Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

10 octombrie: Ziua Mondială a Câinelui. Cel mai bun prieten al omului și locul său în istoria civilizației

10 octombrie: Ziua Mondială a Câinelui

Publicat

10 octombrie: Ziua Mondială a Câinelui data la care se celebrează câinii de toate categoriile, inclusiv pe cei care lucrează în diverse domenii, precum câinii polițiști, câinii de terapie, câinii ghizi pentru persoane cu dizabilități sau cei folosiți în căutări și salvări.

Nici un animal nu are atât de multe zile dedicate lui, precum câinele, scrie Medium.com.

Istoria câinelui ca animal domestic este strâns legată de evoluția umană, fiind unul dintre primele animale domestice din istorie.

Procesul de domesticire a câinilor a început cu zeci de mii de ani în urmă, când oamenii preistorici au interacționat cu strămoșii lupilor.

Se crede că câinii descind din lupii sălbatici, iar domesticirea a început cu aproximativ 20.000-40.000 de ani în urmă.

Cel mai bun prieten al omului și locul său în istoria civilizației

Conform studiilor genetice, câinii domestici moderni provin din China, Orientul Mijlociu și Europa de Est.

Potrivit lui Greger Larson, arheolog și genetician, lupii cenușii au fost domesticiți de oameni undeva în vestul Eurasiei. Bănuiește că oamenii din Europa de Est au domesticit și lupi în același timp.

Primele interacțiuni au avut loc între oameni și lupi, care ar fi urmat grupurile de vânători-culegători pentru a se hrăni cu resturi.

Oamenii au început să observe că unii lupi erau mai docili și mai puțin agresivi. Acești lupi au fost tolerați în preajma taberelor umane, unde s-au dezvoltat relații de cooperare.

Lupii mai blânzi ar fi primit hrană de la oameni și, în schimb, ofereau protecție împotriva prădătorilor sau ajutau la vânătoare.

De-a lungul generațiilor, lupii mai prietenoși au fost treptat selectați pentru a se reproduce, ducând la apariția unei noi specii mai docile și adaptabile la viața alături de oameni. Este câinele domestic (Canis lupus familiaris).

În cât timp se poate domesticii un lup

Este nevoie de șase până la opt generații pentru domesticirea unui câine. Asta arată un experiment de 40 de ani care a început la sfârșitul anilor 1950 de cercetătorul rus Dmitri K. Belyaev.

Există chiar dovezi științifice care susțin legătura dintre oameni și câini. Când oamenii se uită unul la altul, oamenii și câinii comunică emoțional și eliberează un hormon numit oxitocină.

Un studiu condus de Nagasawa a constatat că atunci când câinii și oamenii se privesc unul pe altul, același hormon este eliberat atât la oameni, cât și la câini.

În timp, câinii au început să fie folosiți pentru diverse sarcini, cum ar fi vânătoarea, paza turmelor, și chiar pentru companie.

Fiecare comunitate a început să dezvolte rase de câini adaptate nevoilor sale specifice, ducând la diversitatea raselor moderne.

În Egiptul Antic, Grecia, Roma și alte civilizații antice, câinii au fost respectați și folosiți pentru protecție, vânătoare și ca simboluri ale loialității și prieteniei.

Astăzi, câinii sunt omniprezenți în viața umană, îndeplinind roluri variate.

Relația dintre om și câine este una dintre cele mai profunde și durabile din istoria domesticirii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate