Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

1 Iunie, la Alba Iulia: jocuri, teatru, serbări pentru copii. Vezi locațiile și programul


Publicat

De 1 iunie, ziua în care copiilor le sunt rezervate cadouri, surprize şi bucurii, în Alba Iulia sunt organizate mai multe evenimente. Serbări cu concursuri şi desene pe asfalt, picturi pe faţă, spectacol de teatru, cântece de muzică uşoară şi populară, atelier pentru cei mai pricepuţi, toate acestea sunt pregătite la şcolile din oraş, dar şi de instituţiile publice şi de cultură şi chiar partidele politice.

La Spațiile RYMA, pe traseul nordic, de ora 16.00 se deschide „Lumea Copiilor din Cetate”, eveniment la care sunt așteptați toți copiii, pentru a se bucura de joacă, muzică, teatru, animale din baloane, limonadă, dar și multe alte surprize.

Teatrul de Păpuși „Prichindel” a pregătit piesa „Zulenka”, în regia lui Cristian Pepino, care va avea loc de la ora 18.00. ” Zulenka” pune în scenă povestea unei fetițe care este pregătită să treacă printr-o mulțime de peripeții pentru a-și îndeplini visul de a se transforma în zână.

Alba Mall organizează tot în cinstea copiilor „Carnavalul copilăriei”, de la ora 18.00. Copiii au pregătit o paradă a măștilor, realizate chiar de către ei. Un spectacol de muzică este oferit de “Primavera Junior” și unul de muzică populară, de “Muguri de Tezaur”. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, în colaborare cu Centrul de cultură „Augustin Bena”.

Tot la Alba Mall, în zilele de 31 mai – între orele 11.00-18.00 și 1 iunie, între orele 12.00-19.00, va avea loc „Atelierul mâinilor harnice”, organizat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Alba Iulia.

Muzeul Național al Unirii va putea fi vizitat gratuit de către preșcolari și elevi. Aceștia vor avea ocazia să vadă expoziția de bază din Sala Unirii și de la muzeu, precum și expozițiile temporare aflate la Alba Iulia.

Nici partidele politice nu au uitat de Ziua copilului. USL va amplasa un cort în parcul din cetate, unde copiii pot asculta muzică, vor primi baloane şi dulciuri, se vor distra cu picturi pe față. Candidatul USL la președenția Consiliului Județean,Teodor Atanasiu, va oferi 10 bilete pentru vacanță la mare unei case de copii din Alba Iulia. PDL nu are de gând să se folosească de ziua de 1 iunie pentru a impresiona electoratul, sau cel puțin așa declară staff-ul de campanie al candidaților democrat-liberali din Alba.

De asemenea, școlile și grădinițele din oraș vor fi în sărbătoare. Grădinița cu Program Prelungit nr. 9 va organiza „Carnavalul Copiilor”, o paradă de costume și măști.

Clasele primare ale Şcolii Generale nr. 7 „Mihai Eminescu” vor organiza diferite concursuri, desene pe asfalt în curtea școlii, pe bulevard și în parcarea stadionului, carnaval și o masă colegială în oraș.

Școala Generală nr. 6 „Ion Agârbiceanu” va organiza joi, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu începere de la ora 17.00, serbarea ” Bucuriile copilăriei”. Copiii au pregătit dansuri, cântece, poezii, piese de teatru, dar și multe alte surprize.

Activităţi ale Direcţiei Copilului

Copiii şi tinerii ocrotiţi în casele de tip familial, centrele de îngrijire de zi aflate în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba vor participa la acţiuni cu caracter cultural, artistic, distractiv şi sportiv organizate pentru a sărbători 1 Iunie.

Joi, 31 mai, copiii ocrotiţi în Casele de tip familial nr. 9, 10, 11, Centrul de primire în regim de urgenţă „Pinocchio” din Alba Iulia şi Casa de tip familial „Riţa Gărgăriţa” (parteneriat cu Asociaţia Asociaţia “Riţa Tiţa” Alba Iulia), vor viziona spectacolul „Hansel şi Gretel” de la Teatrul de Păpuşi „Prichindel”.

De ziua lor, copiii ocrotiţi în  Centrul „ Pro Familia” Teiuş (9 copii)  şi Casa de tip familial „Sfântul Ghelasie” Stremţ (15 copii), – centre de tip rezidenţial pentru care au fost încheiate parteneriate cu Organizaţia Caritas Alba Iulia – vor participa  la acţiunea „Lumea copiilor din Cetate”, din Spaţiile Ryma de pe Traseul Nordic al Cetăţii Alba Iulia. Organizatorii au pregătit pentru copii: momente de magie şi iluzionism, spectacol de muzică uşoară şi folk, teatru pentru copii, pictură pe ceramică, proiecţie de filme de animaţie şi multe alte surprize.

Copiii ocrotiţi în casele de tip familial aflate în parteneriat  cu parohiile ortodoxe din judeţ şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia vor participa, la cea de a VI-a ediţie a acţiunii „Ziua Copilului în Culori!”. Această manifestare este organizată de către Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, iar tema din acest an este „Copilărie – tărâm de poveste” şi vor fi implicaţi peste 500 de copii din judeţele Alba şi Mureş.

Activităţile dedicate Zilei Internaţionale a Copilului vor debuta pentru copiii ocrotiţi în cadrul Serviciilor Comunitare pentru Protecţia Copilului Blaj (Centrul de plasament de tip modular, Centrul de plasament de tip familial Mănărade, Casa de tip familial Blaj şi Casa de tip familial nr. 4), de joi 31 mai, cu începere de la ora 1200 , în incinta Centrului de plasament de tip modular.

În colaborare cu Centrul de zi Blaj (Convenţie de parteneriat cu Asociaţia pentru persoane vârstnice şi copii în dificultate ,,Familia 2004” Blaj şi în prezenţa colegilor de clasă, a cadrelor didactice ale copiilor de la Şcoala cu clasele I-VIII  „Petru Pavel Aron” Blaj, a foştilor asistenţi maternali profesionişti, a reprezentanţilor Primăriei Blaj, vor fi prezentate mai multe momente artistice pregătite de copiii ocrotiţi în aceste structuri rezidenţiale.

La iniţiativa Consiliului Copiilor de la CTF Blaj, sprijiniţi şi îndrumaţi de educatori, copii au format un Corul copiilor de la CP şi CTF Blaj, ce va interpreta cântece dedicate copilăriei, iar Corul fetelor de la CP Blaj şi-au intitulat momentul artistic, în care vor interpreta cântece populare, „Seamănă, dar nu răsare”. Copiii de la CTF Blaj au pregătit sceneta „O inspecţiune” de I. L. Caragiale, preşcolarii din cadrul CP Blaj au pregătit „Dansul răţuştelor”, iar şcolarii din  clasele I -IV vor prezenta jocul „Braşoveanca”. Nu lipsesc dansul modern, cântecele şi poeziile prezentate de copiii de la CPTF Mănărade, CTF Blaj, Centrul de zi şi  CP Blaj.

De asemenea, copiii vor participa  la concursul pe echipe „Bunele maniere pentru copii”, iar câştigătorii vor avea parte de premii frumoase.

Organizatorii, respectiv personalul din cadrul  Serviciilor Comunitare pentru Protecţia Copilului Blaj şi Consiliul Copiilor, pe lângă dansuri, jocuri şi concursuri sportive, au pregătită şi o surpriză: clovni Simi şi Giani care au fost invitaţi să îi binedispună pe toţi cei prezenţi.

Ziua Porţilor deschise la AJOFM Alba

Cu prilejul Zilei Internaţionale a copilului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba desfăşoară activităţi dedicate copiilor/tinerilor (elevi aflaţi în ani terminali în scoli profesionale, licee), care să aibă drept scop popularizarea serviciilor specifice oferite de către agenţie, cu accent pe cele referitoare la orientare, consiliere, mediere, burse ale absolvenţilor etc.

Vineri, 1 iunie 2012, este Ziua Porţilor Deschise, când copiii pot vizita sediul instituţiei şi pot afla informaţii utile pentru dezvoltarea lor profesională.

Jandarmii împart cadouri la Casa de tip familial din Stremţ

Vineri, începând cu ora 10.00, jandarmii vor oferi cadouri copiilor instituţionalizaţi la Casa de tip Familial Stremţ. Acestea au fost achiziţionate prin contribuţia financiară benevolă a cadrelor Jandarmeriei Alba.

Despre Ziua Internaţională a Copilului

Ziua Copilului a fost menționată prima dată în anul 1925, la Geneva, la Conferința mondială pentru protejarea și bunăstarea copiilor. Un grup de 54 de țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. Prima țară care a sărbătorit această zi a fost Turcia, în anul 1920.

Aproximativ 30 de state sărbătoresc, în prezent, Ziua Copilului la data de 1 iunie. În alte zone ale lumii, însă, data diferă, în funcţie de cultură şi religie.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: „Cronica” dascălului Nicolae Aloman din Săsciori, exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

Publicat

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș este „Cronica” dascălului Nicolae Aloman (1822-1902) din Săsciori, care conține însemnări foarte diverse datând din perioada 1848-1934. Manuscrisul a intrat în patrimoniul muzeului din Sebeș în anul 1959, în urma donației nepoatei învățătorului, Ioana.

Nicolae Aloman s-a născut în Săsciori, la 22 mai 1822. Rămas orfan de la vârsta de 12 ani, a fost luat în grijă de unchiul său, episcopul Ioanichie Stratonichias, care l-a trimis la Sibiu, la „cursul dăscăliei”. A fost, pe rând, învăţător la Săsciori, Loman, Cacova (azi Dumbrava) și Petrești, iar după 32 de ani de dăscălie a fost scos din învăţământ pe motiv că nu cunoștea limba maghiară. Și-a continuat însă activitatea ca crâsnic la biserică și a practicat agricultura cu ajutorul celor doi boi pe care îi avea, în paralel continuându-și însemnările în „cronica” pe care o ţinea.

„Cronica” face referire la perioada 1848-1934, iar până în anul 1901 însemnările îi aparţin lui Nicolae Aloman. Consemnările ulterioare au fost făcute de fiul acestuia, Iacob (1853-1934), precum și de nepoata sa, Lucreția. Subiectele abordate de cei trei sunt foarte variate, surprinzând evenimentele din timpul Revoluției de la 1848-1849, venirea generalului Bem, desfiinţarea iobăgiei, o eclipsă de soare, înființarea fabricii de hârtie din Petrești (1856), introducerea târgului de țară de la Vinerea Mare, în comuna Săsciori (1876), însemnări despre culesul viilor și chiar despre prețul alimentelor și al cerealelor. Nu este ocolit nici Primul Război Mondial, manuscrisul surprinzând atmosfera existentă în satele de pe Valea Sebeșului și relatând detaliat experiențele locuitorilor în timpul prezenței în zonă a armatei austro-ungare și, ulterior, a celei germane.

În manuscris se găsesc şi rețete medicale, transcrise, cu litere chirilice, dintr-un compendiu medical din vestul Europei, grupate ca un capitol aparte sub titlul „Însemnare de doftorie folositoare. Învățătură prea minunată şi bună la toată boala a slăvitului doftor Zina de la Frenţia alatera pământului cel cu pecete din Africa”.

Pe lângă informațiile pe care autorii le-au consemnat, și forma în care se prezintă manuscrisul este una de excepție. Limbajul folosit se distinge prin claritate şi frumusețe, iar scrisul s-a transformat în concordanță cu schimbările produse în societate în decursul a aproape un secol de la primele însemnări. Dacă la început a fost folosit alfabetul chirilic, ulterior s-a trecut la scrierea cu caractere latine.

Prin cele relatate, prin limbajul folosit, „Cronica” lui Nicolae Aloman poate fi considerată o veritabilă oglindă a vieții de zi cu zi din satele românești de pe Valea Sebeșului în a doua jumătate a secolului al XIX şi în primele decenii ale veacului XX.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Blajul intră în atmosfera feerică specifică Sărbătorilor Pascale. Zeci de figurine iluminate festiv, amplasate în municipiu

Publicat

Blajul intră în atmosfera feerică specifică Sărbătorilor Pascale. 29 de instalații de iluminat ornamental festiv, în formă de iepurași, ouă gigant, arcade sau panouri, vor fi amplasate în diverse zone ale municipiului. Acestea vor creiona o lume de poveste și vor da orașului un aspect de sărbătoare.

Primăria Blaj a închiriat recent, prin intermediul platformei SEAP, produse de iluminat festiv pentru Sărbătorile Pascale care urmează să fie amplasate în municipiu.

Valoarea achiziției este de 85.000 de lei, ofertantul fiind SC MK Illumination SRL.

Pachetul de închiriere produse de iluminat festiv cuprinde:

 • arcadă lalele roșii – 300 x 300 x 60 cm – 1 buc.
 • arcadă cu fluturi și flori, 2D – 300 x 400 cm – 1 buc
 • iepurilă – 155 x 250 x 90 cm, 60 kg, LED, carpetă diferite culori – 1 buc.
 • lumânare – 50 x 150 cm, carpetă aurie, led alb cald – 5 buc.
 • ou gigant – 220 x 280 x 240 cm – 1 buc.
 • ou structură, șir alb cald – 2 buc.
 • ou structură, șir alb cald – 200 x 400 x 200 cm – 1 buc.
 • panou 2D photo point – 220 x 250 cm – 1 buc.
 • urechilă – 270 x 245 x 160 cm, 40 kg, LED, carpetă – 1 buc.
 • iepuraș jucăuș 3D – 205 x 215 cm – 1 buc.
 • iepuraș cu floare – 220 x 185 x 80 cm – 1 buc.
 • iepuraș artist – 230 x 178 x 90 cm – 1 buc.
 • iepuraș în ou – 220 x 182 x 110 cm – 1 buc.
 • lumânare 3D – H 280 cm – 2 buc
 • ou cu inimioară, 3D – H 110 cm – 2 buc.
 • ou roșu 3D – 89 x 100 x 89 cm, 16 kg, 20 W, LED roșu, carpetă roșu metalic – 4 buc.
 • ouă cu lumânări – 170 x 200 x 130 cm – 1 buc.
 • domnul iepurilă – 180 x 300 x 90 cm – 1 buc.
 • doamna iepurilă – 180 x 300 x 90 cm – 1 buc.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

18 aprilie, Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor

Publicat

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor se sărbătoreşte anual pe 18 aprilie, la iniţiativa  ICOMOS – Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor. ICOMOS a făcut această propunere în 18 aprilie 1982, ea fiind apoi aprobată la cea de-2 22-a Conferinţă Generală a UNESCO, în 1983.

Data de 18 aprilie a devenit astfel ziua în care este celebrat şi promovat patrimoniul cultural şi o ocazie de a atrage atenţia asupra diversităţii, relevanţei şi vulnerabilităţii moştenirii istorice, dar şi asupra nevoilor şi beneficiilor care însoţesc munca de conservare culturală.

În fiecare an, ICOMOS propune o temă de promovare a patrimoniului cultural pentru evenimentele și activitățile care sunt organizate de membri săi și parteneri. Pentru anul acesta, tema aleasă a fost „Complex Pasts: Diverse Futures”.

Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor oferă posibilitatea ca publicul larg să conştientizeze, pe de o parte, dimensiunea patrimoniului monumentelor şi siturilor la nivel naţional şi mondial, iar pe de altă parte, vulnerabilitatea acestuia. Totodată, sunt aduse în atenţia oamenilor şi eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu.

ICOMOS şi-a consacrat activitatea în vederea conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural. Este singura organizaţie non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar şi a tehnicilor ştiinţifice în vederea conservării patrimoniului arhitectural şi arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internaţională din 1964 privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor (Carta de la Veneţia).

Membrii ICOMOS, între care se află arhitecţi, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri şi urbanişti, contribuie la îmbunătăţirea proceselor de conservare a patrimoniului, având în vedere standarde şi tehnici pentru fiecare tip de bunuri culturale de patrimoniu: clădiri, oraşe istorice, peisaje culturale şi situri arheologice.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Post de transformare din zona barajului de la Canciu – Cugir, pericol pentru turiști

Publicat

Un post de transformare aflat pe marginea drumului județean DJ 704, lângă barajul de la Canciu – Cugir, poate reprezenta un real pericol pentru turiștii care ajung în drumeții în zonă.

Un cititor Alba24 a surprins sâmbătă câteva imagini cu postul de transformare.

Ușile de acces lipsesc, iar în interior acestuia firele aflate sub tensiune sunt expuse.

„Este în zona barajului de la Canciu. Pe firele respective este curent. Ușile lipsesc, un real pericol”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate