Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un bucătar din Alba Iulia a gătit pentru Regele Mihai şi Nicolae Ceauşescu

Publicat

În Alba Iulia profesează unul dintre cei mai iscusiţi bucătari din ţară, care a gătit feluri de mâncare pentru miniştri, ambasadori şi generali şi chiar feţe regale. O masă festivă deosebită poate fi pregătită în orice zi, de bucătarul care i-a servit pe Nicolae Ceauşescu, Regele Mihai şi familia regală. Cristian Milca este bucătar de mai bine de 20 ani, cu o bogată experienţă profesională şi de viaţă. A gătit pentru personalităţi însemnate, iar, de aproximativ 6 ani, şi-a deschis propriul restaurant, la Alba Iulia.

Lecţie de gastronomie

Bucătarul oferă clienţilor care trec pragul restaurantului o adevărată lecţie de gastronomie. Cristian Milca este albaiulian, prin adopţie. A absolvit Şcoala de Artă culinară la Bucureşti şi a făcut ucenicia la „Athene Palace”. După perioada uceniciei, a lucrat la Romvared CFR, unde avut ocazia să-l întâlnească chiar pe Nicolae Ceauşescu. „Nu a gustat din mâncarea pregătită de mine, pentru că avea bucătar personal, era tot timpul cu el. Doar cei care îl însoţeau au mâncat din ceea ce am gătit”, şi-a amintit bucătarul.

La Alba Iulia, a ajuns după ce s-a căsătorit. A lucrat 13 ani la cantina IJCM. Mulţi dintre miniştrii, ambasadorii şi politicienii României, care au trecut prin Alba Iulia au avut ocazia să guste preparatele bucătarului. „După Revoluţie, s-au schimbat multe şi în bucătărie. Dacă pe vremea comuniştilor exista un reţetar unic pe care trebuia să îl respecţi, cu sfinţenie – într-o porţie, cantitatea maximă de carne nu avea voie să fie mai mare de 70 de grame şi umpleai farfuria cu legume, că, de nu, riscai să fii închis, astăzi poţi să înlocuieşti orice în mâncare, cu condiţia să iasă bună”, a spus Cristian Milca.

Secretul celor mai bune reţete

În 1996 a avut ocazia să îi servească cu preparatele sale pe Regele Mihai şi Regina Maria. „I-am servit cu aperitive şi o ciorbă ţărănească a la grec, care a fost apreciată de regină. M-a întrebat câte ceva din secretele artei culinare şi a reţetei, în special”, şi-a amintit bucătarul.

În 2004, şi-a deschis propriul restaurant, iar succesul nu a întârziat să apară. A venit cu reţete noi, precum şi multe preparate din peşte, de altfel una dintre specialităţile sale. Ornamentele complicate, precum trandafiri şi nuferi au ieşit din mâna sa, încă din vremea în care era bucătar la Cantina IJCM. Tot atunci, Cristian Milca a preparat pentru prima dată în Alba Iulia gordon bleu şi caneloni. După deschiderea restaurantului, s-a făcut remarcat pentru gulaş şi fileul de şalău în fulgi de porumb, apreciat şi de către subsecretarul de stat, doctorul Raed Arafat. „Personalităţi din Ungaria au trecut pragul restaurantului, iar, după ce au gustat din gulaşul preparat aici, s-au declarat încântaţi, spunând că nici acasă, chiar dacă e reţetă ungurească, nu au mâncat un gulaş mai bun. Am fost sunat din Ungaria şi întrebat de reţetă”, a afirmat, zâmbind, bucătarul.

Întrebat care este secretul său, Cristian Milca a mărturisit: „Nu este vorba doar de reteţă în sine, când vine vorba de mâncare. Arta culinară înseamnă să ştii să prezinţi platoul sau preparatul, care să te atragă şi să te ademenească”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. kros

    miercuri, 09.03.2011 at 13:19

    Da unde-i restaurantul asta, ca m-ati facut curios?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate