișnuit, de obiceiurile zilnice, pe parcursul spitalizării și îngrijirilor medicale demonstrează existența unui prejudiciu nepatrimonial pentru a cărui compensare este necesară o despăgubire patrimonială.

De asemenea, instanța are în vedere că persoana vătămată nu a mai putut desfășura activitățile zilnice, datorită stării precare de sănătate, având nevoie permanentă de îngrijirea altei persoane.

În ce privește cuantificarea sumei acordate cu titlu de daune morale, instanța a avut în vedere suferința intensă și agonizantă provocată părții civile prin aplicarea unor lovituri cu piatra și picioarele de o violență maximă, care i-au afectat în mod iremediabil sănătatea și independența (având în vedere infirmitatea cauzată acestuia și nevoia permanentă de îngrijire), precum și suferința cauzată prin pierderea mamei în circumstanțe deosebit de brutale, modalitatea în care acesteia i-a fost curmată viața generând o stare de tulburare profundă atât în sufletul fiului, cât și în rândul întregii comunități, oripilate de cruzimea inculpatului și totala lipsa de compasiune față de semeni.

În cuantificarea sumei acordată cu titlu de daune morale, T. apreciază că 250.000 lei reprezintă o justă și echitabilă despăgubire, aptă să dea satisfacție morală fiului victimei, fără a constitui o îmbogățire fără justă cauză a acestuia, prezentând un raport rezonabil de proporționalitate cu pierderea suferită, care, deși poate fi apreciată ca o pierdere irecuperabilă, se impune a fi reparată, deși nicio sumă de bani nu poate înlocui pierderea mamei și a sănătății și nu poate acoperi suferința și tulburarea cauzată în aceste circumstanțe.

Având în vedere starea de fapt reținută mai sus, instanța constată că sunt întrunite condițiile răspunderii civile delictuale, fapta cauzând prejudicii materiale și morale fiului victimei, motiv pentru care, în baza art. 397 alin.1 Cod procedură penală rap. la art. 25 alin.1, art. 19 alin.5 Cod procedură penală și art. 21 Cod procedură penală va admite în parte acțiunea civilă exercitată de partea civilă Drâmbărean Călin și în consecință, va obliga inculpatul să plătească părții civile suma de 250.000 lei cu titlu daune morale. Va respinge restul pretențiilor civile solicitate de această parte civilă .

Prin precizarea comunicată de Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – fila 29, a fost menținută constituirea de parte civilă în cauză cu suma de 82.156,82 lei, reprezentând cheltuielile de spitalizare ale persoanei vătămate Drâmbărean Călin O.

La acordarea cuantumului solicitat cu titlu de daune materiale, instanța a avut în vedere înscrisurile depuse de partea civilă în dosarul de urmărire penală, filele 167-205, conform decontului de plată în sumă de 82.156,82 lei, constatând că pretențiile solicitate sunt pe deplin dovedite.

Având în vedere cele expuse mai sus, instanța constată că sunt întrunite condițiile răspunderii civile delictuale și în această privință, fapta cauzând prejudicii materiale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, motiv pentru care, în baza art. 313 din Legea nr. 95/2006 va obliga inculpatul să plătească în favoarea acestei părți civile suma de 82.156,82 lei cu titlu despăgubiri civile, reprezentând cheltuieli ocazionate cu internarea victimei D.C.

În baza art. 404 alin. 4 lit. f  Cod procedură penală va dispune restituirea către partea civilă  Drâmbărean Călin a următoarelor obiecte/bunuri:

-obiectele ridicate cu ocazia cercetării la fața locului la data de 15.07.2017, aflate în plic nr.2, plic nr. 12, plic nr.14, plic nr. 15, plic nr.16, plic nr. 26, plic nr. 28, plic nr.29, plic nr.34, sac nr. 2, sac nr.3, sac nr.4, sac nr.6;

-bunuri ridicate cu ocazia cercetării la fața locului la data de 16.07.2017, aflate în plic nr. 2A, plic nr. 3A;

-bunuri ridicate cu ocazia cercetării la fața locului la data de 18.07.2017, aflate în sac nr. 1A (coletele nr.1, 2, 3, 4 și 5) și cele aflate în sac nr. 2A (coletele nr.1, 2, 3, 4 și 5),

depuse la Camera de corpuri delicte a Tribunalului Alba, așa cum rezultă din anexa nr.1, filele 4-7 dosar instanță.

În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat în vederea introducerii în S.N.D.G.J. și va dispune comunicarea hotărârii în acest sens la I.G.P.R.

În baza art. 5 din Legea nr. 76/2008 va dispune încunoștințarea inculpatului despre necesitatea prelevării de probe biologice.

În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală va obliga inculpatul să plătească în favoarea statului suma de 7.380  lei cu titlu cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale și al judecății.

În baza art. 275 alin.6 Cod procedură penală suma de 1.365 lei reprezentând onorariul apărătorilor din oficiu, în cursul urmăririi penale și al judecății, va fi avansată din fondurile Ministerului Justiției în contul Baroului de Avocați Alba.

Pentru aceste motive, în numele legii, hotărăște

Condamnă inculpatul Lupu Mădălin Miki, deținut în Penitenciarul Botoșani, la:

– 30 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat prevăzută de art. 188 alin.1, art. 189 alin.1 lit. d Cod penal cu aplic. art. 41 alin.1 Cod penal,

În baza art. 67 alin. 2 Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea, pe o perioadă de 5 ani, a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal.

– 16 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor calificat prev. de art. 32 Cod penal rap. la art.188 alin.1, art. 189 alin.1 lit. d Cod penal cu aplic. art. 41 alin.1 Cod penal,

În baza art. 67 alin. 2 Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea, pe o perioadă de 5 ani, a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal.

– 15 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată prev. de art. 234 alin.1 lit. f  Cod penal cu aplic. art. 41 alin.1 Cod penal,

În baza art. 67 alin. 2 Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea, pe o perioadă de 5 ani, a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal.

În baza art. 38, 39 alin.1 lit.b Cod penal contopește pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 30 ani închisoare la care se adaugă un spor de 10 ani și 4 luni închisoare.

În baza art. 43 alin.3 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa detențiunii pe viață și 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. alin. 1 lit. a, b Cod penal.

În baza art. 65 Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. alin. 1 lit. a, b Cod penal.

În baza art. 399 alin. 1 Cod procedură penală menține arestarea preventivă a inculpatului.

În baza art. 72 alin. 1 Cod penal scade din pedeapsa închisorii aplicată inculpatului durata arestării preventive începând cu data de 21.07.2017, la zi.

În baza art. 397 alin.1 Cod procedură penală rap. la art. 25 alin.1, art. 19 alin.5 Cod procedură penală și art. 21 Cod procedură penală admite în parte acțiunea civilă exercitată de partea civilă Drâmbărean Călin O. domiciliat în Alba Iulia, și în consecință, obligă inculpatul să plătească părții civile suma de 250.000 lei cu titlu daune morale și suma de 12.767,41 lei cu titlu daune materiale. Respinge restul pretențiilor civile solicitate de această parte civilă.

În baza art. 313 din Legea nr. 95/2006 obligă inculpatul să plătească în favoarea părții civile Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, suma de 82.156,82 lei, cu titlu despăgubiri civile, reprezentând cheltuieli ocazionate cu internarea victimei Drâmbărean Călin O.

În baza art. 5 din Legea nr. 76/2008 dispune încunoștințarea inculpatului despre necesitatea prelevării de probe biologice.

În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul să plătească în favoarea statului suma de 7380  lei cu titlu cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale și al judecății.

În baza art. 275 alin.6 Cod procedură penală suma de 1365 lei reprezentând onorariul apărătorilor din oficiu, în cursul urmăririi penale și al judecății, va fi avansată din fondurile Ministerului Justiției în contul Baroului de Avocați Alba.

Citește și Condamnat la ÎNCHISOARE pe VIAȚĂ. Autorul CRIMEI din PARTOŞ a primit sentinţa la Tribunalul Alba

Citește mai departe
Publicitate

ABRUD

Accidentul aviatic din Apuseni putea fi evitat: Concluzia unei expertize, după patru ani de la tragedie

avatar

Publicat

O expertiză de 1300 de pagini în cazul accidentului aviatic din munții Apuseni, arată că tragedia putea fi evitată. De doi ani a avut nevoie expertul Virgil Clapon ca să ajungă la o concluzie certă în acest dosar – fiind vorba despre unul dintre cele mai ciudate accidente aviatice din istoria post-decembristă. După mai bine de 4 ani  de la tragedie, expertul a ajuns la concluzia că tragedia putea fi evitată.

Cauzele despre care acesta vorbește într-un document de 1300 de pagini se referă nu numai la o eroare umană, ci și la probleme tehnice- informează PRO TV. Documentul nu este încă public dar procurorii militari care investighează cazul vor trebui să îl aducă la cunoștința rudelor victimelor.

Accidentul a avut loc în 20 ianuarie 2014. Aeronava Britten Norman Islander BN 2A-27, singura de acest tip ce se mai afla în dotarea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, s-a prăbuşit pe muntele Petreasa din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, într-o pădure de la limita dintre judeţele Alba şi Cluj. Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accident.

Au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Femeia care urma să primească ficatul de la donatorul din Oradea a decedat ulterior.
Pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața, iar experții ar fi trebuit să stabilească fără dubii cauzele tragediei.

Astfel, procurorii militari care investighează acest caz vor trebui să le aducă la cunoștință supraviețuitorilor care sunt rezultatele acestor expertize, pentru eventualitatea în care aceștia ar dori să facă obiecțiuni, dar mai ales pentru a decide dacă trimit dosarul în judecată.

În 2016, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au cerut o nouă expertiză, pentru a stabili momentul in care avionul a pierdut contactul cu turnul de control. Anchetatorii au vrut să afle cum și când s-a rupt antena transmițătorului avionului, prin care pilotul ținea legatura cu turnul de control și cu ajutorul careia salvatorii ar fi putut localiza avionul.

Astăzi, după mai bine de 4 ani de la acea tragedie, expertul a ajuns la concluzia că tragedia putea fi evitată. Cauzele despre care acesta vorbește într-un document de 1300 de pagini se referă nu numai la o eroare umană, ci și la probleme tehnice.

Astfel, procurorii militari care investighează acest caz vor trebui să le aducă la cunoștință supraviețuitorilor care sunt rezultatele acestor expertize, pentru eventualitatea în care aceștia ar dori să facă obiecțiuni, dar mai ales pentru a decide dacă trimit dosarul în judecată.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate