Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

10.000 de lei pe hectar, pentru cultivatorii de căpșuni: eligibilitate, suprafețe minime și alte condiții. Proiect UDMR

Publicat

Producătorii de căpșuni vor putea primi bani de la stat, 10.000 de lei pe hectarul cultivat, dacă o lege depusă de UDMR va fi aprobată. Legea vine cu anumite condiții, cum ar fi suprafețele minime cultivate și producția la hectar. 

O schemă de ajutor de stat pentru cultivatorii de căpşune a fost elaborată de parlamentarii UDMR într-un proiect de lege, depus, miercuri, la Parlament.

Deputatul UDMR Magyar Lorand, unul dintre iniţiatorii proiectului, a subliniat că în trecut producătorii de căpşune au suferit numeroase discriminări, deoarece nu au fost incluşi nici în categoria fructe şi nici la legume în schemele de ajutor de minimis, potrivit Agerpres.

10.000 de lei pentru producătorii de căpșuni: condiții

El a precizat că, potrivit proiectului de lege, producătorii de căpşune care îşi desfăşoară activitatea ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice şi cooperative agricole ar urma să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha.

Asta în măsura în care cultivă căpşuni pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 hectare sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 metri pătrați.

„O altă condiţie care trebuie îndeplinită este obţinerea producţiei de cel puţin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafeţe şi comercializarea de cel puţin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului în curs.

Producţia de căpşune are o importanţă semnificativă pentru agriculturi locali nu numai în Satu Mare, ci şi în multe părţi ale Transilvaniei.

Generează locuri de muncă, stimulează comerţul local şi implicit contribuie la dezvoltare rurală. Prin urmare, sprijinirea producătorilor de căpşune printr-o schemă de ajutor de stat poate contribui la susţinerea acestui sector vital.

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, în anul 2021, la nivelul întregii ţări, s-au înfiinţat căpşuni pe o suprafaţă de doar circa 2.000 ha.

Statisticile arată că tendinţa de scădere a producţiei de căpşune a fost în medie de 100 de hectare pe an în ultimii 7 ani”, a precizat într-un comunicat de presă deputatul UDMR.

10.000 de lei la hectar pentru producătorii de căpșuni: eligibilitate

România importă din străinătate, în special din Grecia, Turcia şi Bulgaria. Scopul proiectului de lege este de a reduce importurile de căpşune şi de a stimula cultivarea autohtonă.

Potrivit proiectului, pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de stat pentru producţia de căpşune, producătorii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

  • să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta lege; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu căpşune, în anul 2023;
  • să prezinte un certificat de atestare fiscală, nu mai vechi de 30 de zile, din care să reiasă lipsa datoriilor la bugetul de stat;
  • să deţină şi să exploateze suprafeţe cultivate cu căpşune de cel puţin 0,3 ha inclusiv, iar suprafaţa destinată cultivării în spaţii protejate să fie de cel puţin 500 mp inclusiv;
  • să obţină o producţie de minimum 5.000 kg/ha din care să comercializeze cel puţin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului de cerere;
  • să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la această dată.

Sumele acordate cu titlu de ajutor de stat în condiţiile prezentei legi nu sunt supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită, prevede proiectul.

Ajutorul va fi pentru maxim 10 hectare

Ajutorul de stat instituit prin prezenta schemă se acordă pe o perioadă de 3 ani pentru producţia autohtonă şi o singură dată pe an.

Valoarea ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 10.000 lei/ha, fără ca această sumă să depăşească 100.000 lei.

Fondurile necesare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cererea de plată pentru acordarea ajutorului de stat se depune la sediul centrelor judeţene/ municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax