EVENIMENT
10 octombrie: Ziua Mondială a Câinelui. Informații inedite despre cel mai bun prieten al omului și locul său în istoria umană
Cu zeci de mii de ani în urmă, înainte de internet, înainte de Revoluția Industrială, înainte de literatură și matematică, bronz și fier, înainte de apariția agriculturii, primii oameni au format un parteneriat care părea puțin probabil, cu un alt animal – lupul gri.
Soarta celor două specii a devenit împletită împreună. Lupii s-au schimbat în trup și temperament.
Craniile, dinții și labele lor s-au micșorat. Urechile lor au coborât.
Au câștigat o dispoziție docilă, devenind mai puțin înspăimântătorie. Au învățat să citească expresiile complexe care se preling pe fețele umane. S-au transformat în câini.
10 octombrie este Ziua Mondială a Câinelui și este diferită de Ziua Internațională dedicată celui mai bun prieten al omului, care se sărbătorește în data de 26 august.
Nu este prea clar prin ce se deosebesc cele două zile, dar e sigur că acest animal merită chiar mai mult decât două zile dedicate lui la nivel mondial.
Alba24 a realizat un scurt documentar dedicat acestuia.
Se credea inițial că primii lupi domestici au apărut acum aproximativ 15.000 de ani în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, dovezi noi sugerează că a fost mult mai devreme de atât.
Geneticianul suedez Pontus Skoglund a publicat un studiu în revista Current Biology, care descrie concluziile sale despre un os de lup siberian în vârstă de 35.000 de ani.
El a concluzionat că domesticirea caninului s-ar fi putut produce pentru prima dată în urmă cu 27.000 până la 40.000 de ani.
Și tot atâta istorie umană alături de cel mai inteligent animal domestic.
Primii câini, domesticiți în China, Orient și Europa de Est
Conform studiilor genetice, câinii domestici moderni provin din China, Orientul Mijlociu și Europa de Est.
Potrivit lui Greger Larson, arheolog și genetician, lupii cenușii au fost domesticiți de oameni undeva în vestul Eurasiei. Bănuiește că oamenii din Europa de Est au domesticit și lupi în același timp.
Oamenii de știință cred că lupii au fost atrași mai întâi de taberele umane unde căutau resturile de mâncare.
De-a lungul timpului, unii lupi au început să călătorească cu oamenii nomazi și s-a produs un fel de selecție naturală pentru domesticire, crede dr. Stephen L. Zawistowski, consilier științific emerit al Societății americane pentru prevenirea cruzimii față de animale (ASPCA) cintat de NBC.
Este posibil ca femeile să fi fost primele care au făcut din acești lupi un animal de companie, potrivit Katherinei M. Rogers, profesor emerit de engleză de la Brooklyn College, în cartea sa „Primul prieten”.
Este nevoie de șase până la opt generații pentru domesticirea unui câine, potrivit unui experiment de 40 de ani care a început la sfârșitul anilor 1950 de cercetătorul rus Dmitri K. Belyaev.
Există chiar dovezi științifice care susțin legătura dintre oameni și câini. Când oamenii se uită unul la altul, oamenii și câinii comunică emoțional și eliberează un hormon numit oxitocină.
Un studiu condus de Nagasawa a constatat că atunci când câinii și oamenii se privesc unul pe altul, același hormon este eliberat atât la oameni, cât și la câini.
Sursă foto cățel: yamabon from Pixabay
Sursă foto lup:Image by Andrea Bohl from Pixabay
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.