Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

10 octombrie: Ziua Mondială a Câinelui. Informații inedite despre cel mai bun prieten al omului și locul său în istoria umană


Publicat

Cu zeci de mii de ani în urmă, înainte de internet, înainte de Revoluția Industrială, înainte de literatură și matematică, bronz și fier, înainte de apariția agriculturii, primii oameni au format un parteneriat care părea puțin probabil, cu un alt animal – lupul gri.

Soarta celor două specii a devenit împletită împreună. Lupii s-au schimbat în trup și temperament.

Craniile, dinții și labele lor s-au micșorat. Urechile lor au coborât.

Au câștigat o dispoziție docilă, devenind mai puțin înspăimântătorie. Au învățat să citească expresiile complexe care se preling pe fețele umane. S-au transformat în câini.

10 octombrie este Ziua Mondială a Câinelui și este diferită de Ziua Internațională dedicată celui mai bun prieten al omului, care se sărbătorește în data de 26 august.

Nu este prea clar prin ce se deosebesc cele două zile, dar e sigur că acest animal merită chiar mai mult decât două zile dedicate lui la nivel mondial.

Alba24 a realizat un scurt documentar dedicat acestuia.

Se credea inițial că primii lupi domestici au apărut acum aproximativ 15.000 de ani în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, dovezi noi sugerează că a fost mult mai devreme de atât.

Geneticianul suedez Pontus Skoglund a publicat un studiu în revista Current Biology, care descrie concluziile sale despre un os de lup siberian în vârstă de 35.000 de ani.

El a concluzionat că domesticirea caninului s-ar fi putut produce pentru prima dată în urmă cu 27.000 până la 40.000 de ani.

Și tot atâta istorie umană alături de cel mai inteligent animal domestic.

Primii câini, domesticiți în China, Orient și Europa de Est

Conform studiilor genetice, câinii domestici moderni provin din China, Orientul Mijlociu și Europa de Est.

Potrivit lui Greger Larson, arheolog și genetician, lupii cenușii au fost domesticiți de oameni undeva în vestul Eurasiei. Bănuiește că oamenii din Europa de Est au domesticit și lupi în același timp.

Oamenii de știință cred că lupii au fost atrași mai întâi de taberele umane unde căutau resturile de mâncare.

De-a lungul timpului, unii lupi au început să călătorească cu oamenii nomazi și s-a produs un fel de selecție naturală pentru domesticire, crede dr. Stephen L. Zawistowski, consilier științific emerit al Societății americane pentru prevenirea cruzimii față de animale (ASPCA) cintat de NBC.

Este posibil ca femeile să fi fost primele care au făcut din acești lupi un animal de companie, potrivit Katherinei M. Rogers, profesor emerit de engleză de la Brooklyn College, în cartea sa „Primul prieten”.

Este nevoie de șase până la opt generații pentru domesticirea unui câine, potrivit unui experiment de 40 de ani care a început la sfârșitul anilor 1950 de cercetătorul rus Dmitri K. Belyaev.

Există chiar dovezi științifice care susțin legătura dintre oameni și câini. Când oamenii se uită unul la altul, oamenii și câinii comunică emoțional și eliberează un hormon numit oxitocină.

Un studiu condus de Nagasawa a constatat că atunci când câinii și oamenii se privesc unul pe altul, același hormon este eliberat atât la oameni, cât și la câini.

Sursă foto cățel: yamabon from Pixabay

Sursă foto lup:Image by Andrea Bohl from PixabayDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Paul Tolas, luptătorul din Alba Iulia, a obținut o medalie de bronz la Campionatul Mondial de Kickbox din Egipt

Publicat

Luptătorul de kickbox din Alba Iulia, Paul Tolas, s-a întors cu o medalie de bronz de la Campionatul Mondial de Kickbox desfășurat în urmă cu câteva zile în Egipt. 

Paul a reușit să reprezinte România cu succes în ringul de kickbox, în fața a doi adversari puternici din Egipt și Argentina. 

Sportivul din Alba Iulia a făcut parte din lotul României, care a avut 35 de sportivi.

Paul a luptat la categoria 63, 5 kilograme, unde au mai fost înscriși opt luptători. Meciurile au fost în formatul trei reprize a câte două minute.

În primul meci, Paul a intrat în ring alături de campionul Egiptului. După trei reprize de luptă, Paul a câștigat la decizie în fața egipteanului, însă victoria a venit și cu o accidentare.

Sportivul din Alba Iulia și-a rupt degetul mare de la piciorul drept, piciorul cu care Paul execută majoritatea loviturilor de picior.

Apoi, chiar dacă avea degetul rupt a intrat în ring cu campionul din Argentina. Aceștia au făcut un meci frumos, aclamat de către toți cei prezenți în sală. Însă, Paul a pierdut după trei reprize prin decizia arbitrilor.

”Este un rezultat extraordinar pentru clubul nostru. Am reușit să reprezentam România și Alba Iulia la un campionat mondial de kickbox. Sper ca rezultatele noastre să fie observate de câtre cei cu decizie în sportul din Alba Iulia și județul Alba.

Ce trebuie să menționam este că Paul a reușit să facă deplasarea alături de lotul României, din banii din propriul buzunar și cu ajutorul sponsorilor. Fără sponsori nu am fi reușit nici să facem deplasarea, de urcatul în ring nici nu se punea problema.

Noi ne antrenăm constant, chiar și în condițiile impuse de pandemie reușim să facem performanță, dar performanța este întreținută din venituri proprii. Mulțumim celor ce ne-au ajutat și sponsorilor care au făcut posibilă deplasarea și întoarcerea cu o medalie de bronz. Sperăm ca pe viitor și autoritățile publice să ne ajute în continuarea și menținerea performanței”, a declarat pentru alba24.ro, Alin Moldovan, antrenorul clubului Revolution Academy din Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

25 octombrie: 301 de decese și 9.187 de cazuri noi de COVID în România, în ultimele 24 de ore. Bilanț parțial

Publicat

Au fost înregistrate 9.187 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise luni, 25 octombrie, de Grupul de Comunicare Strategică. Comparativ, cu o zi în urmă erau raportate 11.725 cazuri în 24 de ore.

Au fost confirmate 301 decese noi (față de 389 în 24 de ore, cu o zi în urmă). 

Două decese sunt anterioare intervalului menționat.

Vezi Noile RESTRICȚII din toată țara. Carantină de noapte, magazine deschise până la 21.00, certificat verde la acces în instituții

Datele vor fi actualizate de Grupul de Comunicare Strategică. Revenim cu amănunte după ora 13.00.

Vezi CARANTINA de noapte în toată țara. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea de Apel Alba Iulia, precizări despre ședințele de judecată și programul de lucru, în contextul noilor restricții

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a făcut precizări legate de activitatea la instanță, în contextul restricțiilor care au intrat în vigoare de luni, 25 octombrie.

Activitatea va continua cu respectarea programării ședințelor de judecată anunțate anterior, fără modificarea programului de lucru cu publicul.

Vezi Noile RESTRICȚII din toată țara. Carantină de noapte, magazine deschise până la 21.00, certificat verde la acces în instituții

Se vor menține și, după caz, adapta măsurile de protecție sanitară și de organizare.

Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii a precizat că activitatea instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea se va desfășura în aceleași condiții ca și cele anterioare, atât în ceea ce privește actul de judecată și de urmărire penală, cât și ceea ce privește accesul justițiabililor în sediile acestora.

Anunțul de la Curtea de Apel Alba Iulia:

”Anunț important privind desfășurarea activității de înfăptuire a justiției la Curtea de Apel Alba Iulia și instanțele din circumscripția teritorială începând din 25.10.2021

Având în vedere reglementările și măsurile cuprinse în HG nr.1130/22.10.2021 care se aplică din 25.10.2021, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, văzând prevederile Hotărârii nr. 734/12.05.2020 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu modificările ulterioare, dispozițiile stabilite prin decizia Președintelui Curții de Apel Alba Iulia nr.40/2020, Curtea de Apel Alba Iulia face următoarele precizări:

Începând cu data de 25.10.2021, Curtea de Apel Alba Iulia şi instanţele din circumscripţia teritorială își continuă activitatea cu respectarea programării ședințelor de judecată anunțate anterior, fără modificarea programului de lucru cu publicul afișat la compartimentele publice, dar cu menținerea și, după caz, adaptarea măsurilor de protecție sanitară și de organizare necesare pentru desfășurarea activității instanțelor în condiții de maximă siguranță pentru sănătatea tuturor participanților la actul de justiție.

În măsura în care vor fi stabilite măsuri suplimentare privind accesul în instanțe sau desfășurarea ședințelor de judecată vom face publice de îndată modificările survenite.

Având în vedere riscul actual pentru sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, recomandăm tuturor persoanelor care au termene de judecată în perioada următoare să evite prezența la sediul instanței, în cazul în care aceasta nu este absolut necesară, să respecte cu strictețe intervalele orare pentru care sunt programate cauzele în care sunt implicate, cu limitarea staționării în incinta instanței doar pentru timpul strict necesar îndeplinirii obligațiilor judiciare sau profesionale, folosirea exclusiv a mijloacelor electronice de comunicare cu instanța, de transmitere a documentelor și de informare disponibile permanent la nivelul instanței, în special aplicațiile Dosar Electronic și „TDS” (Trimitere Document Securizat) și nu în ultimul rând, respectarea tuturor măsurilor de protecție și prevenție recomandate de autoritățile sanitare.

Ne exprimăm speranța că, prin continuarea implementării cu succes a acestor recomandări, care depinde în mare măsură și de conduita responsabilă a publicului din instanțe, vom reuși să trecem împreună cu bine peste această perioadă dificilă”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Prima veste bună: Viteza de vaccinare a depăşit pentru prima dată viteza de infectare în valul 4, în România

Publicat

Viteza de vaccinare a depăşit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4-Delta, în acest weekend, a declarat medicul Octavian Jurma. 

Acesta spune că, dacă vaccinarea continuă în ritmul mediu din ultimele şapte zile, la finalul lunii decembrie România va avea 10 milioane de persoane vaccinate cu prima doză şi, în martie anul viitor, 15 milioane.

„Dacă vaccinarea continuă în acest ritm, în 2 săptămâni viteza de scădere a populaţiei neimunizate recent se va dubla. Acest fenomen va accentua viteza de ieşire din valul 4-Delta şi va scurta perioada de platou care pare să instaleze în aceste zile” a declarat acesta.

Media ultimelor zile a fost de 62.400 de persoane imunizate pe zi cu doza 1.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate