Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Start-Up Nation a trecut de Parlament. Condiții modificate la programul ce va finanța anual mii de IMM-uri

Publicat

dep

camera deputatilor Programul Start-up Nation privind stimularea înființării de noi întrerprinderi mici și mijloci, prin care firmele urmează să primească de la stat ajutor nerambursabil de până la 200.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro), a fost aprobat de Parlament. Deputații au înjumătățit numărul locurilor de muncă pe care IMM vor fi obligate să le creeze, din cauza creşterii salariului minim. Proiectul Start-Up Nation va fi trimis către promulgare la președintele Klaus Iohannis, iar apoi va fi publicat în Monitorul Oficial și vor fi stabilite normele de implementare.

Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților cu un total de 246 de voturi. Au fost 237 de voturi „da, 4 voturi „împotrivă”, 4 „abțineri” și nu a votat un singur deputat.

Proiectul de lege a trecut patru comisii pentru amendamente, ultimele fiind făcute la Comisia pentru industrii și servicii. Ultimele amendamente au stabilit că firmele trebuie înființate după 30 ianuarie 2017, dar sunt excluși antreprenorii care au avut sau au fost acționari într-o firmă în același domeniu, în anul precedent sau în anul care aplică. Amendamentul a fost depus de Liviu-Ionuț Moșteanu, deputat USR.

De asemenea, a fost adăugată condiția ca firma beneficiară să angajeze minimum un singur angajat, timp de cel puțin doi ani după finalizarea implementării planului de afaceri. Înainte erau doi angajați, pe o perioadă de cel puțin trei ani.

Finanţarea poate fi obţinută de firmele înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017. Nu vor primi finanţare întreprinzătorii care în afara firmei cu care se înscriu în program, au fost acţionari într-o firmă din acelaşi domeniu, în anul precedent sau în anul în care aplică, până la data deschiderii înscrierilor în program.

Prin Programul „Start-up  Nation – Romania” se acordă un ajutor de minimis unui număr maxim anual de 10.000 de beneficiari întreprinderi mici și mijlocii în sensul Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, în sumă maximă de 200.000 lei/beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Programul va funcţiona pe baza rambursării investiţiilor făcute de către antreprenori, dar va fi posibilă şi decontarea cererii de plată (antreprenorul achiziţionează echipamente, iar furnizorul îi emite o factură, care este plătită de stat în contul antreprenorului), scrie mediafax.ro.

criterii start up nation Grila de punctaj indică o susţinere pentru sectorul de producţie, programare IT şi industriile creative, care vor obţine punctaje mai mari decât serviciile şi comerţul. De asemenea, vor primi un punctaj mai mare firmele care angajează tineri absolvenţi sau şomeri.

Totodată, în ceea ce privește criteriile aferente investiției, sunt punctate echipamentele tehnologice și software-uri necesare desfășurării activități în pondere mai mare sau egală cu 50% din valoarea planului de afaceri dar și caracterul inovativ al investiției.

Deși programul trebuia să înceapă de la 1 mai, probabil termenul se va prelungi, pentru a fi stabilite normele după publicarea în Monitorul Oficial.

sursa: start-up.ro

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax