Economie
VIDEO: Filtrul supraaspirant, care economiseşte consumul de combustibil, va fi lansat pe piaţă în august

Potrivit estimărilor, invenţia care se va produce la Hunedoara va putea fi scoasă la vânzare începând cu luna august a acestui an, la un preţ ce nu va depăşi 300 de lei. Preţul este valabil doar pentru filtrele supraaspirante montate pe autovehiculele mici.
Autobuzele STP Alba sunt primele maşini din judeţ dotate cu un altfel de filtru. Deşi, până în prezent, doar trei maşini aparţinând Societăţii de Transport Public Alba beneficiază de astfel de dotări, în viitor, potrivit inventatorului, sunt purtate dicuţii pentru montarea filtrelor pe toate autobuzele STP Alba.
Corneliu Birtok-Băneasă a participat la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva în urma selecţiei naţionale organizate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).
„Am prezentat la Geneva un filtru de aer special destinat motoarelor de mare litraj. El a fost testat deja cu rezultate foarte bune pe mai multe autobuze ale Societăţii de Transport Local din Alba Iulia. De altfel, şeful parcului auto de la STL Alba Iulia, ing. Florian Borza, m-a însoţit la acest salon. Particip de patru ani la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, dar este pentru prima oară când prezint un produs bazat pe o invenţie de a mea”, a declarat Corneliu Birtok Băneasă.
Potrivit lui Corneliu Birtok Băneasă, este vorba despre o creştere a puterii motorului la o turaţie mai mică a acestuia cu 350-400 de rotaţii/minut mai puţin decât în cazul filtrului de aer original. Adică, în cazul unei turaţii de 2600 rotaţii pe minut cu filtru supraaspirant rezultă aceeaşi putere ca la 3000 de rotaţii cu filtru clasic, realizându-se astfel o economie de combustibil care poate ajunge în unele condiţii chiar şi până la 15 litri/100 km. Toate filtrele sunt marca ”AIR by Corneliu”, o marcă 100% românească.
Acesta este un alt motiv important, pe lângă cel al economiei de combustibil, pentru care STP a decis ca în acest an filtrele supraaspirante să fie implementate şi pe autobuzele cu transmisie manuală (testele actuale sunt pe autobuze cu transmisie automată) şi extinderea dotării cu asemenea filtre a autobuzelor identice cu cele pe care au fost deja testate.
Potrivit lui Corneliu Birtok-Băneasă, strângerea de date (consum, filtrare, durata de utilizare) în mediul real se desfăşoară pe o perioada de la 3 până la 6 luni, de preferabil în cel puţin două anotimpuri, deoarece temperatura şi densitatea aerului sunt factori esenţiali, care pot influenţa performanţele motoarelor cu ardere internă.
Vezi aici cum a început experimentul filtrului supraaspirant în Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
eugene
marți, 24.04.2012 at 22:00
Felicitari
lefter
miercuri, 19.10.2016 at 14:48
As dori si eu sa achizitionez un filtru. Cum sa procedez?
fff
miercuri, 19.10.2016 at 20:53
articolul e din 2012. Buna dimineata. A fost frumos pe Marte?
marin victor domiciliat in comuna Bozovici nr 765 judetul caras severin, tel 0743530110
joi, 01.12.2016 at 14:26
Doresc un filtru de aer pentru logan