Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Șeful DSP Alba, despre Legea Sănătății: „Toți cetățenii vor contribui, direct sau indirect, la fondul de asigurări de sănătate”


Publicat

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, Horea Timiș, alături de managerul Spitalului Județean de Urgență Alba, Nicoleta Coșarcă, au participat luni la o întâlnire cu ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, ce a avut ca subiect de discuție noua Lege a sănătății. Principalele puncte pe care le modifică noua lege sunt cele privind asigurările de sănătate, prin sistem public sau/și privat și serviciile medicale care vor fi acoperite prin acestea, dar și managementul autonom al spitalelor, care vor rămâne de stat, dar vor funcționa ca societăți comerciale.

Toți cetățenii vor contribui, direct sau indirect, la fondul de asigurări de sănătate. Aceasta este una dintre prevederile noii legi a sănătății, explicată, miercuri, de directorul DSP Alba, Horea Timiș. Astfel, cetățenii vor avea obligația să plătească o asigurare de sănătate „de bază” la o Casă de asigurări de sănătate de stat sau la un operator privat. Aceasta va asigura servicii medicale de urgență, integrate în „pachetul de bază”. Încă nu a fost stabilit cu exactitate ce anume va conține acest pachet.

În plus, cetățenii care au anumite afecțiuni sau știu că au nevoie și de alte servicii medicale decât cele de bază, pe care nu își permit să le plătească separat pot opta pentru o asigurare „facultativă”. În funcție de suma plătită, serviciile medicale oferite vor fi mai multe. Sumele obținute din asigurările de sănătate vor fi direcționate spre un cont special creat în acest scop, la ANAF.

Cetățenii neasigurați vor putea beneficia de servicii medicale de urgență (în caz de accident, infarct etc), însă în caz că se vor îmbolnăvi și vor avea nevoie de îngrijiri medicale, vor trebui să plătească toate aceste servicii, din propriul buzunar.

Spitalele vor rămâne de stat, administrate de Consiliul Județean, însă acestea vor dobândi o independență de administrare internă a finanțelor. Va fi responsabilitatea managerului spitalului să facă angajări, disponibilizări sau alte operațiuni în interiorul unității sanitare, fără a avea nevoie de acordul unei autorități superioare. Cu alte cuvinte, acestea vor funcționa pe sistemul unei societăți comerciale.

Noua Lege a Sănătății va intra în vigoare cel mai devreme în anul 2013.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Accident la Alba Iulia. Un pieton a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni de la Dedeman

Publicat

Accident de circulație în Alba Iulia. Un pieton a fost lovit în zona trecerii de pietoni din apropiere de Dedeman. 

Accidentul s-a produs duminică dimineață în jurul orei 9:00.

Din primele informații de la fața locului, ar fi vorba despre un bărbat în vârstă de 56 de ani, care a fost lovit pe trecerea de pietoni de un automobil.

Bărbatul a fost transportat la spital. Potrivit reprezentanților IPJ Alba, ar fi fost rănit ușor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Furtunile uscate, fenomenul cu care România va trebui să se obișnuiască. Explicația unui specialist în fenomene meteo extreme

Publicat

2021 pare deja a fi un an al fenomenelor extreme. Sunt emise avertizări nowcasting de furtuni, în condițiile în care România se confruntă cu cel mai lung val de căldură din acest an.

Din cauza temperaturilor ridicate, un fenomen cu care ne vom confrunta tot mai des este furtuna uscată, spune Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, citat de Digi24.

Începutul acestei luni nu va face excepție. Vremea în luna august va fi de asemenea una a extremelor.

„Am crescut temperatura medie globală cu un grad, practic deplasăm această distribuție de temperatură cu care eram obișnuiți către valorile mai mari.

Valurile de căldură sunt mai probabile, datorită schimbărilor climatice, și mai intense. Și exact la asta asistăm acum, la un val de căldură.

Vom vedea în următoarele luni dacă e asociat direct schimbărilor climatice”, a spus la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

„Furtunile uscate e posibil să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură.

Înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă dar precipitațiile nu ajung la suprafață, pentru că e foarte cald și se evaporă.

Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă poate duce la incendii de pădure”, a spus el.

Știrea completă pe Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de caniculă în Alba și jumătate din țară. Val de căldură peste România

Publicat

Val de căldură peste jumătate din țară. Meeteorologii au emis o avertizare de Cod Portocaliu de căldură valabil în toată partea de sud și est a României, valabil și în județul Alba. 

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat
Interval de valabilitate: 1 august

Duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În sudul și sud-estul țării valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Patriarhia Română oferă 30.000 de lei pentru familiile afectate de inundațiile din Munții Apuseni

Publicat

Patriarhia Română oferă 30.000 de lei pentru ajutorarea familiilor afectate de inundaţiile din Munții Apuseni, produse la jumătatea lunii iulie.

Suma este destinată achiziţionării unor materiale de construcţii în vederea remedierii pagubelor cauzate de inundaţiile din luna iulie, potrivit agenției de presă a Patriarhiei.

Cele 793 de familii provin din următoarele localităţi: Sohodol, Cărpiniş, Ocoliş, Bistra şi Câmpeni.

După inundaţii, arhiepiscopul Irineu a vizitat localităţile afectate de revărsarea apelor, fiind ulterior iniţiată o colectă la nivelul celor cinci protopopiate din Eparhia Alba Iuliei.

Citește și: Sute de persoane au fost evacuate din zonele afectate de inundații din Apuseni. Peste 70 dintre acestea sunt copii

Credincioșii care doresc să sprijine financiar familiile afectate de inundații pot face donaţii în contul Protopopiatului Ortodox Român Câmpeni (adresa: str. Horea, nr. 21, Câmpeni, jud. Alba, cont: RO12 RNCB 0008 0211 8319 0001, CUI: 4331180, contact: 0743 134 758).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate